22.02.11, 00:21
Co dalej ??
Obserwuj wątek
    • lernakow Re: SLD 22.02.11, 07:10
      Bardzo krótko rozważałem SLD jako opcję wyborczą, ale raczej się nie zdecyduję. Mieli już swoją szansę, a poza tym w kwestiach obyczajowych nie wywiązują się z obietnic, a w kwestiach gospodarczych nie po drodze mi z nimi. W dodatku przynajmniej część SLD gotowa jest na koalicję z PiS, a byłaby to koalicja za cenę jakichkolwiek ruchów na rzecz świeckości czy wolności światopoglądowej, bo SLD bardziej zależy na utrzymaniu przywilejów związków zawodowych czy działkowców i tu się mogą dogadać.
      W SLD wobec możliwości ewentualnego związku z PiS zetrą się dwa ruchy. Miller, który niedawno wrócił i wciąż ma spory fanklub, będzie przeciw. Napieralski za stołki gotów będzie pójść drogą Samoobrony i LPR. Partia może pójść jedną z tych dróg, a może się rozpaść na dwoje. Jest rok wyborczy, więc chęć trzymania się w kupie (ze względu na progi) powinna zwyciężyć, pozostaje więc pytanie w którą stronę pójdzie ta kupa.
      • lupus76 Re: SLD 22.02.11, 10:24
        Jakby mieli dość samozaparcia, żeby pozostać w opozycji - i albo skazać PO na spełnienie obietnic z lat 2004-2005 - czyli koalicja z POPiS, albo pozwolić PO rządzić za pomocą rządu mniejszościowego będąc merytoryczną opozycją - wtedy mogliby sporo ugrać.
        • lernakow Re: SLD 22.02.11, 10:51
          Partia to ludzie, a ludzie są zmęczeni. Sześć lat w opozycji, a Ty chcesz ich namówić na jeszcze cztery? To kiedy się na stołkach nasiedzą, kiedy na rodziny zarobią?
          • lupus76 Re: SLD 22.02.11, 12:11
            No tak. Polityczny kanibalizm... tylko niektórzy nie zauważają, że to co jedzą, to własny ogon.
            • lernakow Re: SLD 22.02.11, 12:54
              Żeby istnieć w polityce trzeba istnieć w mediach. SLD zniknęło. PiS istniał i istnieje, w dużej mierze dzięki swoim przeciwnikom politycznym, którzy koniecznie muszą skomentować każdą bzdurę, która padnie z ust prezesa.
              Moim zdaniem budowa sensownej alternatywy dla obecnego układu politycznego musi się zacząć od ciekawej i dobrej jakościowo publicystyki. Zadziornej, konfrontacyjnej, kontrowersyjnej, a przy tym dobrze trafiającej do ludzi. Liberałowie obyczajowi i intelektualna lewica (jak choćby środowisko "Krytyki Politycznej") nie ma kontaktu z szerokim odbiorcą. Publicystyka jest sztywna, akademicka, pełna nazwisk i teorii, którymi można operować w zaciszu gabinetu w Instytucie Nauk Politycznych Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego (uff...), ale nie w kontakcie z obywatelem, wyborcą.
              W końcu będę musiał sam się zająć tą publicystyką, a wybitnie mi się nie chce, bo wtedy moja twórczość literacka w ogóle umrze.
              • wuzet21 Re: SLD 22.02.11, 17:37
                --No nareszcie jakaś obiecująca deklaracja : "W końcu będę musiał sam się zająć tą publicystyką, a wybitnie mi się nie chce,
                bo wtedy moja twórczość literacka w ogóle umrze."

Lernakow - najpierw coś dla mas, a dopiero potem twórczość...
                Prawdą jest, że nasze "elity" polityczne to zbiorowisko nędzy intelektualnej i "pracujących" dla siebie, oszustów - piszę "oszustów" z pełną odpowiedzialnością !

Włączając się do dywagacji na temat "jaka partia powinna wygrać przyszłe wybory" - moim zdaniem jednak SLD - co by nie mówić - najmniej sfuszerowali, a wskaźniki jednak rosły.
                -----
                ***** Internet, to świat w którym żyjesz - postaraj się w nim nie napaskudzić... :-)
                forum.gazeta.pl/forum/f,95102,Spoleczenstwo_Obywatelskie.html
                • kolter-xxl Re: SLD 22.02.11, 22:34
                  wuzet21 napisał:

> Włączając się do dywagacji na temat "jaka partia powinna wygrać przyszłe wybory
                  > " - moim zdaniem jednak SLD - co by nie mówić - najmniej sfuszerowali, a wskaźn
                  > iki jednak rosły.

Nie dadzą rady .
                  • wuzet21 Re: SLD 23.02.11, 17:10
                    kolter-xxl napisał:

>
                    > Nie dadzą rady .

A kto da ? ci co teraz udają że gospodarzą, też nie dają rady, a właściwie dają, ale dla siebie.
                    • kolter-xl Re: SLD 01.03.11, 22:37
                      wuzet21 napisał:

> kolter-xxl napisał:
                      >
                      > >
                      > > Nie dadzą rady .
                      >
                      > A kto da ? ci co teraz udają że gospodarzą, też nie dają rady, a właściwie d
                      > ają, ale dla siebie.

Dzisiaj każda gospodarka ledwo zipie , i nic na to nie poradzimy . No może poza tym ze możemy wyrżnąć chińczyków :)
      • kolter-xxl Re: SLD 22.02.11, 22:33
        lernakow napisał:

> Bardzo krótko rozważałem SLD jako opcję wyborczą, ale raczej się nie zdecyduję.

Nie zagłosuje na tą tak zwaną lewicę, raz im uwierzyłem w 2001 roku po dość dobrych rządach w latach 1993-97.

> Mieli już swoją szansę, a poza tym w kwestiach obyczajowych nie wywiązują się
        > z obietnic, a w kwestiach gospodarczych nie po drodze mi z nimi.

Zgadza się nie wywiązują się z obietnic w kwestiach dotyczących kościoła ,w kwestii gospodarki nie różnią się od innych .

W dodatku przy najmniej część SLD gotowa jest na koalicję z PiS, a byłaby to koalicja za cenę
        > jakichkolwiek ruchów na rzecz świeckości czy wolności światopoglądowej,

Tak akurat stało się w moimi i Wuzet'a mieście rada miasta zdominowana a przez nieformalną koalicje SLD- PIS .

bo SLD bardziej zależy na utrzymaniu przywilejów związków zawodowych czy działkowców i
        > tu się mogą dogadać.

na tym koniec !! a nie :) ;jeszcze w kwestii dokopania PO dogadają się bez problemu :)

> W SLD wobec możliwości ewentualnego związku z PiS zetrą się dwa ruchy. Miller,
        > który niedawno wrócił i wciąż ma spory fanklub, będzie przeciw.

Miller już pokazał jak można wszystko spieprzyć.

> Napieralski zastołki gotów będzie pójść drogą Samoobrony i LPR. Partia może pójść jedną z tych dróg, a może się rozpaść na dwoje.

No faktycznie młody gniewny nie tak uhonorowany jak np Olejniczak może szukać poklasku za wszelką cenę.

Jest rok wyborczy, więc chęć trzymania się
        > w kupie (ze względu na progi) powinna zwyciężyć, pozostaje więc pytanie w którą stronę pójdzie ta kupa.

Za stołkami .
        • wuzet21 Re: SLD 23.02.11, 17:15
          --Kolter, podziel się receptą na wybór uczciwych polityków, czy tacy jeszcze są ?
          -----
          ***** Internet, to świat w którym żyjesz - postaraj się w nim nie napaskudzić... :-)
          forum.gazeta.pl/forum/f,95102,Spoleczenstwo_Obywatelskie.html
          • kolter-xl Re: SLD 01.03.11, 22:38
            wuzet21 napisał:

> --Kolter, podziel się receptą na wybór uczciwych polityków, czy tacy jeszcze są
            > ?

Mnie na ogól nie interesuje polityka ,więc nie wiem
            • nehsa Re: SLD 13.03.11, 10:15
              Pisałem o "TY RECEPCIE" z 500 razy.

Jest nią SOLIDARNOŚĆ, której należy podporządkować system prawny w Polsce.

Zatem lojalny wobec społeczeństwa polityk powinien prezentować program, zmierzający do zmiany treści niezrozumiałego Art 2 aktualnej Konstytucji RP.

Solidarność, według Nauki JEDYNEGO OJCA, to postępowanie polegające na wzajemnie służebnej, równoprawnej współpracy wszystkich ze wszystkimi.

Solidarność, to minimalnie sprawiedliwa jakość postępowania obowiązująca każdego, a więc i wszystkich ludzi.

forum.gazeta.pl/forum/w,95102,112804255,112804255,Unicestwienie_bozka_Jezusa_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka