Dodaj do ulubionych

Minister kultury dachowej i dziewictwa narodowego

04.02.14, 00:06

kowalczyk.blog.polityka.pl/2014/02/03/minister-kultury-dachowej-i-dziewictwa-narodowego/
Obserwuj wątek
    • turbinowy Re: Minister kultury dachowej i dziewictwa narodo 04.02.14, 12:22
      Pan Jacek Kowalczyk zakończył tekst słowami:
      "Prawdę mówiąc, przychodzi mi do głowy jedno wytłumaczenie, dlaczego pan minister zgodził się na taki podział pieniędzy (niewłasnych): liczy na miejsce w Panteonie Wielkich Polaków. I może się nie przeliczy. Kościół potrafi być wdzięczny darczyńcom."

Ja mam inne. Niewpłacenie w ogóle lub niewielkiej kwoty mogłoby być potraktowane jako obraza jedynie słusznych uczuć a na to są już paragrafy.

Tak przy okazji, został odwołany koncert kapeli Behemoth:
      "W związku z zaproszeniem zespołu Behemoth na Seven Festival w Węgorzewie oraz negatywnymi emocjami płynącymi z niektórych środowisk i bezprzykładną nagonką na organizatorów tego wydarzenia, nagonką w imię jedynie słusznej prawdy, organizator w porozumieniu z zespołem odwołuje koncert. Za wynikłe z tego powodu nieporozumienia przepraszamy przede wszystkim zespół, który miałby okazję zaprezentować swój kunszt artystyczny po raz pierwszy przed węgorzewską widownią. Przepraszamy także fanów, którzy entuzjastycznie przyjęli wiadomość o występie zespołu na Seven Festival. Zdajemy sobie sprawę z zawodu jaki Wam sprawiliśmy - nie poddajemy się jednak, może w 2015 roku emocje opadną a zwolennicy cenzury i inkwizycji przyjmą do wiadomości fakt, że krępowanie wolnej twórczości artystycznej nie przystoi w państwie chlubiącym się wielowiekowymi tradycjami tolerancji. Autorów zaś tych wszystkich listów, petycji i telefonów informujemy, że w żadnym przypadku nie identyfikujemy się z ich treścią. Ustąpiliśmy nie przed siłą argumentów, ale dla dobra naszego festiwalu, w poczuciu odpowiedzialności za to, co robimy, jako nasz sprzeciw wobec mieszania idei naszego Festiwalu w różne ideologiczne polsko-polskie swary."

muzyka.onet.pl/koncerty/koncert-grupy-behemoth-na-seven-festival-odwolany-po-protestach-srodowisk-katolickich/ecv4k

Sami sobie Polacy budują mur, żelazną kurtynę. W czerwcu w Łodzi ma zagrać Black Sabbath (prawdzie jedynie tylko w 3/4 bo bez bębniarza pana Billa Warda ale zawsze). Żałowałem, że nie na Stadionie Narodowym. Byłoby wypełnienie, bo wyroby hutnicze łączą pokolenia. Ale jest jeszcze sporo czasu aby postawić tamę na ten występ.
      • oby.watel Re: Minister kultury dachowej i dziewictwa narodo 04.02.14, 12:45
        Bezmiar sprawiedliwosci, który nie ma nic przeciwko znieważaniu żydów, ale bluźnierstwo ściga z całą surowością, rząd, który nie widzi problemu, który z problemami walczy, bo nie potrafi ich rozwiązywać, który po bandytów idzie walcząc z przeszkodami terenowymi i czekając aż wrzawa medialna ucichnie...

Kto siej wiatr, zbierze burzę. A ten (nie)rząd nie rządzi, tylko czeka na polecenia. Jeśli któryś minister występuje sam i coś mówi, to wiadomo, że nic z tego nie będzie. Dopiero wspólna konferencja z premierem świadczy o tym, że naszemu ukochanemu przywódcy przyszedł jakiś genialny pomysł do głowy. Kto zaprzeczy, że nie jest genialnym pomysłem obowiązkowy alkomat w każdym samochodzie? Albo jeden, obowiązkowy dla wszystkich, podręcznik przygotowany w miesiąc pod dyktando Episkopatu? W przedwojennym elementarzu była "mama" i był "tata". W powojennym "Ala miała Asa". Teraz będzie nareszcie normalnie - "Bóg, Pan, pasterz" I "baranki boże".
    • gaika Re: Minister kultury dachowej i dziewictwa narodo 05.02.14, 21:39
      Poszliby się przeszkolić do biznesmana Rydzyka (z bożego nadania), dawno by mieli wybudowane, a minister święty spokój. A tak, biedaczyna, będzie musiał dowodzić, że Polska kultura JPII stoi i dlatego tylko jeszcze się nie przewróciła.

Ale, już wita się z gąską nowy specjalista.

Od dwudziestu kilku lat nie jest rozwiązany problem usytuowania polskiej sztuki w szeroko rozumianej sferze publicznej. Nie powstało wiele instytucji czy muzeów, nigdy nie zakończono konstrukcji różnego rodzaju przedsięwzięć kulturalnych, nawet jeśli były planowane - ubolewa Jarosław Kaczyński. W tym tygodniu PiS zajęło się polską kulturą i sugeruje, którą sztukę w przyszłości należy wspierać, a której już nie. - Sztuka musi służyć wzmacnianiu wspólnoty - stwierdza Kaczyński.

"Sytuacja jest zła, chcielibyśmy to zmienić"

Prezes PiS podkreślał, że chciałby, żeby ze środków państwowych finansowana była sztuka, która "służy wzmacnianiu wspólnoty". - Bardzo cenna z punktu widzenia państwa, a przede wszystkim narodu jako wspólnoty, jest ta sztuka, która tej wspólnocie służy. Każda sztuka, jeśli rzeczywiście nią jest, w jakiejś mierze stanowi także element wzmacniający wspólnotę - stwierdza Kaczyński.

Zdaniem prezesa PiS obowiązkiem jest "przypominanie, że istnieje coś takiego jak wspólnota i że jest ona przede wszystkim wspólnotą kultury". - Że przynajmniej w tradycji naszego narodu sama definicja polskości jest definicją kulturową. I że z tego wynikają daleko idące konsekwencje odnoszące się także do pewnych postulatów - podkreślam: postulatów, a nie sfery przymusu - które mogą być formułowane wobec sfery twórczości, wobec sfery sztuki. Jeśli spojrzeć na te problemy z tego punktu widzenia, to wydaje się, że w tej chwili sytuacja, mówiąc najprościej, jest zła. Chcielibyśmy to zmienić, ale w żadnym razie - raz jeszcze to podkreślę - nie podważając wolności sztuki - podkreśla Kaczyński.

A co ze sztuką, która nie służy wspólnocie? PiS chciałoby, aby takowa nie była wspierana przez państwo. - Tu jednak mamy do czynienia z bardzo silnym elementem destrukcji tego, co wspólnotowe. Destrukcji, która, jak się wydaje, jest w jakimś zakresie zaplanowana, być może jest jakoś nawet koordynowana. I to jest coś, z czym w żadnym wypadku nie chcemy się zgodzić. Uważamy, że środki państwowe tego rodzaju sztuce służyć nie mogą - oświadcza Kaczyński.

"Nie ma odpowiednich muzeów"

PiS chciałoby też, aby państwo doceniło kulturę obecnie "odsuniętą na margines". - Musi natomiast uzyskać znaczącą pomoc to wszystko, co do tej pory jest odsuwane na margines, nie ma żadnego wsparcia albo to wsparcie jest bardzo ograniczone. To wszystko, co funkcjonuje dzisiaj albo w różnego rodzaju zakamarkach naszego życia kulturalnego, albo też nie funkcjonuje w ogóle, bo nie jest wystawiane, bo nie ma odpowiednich muzeów ani odpowiednich środków, aby społeczeństwo, nawet to najbardziej zainteresowane polską sztuką, mogło się z nią zapoznać - mówił Kaczyński.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,15402056,Jaroslaw_Kaczynski_o_sztuce__Nie_ma_odpowiednich_muzeow.html

P.S. Wytłuszczenia moje.
    • turbinowy 166,666666666667 06.02.14, 13:22
      W porankach - RDC, Tok FM na blogach, forach słuszny rwetes o 6 baniek.
      Z kolei jak utopiono już 400 baniek a w sumie będzie ponad 1 miliard (1 000 000 000), 166,666666666667 większego zainteresowania nie było.
      technowinki.onet.pl/marynarka/prokuratura-wojskowa-w-poznaniu-umorzyla-sledztwo-ws-korwety-gawron/tjh72
      Kocham ten kraj.
      • gaika Re: 166,666666666667 06.02.14, 22:45
        Chcesz powiedzieć, że Gawron bardziej Cię emocjonalnie rozgrzewa, niż wielowiekowa dojarka? Horrendalnie drogi ten ptak, ale jednorazowy i nikt z resztkami kadłuba, jako relikwią, nie będzie objeżdżał Polski.
        • turbinowy Re: 166,666666666667 06.02.14, 23:34
          Nie wiem czy bardziej.
          Tylko jedni podpalają, dolewają oliwy do ognia, drudzy próbują gasić a trzeci szabrują i to na całego, ze wsparciem miłościwie nami rządzących sad
          • gaika Re: 166,666666666667 07.02.14, 00:08
            A żeby Cię nie tyle pocieszyć, ale wręcz przeciwnie- wiemy tyle, ile przeczytamy/ wysłuchamy. O Komisji Kodyfikacyjnej nie wiedzielibyśmy nic, gdyby nie prof. Gardocki, który wywlókł na światło dzienne. Czyli waadza robi ludkowi koło pióra nawet częściej, niż mu się wydaje.
            • turbinowy Re: 166,666666666667 08.02.14, 23:14
              W innym programie u pani Ewy Wanad usłyszałem, że pan minister kultury też podjął arbitralną decyzję, dając dotacje teatrom pani Krystyny Jandy mimo, że eksperci niżej ocenili jej aplikację w porównaniu z innymi. Tu jest sprawa bardziej delikatna bo z jednej strony pani Janda a z drugiej publiczne teatry. Być może jakby te 6 baniek zamiast na świątynię, dostały inne teatry sprawy by nie było? Nie mówiąc już o części tej kasy utopionej w łódkę.
              Tylko jest problem ogólniejszy w dotyczący Komisji Kodyfikacyjnej i ekspertów pana minkultury.
              Brak przejrzystości działania państwa, że ktoś kogoś sobie bierze na nieznanych zasadach potem może uwzględnić, olać jak mu wygodniej.
              Tak przy okazji, pan poseł co go zapytałem o transparentność, nie odpowiedział. Ale nie naciskałem osobiście. Cóż kampania się zbliża, przypomnę się.
              • gaika Re: 166,666666666667 10.02.14, 00:15
                Ciekawe, jak daleka droga do pełnej publicznej informacji: o kondycji szpitali, o dotacjach, o wydatkach, o decyzjach, o kryteriach, o lekarzach, o szkołach. Władza państwowa, usługi publiczne wciąż u nas są kojarzona nie jako służba, ale jako uprawnienie do poszerzenia własnych praw, kosztem praw innych i traktowania obywatela jak petenta.

Zapytałam ministerstwo o dostęp do informacji publicznej i też nie odpowiedziało. Może, za Twoim przykładem, także się przypomnę.
                • grzespelc Re: 166,666666666667 11.02.14, 22:25
                  > Zapytałam ministerstwo o dostęp do informacji publicznej i też nie odpowiedział
                  > o. Może, za Twoim przykładem, także się przypomnę.

Skuteczniej przypomina sąd. Wnieś skargę.
    • oby.watel Nie będziemy klękać bo lezymy plackiem 06.02.14, 19:05
      Z odpowiedzi udzielonej Liberte na pytanie o podstawę prawną udzielenia dotacji na budowę świątyni opaczności wynika, że ten rząd, który nie będzie w roku 2143 klękał przed księdzem specjalne rozporządzenie wydał żeby wydać kilka baniek na tak wzniosły cel.
      • grzespelc Nie plackiem, a krzyżem 10.02.14, 19:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka