Dodaj do ulubionych

MOBI czy EPUB

10.02.15, 15:47
Szanowni forumowicze, mam techniczne pytanie do używających e-booków.
Chodzi o format plików. Chodzi o Waszą praktykę.
W moim przypadku będą wyświetlane na tablecie 7", no może na jakimś czytniku, jak się jakieś zniżki dla młodzieży trafią.
Coraz częściej mam z mało czasu i odpowiednich warunków aby w spokoju przeczytać coś w wersji papierowej no i łatwiej sobie takie książki pożyczać.
Obserwuj wątek
    • podjadek57 Re: MOBI czy EPUB 10.02.15, 16:04
      Tablet chadza na androidzie niezrootowanym, zapomniałem dodać.
      • diabollo Re: MOBI czy EPUB 10.02.15, 17:45
        Nie pomogę, bo porównania nie mam.
        Kupiłem kiedyś dziecku czytnik na epub, więc jeżeli kiedykolwiek kupuję książkę na tablet to kupuję w formacie epub, żeby był kompatybilny, wrazie czego...

Kłaniam się nisko.
    • uff.o Re: MOBI czy EPUB 10.02.15, 21:13
      jeśli masz na myśli Samsung Galaxy tablet 7'' to on chyba czyta większość plików. Zależy jakie teraz są aplikacje na androida. Wiadomo, że apple ios na ipad,etc. ma więcej aplikacji na otwieranie wszelkich plików. Samsunga miałem krótko ale większość czytał. Tylko nie miałem dostępu do ibook app albo itunes. Ale to ponoć da się ominąć, Z tym że wtedy nie miałem kompa. Z tego co pamiętam na ipadzie pliki w epub wymagały odpowiedniej aplikacji do otwierania. Gdybym miał możliwość wyboru to kupiłbym chyba ipada, nawet tej wcześniejszej generacji. Teraz mam takiego prymitywa Kindle Fire, najtańszy z tych jakie używałem, ale da się czytać choć niby rozdzielczość nie ta co w galaxy tab 7'' czy w ipadach retina. Samsungi mają możliwość rozszerzania gabarytów pamięciowych i można sobie przenosić dowolnie na mikro SD muzykę czy książki. Kindle zdaje się że przetrzymuje większość rzeczy w chmurce, a na pamięci hardwerowej trzyma się to co się akurat czyta. Ale zasadniczo chyba i android i ios mają odpowiednie aplikacje do otwierania wszystkich plików z e-bookami. Tak mi się zdaje. Co prawda mam więcej doświadczenia z ios, choć nie lubię apple'a i mam nadzieję kiedyś przestawić się na Samsunga tab, tylko poluję na 12''. Ponoć na Samsungu można otwierać jednocześnie kilka książek (multiple screen) i w ten sposób można sobie podczytywać i/lub pisać, tłumaczyć, zaglądać do słowników,robić research, etc. nie zamykając strony na której się pracuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka