diabollo 10.12.22, 17:00 krytykapolityczna.pl/swiat/paulina-siegien-jurij-felsztynski-rosja-bezpieka-putin-sluzby-specjalne/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diabollo Re: Ruska bezpieka 18.12.22, 10:26 Moi rodzice nie pochodzili z Kresów, ale miałem opiekunkę która mnie wychowywała do czasu jak dorosłem do przedszkola, a i kontakty zachowałem na wiele lat (prawdziwych dziadków ani babć nie miałem, więc wszystkim podobał się taki układ z przyszywaną babcią). Ta opiekunka pochodziła z Litwy, tej części przed wojną należącej do II RP, więc przeżyła dwie ruskie okupacje. Rzekłbym zatem, że prawie wyssałem z mlekiem matki uprzedzenie do języka rosyjskiego: najlepiej nie znać i nie rozumieć, jak już znasz i rozumiesz to udawaj, że nie znasz i nie rozumiesz, Polaka wprawdzie mogą wywieźć na Sybir, ale z Sybiru jednak wrócić można. Jak będziesz mówił po rosyjsku to ci będą wciskać ruski paszport i wezmą na mięso armatnie do armii a z tamtąd powrotu nie ma. A jak nie wezmą cię do armii to jako Ruska już cię nigdy nie wypuszczą i nigdy do Polski z terenów kontrolowanych przez Moskwę nie wyjedziesz. Taka postawa była (w połączeniu z moim lenistwem) bardzo wygodna, ale nie pytajcie się jak przeszedłem przez całą edukację łącznie z maturą w PRLu... sam tego nie potrafię wyjaśnić. (Przy czym angielskiego uczyłem się pasjami). Niemniej Bułat jest mocny i trafia w punkt... Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link
walmart.ca Re: Ruska bezpieka 19.12.22, 10:57 Acha... czyli znasz historię jego życia (tzn. kim była Bułata matka, ojciec, itd, itp)... No to skoro tak osobiście to Ci cos powiem (w sekrecie oczywiscie) - ta piosenka była w Polsce znana jako Piosenka Amerykańskiego Żołnierza i uratowała bliskiemu mi znajomemu życie Odpowiedz Link
diabollo Re: Ruska bezpieka 19.12.22, 12:00 Trochę się wygłupiam z tym rosyjskim, ale tylko trochę, naprawdę w szkole podstawowej i średniej unikałem, jak mogłem. A Bułata bardzo lubię i szanuję, znam całą jedo twórczość, tym bardziej, że swego czasu był w PL całkiem modny, wszystko zostało przetłumaczone na polski i wielu artystów śpiewało Bułata po polsku. Mam nawet taki album CD z jego piosenkami w polskiej wersji. Kłaniam się nisko Odpowiedz Link
grzespelc Re: Ruska bezpieka 20.12.22, 01:49 Ja też sie nie bardzo przykładałem, ucząc się po przełomie uważałem ten język za bezużyteczny, a tymczasem nie tak dawno jego szczątkowa znajomość prawie mi uratowała życie... A gdybym znał lepiej, to może w ogóle nie wpadłbym w kłopoty... Odpowiedz Link
walmart.ca Re: Ruska bezpieka 20.12.22, 04:03 swego czasu był w PL całkiem modny, wszystko zostało przetłumaczone na polski i wielu artystów śpiewało Bułata po polsku Nie tylko modny - Kochany! A ta linia ratujaca przyjaciela życie brzmiała w polskim przekładzie mniej więcej tak: A gdyby się historia jakaś działa, ty jedno wiesz, ojczyzna ci kazała, i możesz w swą niewinność wierzyć szczerze - jak lateo byc zolniezem Odpowiedz Link