Dodaj do ulubionych

Książki, które czytaliście ostatnio

• singapore_sling Tiziano Terzani 23.10.10, 20:14
      caly Terzani, tylko warto czytac chronologicznie - najpierw "powiedzial mi wrozbita" i "w Azji" a potem jak chorowal i w koncu, jak byl umierajacy
      caaaaaly Bruce Chatwin - polecam
    • gazeta_mi_placi Re: Książki, które czytaliście ostatnio 23.10.10, 21:55
      Ostatnio nic nie czytam,umieram duchowo :-(
      • 3.14-roman Re: Książki, które czytaliście ostatnio 24.10.10, 18:48
        To weź sobie może coś krótkiego i w miarę lekkiego. Lubisz na przykład A.Christie?
        • gazeta_mi_placi Re: Książki, które czytaliście ostatnio 03.11.10, 20:12
          Nie.
    • rasia1 "I hope they serve beer in hell" Tucker Max 01.11.10, 14:56
      czyli wydane drukiem zapiski pewnego blogera, który sam siebie określa jako socjopatycznego dupka - i tu sie nie mija z prawdą ;) Opowieści barwne acz miejscami niesmaczne i obsceniczne, tematyka seksualno-alkoholowa. Dla wielbicieli jack ass-ów i Charlesa Bukowskiego.
      Polecam czytelnikom, u których odruch wymiotny się nie włącza zbyt szybko, a także wszystkim, którzy chcą podszlifować współczesny potoczny angielski.
    • gazeta_mi_placi Re: Książki, które czytaliście ostatnio 03.11.10, 20:14
      "Kukułka"
      i "Płaskuda"
      "Płaskudy" nie polecam,nudy straszne,choć ponoć jakaś wcześniejsza powieść tej autorki była dobra.
      • kotka.zielonooka Re: Książki, które czytaliście ostatnio 03.11.10, 22:02
        "Erynie" Krajewskiego.
        Specyficzne z lekka obrzydliwe (szcegółowy opis 5 letniego chłopca torturowanego po czym z wypatroszonymi jelitami porzuconego w lwowskim wychodku, opis gwałtu połaczonego z atakiem epilepsji i odgryzienia ucha ofierze, opisy uduszenia człowieka i jego defekacji przy tym duszeniu to w sumie jedne z bardziej "lajtowych") ale w sumie dobrze się czyta...
        • gazeta_mi_placi Re: Książki, które czytaliście ostatnio 03.11.10, 22:14
          To chore...
        • nuova Re: Książki, które czytaliście ostatnio 04.11.10, 11:33
          Więckiewicz czytał na antenie PR III, nie umiałam tego słuchać, choć aktora lubię i cienię...
    • tfu.tfu hurtem 04.11.10, 19:37
      Proust, wszystkie 7
      Ken Follet, The Pillars of the Earth
      Tess Gerritsen, Keeping the Dead
      Erica Spindler, Last Known Victim
      Jeffery Deaver The Empty Chair
      ufff
      w trakcie:
      R. Scott Bakker, Mrok który nas poprzedza
      i Donald Richie, Kumagai
    • nuova E.Suljagić "Pocztówki z gorbu" 05.11.10, 08:11
      Muzułmanin opisuje piekło obozu i życia codziennego w Srebrenicy (BiH) w czasie wojny 91-95.
      "Pocztówki" to smutna, bardzo smutna książka, ale ciekawa, napisana przez człowieka kt przeżył wojnę jako nastolatek.
    • misiania Re: Książki, które czytaliście ostatnio 28.11.10, 19:20
      Właśnie na Kino Polska obejrzałam jeden z odcinków serialu Najważniejszy dzień życia pt. Gra. W końcówce pani Ryszarda Hanin pokazuje reporterowi książki, które właśnie kupiła. I ojej ojej taki drobiazg na ekranie mnie za serce chwycił... Otóż dawno, dawno temu, w ubiegłym stuleciu i przed wojną domową, książka kupiona w księgarni była przez sprzedawcę pakowana w papier i zawiązywana sznureczkiem. I przez chwilkę czułam te przeszłe emocje, kiedy to dostawałam taką paczuszkę, przecinałam sznureczek, odwijałam/zrywałam papier, i dopiero wtedy objawiała mi się okładka, którą namalował Szancer, Grabiański lub Butenko, obiecująca jakieś nowe, nieznane światy... Ach :)))
    • nuova Re: Książki, które ostatnio... 01.12.10, 10:46
      Nie czytałam, bo tu nie ma tekstu. Same obrazki. To nie jest komiks, to książka o kocie Simona. Polecam wielbicielom kotów. Uśmiałam się po pachy przeglądając strona po stronie :))
    • nuova S.Drakulić 02.12.10, 10:43
      S.Drakulić - "Oni nie skrzywdziliby nawet muchy. Zbrodniarze wojenni przed Trybunałem w Hadze"

Jak w tytule, czytamy o zbrodniarzach wojennych z ex Jugosławii. Wstrzasająca relacja z haskich procesów m.in. Miloševićia i Jelsićia.
      • drzejms-buond M.Szczygieł "zrób sobie raj" 02.12.10, 14:40
        Podobnie jak Gottland- czyta się jednym tchem. O naszych braciach większych- Czechach.
        W większości do śmichu ale i do zadziwienia, ze niby nam do nich, Czechów, tak blisko
        a umysłowo baaaardzo daleko.
      • nuova Re: S.Drakulić 03.12.10, 08:00
        miało być Jelisićia
        • misiania Re: S.Drakulić 06.12.10, 19:57
          "Doktorzy" Ericha Segala. bo oprócz popcorn movies uwielbiam również czytadła. łykend z katarem, pod kocykiem, hierbatka, rutinacea i "Doktorzy". 730 stron w dwa dni. szkoda, że książka taka krótka :)
          • 3.14-roman Re: S.Drakulić 06.12.10, 23:00
            O czym to dokładnie jest? Jaki gatunek?

Ojej, nie daj się szejkom z Kataru.

https://www.cascadedata.net/STAT_dnn/Portals/0/temp/Mulled-wine.jpg
            • misiania Re: S.Drakulić 06.12.10, 23:41
              A może to będzie zaskoczenie, ale książka jest o... lekarzach :) A konkretnie o młodych ludziach, którzy studiują na Harvard Medical School, stawiają pierwsze kroki w zawodzie, zdobywają doświadczenie, mają sukcesy, ale i porażki. A w tle Ameryka od lat 50. do 70., medyczne rewolucje - szczepionka p-ko polio, przeszczep serca. Dowiedziałam się, skąd nazwa skali Apgar, wyglądało to na akronim, a to od nazwiska Virginii Apgar :)
          • be_ell Re: S.Drakulić 10.12.10, 18:39
            Doktorzy fajni..
            Zwłaszcza, jak się pamięta Love story
            • be_ell Re: S.Drakulić 10.12.10, 18:54
              Zupełnie z innej beczki, ale właśnie czytam.
              Na kosmicznie nudnej radzie pedagogicznej przeleciałam 80 stron.
              Cyt.:
              (...) Przyczyn można by wymieniać wiele, ale wszystkie miały źródło w systemie powszechnej szczęśliwości, który powodował, że imperialiści i podżegacze wojenni zaciągnęli między nami a wolnym światem żelazną kurtynę.(...) Najbardziej wrogie i niebezpieczne było wszystko, co trąciło językiem angielskim. Oczywiście jeszcze groźniejsze i bardziej nieprzyjazne były pieśni śpiewane po zachodnioniemiecku, ale tamtejsza twórczość rozrywkowa była równie poetycka i porywająca jak działania Luftwaffe. Z kolei piosenki śpiewane w w języku wschodnioniemieckim chętniej puszczano, ale były jeszcze okropniejsze od tych z NRF-u. (...)

Kto to popełnił?
              Taka zgadywanka. ;)
              • bachasia Martin Lechowicz "Teoria Portali" 17.12.10, 17:10
                Opis z tyłu książki:

– My się jeszcze nie znamy – powiedziała dostojna potomkini hiszpańskiej arystokracji i guldiańskiego mieszczaństwa. – Jestem Doňa Juyňa Ramirez de Castillo y Salgado de Maria della Rosa, z domu Cutaz.
                Olek parsknął natychmiast śmiechem, ale kopnięty w kostkę przez kolegę udał, że się zakrztusił.
                – Przepraszam, jak z domu?
                – Z domu Cutaz – powtórzyła łaskawie dama. – Czyżby to nazwisko było panom znane?
                – O tak – odparł Witek zachowując kamienną twarz. – Jest nam... nieobce.
                – Czyżby? Znacie panowie może jakichś Cutazów?
                Olek był czerwony jak burak z wysiłku, żeby nie wybuchnąć śmiechem.
                – O tak! – kontynuował Witek. – Tam, skąd pochodzimy, mieszka mnóstwo... eee... Cutazów.
                – Całe setki – wtrącił Olek. – I jeden większy od drugiego.
                – Tak – potwierdził Witek. – A najwięksi z nich są znanymi politykami...

Książki jeszcze nie skończyłam, ale czytam się szybko i z przyjemnością :)
                • be_ell Re: Martin Lechowicz "Teoria Portali" 17.12.10, 18:00
                  A to ładne jest. Poproszę o tytuł i autora.
                  • be_ell Re: Martin Lechowicz "Teoria Portali" 17.12.10, 18:02
                    Taaaaaaaaaa, czytaj ze zrozumieniem.
    • misiania Re: Książki, które czytaliście ostatnio 18.12.10, 20:44
      "Pan raczy żartować, panie Feynman" - autobiografia rzeczonego. połykam jak gęś kluski. nie wiedziałam, że ten człowiek był kasiarzem-amatorem :). Aha, jeśli komuś w domu zalęgną się mrówki, to nie trzeba ich zabijać, wystarczy wytresować i już nie będą właziły do szafki z chlebem i dżemem. opis tresury w książce.
      • misiania Re: Książki, które czytaliście ostatnio 19.12.10, 15:33
        Hmm.... skończyła się książka z Nienacka jakby. Na okładce żadnych wskazówek nie ma, ale wygląda mi na to, że powinna być jakaś druga część. chciałabym się dowiedzieć więcej o laureacie nagrody Nobla, który maszerował w pochodzie karnawałowym w Brazylii jako członek orkiestry :)
    • misiania Re: Książki, które czytaliście ostatnio 28.12.10, 21:42
      Michael Sadler, "Anglik w Paryżu". Lubię takie poczucie humoru, jakie znajduję w tej książce... (chociaż w tej chwili oko mi zezuje w stronę telewizora na "All That Jazz" Boba Fosse'a, bo się właśnie zaczął)
    • maitresse.d.un.francais Emile Zola "Nana" 28.12.10, 22:25
      Klasyczna ramota francuska. ;-)

Polecam, aczkolwiek z morałem autor przesadził.
    • rennya prawie OT, ale... 28.12.10, 23:03
      ostatnio to ja Kubusia Puchatka i Misia Paddingtona synu do poduszki...
    • kaga9 Borys Akunin "Historie cmentarne" 29.12.10, 14:35
      Książka ciekawie skonstruowana. Rozdziały dokumentalno- pamiętnikarskie, dotyczące znanych cmentarzy na całym świecie, poprzeplatane są opowiadaniami z gatunku grozy, których akcja związana jest ze wspominanym ostatnio cmentarzem.

Offtop: zaczęłam czytać wczesną nocą i zapomniałam o świecie. Skończyłam kolejne opowiadanie, patrzę na zegar, a tam 2.59. Jak dałam nura pod kołdrę!... Wyobraźnia robi swoje:P
      • misiania Re: Borys Akunin "Historie cmentarne" 29.12.10, 16:49
        Ale smakowicie brzmi, to co mówisz...
      • 3.14-roman Re: Borys Akunin "Historie cmentarne" 29.12.10, 21:50
        O! Przyznam, że brzmi super! Akunina lubię, ale na razie zapoznałem się tylko z kryminałami.
    • nuova D.Ugrešić "Ministerstwo bólu" 03.02.11, 16:32
      O tym,że seksszop może nazywać się Ministry of pain, jest też przepis na bośniacki garnek itp, czyli historie uchodźców z exYugosławii - jak sobie poradzili z wojną, jak nazywają kraj swojego urodzenia itp.
      Dla zgłębienia tematu warto.
      • iwu "Zrób sobie raj" 03.02.11, 23:03
        Mariusza Szczygła. Już go tu wspominał Dżejms, ja tylko dodam, że warto, nawet jak się nie jest czechofilem. Zdumiewający naród.
    • nuova V. Rudan "Ucho gardło nóż" 01.03.11, 10:48
      stara chorwatka leży w łóżku i bredzi coś o Kikim, Mikim i o tym dlaczego tłukli się na bałkanach. Miało być szybko, a nie umiem jej doczytać do końca...
      • kalllka Re: V. Rudan "Ucho gardło nóż" 01.03.11, 13:27
        no tak,
        to trzeba bedzie znowu przeczytac Romela i Julie by zrozumiec balkanska tragedie.
        moze jakis detal uda sie uchwycic na nowo.
        • nuova Re: V. Rudan "Ucho gardło nóż" 01.03.11, 14:04
          kalllka napisała:

> no tak,
          > to trzeba bedzie znowu przeczytac Romela i Julie by zrozumiec balkanska tragedi
          > e.
          > moze jakis detal uda sie uchwycic na nowo.

Rozumiem o co szło w tej wojnie, jedynie książka jest ciężkostrawna...
          Książka krótka jak noc, a jednak dla mnie zbyt długa...
    • hek_sa Miroslav Žamboch 02.03.11, 00:28
      Przeczytane - Na ostrzu noża t.1 i 2
      - Krawędź żelaza t.1 i 2
      Bohater w obydwu ten sam - najemnik Koniasz podejmujący się trudnych misji.
      "...Jest sprytny, świetnie wyszkolony, wykształcony, inteligentny, skryty. Bezwzględny zabójca i podstępny strateg, a jednocześnie człowiek honoru, w którym domyślać się można całych pokładów wrażliwości. Galerii barwnych postaci dopełniają jego malowniczy kompani i towarzyszące im kobiety. Bo nawet w mocnej męskiej prozie nie może zabraknąć wątków miłosnych...."
      Trochę fantazy z kryminalnymi watkami w jakimś porąbanym świecie.
      Jest jeszcze kilka tytułów tegoż autora które planuję przeczytać,
      Wydane przez Fabrykę Słów,
    • nuova Goran Bregović. Szczęściarz z Sarajewa. 11.03.11, 08:25
      G.Brzozowicz "Goran Bregović. Szczęściarz z Sarajewa."

Historia Bregi (skrót od Bregović), kapeli Biały guzik, kraju którego już nie ma, spleciona z losami autora książki.
      • tiresias Flaubert G. 11.03.11, 13:39
        "Bouvard i Pecuchet"
        Ostatnia, niedokończona powieść Mistrza. Jedyne polskie tłumaczenie z 1955 roku (Rogoziewicz – masakra (co trudniejsze fragmenty oryginału pomija, wstawiając przypis tłumacza „ten fragment nie będzie interesujący dla polskiego czytelnika;)) więc lepiej oryginał czytać.
        Dwóch panów w wieku 47 lat (single hetero) postanawia zmienić sposób życia i przenoszą się na wieś, gdzie praktykują sztuki wszelakie – od ogrodnictwa począwszy, poprzez chemię, medycynę, astrologię, okultyzm, naturyzm i co tam chcecie. Nagromadzenie wiedzy encyklopedycznej, przesądów i bzdur. Genialna powieść genialnego pisarza. Polecam.
    • misiania Re: Książki, które czytaliście ostatnio 08.04.11, 18:25
      "Ojciec chrzestny". Jakim cudem do tej pory mi to nie wpadło w łapy? Jakaż radość czytania!
    • nuova B.Bruce - Historia smaku 24.07.11, 00:58
      "Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo". Lekka książka na lato. Czytałam będąc na urlopie.
      • sootball Re: B.Bruce - Historia smaku 24.07.11, 12:56
        Jaki fajny tytuł!
        Chyba też sięgnę.

Ja ostatnio "Metro 2033" i "Metro 2034" Głuchowskiego.
        Postapokaliptyczna wizja resztek ludzkości żyjącej w kanałach Moskiewskiego metra.
        Napisał to Rosjanin, co czuć i co wyszło książce zdecydowanie na dobre.
        Ciężki klimat, ale pomimo tego książki stosunkowo lekkie, wciągające i za krótkie.
        • nuova "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 14:41
          dla zachęty:
          "Czekolada jest tańsza niż psychoterapia i nie musisz umawiać się na wizytę" [Anonim];
          "Kiedy szatan wkroczył do ogrodu eden, czosnek zaczął kiełkować z ziemi w miejscach, których dotknęła jego lewa stopa, a cebule pojawiły się tam, gdzie pozostawił odciski stopy prawej" [islamska legenda];
          "Kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość" [tureckie przysłowie]
          • miau_weglowy Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:01
            brzmiz achecajaco, zaraz wyruszam na amazon ;)
            • miau_weglowy Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:09
              oooo :(
              widze,ze poszukiwanie potrwa dluzej, nie wydam 45$ raczej ;) trudna do zdobycia
              • nuova Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:18
                w empikolu za 35 zlotych polskich :)
                • miau_weglowy Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:23
                  w empiku to ja bede w przyszlym roku moze ;)
                  polska wersja jest na amazonie, ale za 15£, tez mi sie nie usmiecha, bo i tak wywalam mase forsy na ksiazki, a ostatnio zwlaszcza na potrzebne w zawodzie :/
                  nic, bedzie na liscie oczekujacych ;)
                  • nuova Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:34
                    mogiem ci ja przeslac samolotem lub golebiem pocztowym :)
                    • nuova Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:34
                      nuova napisała:

> mogiem ci ja przeslac samolotem lub golebiem pocztowym :)

jelsi podasz adres
                      • miau_weglowy Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:44
                        udaloby Ci sie wpierw zeskanowac i wyslac (golebiem ;P) pare stron, zebym mogla podjac decyzje? :)
                        • nuova Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:51
                          do tygodnia powinnam się wyrobić
                          • miau_weglowy Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 15:55
                            nie daje Ci deadline, moze byc i Boze Narodzenie ;D
                            spoko i dzieki bardzo :)
                            • nuova Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 16:50
                              podaj poczte [gazetowa nie działa]
                              • nuova Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 16:53
                                cos popierdzelilo mi sie,juz dziala
                            • nuova Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 18:14
                              Miauka, spr. pocztę. Polecam tę kolejność: zapisać wszystkie załączniki na komputer, ustawic wg nr i dopiero poczytać :)
                              Zrobił się niezły bajzel, ale nie wiem dlaczego...?
                              • miau_weglowy Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 18:37
                                grazie mille! zobacze, co tam za chaos mi zmiksowalas :D
                                • miau_weglowy Re: "Historia smaku" (kilka cytatów) 24.07.11, 18:48
                                  no, mam juz pieprz i sol
                                  moge zaczac miksowac ;)
    • kub-ma "Pod śniegiem" Caroline Carver 31.07.11, 09:01
      Rzecz się ma na Alasce. Już czwarte zdanie napawa optymizmem: "Musiało być co najmniej minus 34 stopnie Celsjusza, a do tego dochodziło wychłodzenie spowodowane wiatrem." Optymizm wynika głównie z tego, że ową książkę czytałam siedząc w temperaturze wyższej przynajmniej o 50 stopni. A tam jedna z bohaterek musi uciekać w tak ekstremalnych warunkach.

Generalnie są dwie siostry. Od kilku lat nie utrzymują ze sobą kontaktu, bo pokłóciły się okrutnie. O faceta się pokłóciły. Nie żeby chciały tego samego, ten wątek jest bardziej skomplikowany. Jedna z sióstr przepada gdzieś na pustkowiach Alaski, druga przybywa by siostrę odnaleźć. Sprawy oczywiście komplikują się a aura ma w tym również udział. I tu muszę przywołać jeszcze jeden cytat: "Mieszkań cy Lake's Edge traktowali temperaturę plus 2 stopnie Celsjusza jak falę upałów." O, już nie będę narzekać na te 18 stopni za oknem.

Książka o tyle dobra, że nie ma przydługich opisów, jest akcja i przyjemnie się czyta. To tyle.
      A, i jeszcze jeden cytat: "Miała lekkie odmrożenia, ale poza tym nic jej nie dolegało." Prawda że optymistycznie?
    • kub-ma "Czarne Słońce" James Twining 10.08.11, 11:45
      Bohaterem jest były złodziej dzieł sztuki, który trafia na zagadkę z czasów II wojny światowej. Jak twierdzi autor, pomysł na książkę zrodził się ze snu.
      Książka napiosana jest ciekawym stylem: krótkie rozdziały, opisy ograniczone do minimum, zagadka za zagadką, szybka akcja.
      • be_ell Re: "Czarne Słońce" James Twining 25.08.11, 12:33
        Oko Jelenia Pilipiuka, kończy się z Nienacka. Mam nadzieję, że dopisze finał...
    • devilyn Kato-tata nie pamietnik... 25.08.11, 20:29
      -książka pamietnik/spowiedź kobiety, która była brutalnie wykorzystywana przez ojca
      -książka ciężkostrawna

II część nosi tytuł Monidło
      • kub-ma Re: Kato-tata nie pamietnik... 27.08.11, 17:22
        Myślę, że książka ważna zarówno dla samej autorki (napisała ją w ramach terapii), jak i dla naszego społeczeństwa. Ale ja nie mam odwagi jej przeczytać.
    • kub-ma "Elżbieta II, ostatnia królowa" M. Roche 26.08.11, 00:34
      Biografia. Ale nie takie suche fakty. Autor wyraźnie zaznacza swoje interpretacje sytuacji i reakcji. Ma się wrażenie, że wie praktycznie wszystko o rodzinie królewskiej. I jest masa mniej znanych szczegółów np. nie wiedziałam, że " Poły jej żakietu i kapelusz obciążone są kawałkami ołowiu, by nie poddawały się wiatrowi".
      • misiania Re: "Elżbieta II, ostatnia królowa" M. Roche 26.08.11, 09:57
        Kiedyś taka ołowiana odzież trafiała się wcale nierzadko. Mój świętej pamięci dziadek-krawiec wszywał takie właśnie ołowiane elementy w dolne krawędzie żakietów, między tkaninę wierzchnią a podszewkę. wyglądały jak guziki, z tego co pamiętam.
        • kub-ma Re: "Elżbieta II, ostatnia królowa" M. Roche 26.08.11, 16:49
          Tego tesz nie wiedziałam. :)
    • kub-ma "Zasada dwóch minut" Robert Crais 27.08.11, 17:15
      Główny bohater to były przestępca i narkoman. Ale nie taki zły do szpiku kości, tylko taki z niemałymi pokładami dobroci kołaczącymi się z tyłu głowy. Odsiedział swoje, ma zamiar żyć uczciwie, ale kiedy nareszcie opuszcza więzienie, dowiaduje się, że jego syn został zastrzelony. Oczywiście chce dowiedzieć się kto go zabił i dlaczego.
      Główny wątek niezbyt skomplikowany, nie za wielu bohaterów ale rozwiązanie dość zaskakujące. Dobrze się czyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka