dunajec1 09.06.13, 20:03 ...bylem, ot i pytanie, zobaczylem nagrobek, Maria Kowalska Nowak, ktore z nazwisk jest panienskie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaga9 Re: Na cmentarzu.... 09.06.13, 23:54 Być może żadne. A równie dobrze każde z nich. Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Na cmentarzu.... 10.06.13, 01:12 Nie rozumiesz mnie,nazwiska te sa podstawione, fakt, ale bylem z bratem tej kobiety co lezy na cmentarzu i widze jak napisane a jakie ona miala nazwisko z domu, dlatego pytam, ktore pierwsze ma byc napisane, po mezu czy panienskie? Odpowiedz Link
kaga9 Re: Na cmentarzu.... 10.06.13, 17:00 Rozumiem, rozumiem. Toteż napisałam, że kolejność nazwisk jest dowolna. Podstawienie nie ma tu nic do rzeczy. Tradycyjnie pierwsze nazwisko jest panieńskie, drugie po mężu, ale równie dobrze kobieta mogła zdecydować o odwrotnej kolejności. Wszystko zgodnie z prawem. A inna opcja jest taka, że pierwsze jest po jednym mężu, a drugie po drugim, ale, jak rozumiem, to nie ten przypadek. Odpowiedz Link
apersona Re: Na cmentarzu.... 10.06.13, 18:26 Jak również oba mogą być panieńskie albo oba po mężu zgodnie z prawem. Odpowiedz Link
kikimora78 Re: Na cmentarzu.... 11.06.13, 15:13 a u mojej prabaci na nagrobku jest (dane zmienione :)) Maria Nowak de domo Kowalska primo voto Wisniewska czyli - panienskie kowalska po mezu - Nowak po pierwszym mezu Wisniewska Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Na cmentarzu.... 11.06.13, 23:17 Mowiac szczerze o to mi chodzilo, nic tam nie ma napisane jakie panienskie nazwisko, a moze to wazne dla kogos? Pierwsze czy drugie panienskie? Bo jesli by bylo -z domu- to rozumiem. Odpowiedz Link
kaga9 Re: Na cmentarzu.... 12.06.13, 22:39 No, ale nikt Ci tu przecież nie odpowie, które z nazwisk w przytoczonym przez Ciebie przypadku było panieńskie, bo wachlarz możliwości jest szeroki:) Odpowiedz Link
felsja Re: Na cmentarzu.... 13.06.13, 10:05 Mi się wydaję, że Kowalska, bo pierwsze jest nazwisko panieńskie, a drugie nazwisko męża :) -- www.polkont.pl/katalog/kontenery/chlodnicze Odpowiedz Link