Dodaj do ulubionych

fundusze unijne

09.01.05, 18:46
Taks sobie pomyslałem jak co dzien taplając się w błocie żeby wyjechać z domu
do jakiejś utwardzonej drogi czy nieroby, zatrudnione w UM Ząbki słuszały o
fakcie iż od 01/05/04 Polska jest w UE i każda polska gmina może ubiegać się
u fundusze strukturalne na poprawę infrastruktury. Wątpię, żeby któryś z tych
panów lub pań tu zaglądał, bo pewno są jeszcze w epoce maszyny do pisania,
ale jakby przypadkiem tak się stało - to wstyd, żeby 15 km od centrum stolicy
państwa większość dróg przypominała wiejskie wykopki, brak było chodników a
ilość śmieci przypominała jakieś arabskie slumsy.
Jeśli brak wam darmozjady pomysłów to proszę bardzo - wyasfaltowanie
Reymonta, chodniki wzdłuż Powstanców, normalny parking dla mieszkańców
parkujących wzdłuż płotu przy Powstańców 15, przedłużenie Zabranieckiej i
Strażackiej w kier. przejazdu kolejowego na Chełmżynskiej w kier. Rembertowa
(co zdaje się jest jedyna w miare rozsądną obecnie mozliwoscia na polepszenie
mieszkancom Ząbek dojazdu do centrum - szczególnie przy planach rozbiorki
wiadutku na Marsa w celu poszerzenia tej ulicy). Na pierwszy raz wystarczy,
choc w sumie i tak po co sobie klawiature wycieram....
Obserwuj wątek
    • mikosfajowy Re: fundusze unijne 10.01.05, 09:15
      Chyba obce są im fundusze unijne!!
      Choć pewnie to nie takie proste, dla naszych DOBROCZYŃCÓW!!
      Najpierw trzeba byłoby trochę popracować, a dla nich chyba to obca rzecz!!
      Zrobić BIZNESPLAN!! Więc trzeba byłoby zatrudnić zewnetrzną firmę, która cos
      takiego przygotuje!! Bo wątpię, aby w urzędzie znalazły się osoby, które
      potrafią coś takiego zrobic.
      Wydaje mi się, że trzeba przygotować dokładną analizę finansową Miasta Ząbek, a
      co bybyło gdyby się okazało, że pieniądze są ........................(każdy
      sobie dopowie).
      Pieniądze są zwrócone w całości przez Unię dopiero po zrealizowaniu inwestycji.
      W takim przypadku trzeba uzyskać Bankową Gwarancję!!!
      I to jest chyba najgorsza bolączka, któy bank da środki!!
      Ale o swoje trzeba walczyć, wierzę że po wyborach w Ząbkach nowe władze wezmą
      się do pracy.
      Bo faktycznie ulica Powstańców jest 500metrów od znaku Warszawa, a zaczyna się
      <<INNY ŚWIAT>> dosłownie.
      • woland1 Re: fundusze unijne 10.01.05, 11:35
        W większości się zgodzę - niestety, żeby cokolwiek ruszyć trzeba mieć wiedzę,
        Gdzie? Co? Jak? Mam wrażenie czasami, że większości kluczowym urzędnikom
        brakuje może nie tyle wiedzy co kompetencji i chęci rozwijania się i
        interesowania tym co dzieje się w prawie, ekonomii itd. Ale przecież zawsze
        mozna jakiś doradców wynając z rodziny na fakturkę ;). Tak poważnie jest
        jeszcze jeden problem i to chyba niestety muszę przyznać uzasadniony. Pomoc
        unijna pomocą unijną (kiedyś już pisałem na ten temat) niemniej spotkałem się z
        argumentacją, że liczba mieszkańców Ząbek formalnie nie odpowiada liczbie
        zameldowanych osób. Stąd wpływy siłą rzeczy są o wiele mniejsze niż potrzeby
        nowych mieszkańców. Część wpływów z podatków w jakimś sensie idą do regionu
        gdzie ludzie są zameldowani. (Oczywiście nie przesadzajmy, że są to jakieś
        wielkie sumy - być może praktyka ma jeszcze mniej z tym wspólnego) ale
        przynajmniej tak to formalnie wygląda. Stąd roszczenia - są tak naprawdę nie
        pod tym adresem co trzeba. Zdaję sobie sprawe, że czasy są jakie są - nie każdy
        musi się meldować tam gdziemieszka, wynajmuje etc. - ale to stanowi dobra kartę
        przetargową dla Urzedu Miasta. I tak się można licytować - dlatego te części
        Ząbek nie istnieje dla UM - my też
        • mikosfajowy Re: fundusze unijne 10.01.05, 11:51
          Być może po części masz rację. Choć jak można wytłumaczyć brak chodnika wzdłuż
          ulicy Piłsudskiego? Przeciez ta ulica istnieje od zawsze, a nie można bronić
          urzędników twierdząc, że ludzie się nie meldują! Bo myślę, że przy tej ulicy
          mieszkają rdzenni Ząbkowicze - o czym świadczą stodoły :-)
          Jednak można porównać Ząbki do Tarchomina, o którym Warszawa nie zapomiała,
          choć z tego co wiem to olbrzymia część mieszkającej tam społeczności nie jest
          zameldowana. Myślę, że Tarchomin - Urzędnicy poprostu wiedzą jak mają wyciągnąć
          kasę i skąd, aby żyło się mieszkańcom lepiej, a przede wszystkim CHCE to robić.
          Co i rusz nowe linie autobusowe - może to jest Warszawa i jest łatwiej co
          kolwiek zrobić, ale trzeba chcieć.
          Może spróbujmy zaapelować do mieszkańców Ząbek południowych, aby w najbliższych
          wyborach samorządowych do władz miasta Ząbek wybrali mieszkańca z Naszej części
          miasta jakże zapomnianej części.
          Wydaje mi się, że za kilka lat ta część Ząbek będzie miała więcej mieszkańców
          niż pozostałe Ząbki, a wtedy może przeprowadzimy referendum i włączą NAS do
          Warszawy. Oby.
          • woland1 Re: fundusze unijne 10.01.05, 12:47
            Mam nadzieję tylko, czy mieszkańcy Pd. Ząbek będą mieć prawo do głosowania w
            tej gminie i w ogóle zagłosują :) Pragnę też zwrócić uwagę, że tak napradę
            ludzie, którzy mogliby coś robić i się na tym znają omijają szerokim łukiem
            politykę itp. - bo wiedzą, że tam rządzą inne prawa (...) i uczciwy człowiek
            nic nie wskóra - wystarczy spojrzeć na naszych polityków - większość to banda
            nieudaczników walczących o stołki na kolejną kadencję, z imbecylnymi pomysłami
            na ratowanie gospodarki, które potem wrzucają do kosza - za pieniądze
            podatników. Albo jakieś Florki z Big Brothera, co jest już dla mnie kompletnym
            nieporozumieniem. po 14 latach demokracji mamy postkomunistyczny rząd, który
            wychowywał się w duchu załatwiwania spraw pod biurkiem i tak do dzisiaj
            zostało - afera goni aferę. A ktoś kto się wychyli musi mieć obstawę ABW albo
            jest nazwany zerem. Cóż pozostaje tylko nadzieja.
    • panbert Re: fundusze unijne 11.01.05, 12:17
      Gdzieś mi sie o uszy obiło ze gmina Ząbki jest jedna z dwóch które z okolic
      Warszawy nie złożyły zadnego wnosku o pieniądze z UE.
      To prawda że żeby cos dostać z uni to najpier trzeba wyłożyć, ale Ząbki przecie
      cały cas robią jakiś inwestycje (nieiwelkie ale zawsze coś). W północnej części
      widziałem jak asfaltowano jakąś ulicę, w części południowej powoli buduje sie
      wodociąg, planuje sie przebudowę skrzyżowania na Piłsudskiego. Więc i tak i tak
      trzeba wykładac pięniadze. To nie lepiej raz wyłożyć wiekszą sumę, i dostac
      środki z UE, a potem już w kolejnych projektach wykorzystywać to co juz
      dostaliśmy, i sptrządzać nowe wnioski.
      No ale po co, pan burmistrz zdaje sobie sprawę że jest ostatnią kadencję, wiec
      nie ma po co sie starać, po nas choćby poto, niech sie inni martwią.
      A tak lepiej siedzieć, nic nie robić i narzekac że ludzie sie nie meldują.
      Problem nie meldowania sie jest chyba we wszystkich miejscowościa w okolicach
      Warszawy, Ząbki nie są ewenementem, a jakoś inaczej to wszystko sie w nich
      toczy.
      Jak urząd nie ma specjalistow to niech wyśle którąś z pań na emeryturę a w to
      miejsce przyjmie kogoś kto by zajął sie tymi sprawami.
      pozdro
    • annawas39 Re: fundusze unijne 18.01.05, 11:00
      Ja mieszkam w Ząbkach od 15 lat i co zaobserwowałam. Ząbki zmieniają się ale
      na gorsze. Coraz więcej śmieci,smród dymem(gaz zdrożał i ludzie palą węglem)
      coraz gorsze chodniki(jezeli wogóle są).
      Mieszkam na ulicy nieutrwardzonej. Latem -kurz, jesień wiosna zima-błoto.
      I ta menalność rdzennych Ząbkowiaków: im nic nie przeszkadza, do tego
      przywykli, każdy robi to co chce, nie mają zasad.
      Nigdy nie lubiłam Ząbek, myślę o wyprowadzce. Tu juz nic na lepsze się nie
      zmieni, chyba że mieszkańcy będą się domagać żeby przyłączyc Ząbki do Warszawy.
      Wtedy będzie jakaś kontrola i większe inwestycje.
      Teraz robi się tylko inwestycje tak naprawdę zbędne (dodtkowe światła przy
      kościele Św Trójcy( proboszcz z burmistrzem pod pachę chodzi).
      Przed ostatnimi wyborami na kazaniu ksiądz powiedział że słoma szybko się pali
      (do wyborów na burmistrza startował też Słomka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka