Dodaj do ulubionych

XL - nie o rozmiar ubrania chodzi

23.08.05, 15:11
Zapraszam szanownych forumowiczów na XL sesję Rady Miasta zwołaną na dzień
26.08.2005 godz 9.00 w urzędzie.
A w porządku obrad między innymi interesujący zapewne wiele osób
punkt "Sprawozdanie burmistrza z realizacji inwestycji zapisanych w budżecie
miasta na 2005 rok". Od razu uprzedzam że nie możemy się spodziewać wiele. W
budżecie jest np ponad 1mln zł na budowę ulicy Powstańców, a z naocznej
obserwacji wynika, że burmistrz temat wstrzymuje jak może. To nie jedyna
nierealizowana inwestycja, ale myślę, że ta wielu z Was jest bliska.
Są również zaplanowane przyjęcia dwóch ważnych dokumentów: Planu Rozwoju
Lokalnego i Lokalnego Programu Rewitalizacji i wiele innych punktów (w sumie
16).
Obserwuj wątek
    • rembert Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 24.08.05, 09:07
      Napewno w piątek rano przyjdzie dużo mieszkańców.
      Napisz nam czy ww. dokumenty można gdzieś ściągnąć z internetu.
      • radnyzabek Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 24.08.05, 09:21
        Po zatwierdzeniu dokumenty najprawdopodobniej pojawią się na stronie
        interentowej Ząbek, projektów z tego co wiem nie ma. Trzeba jednak przygotować
        się na opieszałość urzędu, strona internetowa jest często nieaktualna. Teraz
        chociażby jest ogłoszenie o XXXVII sesji a powinno być o XL.
        Czemu spodziewasz się dużej ilości mieszkańców na sesji? Zazwyczaj jest
        niewiele osób, a punkty sesji są czasami bardzo ciekawe.
        • rembert Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 24.08.05, 10:01
          Sorry. Napisałem to z przekąsem. Przecież w piątek rano, nikt pracujący nie
          będzie leciał na sesję miasta. Trudno się dziwić, że przychodzi mało
          mieszkańców - może o to komuś chodzi. Jak często odbywają się sesje? Czy nie
          mogłyby się odbywać popołudniami lub w weekendy?

PS. Wybacz, że Ciebie tak bombardujemy pretensjami, ale jesteś jedyną osobą,
          która chce z nami tu rozmawiać.
          • radnyzabek Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 24.08.05, 10:17
            Mam ten sam problem, przecież też mam pracę :(
            Jeszcze w poprzedniej kadencji proponowałem soboty, nie wyszło, teaz
            proponowałem popołudnia, ale jest opór przewodniczącego Rady i urzędników.
            Urzędnikom nie pasuje bo nie chcą siedzieć po godzinach w pracy, na początku
            tej kadencji większość ranych podposała się pod pismem żeby sesje były
            popołudniu, ale jakoś to ciężko idzie. Czasami są popołudniu :)

Sesja jest mniej więcej raz na miesiąc
    • radnyzabek No i po sesji 29.08.05, 14:58
      Wiele spraw było na sesji, nie sposób o nich napisać, proszę zajrzeć za jakiś
      czas na stronie Ząbek do protokołu.
      Zainteresowanych inwestycjami drogowymi w Ząbkach (bo tych jest na forum sporo)
      muszę zmartwić niestety. Burmistrz przedstawił sprawozdanie z realizacji
      inwestycji zapisanych w budżecie i jest fatalnie. Wspominana tu przez wielu
      ulica Powstańców chociażby. Pojawia się w budżecie już kolejny rok i cóż z
      tego. W sierpniu zlecono wykonanie mapy do celów prawnych. Na jej podstawie
      można będzie prowadzić negocjacje z właścicielami gruntów (podziały, wykupy
      działek), na których ulica ma byc wybudowana. Mapa będzie dopiero na jesieni.
      Te sprawy powinny być załatwoine już bardzo dawno. Pewne jest więc że burmistrz
      nie wyda zaplanowanych kwot. Tempo jakie narzucił burmistrz tej inwestycji jest
      więc powalające. No cóż, może to kara, w rejonie Powstańców prawie nikt na
      niego nie głosował. Żadne to pocieszenie dla mieszkańców Powstańców, że z
      pozostałymi inwestycjami w mieście nie jest wcale dużo lepiej.
      • matti72 Re: No i po sesji 29.08.05, 19:35
        Czy burmistrz "Speedy" ma jakies szanse w przyszlych wyborach ?
      • dandar2 Re: No i po sesji 30.08.05, 23:23
        Ale tak postępują wszyscy u władzy.. Jak Gierek był I sekretarzem wybudowano
        gierkówkę (droga łącząca Ślask z Wa-wa) itd, nie wiem gdzie mieszka burmistrz
        ale może chodziaż jakies inwestycje prowadzi przy swoim zamieszkaniu, jeżeli
        nie tym gorzej dla niego. W południowych Ząbkach mieszka coraz więcej osób to
        przy następnych wyborach najlepiej zagłosować na kogoś z ul. Powstańców lub
        najbliższej okolic, to może i u nas ruszy coś z kopyta.
        Pozdrawiam p. Burmistrza:(
    • radnyzabek DZisiaj 1 września 17.00 kolejna sesja Rady 01.09.05, 12:20
      Zapomniałem wcześniej napisać, dzisiaj o 17 sesja, sorki, żę tak późno, ale to
      taka sesja niepalnowa i wypadło mi z głowy Was poinformować. Może ktoś
      przyjdzie. Będziemy kończyć tematy z poprzedniej sesji na której sie nie
      wyrobilismy ze wszystkim
    • anulaa_f Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 06.09.05, 13:37
      usiłowałam dowiedzieć sie w um czy został przyjęty Plan Rozwoju Lokalnego
      ale niestety nie uyskałam odpowiedzi...
      • radnyzabek Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 06.09.05, 14:03
        anulaa_f napisała:

> usiłowałam dowiedzieć sie w um czy został przyjęty Plan Rozwoju Lokalnego
        > ale niestety nie uyskałam odpowiedzi...

No to jest dziwna sytuacja, PRL został opracowany, choć miał wiele mankamentów
        rada postanowiła go przyjąć, gdyż sam fakt posiadania takiegoż planu jest
        czasami ważniejszy od jego wartości merytorycznej, a poprawianie takich planów
        trwać mogłoby bardzo długo i opóźniać pewne procesy np. występowania o fundusze
        unijne.
        Na sesji na której przyjęto plan zgłoszonych zostało jednak parę uwag, które
        miały zostać poprawione przez obecną na sesji przedstawicielkę firmy
        opracowującej plan. Miała nanieść poprawki przez kilka dni aby poprawiony
        dokument wysłać do wojewody jako podjętą uchwałę, ale tego podobno nie zrobiła
        i podobno uchwała nie została wysłana do wojewody, czyli tak jakby nie została
        wogóle podjęta. Nie wiem dlaczego i czy napewno tak się stało, znam tylko
        plotki radnych na ten temat, ale zapewne niedługo się dowiem czegoś oficjalnie.
        • anulaa_f Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 06.09.05, 14:06
          uuuu, to istnieje obawa, że nie zdąże go wykorzystać w mojej pracy...:(((
          • radnyzabek Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 06.09.05, 14:33
            a musi być zatwierdzony żebyś go wykorzystała? Jeśli nie to może coś poradzimy.
            A jak to praca?
            • anulaa_f Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 06.09.05, 14:44
              nie musi być zatwierdzony, byłoby super gdyby się coś udało wykombinować.
              to licencjacka, na temat zabek wlasnie. Mam troche problemów ze zdobyciem
              wiadomości na temat walorów ekonomicznych gminy...będę wdzięczna za każdą pomoc,
              bo już czas najwyższy ją skończyć;)
              Anna Filak
              • dandar2 Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 06.09.05, 20:45
                anulaa_f napisała:

> nie musi być zatwierdzony, byłoby super gdyby się coś udało wykombinować.
                > to licencjacka, na temat zabek wlasnie. Mam troche problemów ze zdobyciem
                > wiadomości na temat walorów ekonomicznych gminy
                gorzej jak urzednicy UM uznaja, ze to tajemnica (walorów ekonomicznych gminy) i
                ujawnienie ich zagraża bezbieczeństwu Zabek i Ząbkowian. Bo jak im sie nie chce
                czegos znaleść to powołują sie na ustawę o ochronie danych osobowych lub
                informacji niejwanej choć jawność reguluje inna ustawa..., powodzenia w pisaniu

...będę wdzięczna za każdą pomoc
                > ,
                > bo już czas najwyższy ją skończyć;)
                > Anna Filak
                • anulaa_f Re: XL - nie o rozmiar ubrania chodzi 06.09.05, 21:51
                  nie no, dowiedziałam sie ze wszystko czego potrzebuje to jawne dane i
                  oczywiscie otrzymam je bez problemu...ale niestety Panie ich nie maja;)
                  ale otrzymalam projekt planu i to mnie uratowalo.
                  teraz siedze i przetwarzam na prace...
                  dzieki:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka