Dodaj do ulubionych

Warszawa też ma problem z podatnikami

04.09.09, 09:57
Jako ciekawostka news z tnv24

http://www.tvn24.pl/12692,1617838,0,1,warszawa-prosi-zostan-naszym-podatnikiem,wiadomosc.html

Pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:14
      1. Zlikwidować meldunek - po co to i na co jest...
      2. Uświadamiać ludzi, że przy rozliczeniu z US podajemy adres zamieszkania a nie
      zameldowania. Nie trzeba się przemeldowywać i wymieniać dokumentów, zatem wilk
      syty i owca cała.
      • szeszol Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:28
        corrida_pl napisał:

> 1. Zlikwidować meldunek - po co to i na co jest...

Nie takie proste na jakie wygląda, na codzień nikomu nie potrzebne, ale ilość
        ustaw i przepisów jaka operuje na adresie zameldowania jest dosyć spora i to
        jest chyba największy problem z likwidacją tego czegoś.

Ale faktem jest, że w przypadku podatków nie o meldunek się rozchodzi a o
        miejsce składania zeznania, a to nie jest szczególnie skomplikowane zadanie
        wypełnić NIP-3 i wysłać.

Pozdrawiam
        Tomek
        • corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:33
          szeszol napisał:

> Nie takie proste na jakie wygląda, na codzień nikomu nie potrzebne, ale ilość
          > ustaw i przepisów jaka operuje na adresie zameldowania jest dosyć spora i to
          > jest chyba największy problem z likwidacją tego czegoś.

Niestety masz rację... i chyba z tych powodów jeszcze trochę sie z meldunkiem
          pomęczymy
          >
          > Ale faktem jest, że w przypadku podatków nie o meldunek się rozchodzi a o
          > miejsce składania zeznania, a to nie jest szczególnie skomplikowane zadanie
          > wypełnić NIP-3 i wysłać.

Dokładnie, dlaczego o tym się nie mówi...
    • galaxy76 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:45
      czyli ma również problem z mieszkańcami Ząbek, większość pracuje w Warszawie, a
      nie jest tam zameldowana i nie płaci tam podatków.W całym cywilizowanym
      świecie,podstawą jest miejsce zamieszkania a nie jakieś chore meldunki,
      dzisiejsze społeczeństwa są mobilne,płacisz tam gdzie mieszkasz w danej chwili
      czy tym bezmózgowcom ktoś wreszcie to wytłumaczy.A co do komunikacji,szpitali to
      sorry ale to nie jest darmowe.Każdy płaci za bilety i odprowadza składki na
      NFZ!!!Gmina mi nie sponsoruje wizyty u lekarza czy pobytu w szpitalu, nie
      wspominając o wizytach u specjalistów gdzie zamiast czekać miesiącami jedynym
      rozwiązaniem jest wizyta prywatna.
      • netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 13:50
        > A co do komunikacji,szpitali to sorry ale to nie jest
        > darmowe.Każdy płaci za bilety i odprowadza
        > składki na NFZ!!!Gmina mi nie sponsoruje wizyty u lekarza czy
        > pobytu w szpitalu, nie wspominając o wizytach u specjalistów gdzie
        > zamiast czekać miesiącami jedynym rozwiązaniem jest wizyta
        > prywatna.

Nie wiem czy ludzie się dobrze wsłuchiwali w apele które się
        pojawiały w Ząbkach, ale było o tym wielokrotnie - wystarczy
        deklaracja o zamieszkaniu w NIP-3.
        Budżet Państwa musi rozdzielać pomiędzy gminy przychody z podatku
        dochodowego PIT wg jakiegoś klucza. Tym kluczem jest liczba osób
        zamieszkałych w danej gminie na podstawie deklaracji w NIP-3.

Galaxy - owszem wizyty u lekarza gmina Ci nie sponsoruje, płaci NFZ,
        ale już bez dopłat które robi gmina do biletów komunikacji cena
        biletu byłaby znacznie większa, a w przypadku Ząbek nie byłoby
        wspólnego biletu PKP/ZTM. Ząbki (jak i W-wa) dopłacają ZTM sporo
        kasy żeby bilety nie były za drogie dla pasażerów.
        Gmina poza tym buduje/remontuje szkoły, utrzymuje przedszkola,
        drogi, kanalizację, wodociągi, utrzymuje klub sportowy, boiska, MOK,
        bibliotekę, etc. Aby sprostać tym zadaniom musi mieć adekwatne do
        liczby mieszkańców wpływy. Tymczasem Ząbki, W-wa i inne miasta mają
        z tym problem. Stąd np. na Białołęce w szkołach podstawowych zajęcia
        trwają do 21.00. - mieszka mnóstwo młodych małżeństw, ale formalnie,
        dla Ministerstwa Finansów które przydziela im kasę - mniej. No i
        Białołęki nie stać na wybudowanie tylu szkół aby zaspokoić
        rzeczywiste potrzeby.

Stąd cała walka o wpisywanie w NIP-3 Ząbek jako miejsca zamieszkania.

Hasło "zamelduj się" jest prostsze niż "wskaż Ząbki w NIP-3 jako
        miejsce zamieszkania", stąd pewnego rodzaju nieporozumienia.

--------------------------------------------------------------
        • corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 14:08
          netgater napisał:

> Hasło "zamelduj się" jest prostsze niż "wskaż Ząbki w NIP-3 jako
          > miejsce zamieszkania", stąd pewnego rodzaju nieporozumienia.
          >
          Hasło to jest równie proste jak mylące... zatem jest nietrafione (wg mnie). Co
          innego meldunek i cały korowód z tym związany a co innego wypełnienie NIP-3.

Odkąd pamiętam to na forum jest nacisk na meldunek, ostatnio chyba po raz
          pierwszy oficjalnie radny Tomasz Kalata (nie wiem czy dobrze zapamiętałem, jeśli
          się pomyliłem to przepraszam) na swoim blogu napisał o NIP-3.

• netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 15:27
            Rozśmieszyłeś mnie tym wpisem, a wiesz dlaczego? Bo znalazłem na tej
            grupie dyskusję z 2007 roku między mną a Tobą właśnie
            w tym temacie i dokładnie właśnie o NIP-3 Ci napisałem :-)

tutaj

P. Kalata opisał tylko to co jest wałkowane od lat. Ale dobrze
            przynajmniej że ten przekaz dotarł do ciebie teraz.

• corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 17:14
              Nie za bardzo rozumiem co mi zarzucasz? Co miało dotrzeć? Ja się cieszę, że raczej do innych dociera, że są inne sposoby (łatwiejsze) na pozyskanie podatków od mieszkańców niż meldunek, na który swojego czasu był tutaj niesamowity napór. Równie dobrze można być zameldowanym w Ząbkach a podatek rozliczać gdzie indziej...

Jeśli już jesteś tak szczegółowy, to zwróć uwagę, że mój wpie dotyczący tego tematu cyt. Poza tym Podatek dochodowy, zgodnie z art. 45 ust. 1b ustawy
              (Dz.U.2000.14.176), rozlicza się wg miejsca zamieszkania a
              nie zameldowania
              jest z dnia 21.09.07, 10:15, a Twój z dnia 21.09.07, 10:48. 33 minuty na moja korzyść ;)

Fakt nie użyłem zwrotu NIP 3...

Jak już łapiesz kogoś za słówka to bądź precyzyjny.

A P. Kalata jako "urzędnik" pierwszy powiedział/napisał o NIP 3. Do tej pory meldunek i meldunek...
              • netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:13
                Corrida, piszesz tylko "ostatnio chyba po raz pierwszy" pojawia się
                informacja o NIP-3, zamiast meldunku. Nie chcę ciągnąć tej dyskusji,
                ale sam przytoczyłem Ci dyskusję sprzed 2 lat gdzie to już się
                pojawiało, wcale nie uzurpuję sobie prawa do bycia pierwszym.
                Było też o tym że wystarczy NIP-3 w conajmniej kilku numerach CS.
                Więc sugestia że to nagle teraz dopiero zostało obwieszczone jest
                nieprawdziwa, mimo że powtórzyłeś ją drugi raz.

• corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:23
                  Moim zdaniem Burmistrz, Radni powinni bardziej promować NIP 3, niż meldunek.
                  Jest to rozwiązanie mniej upierdliwe, a daje sobie głowę uciąć, że nie wszyscy o
                  nim wiedzą.

Wystarczy spojrzeć n przyszpilony wątek zamelduj się, może warto go podmienić na
                  zamelduj się/złóż NIP 3?

Nie jestem zameldowany, ale NIP 3 złożyłem razem z 1 rozliczeniem i się
                  wściekłem jak mi napisałeś, że "Ale dobrze
                  przynajmniej że ten przekaz dotarł do ciebie teraz"
                  • netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:28
                    No jeśli o sprawie mówi się od 2 lat conajmniej, a tobie dopiero
                    niedawno przeczytany wpis na blogu T.Kalaty sprawę uzmysłowił - to
                    jak miałem to skomentować?

• corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:33
                      Nie wiem skąd taki wniosek, że dopiero teraz się uświadomiłem...
        • galaxy76 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 06.09.09, 10:19
          oczywiście gmina buduje/remontuje szkoły, utrzymuje przedszkola,
          drogi, kanalizację, wodociągi itp. ale to jest jej obowiązek.Natomiast chora
          jest mentalność tego typu urzędników którzy zamiast wziąść się do pracy szukają
          przyczyn złego w ludności napływowej.Czy tak trudno jest dojść do oczywistego
          faktu, że dzięki osiedlaniu się ludności następuje szybki rozwój i korzyści są o
          wiele większe niż te przypuszczalne wpływy z archaicznego obowiązku
          meldunkowego.Każda osoba osiedlająca się przykładowo w Ząbkach, zostawia ogromne
          pieniądze w tym miejscu, począwszy od tego że tutaj wydaje kilkaset tysięcy
          złotych na mieszkanie,zyjąc tutaj korzysta z usług
          mechanika,dentysty,fryzjera,lekarza itp. pieniądze które tutaj zostawia zasilają
          jak najbardziej budżet gminy.Ale cóż nie będzie nigdy dobrze, póki mentalność
          urzędników będzie tkwić w braku niewiedzy, czy też jakiejś
          zazdrości,roszczeniowości, zamiast obowiązku pracy dla społeczności lokalnej.
          • monic18 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 06.09.09, 11:41
            galaxy76 napisał:

> oczywiście gmina buduje/remontuje szkoły, utrzymuje przedszkola,
            > drogi, kanalizację, wodociągi itp. ale to jest jej obowiązek.Natomiast chora
            > jest mentalność tego typu urzędników którzy zamiast wziąść się do pracy szukają
            > przyczyn złego w ludności napływowej.Czy tak trudno jest dojść do oczywistego
            > faktu, że dzięki osiedlaniu się ludności następuje szybki rozwój i korzyści są
            > o
            > wiele większe niż te przypuszczalne wpływy z archaicznego obowiązku
            > meldunkowego.

Nie zgadzam się z tymi stwierdzeniami. Niedawno była mowa że szkoła na
            Powstańców jest już za mała i trzeba ja rozbudowywać. A dlaczego? Może dlatego
            że planowano ją pod dzieci osób zameldowanych, a tymczasem chodzi tam pewnie
            spora grupa rodziców którzy z meldunkiem w Ząbkach nie mają nic wspólnego.
            Podobnie pewnie jest z przedszkolami. Tak samo z innymi rzeczami np. biletem na
            autobusy i kolej. Na tych samych zasadach jeżdżą osoby zameldowane i
            niezameldowane, tyle tylko że z swoich podatków dopłacają do tego biletu tylko
            osoby zameldowane. Dlatego ja jestem przeciwniczką tego typu dopłat bo nierówno
            obciążają kosztami. Już lepiej te pieniądze przeznaczyć na budowę dróg.
            Z tych ludzi napływowych jak piszesz jest oczywiście "pożytek" bo pewnie znaczna
            ich część się melduje i korzysta z usług lokalnych kupców ale z drugiej strony
            te osoby żyją na koszt zameldowanych mieszkańców Ząbek, bo nie dokładają się do
            budowy dróg, szkół, przedszkoli, itp.
          • netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 06.09.09, 13:19
            Wybacz, ale to co piszesz to czysta demagogia.

Po pierwsze nigdzie nie widziałem żeby którykolwiek z urzędników
            mówił/pisał czy choćby sugerował, że "przyczyny złego (są) w
            ludności napływowej". Skądżeś to wytrzasnął?

Po drugie piszesz o jakiś wirtualnych pieniądzach które tu
            zostawiają wszyscy czy to zameldowani czy nie. Sprawdź proszę w
            budżecie gminy ile wpływu pieniędzy jest z podatku gruntowego, a ile
            z dochodowego od osób fizycznych (PIT) a ile od przedsiębiorców
            (CIT). To są dopiero realne pieniądze, a nie jakieś bzdety o których
            piszesz, że dzięki samemu faktowi, że się ktos tu sprowadził
            nastąpił szybki rozwój. Ze sprzedaży mieszkań gmina nie ma zbyt
            wiele, jakbyś nie wiedział.

Po trzecie piszesz "oczywiście gmina buduje/remontuje (..) ale to
            jest jej obowiązek" świadczy że mentalnie jesteś z poprzedniej
            epoki: gmina musi, ma psi obowiązek, ja jestem Pan, mi się należy.
            Otóż nic w budżecie gminy nie bierze się z powietrza, żadnych zadań
            gmina nie wykona, choćbyś nie wiem jak się oburzał, jak nie będzie
            miała kasy.

Nie wiem po co takie dyskusje - zamiast wszyscy zgodnie namawiać do
            partycypowania w zasilaniu gminy swoim podatkiem, to jakieś
            idiotyczne argumenty się pojawiają. Szukasz rozgrzeszenia dlatego że
            nie masz meldunku? Daj spokój, jesli masz wpisane w NIP-3 miejsce
            zamieszkania w Ząbkach, to daruj sobie takie puste gadanie, bo tu
            przecież nie o meldunek chodzi tylko świadomość ludzi jak duży mają
            wpływ na budżet swojej gminy.

• corrida_pl Miasta nie zachęcają do płacenia podatków 11.09.09, 09:00
              Tylko niektóre miasta i gminy decydują się na kampanię informacyjną, która ma
              uświadomić podatnikom, że podatki trzeba płacić w miejscu zamieszkania, a nie
              zameldowania.- pisze "Gazeta Prawna".

Chodzi o takich podatników, którzy pracują na przykład we Wrocławiu, a płacą
              podatki poza miastem - w miejscowości, w której są zameldowani - wyjaśnia
              dziennik " Gazeta Prawna" zauważa, że miasta tracą na tego typu błędzie setki
              tysięcy złotych.

Ostatnio Warszawa, za to, że mieszkający na terenie miasta podatnicy odprowadzą
              podatek w warszawskich urzędach skarbowych, proponuje dodatkowe ułatwienia.
              Miasto analizuje możliwość wprowadzenia od nowego roku systemu przywilejów w
              postaci między innymi pierwszeństwa w zapisach do żłobków i przedszkoli oraz
              zniżek z korzystanie z nich, zniżek w teatrach miejskich czy obiektach sportowych.

Zródło
            • galaxy76 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 15.09.09, 14:27
              moze to i demagogia,ale w takim dziwnym kraju niestety żyjemy.
              Co do urzędników,odnoszę do się do artykułu z tego postu, napisanego wlasnie
              przez urzędników,którzy zamiast pracować wyliczaja ile to by mieli pieniędzy
              gdybyby sie ludzie meldowali??.

Co do wirtualnych pieniędzy,pieniądze wydawane w miejscu zamieszkania nie są
              wcale wirtualne.Deweloper placi podatki,podwykonawcy dewelopera placą
              podatki,ludzie ktorych zatrudniaja placa podatki,mechanik,fryzjer,sklepy
              placą.Placimy podatki za gaz,wodę, prąd,śmieci i za co jeszce sobie Państwo
              życzy wiec i gmina swoją dzialkę dostaje i są to jak najbardziej realne
              pieniądze które wpływają również na rozwój gminy.Wirtualne pieniądze to
              wyliczenia typu, ile to by miasto mialo gdyby??

Dzięki faktowi że ktoś się osiedlił w miejscu gdzie jeszcze kilka lat temu roslo
              zboże, czy też bylo skladowisko złomu,śmieci itp., następuje jak najbardziej
              szybki rozwój, i ja jako mieszkaniec takiej miejscowości bym się naprawdę z
              faktu osiedlania się młodych wykształconych ludzi cieszył.W Polsce wręcz
              odwrotnie, zrzuca się na nich swoje wszystkie kompleksy,wychodzi jakaś chora
              zazdrość,podział starzy-nowi- paranoja.

Jeśli chodzi o obowiązki gminy to oprócz przywileju kasowania podatków powinna
              mieć również obowiązki.Czy jest to myslenie z poprzedniej epoki??,osoba
              piastująca urząd publiczny pełni służbę publiczną i jej obowiązkiem jest dbanie
              o interesy mieszkańców.Czy po to wybieramy swoich przedstawicieli żeby słyszeć
              tylko nie ma kasy i ten winny,tamten winny, czy po to żeby działali??

Co do rozgrzeszenia w sprawie meldunku to jak przytłaczająca większość
              społeczeństwa, meldunek mam tam gdzie mi gmina wpisała wydając pierwszy dowód
              osobisty. Miejsce zamieszkania zmieniałem przynajmniej kilkakrotnie więc za
              każdym razem łamałem polskie prawo i póki takie bzdurne przepisy nie znikną to
              będziemy toczyć niepotrzebne dyskusje. Wystarczy jak napisałeś złożyć NIP-3 z
              miejscem zamieszkania, ale najwidoczniej urzędnicy tego niewiedzą albo
              nierozumieją co piszą.
              • corrida_pl wstyd Panie Przewodniczący 15.09.09, 18:38
                robertperkowski.pl/?co=show&nom=737
                ani słowa o NIP 3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka