szeszol 04.09.09, 09:57 Jako ciekawostka news z tnv24 http://www.tvn24.pl/12692,1617838,0,1,warszawa-prosi-zostan-naszym-podatnikiem,wiadomosc.html Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:14 1. Zlikwidować meldunek - po co to i na co jest... 2. Uświadamiać ludzi, że przy rozliczeniu z US podajemy adres zamieszkania a nie zameldowania. Nie trzeba się przemeldowywać i wymieniać dokumentów, zatem wilk syty i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
szeszol Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:28 corrida_pl napisał: > 1. Zlikwidować meldunek - po co to i na co jest... Nie takie proste na jakie wygląda, na codzień nikomu nie potrzebne, ale ilość ustaw i przepisów jaka operuje na adresie zameldowania jest dosyć spora i to jest chyba największy problem z likwidacją tego czegoś. Ale faktem jest, że w przypadku podatków nie o meldunek się rozchodzi a o miejsce składania zeznania, a to nie jest szczególnie skomplikowane zadanie wypełnić NIP-3 i wysłać. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:33 szeszol napisał: > Nie takie proste na jakie wygląda, na codzień nikomu nie potrzebne, ale ilość > ustaw i przepisów jaka operuje na adresie zameldowania jest dosyć spora i to > jest chyba największy problem z likwidacją tego czegoś. Niestety masz rację... i chyba z tych powodów jeszcze trochę sie z meldunkiem pomęczymy > > Ale faktem jest, że w przypadku podatków nie o meldunek się rozchodzi a o > miejsce składania zeznania, a to nie jest szczególnie skomplikowane zadanie > wypełnić NIP-3 i wysłać. Dokładnie, dlaczego o tym się nie mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy76 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 10:45 czyli ma również problem z mieszkańcami Ząbek, większość pracuje w Warszawie, a nie jest tam zameldowana i nie płaci tam podatków.W całym cywilizowanym świecie,podstawą jest miejsce zamieszkania a nie jakieś chore meldunki, dzisiejsze społeczeństwa są mobilne,płacisz tam gdzie mieszkasz w danej chwili czy tym bezmózgowcom ktoś wreszcie to wytłumaczy.A co do komunikacji,szpitali to sorry ale to nie jest darmowe.Każdy płaci za bilety i odprowadza składki na NFZ!!!Gmina mi nie sponsoruje wizyty u lekarza czy pobytu w szpitalu, nie wspominając o wizytach u specjalistów gdzie zamiast czekać miesiącami jedynym rozwiązaniem jest wizyta prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 13:50 > A co do komunikacji,szpitali to sorry ale to nie jest > darmowe.Każdy płaci za bilety i odprowadza > składki na NFZ!!!Gmina mi nie sponsoruje wizyty u lekarza czy > pobytu w szpitalu, nie wspominając o wizytach u specjalistów gdzie > zamiast czekać miesiącami jedynym rozwiązaniem jest wizyta > prywatna. Nie wiem czy ludzie się dobrze wsłuchiwali w apele które się pojawiały w Ząbkach, ale było o tym wielokrotnie - wystarczy deklaracja o zamieszkaniu w NIP-3. Budżet Państwa musi rozdzielać pomiędzy gminy przychody z podatku dochodowego PIT wg jakiegoś klucza. Tym kluczem jest liczba osób zamieszkałych w danej gminie na podstawie deklaracji w NIP-3. Galaxy - owszem wizyty u lekarza gmina Ci nie sponsoruje, płaci NFZ, ale już bez dopłat które robi gmina do biletów komunikacji cena biletu byłaby znacznie większa, a w przypadku Ząbek nie byłoby wspólnego biletu PKP/ZTM. Ząbki (jak i W-wa) dopłacają ZTM sporo kasy żeby bilety nie były za drogie dla pasażerów. Gmina poza tym buduje/remontuje szkoły, utrzymuje przedszkola, drogi, kanalizację, wodociągi, utrzymuje klub sportowy, boiska, MOK, bibliotekę, etc. Aby sprostać tym zadaniom musi mieć adekwatne do liczby mieszkańców wpływy. Tymczasem Ząbki, W-wa i inne miasta mają z tym problem. Stąd np. na Białołęce w szkołach podstawowych zajęcia trwają do 21.00. - mieszka mnóstwo młodych małżeństw, ale formalnie, dla Ministerstwa Finansów które przydziela im kasę - mniej. No i Białołęki nie stać na wybudowanie tylu szkół aby zaspokoić rzeczywiste potrzeby. Stąd cała walka o wpisywanie w NIP-3 Ząbek jako miejsca zamieszkania. Hasło "zamelduj się" jest prostsze niż "wskaż Ząbki w NIP-3 jako miejsce zamieszkania", stąd pewnego rodzaju nieporozumienia. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 14:08 netgater napisał: > Hasło "zamelduj się" jest prostsze niż "wskaż Ząbki w NIP-3 jako > miejsce zamieszkania", stąd pewnego rodzaju nieporozumienia. > Hasło to jest równie proste jak mylące... zatem jest nietrafione (wg mnie). Co innego meldunek i cały korowód z tym związany a co innego wypełnienie NIP-3. Odkąd pamiętam to na forum jest nacisk na meldunek, ostatnio chyba po raz pierwszy oficjalnie radny Tomasz Kalata (nie wiem czy dobrze zapamiętałem, jeśli się pomyliłem to przepraszam) na swoim blogu napisał o NIP-3. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 15:27 Rozśmieszyłeś mnie tym wpisem, a wiesz dlaczego? Bo znalazłem na tej grupie dyskusję z 2007 roku między mną a Tobą właśnie w tym temacie i dokładnie właśnie o NIP-3 Ci napisałem :-) tutaj P. Kalata opisał tylko to co jest wałkowane od lat. Ale dobrze przynajmniej że ten przekaz dotarł do ciebie teraz. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 17:14 Nie za bardzo rozumiem co mi zarzucasz? Co miało dotrzeć? Ja się cieszę, że raczej do innych dociera, że są inne sposoby (łatwiejsze) na pozyskanie podatków od mieszkańców niż meldunek, na który swojego czasu był tutaj niesamowity napór. Równie dobrze można być zameldowanym w Ząbkach a podatek rozliczać gdzie indziej... Jeśli już jesteś tak szczegółowy, to zwróć uwagę, że mój wpie dotyczący tego tematu cyt. Poza tym Podatek dochodowy, zgodnie z art. 45 ust. 1b ustawy (Dz.U.2000.14.176), rozlicza się wg miejsca zamieszkania a nie zameldowania jest z dnia 21.09.07, 10:15, a Twój z dnia 21.09.07, 10:48. 33 minuty na moja korzyść ;) Fakt nie użyłem zwrotu NIP 3... Jak już łapiesz kogoś za słówka to bądź precyzyjny. A P. Kalata jako "urzędnik" pierwszy powiedział/napisał o NIP 3. Do tej pory meldunek i meldunek... Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:13 Corrida, piszesz tylko "ostatnio chyba po raz pierwszy" pojawia się informacja o NIP-3, zamiast meldunku. Nie chcę ciągnąć tej dyskusji, ale sam przytoczyłem Ci dyskusję sprzed 2 lat gdzie to już się pojawiało, wcale nie uzurpuję sobie prawa do bycia pierwszym. Było też o tym że wystarczy NIP-3 w conajmniej kilku numerach CS. Więc sugestia że to nagle teraz dopiero zostało obwieszczone jest nieprawdziwa, mimo że powtórzyłeś ją drugi raz. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:23 Moim zdaniem Burmistrz, Radni powinni bardziej promować NIP 3, niż meldunek. Jest to rozwiązanie mniej upierdliwe, a daje sobie głowę uciąć, że nie wszyscy o nim wiedzą. Wystarczy spojrzeć n przyszpilony wątek zamelduj się, może warto go podmienić na zamelduj się/złóż NIP 3? Nie jestem zameldowany, ale NIP 3 złożyłem razem z 1 rozliczeniem i się wściekłem jak mi napisałeś, że "Ale dobrze przynajmniej że ten przekaz dotarł do ciebie teraz" Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:28 No jeśli o sprawie mówi się od 2 lat conajmniej, a tobie dopiero niedawno przeczytany wpis na blogu T.Kalaty sprawę uzmysłowił - to jak miałem to skomentować? -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 04.09.09, 21:33 Nie wiem skąd taki wniosek, że dopiero teraz się uświadomiłem... Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy76 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 06.09.09, 10:19 oczywiście gmina buduje/remontuje szkoły, utrzymuje przedszkola, drogi, kanalizację, wodociągi itp. ale to jest jej obowiązek.Natomiast chora jest mentalność tego typu urzędników którzy zamiast wziąść się do pracy szukają przyczyn złego w ludności napływowej.Czy tak trudno jest dojść do oczywistego faktu, że dzięki osiedlaniu się ludności następuje szybki rozwój i korzyści są o wiele większe niż te przypuszczalne wpływy z archaicznego obowiązku meldunkowego.Każda osoba osiedlająca się przykładowo w Ząbkach, zostawia ogromne pieniądze w tym miejscu, począwszy od tego że tutaj wydaje kilkaset tysięcy złotych na mieszkanie,zyjąc tutaj korzysta z usług mechanika,dentysty,fryzjera,lekarza itp. pieniądze które tutaj zostawia zasilają jak najbardziej budżet gminy.Ale cóż nie będzie nigdy dobrze, póki mentalność urzędników będzie tkwić w braku niewiedzy, czy też jakiejś zazdrości,roszczeniowości, zamiast obowiązku pracy dla społeczności lokalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
monic18 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 06.09.09, 11:41 galaxy76 napisał: > oczywiście gmina buduje/remontuje szkoły, utrzymuje przedszkola, > drogi, kanalizację, wodociągi itp. ale to jest jej obowiązek.Natomiast chora > jest mentalność tego typu urzędników którzy zamiast wziąść się do pracy szukają > przyczyn złego w ludności napływowej.Czy tak trudno jest dojść do oczywistego > faktu, że dzięki osiedlaniu się ludności następuje szybki rozwój i korzyści są > o > wiele większe niż te przypuszczalne wpływy z archaicznego obowiązku > meldunkowego. Nie zgadzam się z tymi stwierdzeniami. Niedawno była mowa że szkoła na Powstańców jest już za mała i trzeba ja rozbudowywać. A dlaczego? Może dlatego że planowano ją pod dzieci osób zameldowanych, a tymczasem chodzi tam pewnie spora grupa rodziców którzy z meldunkiem w Ząbkach nie mają nic wspólnego. Podobnie pewnie jest z przedszkolami. Tak samo z innymi rzeczami np. biletem na autobusy i kolej. Na tych samych zasadach jeżdżą osoby zameldowane i niezameldowane, tyle tylko że z swoich podatków dopłacają do tego biletu tylko osoby zameldowane. Dlatego ja jestem przeciwniczką tego typu dopłat bo nierówno obciążają kosztami. Już lepiej te pieniądze przeznaczyć na budowę dróg. Z tych ludzi napływowych jak piszesz jest oczywiście "pożytek" bo pewnie znaczna ich część się melduje i korzysta z usług lokalnych kupców ale z drugiej strony te osoby żyją na koszt zameldowanych mieszkańców Ząbek, bo nie dokładają się do budowy dróg, szkół, przedszkoli, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 06.09.09, 13:19 Wybacz, ale to co piszesz to czysta demagogia. Po pierwsze nigdzie nie widziałem żeby którykolwiek z urzędników mówił/pisał czy choćby sugerował, że "przyczyny złego (są) w ludności napływowej". Skądżeś to wytrzasnął? Po drugie piszesz o jakiś wirtualnych pieniądzach które tu zostawiają wszyscy czy to zameldowani czy nie. Sprawdź proszę w budżecie gminy ile wpływu pieniędzy jest z podatku gruntowego, a ile z dochodowego od osób fizycznych (PIT) a ile od przedsiębiorców (CIT). To są dopiero realne pieniądze, a nie jakieś bzdety o których piszesz, że dzięki samemu faktowi, że się ktos tu sprowadził nastąpił szybki rozwój. Ze sprzedaży mieszkań gmina nie ma zbyt wiele, jakbyś nie wiedział. Po trzecie piszesz "oczywiście gmina buduje/remontuje (..) ale to jest jej obowiązek" świadczy że mentalnie jesteś z poprzedniej epoki: gmina musi, ma psi obowiązek, ja jestem Pan, mi się należy. Otóż nic w budżecie gminy nie bierze się z powietrza, żadnych zadań gmina nie wykona, choćbyś nie wiem jak się oburzał, jak nie będzie miała kasy. Nie wiem po co takie dyskusje - zamiast wszyscy zgodnie namawiać do partycypowania w zasilaniu gminy swoim podatkiem, to jakieś idiotyczne argumenty się pojawiają. Szukasz rozgrzeszenia dlatego że nie masz meldunku? Daj spokój, jesli masz wpisane w NIP-3 miejsce zamieszkania w Ząbkach, to daruj sobie takie puste gadanie, bo tu przecież nie o meldunek chodzi tylko świadomość ludzi jak duży mają wpływ na budżet swojej gminy. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Miasta nie zachęcają do płacenia podatków 11.09.09, 09:00 Tylko niektóre miasta i gminy decydują się na kampanię informacyjną, która ma uświadomić podatnikom, że podatki trzeba płacić w miejscu zamieszkania, a nie zameldowania.- pisze "Gazeta Prawna". Chodzi o takich podatników, którzy pracują na przykład we Wrocławiu, a płacą podatki poza miastem - w miejscowości, w której są zameldowani - wyjaśnia dziennik " Gazeta Prawna" zauważa, że miasta tracą na tego typu błędzie setki tysięcy złotych. Ostatnio Warszawa, za to, że mieszkający na terenie miasta podatnicy odprowadzą podatek w warszawskich urzędach skarbowych, proponuje dodatkowe ułatwienia. Miasto analizuje możliwość wprowadzenia od nowego roku systemu przywilejów w postaci między innymi pierwszeństwa w zapisach do żłobków i przedszkoli oraz zniżek z korzystanie z nich, zniżek w teatrach miejskich czy obiektach sportowych. Zródło Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy76 Re: Warszawa też ma problem z podatnikami 15.09.09, 14:27 moze to i demagogia,ale w takim dziwnym kraju niestety żyjemy. Co do urzędników,odnoszę do się do artykułu z tego postu, napisanego wlasnie przez urzędników,którzy zamiast pracować wyliczaja ile to by mieli pieniędzy gdybyby sie ludzie meldowali??. Co do wirtualnych pieniędzy,pieniądze wydawane w miejscu zamieszkania nie są wcale wirtualne.Deweloper placi podatki,podwykonawcy dewelopera placą podatki,ludzie ktorych zatrudniaja placa podatki,mechanik,fryzjer,sklepy placą.Placimy podatki za gaz,wodę, prąd,śmieci i za co jeszce sobie Państwo życzy wiec i gmina swoją dzialkę dostaje i są to jak najbardziej realne pieniądze które wpływają również na rozwój gminy.Wirtualne pieniądze to wyliczenia typu, ile to by miasto mialo gdyby?? Dzięki faktowi że ktoś się osiedlił w miejscu gdzie jeszcze kilka lat temu roslo zboże, czy też bylo skladowisko złomu,śmieci itp., następuje jak najbardziej szybki rozwój, i ja jako mieszkaniec takiej miejscowości bym się naprawdę z faktu osiedlania się młodych wykształconych ludzi cieszył.W Polsce wręcz odwrotnie, zrzuca się na nich swoje wszystkie kompleksy,wychodzi jakaś chora zazdrość,podział starzy-nowi- paranoja. Jeśli chodzi o obowiązki gminy to oprócz przywileju kasowania podatków powinna mieć również obowiązki.Czy jest to myslenie z poprzedniej epoki??,osoba piastująca urząd publiczny pełni służbę publiczną i jej obowiązkiem jest dbanie o interesy mieszkańców.Czy po to wybieramy swoich przedstawicieli żeby słyszeć tylko nie ma kasy i ten winny,tamten winny, czy po to żeby działali?? Co do rozgrzeszenia w sprawie meldunku to jak przytłaczająca większość społeczeństwa, meldunek mam tam gdzie mi gmina wpisała wydając pierwszy dowód osobisty. Miejsce zamieszkania zmieniałem przynajmniej kilkakrotnie więc za każdym razem łamałem polskie prawo i póki takie bzdurne przepisy nie znikną to będziemy toczyć niepotrzebne dyskusje. Wystarczy jak napisałeś złożyć NIP-3 z miejscem zamieszkania, ale najwidoczniej urzędnicy tego niewiedzą albo nierozumieją co piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl wstyd Panie Przewodniczący 15.09.09, 18:38 robertperkowski.pl/?co=show&nom=737 ani słowa o NIP 3 Odpowiedz Link Zgłoś