Dodaj do ulubionych

Ogrodzenie przed balkonem na parterze

08.09.09, 15:04
Czy ci, ktorzy mieszkaja na parterze dostali caly teren przed
balkonem porosniety trawa?! Na chwile obecna dwa mieszkania na
parterze w bud. c wygrodzily sobie obszar o wielkosci porownywalnej
do 3 razy tyle, ile wynosi balkon na pierwszym pietrze. Ponadto
sadza sobie choinki, robia grilla, wieszaja worki ze smieciami na
plotku przy klatce, zabieraja lawki osiedlowe i wstawiaja na
ogrodzony teren. Czy ktokolwiek na to pozwolil? Czy rada ma zamiar
cokolwiek z tym zrobic, a moze sama w tym uczestniczy? Albo moze to
sa jacys wybrancy szanownej rady, ktorzy posiadaja jakies przywileje?
Obserwuj wątek
    • attache1974 W KW powinni mieć wpisane 08.09.09, 15:45
      Powinni mieć wpisane jaką częścią gruntu i gdzie dysponują tylko do
      swojej dyspozycji - a jeśli nie mają aktów to bezprawnie sobie
      wygrodzili ten teren, bo nie są jeszcze jego właścicielami -
      właścicielem jest developer - w KW można wyczytać kto w budynku A i
      C ma już wydzielone KW.
      Co więcej inni mieszkańcy ci z założonymi księgami wieczystymi -
      mają wpisane dostępy do części wspólnych. Czyli jak ogródki są
      bezprwanie zainstalowane na większej powierzchni niż pozwala prawo
      każdy może sobie z nich korzystać, taka lajfa.
      • niewygodny-klient Re: W KW powinni mieć wpisane 08.09.09, 18:42
        Rada była/jest od aktów. A ogródkami powinna zająć się Wspólnota.
        Czy już działa?
    • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 09.09.09, 10:33
      Co do rady to faktycznie jest ona tylko i wylacznie od aktow, ale chyba czas juz
      zawiazac jakas wspolnote bo zaraz okaze sie ze miejsca dla gosci sa
      porezerwowane dla "konkretnych" mieszkańcow. Mam tylko nadzieje ze ci mieszkancy
      sa swiadomi, ze z momentem powstania wspolnych beda zmuszeni do rozebrania tej
      samowolki?

Pozdr
      • viaga Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 09.09.09, 12:11
        Nie rozumiem problemu Pan K osobiście był na osiedlu i wyznaczał
        ogródki osobom zamieszkałym na parterach pytajcie jego czemu
        wyznaczył, aż tyle terenu.
        A do zawiązania wspólnoty to jeszcze długa droga, jak na razie nie
        ma aktów.
        • attache1974 a na jakiej zasadzie wyznaczał miejsce na ogródki 09.09.09, 13:26
          Bo jak na gębę to tylko krem niwea się nadaje, cała reszta powinna
          być na piśmie.
          • bialymuzyn69 Re: a na jakiej zasadzie wyznaczał miejsce na ogr 09.09.09, 13:38
            Na gębę z MP? Śmiech. Następnego dnia już nie aktualne a i pismo
            może się zagubić.
          • lasic01 Re: a na jakiej zasadzie wyznaczał miejsce na ogr 09.09.09, 14:14
            oczywiscie ze na gebe. w tamtym momencie nie mogl juz nic zmienic, pierwsze akty
            poszly, na jakakolwiek zmiane musieli by sie zgodzic wszyscy z podpisanymi
            aktami gdyz zmienisza to ich czesc wspolna nieruchomosci. skoro nie maja tego w
            umowie mozna zalozyc ze ogrodzenia powstaly bezprawnie i nalezy je usunac
        • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 09.09.09, 14:12
          Ale sekunde. Pan K nie ma tu w sumie nic do gadania bo to nie jego teren tylko
          mieszkancow. Kazdy podpisywal umowe, ma w niej zaznaczone ile jest z tego jego.
          Jak nie masz o tym slowa w umowie to znaczy ze teren nie jest Twoj. Jak masz
          wpisany teren to masz go tyle i tyle tu i tu i ani centymetra wiecej. Co do
          wspolnoty to ona powstala w momencie wydzielenia pierwszego lokalu. Nie ma poki
          co wybranego zarzadu, ale w gruncie rzeczy to chyba tylko wola posiadajacych akty.

Pozdrawiam
    • krisbo Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 10.09.09, 20:11
      Zgadzam się z Tobą, na parterze budynek C to jakieś przegięcie, ktoś sobie
      odgrodził metalowymi rurami czy czymś takim spora powierzchnię ogródka, poza tym
      przy wejściu do klatki leżą jakieś drewniane rupiecie deski, może by tak to
      POSPRZĄTAĆ!!! Często Ci Państwo zabierają ławkę na "swój" teren, o co tu chodzi?
      Sąsiedzi co Wy chcecie zrobić z tego osiedla, nie wystarczy WAM, że i tak
      wygląda ono strasznie - zaniedbana zieleń, chwasty, niewykończone podjazdy,
      barierki itp.
      • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 10.09.09, 21:49
        A moze by tak grupowo wybrac sie do Panstwa sasiadow i zapytac o co im chodzi?
        • syl.123 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 13.09.09, 19:15
          Witam ,
          Przyglądam się ostatnio bardzo szczegółowo wypowiedi , bądz
          zarzaleń na temat ogrodzenia na porterze w bloku C i tak się
          zastanawiam czy poniektórzy sąsiedzi to tak z nudów , czy z
          zawiści , normalnie brak mi słów czego wy chcecie , ogrodzone mają
          od okna do okna ( swoje mają tam okna!?),więc oco kurdę chodzi
          >>>>>>>>>>>> A te grupowe delegacjię OK jestem za , zawszę to
          lepiej wyjaśnić osobiście niejasnosci , niż obsmarowywać sąsiadów
          na forach, ale jak to mówia do odwarznych świat ..............
          Pozdrawiam
          • wizard75 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 13.09.09, 19:25
            Zgadzam się z małym wyjątkiem - nie toleruję jeśli ktoś pali papierosy lub
            urządza grila na balkonie (lub w ogródku pod oknem) nie zwracając uwagi na sąsiadów.
          • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 14.09.09, 12:47
            hmm, to co w takim razie z ludzmi ktorzy na parterze balkon maja (B,D,F), ale
            mniejszy niz na wyzszych pietrach. Rozumiem ze nalezy im sie ta czesc od strony
            osiedla cala + plus mieszkancom naroznikow budynkow jeszcze ta czesc narozna. Co
            to reszty to zgadzam sie w 100% z attache1974.
    • makplast Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 13.09.09, 21:10
      tea posiadam mieszkanie na parterze i przy kupnie bu=yla informacja ktora jest w
      umowie ze ogrod na parterze jest do zagospodarowania przez wlasciciela.tak jak
      mieszkancy wyzszych pieter maja balkony,< na parterze ich nie ma jest wyschniety
      trawnik> tak ci maja przestrzen na dole.kazdy mogl przy kupnie zdecydowac czy
      kupuje parter z ogrodkiem czy pietra z balkonem.jestem za zagospodarowaniem
      trawnikow z glowa anie z plotami.male jak najbardziej moga byc.mam psy na
      osiedlu i jak dobrze wiemy wlasciciele p[oni ch nie zawsze sprzataja.ciekaw
      jeste czy ci ktorzy nie sprzataja trawnikow po psie pozwola mu zalatwic sie na
      swoim balkonie
      • pcbdoc Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 13.09.09, 21:33
        > tea posiadam mieszkanie na parterze i przy kupnie bu=yla informacja ktora jest
        > w
        > umowie ze ogrod na parterze jest do zagospodarowania przez wlasciciela

Ok, niech sobie gospodarują. Taką powierzchnię, jaką mają w papierach i ani
        metra więcej! To chyba wyjdzie tyle, co obrys balkonu na wyższych piętrach,
        prawda? Ci z bloku C to gotowi niedługo pół chodnika zagarnąć.
        • syl.123 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 13.09.09, 22:46
          Ok
          DOPUKI NIE WCHODZĄ NA PAŃSTWA BALKON TO < NIECH SOBIE GOSPODARUJĄ <
          NAPEWNO NIEZROBILI TEGO BEZ ZEZWOLENIA , wiec dajcie ludzie
          SPOKóJ!!!!!! POZDROWIENIA dla wszystkich niezadowolonych
          • pcbdoc Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 14.09.09, 11:20
            Wchodzą na mój (nasz wspólny) trawnik. Ode mnie zezwolenie nie mieli, żeby
            jakieś dziwne konstrukcje na wspólnej części stawiać.
            • syl.123 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 14.09.09, 12:08
              Nikt nie wchodzi na niczyj teren, jeśli tym na parterach nie należą
              się ogródki to wszystkim innym balkony, ponieważ nawet nie mają
              zamontowanych barierek więc wydaje mi sie że jak najbrdziej należą
              im się te ogródki. Nikt nikomu nie bronił zakupić mieszkania na
              parterze więc nie wiem w czym macie problem. Wydaje mi się że co po
              niektórzy nie mają nic do roboty tylko pisanie głupot na forum.
              Zostało już na nim przerobione wszysko od a do z. Psie odchody, złe
              parkowanie, niszczenie zieleni, AKTY, oczernianie Pana K. Niestety
              ale na tym osiedlu nikt ani nic nie pomorze żeby nie wiem jak się
              starć to i tak jest żle. Podziwiam Mac Plast bo i tak mają stalowe
              nerwy!!!
              • attache1974 Część przynależna do mieszkania musi być opisana 14.09.09, 12:40
                W akcie jako części przynależne do mieszkania (twoje) wymienia się
                miejsce postojowe w hali garażowej jeśli kupiłeś takowe (co prawda
                wadliwie w aktach notarialnych nie podano metraży tych miejsc a
                jedynie ich numery więc UM Ząbki nie jest w stanie naliczyć nam od
                tych miejsc podatku bo nie wiadomo ile powierzchni one zajmują - i
                tak samo można przemalować swoje miejsce wchodząc na miejsce sąsiada
                i nie ma podstawy prawnej żeby to zakwestionować), po drugie z metra
                wymieniony jest balkon tara (konkretnie tyle i tyle metrów - lub
                jest odnośnik do planów mieszkania z wyrysowanym balkonem jakie są
                dołączone do aktu).
                Plus dostęp do części wspólnych - jeśli nie masz balkonu wpisanego
                na swój lokal - to jako część wspólna ja mam prawo sobie na nim
                siedzieć, na twoim balkonie.
                Ty mowisz ale to jest mój balkon - więc ja na to odpowiadam pokaż mi
                papier (akt własności znaczy się akt notarialny) - ty mi pokazujesz
                że masz prawo zabrać metr ziemi od sciany budynku na patio a
                ogrodzenie wywaliłeś na dwa metry od sciany budynku - więc ten mer
                zabrałeś bezprawnie z części wspólnej, do której dostęp mają wszyscy.

I finał.

Chodzi o to że w tym wątku mówimy ,iż ten płotek jest chyba za
                bardzo oddalony od elewacji = za dużo wspólnego patio ktoś zobie
                przewłaszczył, na swoją własność (typowy spór o zaoraną na dwa palce
                miedzę :))
                Ot i cały problem.
              • robi77r Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 14.09.09, 15:05
                Te syl ty to chyba zdrowy nie jesteś W d mam ogródki ale jak ktoś
                pisze że podziwai mp to jest dla mnie idiotą
                • syl.123 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 14.09.09, 19:43
                  witam ,
                  Jak najbardziej jest zemną wszystko OK
                  nie wiem jak z toba , bo latanie do MP ze skargami na sąsiadów że
                  dzieci zagłośno zachowóją się na patio to można stracić nerwy , a ja
                  w D mam takie wypowiedzi jak twoja sąsiedzie.
                  • wizard75 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 14.09.09, 20:39
                    Tak przyglądam się tej dyskusji i widzę, że bardzo się sąsiadom nudzi. Może na
                    ostudzenie tych niezdrowych emocji i rozpalenie innych zadam wam pytanie - o co
                    będziecie się kłócić jak przyjdzie do was komornik i powie "Wynocha to
                    mieszkanie sprzedaję na spłatę długów". I zapamiętajcie jedno zadłużenie nie
                    rozkłada się proporcjonalnie do udziału w całości budynku.
                    Może trochę nie na temat ale zajmijcie się czymś ważniejszym.
                    • attache1974 Mi nie powie, bo moje bez długu - mam czystą KW. 15.09.09, 08:17
                      • niewygodny-klient Re: Mi nie powie, bo moje bez długu - mam czystą 15.09.09, 09:40
                        Mi też tak nie powie i jeszcze wielu innym osobom, które mają już KW.
                        A czy właściciele mieszkań na parterze mają już podpisane akty i
                        założone KW? Jeśli jest tam wpisane mieszkanie z ogródkiem, to i na
                        pewno są podane wymiary ogródka i można sprawdzić czy właściwie je
                        ogrodzili. W przeciwnym razie zawłaszczyli sobie część wspólną i
                        muszą ją oddać.
                        • wizard75 Nadmiar czasu 15.09.09, 10:10
                          Więc jeśli macie nadmiar czasu przemyślcie jeszcze temat parkowania na
                          dziedzińcu i samochodów na gaz, nie zapomnijcie o antenach satelitarnych i psich
                          kupach.
                          • lasic01 Re: Nadmiar czasu 15.09.09, 12:42
                            Spokojnie, do tego tez dojdziemy, chociaz wydawalo mi sie ze sprawa psich kup
                            jest dla kazdego jasna?
                    • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 15.09.09, 12:45
                      No ja na ten przyklad wiekszych zmartiwen w GP nie mam. Ktos zamuje wspolny
                      teren, a nie zycze sobie tego.
                      • viaga Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 15.09.09, 13:21
                        A czy on jest na pewno wspólny??? Może najpierw trzeba sprawdzić
                        zanim się kogoś obrzuci błotem...
                        • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 15.09.09, 14:04
                          na 99% tak, z prostej przyczyny. w momencie jak pan K obiecywal te ogrodki akty
                          byly juz pol roku wczesniej podpisane... zeby te ogrodki rozdac trzeba by
                          zmienic wszystkie wczesniej podpisane akty. nic takiego nie mialo miejsca, wobec
                          czego wnosze, ze teren ten jako wspolny zostal zajety bezprawnie
                          • syl.123 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 15.09.09, 15:17
                            A mnie się wydaje że Ty lasica01 poprostu im zazdrościsz tych
                            ogródków. A ja wiem że ci którzy mają te ogródki zrobili to za
                            pozwolenie pana K i jak kupowali mieszkania ponad 2 lata temu też o
                            tym wiedzieli i mają to w umowach.
                            • attache1974 A ja mam w umowie oddanie w 2007 roku 15.09.09, 15:34
                              I jak to się ma do rzeczywistości.
                              Wiążący jest akt notarialny w którym jest wszystko opisane, umowa to
                              obietnica wykonania tego i tego. Ja się umawiam na to i tamto, a
                              dopiero akt to finalizuje. Tak w dużym uproszczeniu.
                            • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 15.09.09, 15:45
                              Hmm a czego tu zazdroscic w sumie. Kupili to maja, tylko w takim razie prosilbym o przestawnie ponizszego fragmentu aktu notarialnego

Każdoczesnemu właścicielowi opisanego powyżej lokalu mieszkalnego oznaczonego numerem …… przysługiwać będzie udział wynoszący ……………….. części (…………. ………………………………………………. ………………… …………………………………….) w nieruchomości wspólnej, na której usytuowany jest budynek oraz taki sam udział w prawie współwłasności wszelkich części budynku i innych urządzeń, które nie służą do wyłącznego użytku właścicieli poszczególnych lokali. Do powyższego lokalu przylega balkon o powierzchni …… m2

Jest to koncowka pierwszego paragrafu, chodzi mi zwlaszcza o udzial w czesci wspolnej oraz informacje co przylega do lokalu zamiast balkonu. Informacja o wielkosci ogrodka MUSI byc zawarta w akcie notarialnym, bo inaczej to jest poprostu czesc wspolna. Jesli nie posiadacie jeszcze aktu, wystarczy mi analogiczny zapis w umowie.

PS: W momencie kiedy kupowalem lokal na GP mialem dosc swobodny wybor lokalu. Gdyby zalezalo mi na ogrodku to kupilbym z ogrodkiem. Odpuscmy sobie zlosliwosc i przejdzmy do faktow.

PS2: Mam nadzieje ze wyglada to lepiej niz na rzutach mieszkan gardenplaza.pl/rzuty/nowe/b2l1.swf?budynek1=c bo wynika z nich ze tym Panstwu przysluguje 4m2 balkonu i ani centymetra wiecej i powinni udać się do Macplastu z prosba o wstawienie barierek.

Pozdrawiam
                              • viaga Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 16.09.09, 16:03
                                Czy Pan z łasicą to czytał wszystkie podpisane akty na GP?
                                • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 17.09.09, 09:30
                                  A czy to jest odpowiedz na moje pytanie?

Oczywiscie ze nie czytalem, ale kazdy akt bedzie mial analogiczny zapis.
                                  • hiwa Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 18.09.09, 07:14
                                    Będziecie się kłócić o 2 cm, że ten to tyle wyjechał a tamten tyle ???

Miał być barierki - NIE MA, więc mają ogródki i żaden problem.

Problem pojawił się inny i zamiast kłócić się to sąsiedzi z parterów powinni
                                    wspólnie dogadać się co do wykonania tych ogródków.

Bo teraz wygląda to jak wyjęte z koziej dupy, każdy ch... na swój strój.

I tym się zajmijcie a nie walką o 2 cm. i czy było im wolno czy nie - teren
                                    należy do JK i ktoś mógł się dogadać o 2 cm więcej, ale nie powinno to nikogo
                                    obchodzić.
                                    Dogadajcie się co do wykończenia, aby jakoś to wyglądało.
                                    • ktos.inny1 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 18.09.09, 08:19
                                      Oczywiście w ramach oszczędności developer nie zrobił tego co miał
                                      zrobić jeśli chodzi o barierki na parterze i głównie jego można
                                      winić za stan obecny...tak tylko się zastanawiam co z osobami, które
                                      mają mieszkania na parterze w blokach B,D i F tych od strony
                                      ogródków,z tego co pamiętam miały tam też być większe balkony-tarasy
                                      z wyjściem na zewnątrz a wiemy jak to wygląda...
                                      • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 18.09.09, 10:20
                                        No tarasow nie ma bo skarpy nie ma, zreszta i tak nie ma gdzie z nich
                                        wyjsc bo sa ogrodzone siatka. To co, od kiedy mozemy spodziewac sie
                                        grodzenia trawnikow od drugiej strony tych blokow? Rozumiem ze
                                        ogrodzenie bedzie do kraweznika?
                                    • lasic01 Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 18.09.09, 10:18
                                      Hmmm, czemu sadzisz ze ten teren nalezy do JK? Bo moim zdaniem to nie prawda od czasu podpisania pierwszego aktu notarialnego. Jesli dla Ciebie to zaden problem to moze oddasz kawalek swojego balkonu albo miejsca parkingowego mieszkancom, bo w sumie co Ci szkodzi?

Poza tym nie mowimy tu o 2 cm tylko tak na oko okolo 10m2 trawnika. Jesli nalezy on do tej osoby to ma napewno zapis w akcie o tym, albo chociaz w umowie. Jesli nie to nawet centymetr poza balkon to za duzo.
                                      • hiwa Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 18.09.09, 11:33
                                        Ale co Cię tak boli ten 1 czy tez 10 cm. trawnika ?
                                        I mówimy tu właśnie o ogródkach, a nie miejscu parkingowym czy balkonie.
                                        Miały być barierki nie ma, dostali kawałek ziemi - przeszkadza Ci to ?

• attache1974 KURCZE TU CHODZI O ZASADY 18.09.09, 11:57
                                          Nie rozumiecie tego - to co ja mam sobie wygrodzić 40 metrów ogródka
                                          bo tak mi się podoba.
                                          Nie żyjemy w kołchozie tylko w państwie prawa, które trzeba szanować
                                          i przestrzegać.
                                          Ktoś tego nie rozumie?
                                        • pcbdoc Re: Ogrodzenie przed balkonem na parterze 18.09.09, 12:47
                                          Na początek spróbuj odróżnić 10m^2 (metrów kwadratowych, taka jednostka) z
                                          wypowiedzi przedmówcy od 10cm, które próbujesz mu wcisnąć.
                                          Mieli dostać barierki od MP, a przywłaszczyli sobie kawał naszej wspólnej ziemi
                                          - TAK, przeszkadza mi to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka