Dodaj do ulubionych

foteliki BeSafe

26.11.10, 21:31
Witam, mam pytanie dotyczące różnic pomiędzy fotelikami firmy BeSafe:
1. Izi Kid X3 ISOfix
2. Izi Combi X3 ISOFix
3. Izi Combi X3

1.
Czym różnią się od siebie modele Izi Kid i Izi Combi?
Czy Izi Kid występuje w wersji bez ISOFIx i czy można go montować zamiennie tyłem/przodem do kierunku jazdy?
2.
Czy IziCombi X3 ISOFix można również montować w samochodzie bez ISOFix? Jeśli tak to w jakim kierunku przodem czy tyłem?Czy przy użyciu ISOFix możliwy jest montaż tylko tyłem czy również przodem do kierunku jazdy ?
3.
Wyczytałam że przy użyciu 3pkt pasów samochodowych IziCombi X3 można montować zarówno przodem jak i tyłem , jakie są oceny tego fotelika w testach przy mocowaniu przodem i tyłem?
4.
Gdzie można znaleźć oceny tych 3 fotelików w testach bezpieczeństwa i porównać jak się one zmieniają w zależności od kierunku jazdy i użycia systemu ISOFix?
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: foteliki BeSafe 26.11.10, 21:41
      www.marko-zabawki.pl/pliki/filmiki_besafe.html
      • titniber Re: foteliki BeSafe 26.11.10, 22:01
        Dzięki, ale tam właśnie znalazłam odpowiedź na moje 3 pytanie ( mimo ze prezentowany jest model X1 a nie X3 - nie wiem czy ma to znaczenie), nie znalazłam jedna nic nt Izi Kid i iZi Combi na ISoFix. Może coś przeoczyłam?
        • ilhenny Re: foteliki BeSafe 26.11.10, 22:25
          powiedzmy że nie ma znaczenia X1 X2 i X3 który ma inny zagłówek
          Combi można przodem i tyłem na pasy, Combi Isofix tyłem na isofix, a przodem na pasy
          Kid tylko tyłem
          w skrócie zamontowane tyłem są 4*, a nawet 5*, jeśli nie popełnimy żadnego błędu o który nie problem, a przodem 3* chociaż Comfort Isofix dostał 4*
          • jotka_k Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 08:13
            różnica w zagłowki X3 jest spora- jest ruchomy cyli można regulować wysokość jego położenie
            • titniber Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 08:59
              ilhenny☺,jotka_k dzięki właśnie o takie informacje mi chodziło, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czytałam, że do montażu fotela na skórzanej kanapie potrzebna jest mata , a w niektórych modelach samochodów trzeba podkładać kliny. Czy tą matę i kliny można gdzieś kupić? Czy trzeba to wykombinować we własnym zakresie?
              • ilhenny Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 10:30
                można kupić takie maty i kliny, jednak jak ktoś umie posługiwać się nożyczkami to bez problemu zrobi taką matę z karimaty za 10 zł
                • titniber Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 14:59
                  ok, dzięki
    • titniber Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 19:39
      Mam jeszcze jedno pytanie , przed zakupem fotelika (mam nadzieje ze już ostatnie).
      Chodzi mi o materiał z jakiego jest wykonany pokrowiec. Do tej pory użytkowaliśmy fotelik Recaro Young Profi Plus (Asphalt Grey), materiał z którego jest wykonane pokrycie ma delikatny meszek, w naszym przypadku korzystanie z tego fotelika przez przez ostatni rok było maskarą, dziecko zawsze dużo cieniej ubrane niż pozostali pasażerowie wyciągnięte po podróży miało zazwyczaj mokre plecy, a często i włosy.
      Czy wybór materiału Alkantara nie powtórzy tego problemu? Czy macie jakieś opinie nt "przewiewności", "oddychania' materiałów z kt wykonane są pokrowce BeSafe'a?
      • ilhenny Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 19:46
        w wszystkich fotelikach 0-13 kg i 9-18 kg dzieci się pocą mniej lub bardziej, bo mimo iż materiał jest dość przepuszczalny to plastik i styropian już nie
        jako na pewno działającą mogę polecić matę AeroSleep
        • titniber Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 20:01
          dziękuję, szkoda że o niej wcześniej nie wiedziałam być może podróże nie byłyby tak uciążliwe
          • jotka_k Re: foteliki BeSafe 27.11.10, 21:03
            z meszkiem tapicerka nie ma nic wspólnego, wygląda dość "przewiewnie" ale ciężko mi powiedzieć coś w kwestii pocenia bo przesadziłam córkę do BeSafe w październiku więc ciepło już nie było
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka