Dodaj do ulubionych

żywotność fotelika

29.03.11, 11:40
A ja mam takie pytanie trochę z innej beczki. mały wyrasta mi z fotelika 0-13kg Maxi Cosi city. Główka zaczyna wystawać, więc szybko muszę coś zmienić. Mam fotelik po starszym dziecku. nie wiem dokładnie co to za model, na pewno chicco i wyglada coś jak ten zalinkowany allegro.pl/fotelik-samochodowy-chicco-transit-jet-0-18kg-i1518320493.html
Pytanie tylko ile lat można taki fotelik użytkować, gdyż ten mój przerabiałby teraz 3 dziecko- wszystko w rodzinie, więc na pewno bezwypadkowy, ale jednak ma juz koło 10 lat. Czy to ma jakieś znaczenie?? Powinnam kupić nowy czy ten jest nadal bezpieczny??
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: żywotność fotelika 29.03.11, 11:45
      Nie którzy producenci podają datę ważności. Jeżeli nie to zakłada się od 5-7 lat. Takie 10 letnie Tern Chicco 10 letni to juz można uznać za prehistorie bo technologia się już dawno zmieniła.
      • ilhenny Re: żywotność fotelika 29.03.11, 13:55
        nawet jak byłby to roczny to i tak jest kiepski bo nie ma ochrony bocznej
        • olafowamama Re: żywotność fotelika 29.03.11, 18:30
          ok czyli jasna sprawa kupujemy nowy fotelik. tylko teraz jaki?? Musi pasować do Punto 2-drzwiowego, oczywiście bezpieczny i żeby cena nas nie zabiła bo chwilowo jesteśmy w dołku finansowym uncertain
          • mrukumaster Re: żywotność fotelika 30.03.11, 11:32
            podaj rocznik samochodu. Di jakiej kwoty mamy się ograniczyć?
            • olafowamama Re: żywotność fotelika 30.03.11, 12:42
              rocznik 95 i dodatkowo jeszcze VW Sharan rocznik 2000, ale tym raczej rzadziej. Punto będzie jeszcze z nami koło roku, później kupimy coś lepszego, więc miło by było gdyby fotelik był w miarę uniwersalny. Cenowo chciałabym się zmieścić w granicach koło 500 zł. Co myślisz o maxi cosi priori??
              • ilhenny Re: żywotność fotelika 30.03.11, 13:15
                my na samochody patrzymy inaczej
                lepszy to taki gdzie łatwo zamontować fotelik i może kosztować nawet 1000 zł
                a są samochody po 100 000 zł do których podchodzi się jak do jeża z fotelikami bo nic nie pasuje
                • mrukumaster Re: żywotność fotelika 30.03.11, 15:43
                  No do tej kwoty to tylko Priori. Najbardziej uniwersalny fotel z możliwych smile
                  • olafowamama Re: żywotność fotelika 30.03.11, 15:46
                    ok ale czy to jest dobry wybór czy raczej zacisnąć pasa i inwestować w coś lepszego?? Jeśli to konieczne to rozważę możliwość jakiejś większej inwestycji.
                    • mrukumaster Re: żywotność fotelika 31.03.11, 08:41
                      Przeskok cenowy w fotelach jest dosyć spory. Bo jeżeli szukasz czegoś uniwersalnego to następnym takim fotelem jest mc Priori XP koszt ok. 659zł. Potem to już wchodzi na pułap powyżej 700zł i tu już nie koniecznie są fotele uniwersalne. Jeszcze jednym rozwiązaniem jest kupienie fotela 9-36 Recaro Young Sport ale on na pewno do 36kg nie wytrzyma czyli za jakieś 7 lat trzeba będzie wymienić fotel na 15-36kg. Wada takiego fotela to cena i bardzo mała możliwość rozłożenia siedziska do leżenia.
                      • olafowamama Re: żywotność fotelika 31.03.11, 13:23
                        Wielkie dzięki za podpowiedzi. W takim razie na pewno MC Priori teraz tylko kwestia tego czy zwykły czy xp ale to już akurat szczegóły smile Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka