Dodaj do ulubionych

Romer belted base - sprawdza się

16.02.12, 10:15
Kilka dni temu pytałam tu o bazę Romer ISOFIX. Okazało się, że nasz super nowoczesny samochód nie jest przystosowany do ISOFIX, masakra uncertain Jestem strasznie wkurzona.

Dlatego pomyślałam o tej starszej wersji, baza zapinana pasami bezpieczeństwa. Czy ktoś jej używa? Sprawdza się? Nie przesuwa się w aucie podczas hamowania itd?
Bardziej ufam hakom isofix, ale niestety auta na razie nie zmienimy, bo kupiliśmy je we wrześniu, więc musimy pomyśleć o innym rozwiązaniu.

Napiszcie coś na ten temat, please. Choć ta baza belted base wydaje mi się mniej stabilna od isofix, to jednak chyba lepsze to (i wygodniejsze) niż fotelik przypinany pasem. Tej konstrukcji jakoś wogóle nie ufam...
Obserwuj wątek
    • toya666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 10:21
      Aha, baza ma służyć fotelikowi 0-13kg (nie wiem czy są jeszcze inne, dlatego doprecyzowuję).
      • kwap666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 11:19
        nie wiem jak w uzytkowaniu ale jak montuje u siebie na fotelu pokazowym to trzyma sie bardzo ladnie, ma wbudowane napinacze pasow wiec jest ok. jakie masz auto i jakie kanapy?
        • toya666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 11:21
          Mam Mercedesa C200, rocznik 2010.
          Nie za bardzo rozumiem pytanie o kanapy. Jak Ci powiem, że szare i wygodne, to powiesz, że typowa baba jestem big_grin O co dokładnie pytasz?
          • kwap666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 11:25
            masz pewnosc ze nie ma isofixa? ja bym dal reke odciac ze iso jest.. czy kanapa jest wygodna i podzielona na dwa kubelkowe siedziska jak fotele przed kominkiem czy wygodna i prosta jak hustawka w ogrodzie? wink
            • toya666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 11:48
              Widzisz, ja sobie dawałam obciąć głowę, że jest isofix. Kupiliśmy bazę, ale coś mnie tknęło i pojechałam wczoraj do salonu mercedesa, żeby mi pokazali dokładnie co i jak zamontować. I oświecili mnie, że ten model isofixa nie ma uncertain uncertain

Kanapa z tyłu jest podzielona na 2 siedzenia. Środkowe jest jakby na takim podwyższeniu, ale nie jest to znaczna różnica w porównaniu do siedzeń bocznych.
              • kwap666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 12:20
                dziwne. bardzo dziwne nawet. jak masz zamiar dluzej uzytkowac auto zapytaj ile by kosztowal isofix. jezeli kanapa nie jest kosmicznie sportowa to baza na pasy powinna pasowa, ale przed zakupem zapros pania helge do auta zeby zamontowala i sprawdzila czy faktycznie pasuje.
                • toya666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 12:35
                  Już pytałam czy można domontować isofix, bo baaardzo mi na nim zależało i wciąż zależy. Otóż powiedzieli mi, że TÜV (odpowiedzialny za dopuszczanie aut do użytku, egzaminy na prawko itd) nie wyraża na to zgody. Nie ma takiej możliwości w Niemczech sad Albo iso jest fabrycznie montowany, albo wcale... Także lipa, weźmiemy tą bazę zapinaną na pasy w takim razie.

Wielkie dzięki, znowu bardzo mi pomogłeś!! smile
                  • kwap666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 12:47
                    dziki kraj za ta odra. ja to se bym szwagra zawolal i takie se bysmy isofixy zamontowali zeby se normalnie mucha nie siadla zadna wink a powazniej to jezeli auto z 2010 nie ma iso to powinno byc przygotowane montaz takiego urzadzenia, niekoniecznie ze szwagrem ale normalnie w aso mercedesowym. nie wiem czemu tak jest, moze sie tam znowu do wojny szykuja i oszczedzaja na czesciach metalowych.
                    • toya666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 12:52
                      No niestety tak to już tu jest. Im dłużej tu mieszkam, tym więcej rzeczy mnie tu zadziwia. My myślimy "Niemcy, o matko, jaki zorganizowany, super działający kraj". A tu figa.
                      Ale wątek nie o tym, nie będę się żalić wink

Niemcy się szykują do wojny o wykształconych i wykwalifikowanych pracowników, bo u nich to wszyscy są po zawodówkach. Ale żeby ciężkie żelastwo było im do tej wojny potrzebne??
                      • kwap666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 13:03
                        to u nas odwrotnie. same magistry a robic nie ma komu big_grin a nie, czekaj, bo ja tez sie zaliczam do kadry z wyzszym a foteliki sprzedaje smile
                        • toya666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 13:16
                          No i fachowo doradzasz na forum, a to już coś smile
                          • kwap666 Re: Romer belted base - sprawdza się 16.02.12, 13:31
                            tak jest. i potrzebowalem do tego 20lat edukacji big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka