Dodaj do ulubionych

opal vs first class

10.03.12, 12:24
Witam,
zastanawiam się nad tymi fotelikami. Opal ma 3 na fotelikiinfo a dla romera nie widzę noty - też 3?. Samochody stare i bez isofix ale niedługo pewnie będą zmieniane więc konkretnego modelu nie podaję.
Dziecko 7m i 11kg. Liczę że do roku dociągnie tyłem. W obecnym foteliku mu tragicznie ciasno. Chciałam kupić mobiego albo bs combi ale bardzo dużo miejsca zajmują. Pasażer mi się nie zmieści z przodu. Te ww chyba są mniejsze, tak?
Który z foteli jest lepszy???
Obserwuj wątek
    • szedarii Re: opal vs first class 10.03.12, 13:04
      Dodam jeszcze że mam w domu tobiego. Myślałam że sprzedam obecny i tobiego i zamiast tych 2 kupie 1. Ale czy jest sens wymieniać 4 gwiazdki tobiego na 3 w ww fotelach?
      • kwap666 Re: opal vs first class 11.03.12, 11:51
        nie wymieniasz gwiazdek, bo gwiazdki to na niebie swieca wink wymieniasz fotelik montowany przodem, ktory nie nadaje sie dla twojego dziecka na fotelik montowany tylem, ktory dla twojego dziecka nadaje sie jak najbardziej. podczas zderzenia jedna gwiazdka w tobim nie zatrzyma glowy twojego dziecka, natomiast odwrocony fotel jak najbardziej tak. o opalu nie powiem ze wiele, britaxa z czystym sumieniam moge polecic.
        • szedarii Re: opal vs first class 12.03.12, 11:16
          Tobi jeśli wchodziłby w grę to nie wcześniej niż przed ukończeniem 1 roku.
          First class widziałam w sklepie i nie potrafię sobie wyobrazić że mieści się do niego 18kg dziecko. Mam porównanie z tobim własnie - to o wiele większy fotel. Czy to tylko takie wrażenie?
          Może opal jest gabarytowo taki jak tobi.
          • mrukumaster Re: opal vs first class 12.03.12, 12:59
            Opal przy montażu przodem jest lepszym fotelem bo ma siedzisko coś jak Pearl z MC i stabilniejszy montaż z tym, że znowu zaczyna się do jakiego samochodu bo ten już tak samo jak Tobi nie pasuje do każdego. First class jest łatwiejszym fotelem jeżeli chodzi o dopasowanie do samochodu. Co do wielkości siedziska w Tobim też nie zmieścisz 18kg dziecka no chyba, że jakąś chudzinkę bo to wąski fotel, Opal jest chyba obszerniejszy od Tobiego.
            • szedarii Re: opal vs first class 12.03.12, 16:41
              Dzięki za opinię.

Mam dwa samochody do wyboru, może się wpasuje. Tobi sprawdził się przy obu, lepiej niż priori bo stabilniej siedział. Opal (na żywo jeszcze nie widziałam) jakoś lepiej mi wygląda niż first class. Skoro podobny do Pearl to zapowiada się obiecująco.

Ale dlaczego dostał tylko 3? Może za "skomplikowany" montaż.

Jeszcze zastanawia mnie montaż tyłem - pas przechodzi górą obejmując fotelik - czy on nie będzie sprawiał problemów przy wkładaniu dziecka.

• toniusia Re: opal vs first class 13.03.12, 22:35

> czy on nie będzie sprawiał problemów przy wkładaniu dziecka.>

no właśnie ktoś już pisał wcześniej (o britaxie), że jest to problem, że pas przeszkadza i trzeba dziecko wkładać od drugiej strony, albo kombinować z pasem i jakoś go obniżać/zahaczać o coś na moment wkładania dziecka crying
                • szedarii Re: opal vs first class 14.03.12, 10:40
                  Miałam takie doświadczenia z fotelem 0-13. W końcu kupiłam bazę montowaną na pasy ale tu innej opcji nie ma. Nie bardzo wyobrażam sobie przekładanie nad pasem 13kg dziecka... Może uda mi się przymierzyć fotel w tym tygodniu i wątpliwości się rozwieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka