Dodaj do ulubionych

maxi cosi mobi

23.03.12, 01:37
Czy ten fotelik jest bezpieczny? Zakładając, że pasuje do auta i do dziecka.
Jest to jedyny model jaki jesteśmy w stanie przymierzyć, ale nigdzie nie ma jego testów. Chciałabym wiedzieć, czy gdyby wszystko pasowało, to dziecko będzie w nim bezpieczne?
Mąż woli fotelik przodem (np. recaro albo romer) i muszę mieć argumenty do przekonania go. Dziecko ma 10 miesięcy, wzrost 85 cm, waga 12 kg.
Obserwuj wątek
    • renowa Re: maxi cosi mobi 23.03.12, 07:48
      Ja kupiłam fotelik Mobi w Katowicach w sklepie importera. Bardzo sympatyczny Pan zapytany o testy ADAC powiedział mi, że fotelik Mobi był robiony "pod" rynek skandynawski a dopiero od 2-3 lat jest dostępny w sprzedaży na kontynencie.
      Nie wiem ile w tym prawdy ale uzyskałam informację, że żeby fotelik mógł być podany testom ADAC musi być jakaś tam ilość sprzedanych egzemplarzy w Niemczech lub na kontynencie, a tych jest mało...(czy ktoś ze znających temat może to zweryfikować?).

Ja pamiętam, jak sama interesowałam się zakupem fotelika dla młodszego syna, chciałam BeSafe niestety cena była dla mnie zbyt wysoka....
      Pamiętam,że przeglądałam gdzieś zamieszczone tutaj rankingi testów skandynawskich i tam ten fotelik był na równi z Belogic (polecanym tutaj zresztą) i miał notę dobrą. Nie pamiętam jaką miał w nim BeSafe....

Zdecydowałam się na niego, mimo iż tu nie jest popularny (polecany) z kilku powodów.
      Wszyscy tu trąbią, że przewożenie tyłem jest bezpieczniejsze od przodem szczególnie dla dzieci do 4rż, drugi powód to to, że mimo iż nie ma ADACowych testów Mobi to skorupa z Priori, który ma w testach 4*, różnica jest w montażu fotelika. Te 9-25kg Mobiego jest w sumie umowne bo skorupa jest z fotelika 0-18 więc ja tak do 20kg będę go używać lub do osiągnięcia wzrostu przez syna.

Taka moja refleksja nt tego fotela a raczej jego montażu, że nie wyobrażam sobie żeby ten fotelik był przemontowywany do innych aut. Znaczy nie jest to niemożliwe ale jest skomplikowane ( tak jak innych fotelików np. BeSafe) więc raczej jest to fotel do 1 auta.
      Mam go w Mitsubishi Carisma Liftback i zajmuje dość sporo miejsca z tyłu, fotel pasażera jest przesunięty prawie całkiem do przodu. Cari ma sporo miejsca na nogi więc dla mnie nie jest to uciążliwe,ale faktycznie po przesiadce z fotelika 0-13 do Mobiego poczułam różnicę w ilości miejsca na nogi.
      Ale dla mnie to żadna niedogodność wink

Jako użytkownik oceniam ten fotelik na dobry+. Minus daję mu za montaż ( to jest też tak, że ja się go boję trochę ruszać, pan mi go zamontował w sklepie i jest ok) oraz za sposób przekładania pasów pięciopunktowych fotelika na wyższą pozycję... Ile ja się przy tym namęczyłam robiąc to przy -20st mrozu i przy zamontowanym w aucie foteliku.
      Oprócz tego nie mam zastrzeżeń do tego fotelika, Młody lubi jeździć tyłem, praktycznie zaraz zasypia (ma 18 m-cy) , głowa mu nie opada, fotelik fajnie się odchyla do tyłu...
      • renowa Re: maxi cosi mobi 23.03.12, 08:15
        A co do różnych testów i kwestii bezpieczeństwa fotelików tyłem to polecam tą wypowiedź,jednego z tutejszych znawców tematu big_grin
        forum.gazeta.pl/forum/w,97434,134134504,134140529,Re_Be_safe_izi_combi_x3_a_testy_ADAC.html
        Więc jeżeli Mobi przeszedł testy skandynawskie jako dobry to się nie obawiam smile
        • kwap666 Re: maxi cosi mobi 23.03.12, 11:52
          potwierdzam. jak pasuje do auta to brac i sie nie zastanawiac, bezpieczniejszy od kazdego jednego przodem wink
          • mammaamma Re: maxi cosi mobi 23.03.12, 15:59
            Super. Dziękuję. Mam nadzieję, że jednak skończy się na tym foteliku. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka