Dodaj do ulubionych

fotelik 15-36kg - pytanie do ilhenny

31.10.12, 14:38
Witam,
jakiś czas temu radziłam się w sprawie fotelika 9-18. Wybrałam romera safefix i uważam że był to świetny wybór.Teraz muszę kupić następny. Zastanawiam się nad romerem Kidfix SICT 2012/2013 Isofix albo STM Storchenmuhle Solar Fix Isofix. Dla drobnej czterolatki, do samochodów vw sharan i land rover discovery. A może powinnam wybrać coś innego ? Proszę coś doradzić smile
Obserwuj wątek
    • bemotivated fotelik 15-36kg - także pytanie do ilhenny 01.11.12, 00:32
      Witam,
      mam podobną sytuację, jak poprzedniczka, przeczytałam ponad połowę wątku o fotelikach, ale nie znalazłam nic. Moje dziecko ma 3 lata, waży 17 kg i wzrostu ok 98 cm. Obecnie jeździ w foteliku romer king plus, ale w zimowej kurtce ledwo go dopinamy. Nie mam strasznego "cisnienia" na zmianę fotelika na już, ale chcę, tak jak przy poprzednim wyborze wszystko przestudiować. Znalazłam w testach adac z tego roku faworytów: Jane montecarlo r1, recaro monza lub cybexa. Chociaż wyczytałam, że romer kidfix jest ok, ale w adac go nie znalazłam. mamy toyotę rav4 2004/05
      ale nie możemy ustalić czy jest isofix (nigdzie nie pisze na necie a w aucie mąż nie znalazł). Skłaniam się ku cybexowi, (jaka jest różnica pomiędzy solution, solution x i solution 2x? patrzyłam na testy i wszystkie są ok).
      Nie mogę przymierzyć żadnego z nich, gdyż w moim mieście nie znalazłam takich sklepów, dodam tylko, że tylna kanapa jest regulowana, tzn może być odchylona lub prawie pod kątem 90 st, dlatego myślę, że wolałabym taki, gdzie można odchylić fotelik do spania, gdyż na wakacje zawsze jeździmy samochodem nawet ponad 1000 km.
      Bardzo proszę o odpowiedź smile
      • sabina_online Re: bemotivated 01.11.12, 10:44
        Pytanie brzmi czy linia oczu dziecka jest na wysokości krawędzi fotelika?Jeśli nie, to dalej wolała bym wozić ściśnięte dziecko, mniej ubrane, bo bardziej bezpiecznie przy pasach wewnętrznych fotelika.Co do zapinania dziecka w grubych ubraniach nie powinno się przewozić dziecka, bo pasy nie są dociągnięte, a co za tym idzie NIE jest bezpieczne,bo ma luz na szelkach poprzez grube ubranie i nie spełniają swojej funkcji sad
        polecam artykuł fotelik.info/pl/news/jak_przewozic_dziecko_w_foteliku_zima,270.html
        • bemotivated Re: bemotivated 01.11.12, 11:08
          Dziekuję za odp, wiem, że dziecko ma być bardzo mocno zapięte, poza tym w romerach jest charakterystyczne kliknięcie przy zapinaniu, ale czytając różne fora można dostać mętliku dlatego tu napisałam. Jak już mówiłam nie spieszy mi się, wiem, że linia oczu nie przekroczyła wysokości fotelika, ale z drugiej strony gdzieś czytałam, że szelki pasów mają być powyżej barków dziecka, a u nas już powoli nie są - więc nie wiem czym się sugerować. Wiem, że ma być to długoletni wybór i nie chce za chwile mieć problemu, że np. nie nadaje się na długą podróż, bo pomimo 4* głowa spada w dół, dlatego szukam opinii.
          pozdrawiam smile
          • sabina_online Re: bemotivated 01.11.12, 11:27
            obszerny zagłówek ma romer i besafe izi up x3 mogą być na ISOFIX (ja mam besafe x2 starszy model i się uchyla materiał świetny)zależy jeszcze, czy będą pasowały do samochodu,ale niech się eksperci wypowiedzą.smile
            • bemotivated Re: bemotivated 01.11.12, 11:40
              bardzo jestem ciekawa, jeszcze mi doszedł CasualPlay Protector, chyba najbardziej się odchyla i ma 4*. już daje sobie spokój, bo znów coś znajdę
              • mrukumaster Re: bemotivated 01.11.12, 14:55
                qsko Romer Kidfix sict jest najbezpieczniejszym fotelem na rynku i możesz go spokojnie kupować smile

bemotivated Kidfix ma wyniki w ADAC i to jedne z lepszych smile

za to wspomniane cybex są kiepskie mimo że bezpieczne. Casual najmocniej się nie odchyla. Najmocniej się odchyla Besafe a np. Romer mimo że duzo mniej to swoją budową daje możliwość podróżowania tak jak w foteliku z funkcją lepszego odchylenia. Rav 4 z Twojego rocznika może mieć isofix, trzeba wsadzić rękę w kanape i zerknąć dodatkowo może być wszywka latch/isofix ale to wszystko zalezne na jaki rynek samochód był robiony.
                • qsko Re: bemotivated 01.11.12, 18:31
                  Też mi się wydawało że kidfix ma 4 gwiazdki w testach 1011. Obecnie mamy romera safefix i uwielbiam go. Liczę na to że następny też będzie taki fajny. Zastanawiam się tylko czy nie za wcześnie na zmianę. Moja czterolatka waży 14 kg. i ma 97 cm wzrostu. Wiem że bezpieczniej jest bez kurtki, z dobrze zaciśniętymi pasami, ale nie bardzo wyobrażam sobie poranną podróż do przedszkola zimą. Najpierw musiałabym nagrzać auto, potem ubrać dziecko, po przejściu 30 metrów rozebrać ją w aucie, przejechać 7 km, ubrać ją w samochodzie i po przejściu 10 metrów rozebrać w przedszolu - jakoś tego nie widzę.
                  • qsko Re: bemotivated 01.11.12, 18:48
                    Oczywiście chodziło o testy 2011 smile
                  • bemotivated Re: bemotivated 01.11.12, 21:20
                    gsko - popieram, wiem, że bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze, ale chore dziecko to żadna przyjemność. Też mam odległość ok 7 km do przedszkola, nie wyobrażam sobie tarmoszenia dziecka z rozbieraniem przed fotelikiem. Po prostu ściągamy pasy na ile to możliwe. A przy minusowych temperaturach - nie ma szans. Chociaż dzisiaj przyjrzałam się dokładnie i mojemu dziecku niewiele brakuje do przekroczenia "linii oczu".
                    • bemotivated Re: bemotivated 02.11.12, 11:39
                      oczywiście mamy mocowanie do isofixa, ciesze się, bo będzie jeszcze bezpieczniej smile
                • bemotivated Re: bemotivated 01.11.12, 21:12
                  mrukumaster bardzo dziękuję za odpowiedź. Trochę się zraziłam do romera, bo teraz mamy king plusa i te styropiany w środku są bardzo kruche - zagłówek złamało moje dziecko przy wygłupach a wewnętrzne popękały przy zdejmowaniu tapicerki do prania. Właśnie czekam na ich wymianę, ale w użytkowaniu jest super. Mam nadzieję, że kidfix będzie inaczej zrobiony. Co do isofixa to sprawdze sama, auto jest niemieckie, ale sama muszę sprawdzić smile A cos odnośnie jane montecarlo r1? chyba będę musiała się przejechać gdzies dalej i pooglądać wszystko na żywo, bo to jest wybór na najbliższych kilka (lub)-naście lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka