Dodaj do ulubionych

pytanie teoretyczne o pasy

21.01.13, 14:29
kuzynka mojego syna właśnie skończyła 3 lata i dobiła do wagi 20kg (wiem, dramat); fotelik - Young Sport, więc 9-36, powinni zapinać już pasem samochodowym
no ale, mała jest niska w stosunku do wagi i przy zapinaniu tylko pasem wyjeżdża dołem

pytanie: czy istnieją jakieś przeciwwskazania do zapinania podwójnego - i wewnętrzną uprzężą i pasem samochodowym?
jedyne co mi przychodzi do głowy, to fakt, że w razie wypadku osoba wyciągająca ją z samochodu zdziwi się, że po odpięciu pasów nadal dziecko będzie przypięte
ale czy coś jeszcze??

fotelika nie znam, nie wiem - może da się jakoś stabilniej małą umocować w nim?
Obserwuj wątek
    • bitabob Re: pytanie teoretyczne o pasy 21.01.13, 23:03
      Jest to niebezpieczne i niezgodne z instrukcją oraz przeznaczeniem fotelika.
      • fasol-inka Re: pytanie teoretyczne o pasy 21.01.13, 23:17
        ale czemu niebezpieczne? wytłumaczenia szukam zdroworozsądkowego
        i jeśli nawet - to co zrobić, żeby dziecko było bezpieczne?
        • bitabob Re: pytanie teoretyczne o pasy 21.01.13, 23:44
          Producent projektując, testując nie przewidział takiego użytkowania. Teoretycznie na motocyklu też można jechać tyłem lub stojąc... Pierwsza zasada zawsze postępujemy ściśle według instrukcji. W instrukcji jest napisane że jeżeli dziecko waży powyżej 18kg, demontujemy uprząż i zapinamy pasem 3 punkty. Koniec kropka. Jednoczesne zapięcie w uprząż i pas 3 punkty może utrudnić i zmienić przebieg pasa 3 punkty uniemożliwiając jego prawidłowe działanie. Nie wiesz jak zachowa się taki fotelik podczas wypadku. Co można zrobić? Na spokojnie sprawdzić przebieg pasa i jego przebieg w prowadnicach. Pytasz jak przewozić bezpiecznie, oczywiście w foteliku dopasowanym do dziecka i auta.
          • bitabob Re: pytanie teoretyczne o pasy 21.01.13, 23:46
            YoungSport.pdf
            • mrukumaster Re: pytanie teoretyczne o pasy 22.01.13, 19:21
              Tak na mój prosty rozum pasy wewnetrzne są do 18kg więc w razie wypadku urwą się. Oczywiście myślisz a pas samochodowy złapie tylko że on ma przylegać do ciała w trakcie jazdy a nie będzie tylko do pasów 5 punktowych więc pas prawdopodobnie zadziała (o ile) z niedozwolonym opóźnieniem, może być szarpnięcie a może w tedy się także w ogóle nie zablokować. Ogólnie lepiej dopasowanym fotelem może być typowe 15-36kg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka