Dodaj do ulubionych

fotelik - czy tak może być?

09.02.13, 17:11
Mam pewne obawy przed zadawaniem pytań na tym forum, bo ostatnio zostalam zaatakowana .... ale co tam, jeszcze raz się odważę.
Mam fiata Brava 98, fotelik Cybex Solution. Wiem, że napiszecie, że klamry we Fiacie są na dłuższych paskach i nie gwarantuje on bezpieczeństwa w razie uderzenia bocznego. Ale ja zapinam ten fotelik na klamre drugiego pasa, nie środkowego, tylko od drugiego pasażera. Czy tak jest ok? Wówczas klamra nie dotyka fotela...
Obserwuj wątek
    • mala_malgo ? 10.02.13, 21:04
    • amtiredof Re: fotelik - czy tak może być? 10.02.13, 22:45
      Dla mnie osobiście to już przesadne kombinowanie. W przypadku fotelików 9-18 kg jeszcze mnie to tak strasznie nie razi, ale 0-13 i 15-36 uważam, że nie powinny być tak przypinane.

Jak ktoś zamontuje na niewłaściwym zamku fotelik 9-18, to może jeszcze spróbować wydedukować, czy choć minimum bezpieczeństwa to gwarantuje. Może przez kilkanaście sekund szarpać fotelikiem i sprawdzić, ile luzu złapie - jak bardzo się rozbuja. W przypadku 0-13 i 15-36 kg na niewłaściwym zamku nic sensownego - jeśli chodzi o zachowanie w trakcie kolizji - nie da się przewidzieć.
      • mala_malgo Re: fotelik - czy tak może być? 11.02.13, 11:31
        Całkowitego bezpieczeństwa w 100% nic nam nie zagwarantuje. Chciałam uzyskać tylko opinię czy lepsza jest opcja gdy klamra opiera się o obudowę fotela czy lepiej zapiąć na drugim zamku aby się nie opierała... Nie kupię fotela za 400-500zł. i więcej bo najzwyczajniej mnie na niego nie stać.
        • mrukumaster Re: fotelik - czy tak może być? 11.02.13, 20:27
          W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem w miarę bezpiecznym byłoby przednie siedzenie pod warunkiem, że i tam klamry nie wejdą w prowadnice fotela.
          • mala_malgo Re: fotelik - czy tak może być? 13.02.13, 16:33
            Ale chciałabym wyjaśnić, że na tylnej kanapie nawet przy normalnym zapięciu fotelika klamra pasa nie wchodzi w prowadnicę przy foteliku... Nie jest tak, że ta zapinka wychodząca z siedzenia jest tak wysoko, że wchodzi w tą dziurę=przestrzeń zaznaczoną na czerwono przy foteliku. Jedynie opiera się o częśc obudowy fotela ciut niżej. Nie wiem czy jasno to opisałam. A może tak może być? Ja się przejęłam gdy pisaliście, że Brava ma tak długie zamki, że foteliki nie pasują.... i kombinuję, zapinam na inny zamek od pasażera, a może mój fotel jest db zamontowany... ? Już zgłupiałam uncertain Może mi to ktoś jaśniej opisać?
            • mrukumaster Re: fotelik - czy tak może być? 13.02.13, 17:02
              Najprościej by było wstawić zdjęcie zapiętego fotela tak by było widać klamrę i gdzie się opiera i np. z zapiętym dzieckiem i naciągniętymi prawidłowo pasami na dziecku smile
              • mala_malgo Re: fotelik - czy tak może być? 13.02.13, 18:56
                Postaram się załaczyć zdjęcie w ciągu najbliższych dni o ile uda mi się je tutaj wkleić smile
    • mala_malgo zdjęcia 15.02.13, 18:28
      Staram się wkleić zdjęcia, nie wiem czy mi się uda. Na jednym zdjęciu jest moje dziecko w Cybexie Solution na przednim fotelu auta a na drugim zdjęciu na tylnym. Proszę ocenić czy zapięcie jest w miarę bezpieczne.
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00cb56d94dd1f075.html
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74d55268709634d9.html
      • amtiredof Re: zdjęcia 16.02.13, 02:03
        Sfotografowana klamra na tylnej kanapie załamuje się nie w stronę fotelika lecz w przeciwną. To na pewno nie jest normalne, musiała się obrócić na pasie. Kiedy pas nie jest zapięty, to ona znajduje się między kanapą a pasem, czy na wierzchu pasa? To na pewno jest do poprawienia niezależnie od tego, czy będzie tam jeździć dziecko w foteliku czy dorosły pasażer.

Jeśli klamra będzie załamywać się w stronę fotelika - tak jak być powinno - to będzie opierać się o fotelik, a nie jest to bezpieczne. W tym konkretnym modelu fotelika lepiej będzie - zakładając przestrzeganie przez Panią odrębnych reguł (opisanych między innymi w instrukcji fotelika, instrukcji auta) - wozić dziecko z przodu.
        • ilhenny Re: zdjęcia 16.02.13, 07:59
          fotele samochodowe są za mocno rozłożone
          • mala_malgo Re: zdjęcia 16.02.13, 14:51
            Za mocno rozłożone fotele .... hmmm przód to jest do ew. skorygowania ale tył chyba nie da rady? Poza tym mam wrażenie, że kiedy wyprostuję przód do bardziej prostego kąta, to wtedy góra (zaglówek) fotelika opierając się o zagłówek fotela samochodowego powoduje, że za plecami fotelika robi się szczelina, a to chyba nie db. Koniec świata z tymi fotelikami. A z drugiej strony powiem Wam, że czytając to forum i wszelkie wymogi, to stwierdzam, że 90% Polaków nie ma pojęcia, że źle przewozi swoje dzieci, mimo, że mają db testowane fotele. Bo to okazuje się tylko połową sukcesu.
            • kwap666 Re: zdjęcia 16.02.13, 15:22
              poprostu przestaw zaglowek fotela na druga strone lub wyjmij go calkowicie..
              co do 90% to zgadzam sie w 100%
        • mala_malgo Re: zdjęcia 16.02.13, 14:46
          Wybacz, ale nie rozumiem pierwszego akapitu.... "Kalmra pasa załamuje się..., musiała się obrócić..., czy ona jest między kanapą a pasem..." Sorrry ale nie rozumiem. Klamra pasa z tyłu jest zamieszczona na końcu krótkiego paska i wychodzi spomiedzy szczeliny między oparciem a siedziskiem. Ona w zasadzie sobie leży na kanapie bo nie jest to jakieś sztywne łącze tylko zwykły kawałeczek pasa. Wydaje mi się, że nie można przy niej "majstrować", jest zamocowana na końcu pasa i nie widzę opcji aby mogla się jakoś obrócić czy coś... Może więc zapięcie fotela na klamrę drugiego pasażera to db rozwiązanie, wtedy bowiem klamra kieruje się w stronę fotelika ale się nie opiera o niego, jest napięta, tak w powietrzu.
          • ilhenny Re: zdjęcia 16.02.13, 15:23
            klamra widać na zdjęciach odstaje od siedzenia
            widać również że fotelik ma sporą szczelinę między siedzeniem tak jak by trzeba było go "dopchnąć "

to prawda że sam zakup to 25% sukcesu dlatego namawiamy na zakupy w sklepach stacjonarnych gdzie ktoś pokaże i wytłumaczy jak montować fotelik
            nawet najlepszy fotelik świata nie pomoże jak jest źle zamontowany
            • mala_malgo Re: zdjęcia 16.02.13, 16:25
              "Klamra widać odstaje od fotela" - znowu nie wiem o czym mowa.... klamra od tylnej kanapy czy z przodu? Co zrobić aby nie odstawała? Co do dopchnięcia fotela to się zgadzam, trzeba to skorygować. Ale z tymi klamrami ni w ząb nie kumam. Z jednej strony piszecie, że nie ma się opierać o fotelik dziecka, teraz że źle bo odstaje... Nic już nie wiem.
              • amtiredof Re: zdjęcia 16.02.13, 17:20
                Klamra to jest to:

https://www.whitetacho.com/all/at/pasy/pasy1c-700.jpg

Czasem są płaskie, u Pani są zagięte. Kiedy są wpięte w zamek pasa, czyli w tą czarną skrzyneczkę z czerwonym przyciskiem wypinającym, to klamra powinna załamywać się, czyli kierować pas w stronę pasażera lub fotelika. U Pani na zdjęciach jest na odwrót.

Jeśli pas samochodowy jest rozpięty i po jego automatycznym skróceniu się metalowy (srebrny) język klamry jest widoczny, to jest tak, jak trzeba. Czasem jednak klamra może obrócić się na pasie i wtedy ten metal jest pomiędzy pasem a oparciem kanapy.
                • mala_malgo Re: zdjęcia 16.02.13, 18:09
                  O dzięki, już cos tam mi świta smile
                  Z tego co kojarzę, tę klamrę da się odwrócić. Sprawdzę jutro. Jesli tak, to rozumiem, że z przodu fotelik mogę przewozić a z tyłu???? Czy ta klamra pasa nie może dotykać fotelika?
                  • mrukumaster Re: zdjęcia 16.02.13, 18:29
                    Tak z przodu ok tylko albo wyciągnąć zagłówek albo go obrócić tak by nie powodował odstawania od kanapy oraz pozycja pleców troszkę bardzeij pionowa bo fotel 15-36kg to nie leżanka. Co do tyłu poprawić pas i zobaczyć czy nie będzie się opierał o prowadnice dolne, niestety podejrzewam, że będzie się tam opierał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka