Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi

07.03.13, 10:03
Witam

Synek powoli wyrasta mi z fotelika 0-13kg ( w praktyce to chyba jakaś pomyłka z tą wagą 13kg, bo synek waży około 8,5kg i już się ledwo mieści).

Chciałabym kupić bezpieczny fotelik. W weekend pojadę pomierzyć foteliki do mojego auta, ale może mogłabym uzyskać jakieś podpowiedzi już teraz...

Patrzyłam na najnowsze testy i wstępnie wybrałam (kierując się tylko wynikami testów) dwa foteliki:
Maxi Cosi Tobi
Kiddy Energy Pro

Mogę prosić o poradę...? Czy te foteliki pasują do mojego samochodu? Czy może poradzicie mi jakiś inny fotelik?

Pozdrawiam, Monika
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 10:34
      zacznij od tego, testy to nie wszystko
      • monika_kas Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 10:51
        więc jaki fotelik Pan proponuje?

szkoda, że już nie mieszkam we Wrocławiu bo chętnie bym się wybrała do Pana celem przymiarki fotelików...

• misia90d Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 13:11
          nie wiem dlaczego Pani 8,5 kg dziecko nie mieści się do fotelika 0-13, chyba na długość, mój mały waży ponad 10 kg i spokojnie mieści się w kombinezonie w foteliku, a raczej wyrobie fotelikopodobnym 0-11 kg( i to jest powód do szybszej zmiany fotelika), koleżanki córka 10 miesięczna waży 12kg i też jeździ jeszcze w kołysce bo w kołysce bezpieczniej,, nie pisze tego złośliwie tylko w takim foteliku bezpieczniej, zwłaszcza że dziecko jeszcze nie ma nawet 9 kg, a jak z wiekiem, ile ma/
          • monika_kas Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 13:16
            Też jestem zdziwiona, że syn się nie mieści (raczej powoli przestaje mieścić), ale to niestety fakt. Synek ma niecałe 7 miesięcy, jest raczej szczupły ale bardzo długi, no i właśnie o tę jego długość mi chodzi... Nogi mu wystają, głowa już przy samej górze... Chcę go wozić w tym foteliku jeszcze ile się da, bo wiem, że to bezpieczniejsze, ale czuję, że długo już nie pojeździ i dlatego szukam czegoś następnego... Tym bardziej, że niestety widzę że jest mu już bardzo mało wygodnie... Najważniejsze bezpieczeństwo, ale wygoda nie oszukujmy się też jest ważna.
      • monika_kas Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 13:48
        Kurcze.. Jak tylko mam chwilę czasu to czytam i czytam i czytam Pana bloga... No i "wyleczyłam" się z moich wcześniej obstawianych typów fotelików...

Czytałam też o tych powodach rodziców do przesiadania dzieci do większych fotelików.. No i racja, że powody bywają głupie. Mojemu synowi nogi wystają, a głowę ma tak na styk.. Nie wiem ile, ale jeszcze chwila i pewnie będzie wystawała i głowa (masakra jak dzieci szybko rosną), a synek ma dopiero niecałe 7 miesięcy... I co teraz?

W moim samochodzie nie ma iso fixa i... Może powinnam rozważyć kupno jakiegoś fotelika większego montowanego wciąż tyłem do kierunku jazdy.... Tylko jaki? Jakiś model BeSafe? Inne?
        • misia90d Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 13:52
          to mały dużo za mały na fotelik 9-18 przodem do kierunku, ale eksperci na pewno coś pomogą, pewnie jakiś tyłem zaproponują 0-18
        • sabina_online Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 13:56
          Besafe combi jest też montowany na pasy polecam pewnie w Astrze są długie paski zamków jak u mnie w starym golfie rewelacjasmileMoja córka też z tych długich i bs jest świtenysmile Polecam
          Niech eksperci coś jeszcze doradzą, ale starsze modele mają długie zamki pasów i wybór robi się ograniczony niestetysad
          • monika_kas Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 14:07
            Właśnie zainteresowały mnie te foteliki BeSafe 0-18kg.. Ale mam obawy jak to będzie z montażem w moim samochodzie... Proszę o porady ekspertów. W sobotę pojadę do sklepu przymierzyć na żywo te foteliki, ale obawiam się co będzie jak trafię na sprzedawcę który nie bardzo zna się na rzeczy....
            • kwap666 Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 14:12
              A do jakiego sklepu się wybierasz?
              • monika_kas Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 14:44
                Do "Mama i ja" oraz do Smyka w Gdańsku.

Będę we Wrocławiu ale dopiero w maju po przejechaniu około 900km więc do tej pory muszę już mieć FOTELIK Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA.
                • kwap666 Re: Fotelik 9-18kg do Opla Astry II kombi 07.03.13, 16:00
                  probuj w mama i ja predzej, powinni miec cos tylem
    • monika_kas Który BESAFE? 08.03.13, 08:29
      Lepszy IZI KID X3 czy IZI COMFORT X3?
      • sabina_online Re: Który BESAFE? 08.03.13, 14:42
        Może COMBI ma takie samo siedzisko jak w/w a montuje się przodem/tyłem do 18kg i możliwy montaż na pasy lub isofix zależnie od wybranego modelusmile
    • monika_kas KID :) 10.03.13, 14:49
      Wybór padł na Besafe izi Kid x3 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka