Dodaj do ulubionych

Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - który?

03.04.14, 16:32
Witam, jak w temacie - szukam fotelika samochodowego dla synka. Dziecko ma 15 kg i mierzy sobie 97 cm. Który jest godny polecenia i będzie pasował do Fiat Punto rocznik 2003? Zastanawiam się nad Maxi Cosi Rodi Ap oraz Romer Kid, mam też na oku fotelik Jane Montecarlo. A może macie jakieś inne godne polecenia foteliki?
Obserwuj wątek
    • sabina_online Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 03.04.14, 18:42
      a ile dziecko ma lat? smile
      • whitelady89 Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 03.04.14, 19:23
        Dziecko ma 2,5. Wiem,wiem że foteliki w grupie wagowej 15-36 kg są od 3 lat, ale co na to poradzę, że mały na wysokość wyrasta ze swojego (maxi cosi priori xp). Główka wystaje mu lekko nad oparcie, więc już powoli zaczynam się rozglądać na nowym fotelikiem.
        • sabina_online Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 03.04.14, 19:51
          Można pomyuśleć o kategorii 9-25kg a jaki jest maksymalny budżet 10kg zapasu to bardzo dużosmile
          • sabina_online Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 03.04.14, 19:52
            sabina_online napisała:

> Można pomyuśleć oczywiście pomyśleć smile wkradł się błąd
            • whitelady89 Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 03.04.14, 19:55
              Niby tak, ale zakup takiego fotelika (9-25 kg) wiąże się z późniejszym zakupem następnego. A nie chciałabym kupować podwójnie. A co do budżetu powiedzmy 600 zł. Myślę, że w tej kwocie można całkiem przyzwoity fotelik kupić w kategorii 15-36 kg, tylko jaki?
              • gom1 Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 04.04.14, 08:27
                I tak kupisz podwójnie, bo nie ma szansy, żeby jeden fotelik 15-36 wystarczył na (circa) 10 lat.
        • whitelady89 Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 03.04.14, 20:14
          aha i jeszcze takie pytanie czym rózni się fotelik romer kid od romer kid plus, poza ceną oczywiście?
          • gom1 Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 04.04.14, 08:55
            whitelady89 napisał(a):
            > czym rózni się fotelik romer kid od romer kid plus

Kid Plus ma dodatkowo "regulację szerokości" (dopasowanie do bioder):
            www.youtube.com/watch?v=34A7fblcX28
        • thea19 to dziecko jest za mlode do takiego fotela 03.04.14, 22:42
          i za niskie
          na parametry dziecka poradzic mozna kupujac fotel dopasowany do jego wieku i auta
          • whitelady89 Re: to dziecko jest za mlode do takiego fotela 04.04.14, 10:31
            więc jakie będzie najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji, gdy dzieciak wyrasta mi z fotelika z grupy wagowej 9-18 kg?
            • whitelady89 Re: to dziecko jest za mlode do takiego fotela 04.04.14, 10:34
              czyli jak "stuknie" mu 3 lata wówczas mogę pomyśleć o zakupie fotelika z grupy wagowej 15-36 kg?
              • thea19 Re: to dziecko jest za mlode do takiego fotela 04.04.14, 16:20
                wiekszosc foteli 15-36 uzywa sie gdzy dziecko ma ponad metr wzrostu i konkretniejszy wiek. tu nie chodzi o magiczna granice 3lat a parametry dziecka. 2,5latek spokojnie zmiesci sie w fotelu 9-25kg z zaglowkiem, najlepiej montowane tylem. priori zaglowka nie ma i w ogole jest mocno sredni (moj ponad 3latek o wadze prawie 19kg w nim sie miesci ale jezdzi czyms porzadniejszym - besafe izi plus)
                • whitelady89 Re: to dziecko jest za mlode do takiego fotela 04.04.14, 22:04
                  Ok, dociera do mnie, że chyba najlepiej zrobię decydując się na fotelik 9-36 lub 9-25 kg. Tylko który? Gdyby było mnie stać na besafe izi plus to też bym go kupiła, ale cóż fotelik na chwilę obecną jest dla mnie nieosiągalny cenowo (ponad 1600 złociszów) ...
                  • thea19 9-25kg 04.04.14, 22:17
                    britax max way kosztuje ponizej tysiaka
                    maxi cosi mobi w wersji z zaglowkiem- skorupa identyczna jak priori
                    axkid (bylo o nim sporo na forum)
                    graco belogic
                    britax multitech 2

fotel musi pasowac do auta i dziecka
              • jasiek4 Re: to dziecko jest za mlode do takiego fotela 04.04.14, 18:08
                Weź pod uwagę jeszcze jedno z 2,5 latkiem czasem trudno się dogadać by nie wychodził z pasów a w fotelikach 15-36 zapinanych pasem samochodowym to bardzo łatwe.
                Mój 2,5 latek dużo wyższy od Twojego ale i tak bym go nie wsadziła do 15-36 bo bym nie mogła spokojnie auta prowadzić wink
                • yadrall Re: to dziecko jest za mlode do takiego fotela 12.04.14, 15:15
                  A Recaro young sport? 9-36kg
    • magdagg2 Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 14.04.14, 21:27
      ale jak mu glowa wystaje? moj ma 3,2 jezdzi w mc priori, ma 102 cm wzrostu i 15 kg wagi i glowy wystaje mu czubeczek zaledwie, jeszcze spokojnie z rok w nim pojezdzi pewnie
    • sabina_online Re: bo nie ma testów zderzeniowych 21.04.14, 21:16
      jamaris napisał(a):

> Czemu nie EasyGO FX? smile Ma płynną regulację oparcia, fajne sterowanie wysokości
      > ą i szerokością zagłówka (jednym ruchem jedną ręką). Materiały w porządku, odpo
      > rne na przetarcia i jednocześnie miękkie. Mnie się bardzo podoba, mam go już 4
      > miesiące. Ładne kolory do wyboru. wink
    • sztucznamrowka Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 19.06.14, 21:03
      Podpinam się pod zapytanie autorki wątku smile
      Ja też poszukuję fotelika dla synka 3,5 latka (16,5kg, 102cm)
      Budżet maksymalnie 600zł.
      Zastanawiam się nad:
      Jane Montecarlo
      Romer Kid
      Recaro Milano
      BeSafe Izi Up x3
      Radzicie tutaj foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy (waga 9-25kg) - na pewno są bezpieczniejsze, ale niestety są drogie jak dla mnie, do tego jeszcze jestem pewna, że mój synek nie chciałby jeździć tyłem - byłby na 100% bunt wink tongue_out
      • e-la1 Re: Szukam fotelika samochodowego 15-36 kg - któr 22.06.14, 11:45
        Witam.Ja mam dylamat pomiedzy Recaro Monza Nova a concord transformer T.Bylam teraz sprawdzic w samochodzie czy sa zaczepy do isofixu i niestety nie ma.Jak jest z tym Cobcordem bo slyszalam tez opinie,ze ten fotelik powinno montowac sie isofixem,bo wtedy jest bardziej stabilny gdyz przez swoja obudowe jest ciezki.Natomiast na stronie gdzie sprzedaja ten fotelik pisza,ze mozna go montowac z i bez isofixu.Teraz juz zglupialam.Moze Wy macie doswiadczenia odnosnie tych fotelikow.Dodam jeszcze,ze potrzebuje do samochodu Audi A4.Prosze o szybka odpowiedz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka