Dodaj do ulubionych

Fotelik rwf - damy rade sami?

15.09.14, 16:35
Dziecko 16 miesiecy, 10 kg, 84 cm. Samochod golf V plus, z isofixem( niestety w instrukcji obslugi ani slowa o klasie izofixu). Z powodu ograniczonego budzetu besafe i sirona odpadaja. Pozostaje mi polaric( nie wiem, czy klasa izofiksu bedzie ok), lub max-way, ewentualnie mobi. Sklaniam sie raczje ku max-way. Problem jest tylo taki, ze nie mam mozliwosci przymierzenia fotelika do zmochodu. Czy zakup przez internet i samodzielny montaz to zbyt duze ryzyko? Czy w zwiazku z tym odpuscic rwf i przymierzyc w sklepie fotel przodem do kieunku jazdy?dziekuje dobrym duszom, ktore mi poradza smile
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 15.09.14, 17:34
      Ja bym chyba zaryzykowała, biorąc pod uwagę możliwość ewentualnego odesłania fotela w ciągu 14 dni, jeśli nie będzie pasował.
      Ale myślę że najpierw rozejrzałabym się za sklepem z rwf w pobliżu. Niekoniecznie w tym najbliższym pobliżu wink Ja kupowałam fotel 50 km od miejsca zamieszkania, bo w moim mieście nie było. Ale jakby trzeba było, pojechałabym dalej.
      Instrukcje w internecie są fajne, ale zbyt cukierkowe. Nie dziwię się że ludzie mają niedokładnie zamontowane foteliki, jeśli robią to tak delikatnie jak panowie/panie na filmikach instruktażowych. I tu właśnie przydaje się ogarnięty sprzedawca, który pokaże ile siły trzeba w to włożyć, żeby było ok.
      Masz kogoś, kto może Ci pokazać jak to zrobić? Jeśli tak, i jeśli nie przeraża Cię ewentualne zwracanie towaru i zamawianie innego fotela... wink
      • jotka_k Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 15.09.14, 20:03
        ja po moich doświadczeniach ze sprzedawcami bardziej ufam mężowi, że dobrze foteliki zamontuje, niż panom ze sklepu niestety wink więc jak się dobrze przyłożycie, poczytacie instrukcję, posprawdzacie na wszystkie sposoby to będzie ok
      • castcastoro Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 16.09.14, 00:00
        Nie mieszkam w Polsce, a tu ( wlochy) niestety o fotelikach rwf malo kto slyszal. W jednym z wiekszych sklepow w okolicy, pani sprzedawca na moje pytanie o foteliki rwf z grupy 1, odpowiedziala: ale jak to? Przeciez fotele z grupy 1 montuje sie przodem! Nastepnie poszla sprawdzic w google czym ja w ogole mowie smile
      • gom1 Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 16.09.14, 08:44
        panna.z.wilka napisała:
        > Ja bym chyba zaryzykowała, biorąc pod uwagę możliwość ewentualnego odesłania
        > fotela w ciągu 14 dni, jeśli nie będzie pasował.

.. o ile towar nie nosi śladów używania. Proponuję wcześniej dogadać się ze sklepem (na piśmie), czy przyjmą z powrotem fotelik pozbawiony oryginalnego opakowania (folia, taśmy klejące).

No i należy pamiętać, że koszt wysyłki fotelika to kilkadziesiąt PLN.

Ja bym bez przymiarki nie kupował, zwłaszcza do kompaktowego samochodu. Można się nieprzyjemnie zdziwić.
    • sabina_online Re: axkid minikid 15.09.14, 21:08
      film instruktażowy smile www.youtube.com/watch?v=32-94CbAYCI
    • motylanoga71 Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 15.09.14, 23:31
      MaxWay nie jest wcale trudnym do montazu fotelikiem. Mnie w tej chwili jego montaz/demontaz zajmuje max 10 min. jesli mam to robic zupelnie od 0 i auto w ktorym montuje widze pierwszy raz. Przy maxwatu nalezy pamietac ze:
      1. maksymalnie wysowamy podporkie ta od "nachylenia fotela", pozniej nie bedzie sie to juz w prosty sposob dalo zrobic.
      2. mocno naciagamy pas samochodowy ktorym przypiety jest fotelik.
      3. Odpowiednio zgodnie z instrukcja wysuwamy noge podpierajaca fotelik i ustawiamy ja tak zeby pas laczacy ja z fotelikiem byl naprezony a nie zwisal luzno.
      4. mocno i rownomiernie naciagamy pasy mocujace do podlogi.

Jest tego ciut wiecej niz przy BeSafe ale MaxWAy "w srodku" jest znacznie wiekszy, tzn dluzszy od BeSafe i starczy zdecydowanie na dluzej. U mnie jezdzi w mnim z zapasem jeszcze dziecko 104 cm wzrostu i 18 kg wagi. MaxWay polecam. W tej cenie to chyba najlepszy RWF na naszym rynku.
      • castcastoro Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 16.09.14, 00:06
        Dziekuje za pomoc, chyba zdecydujemy sie na ten fotelik.
    • tylempl Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 16.09.14, 09:25

> Dziecko 16 miesiecy, 10 kg, 84 cm. Samochod golf V plus, z isofixem( niestety w
      > instrukcji obslugi ani slowa o klasie izofixu).
      Pasuje większość fotelików.
      Ew. spr. klamry pasów ( czy są w kanapie, czy luźno sobie latają po kanapie).

> Z powodu ograniczonego budzetu besafe i sirona odpadaja.
      Sironę bym wykreślił - bo to poduszkowiec.

> Pozostaje mi polaric( nie wiem, czy klasa izofiksu bedzie ok), lub max-way, ewentualnie mobi.
      MaxWay - posiada szwedzki test plus

> Sklaniam sie raczje ku max-way. Problem jest tylo taki, ze nie mam mozliwosci przymierzenia fotelika do zmochodu.
      Szkoda sad

> Czy zakup przez internet i samodzielny montaz to zbyt duze ryzyko?
      Nie.
      Zakupy przez sieć są proste wink
      Montaż nie jest trudny - jest inny niż w fotelach montowanych przodem.
      Każdy sobie poradzi o ile stosuje się do instrukcji i myśli wink

> Czy w zwiazku z tym odpuscic rwf i przymierzyc w sklepie fotel przodem do kieunku jazdy?
      Jeśli chcesz fotel bezpieczny wybierz fotel RWF.
      To że się inaczej montuje, nie powinno być brane pod uwagę.

> panna.z.wilka 15.09.14, 17:34
      > Ja bym chyba zaryzykowała, biorąc pod uwagę możliwość ewentualnego odesłania fotela w ciągu 14 dni, jeśli nie będzie > pasował.
      ;D

> castcastoro 16.09.14, 00:00
      > Nie mieszkam w Polsce, a tu ( wlochy) niestety o fotelikach rwf malo kto slyszal.
      Raczej nie podajemy konkurencyjnych sklepów, ale co tam wink

Dystrybucja:

Britax Italy:
      BABY LOVE 2000, Vicenza
      Phone: 0039 0444 303892
      info@babylove2000.com
      www.babylove2000.com

BeSafe Italy:
      Container S.r.l.
      Via Sardegna 23,
      20900 Monza
      www.containersrl.it
      +39 0392025350

Recaro Italy
      I.GO DISTRIBUTION - Trento - Italia
      Via Innsbruck, 24
      38121 Trento
      Tel. +39 0461 233200
      Fax. +39 0461 267826
      staff@igodistribution.it
      www.igodistribution.it/
      Zadzwoń, napisz i zapytaj o najbliższy sklep w Twojej okolicy.
      Tylko przymiarka da 100% gwarancji, iż wszystko pasuje.

> castcastoro 16.09.14, 00:06
      > Dziekuje za pomoc, chyba zdecydujemy sie na ten fotelik (MaxWay).
      To dobry fotel (choć mam mały zagłówek).
      Zobacz na listę foteli RWF, może spodoba się inny model: www.tylem.pl/lista-modeli-fotelikow-rwf/
      Raczej wybrałbym klasyczny RWF (tylko tyłem) z szedzkim testem PlusTest.
      Nie musi być na isofix, pasy też są ok.
      • castcastoro Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 16.09.14, 19:31
        Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Troche prywaty, ale co tam... Czy ewentualnie w tylem.pl istnieje mozliwosc wysylki do wloch?
        • tylempl Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 17.09.14, 08:56
          Cieszę się, iż mogłem pomóc wink

>Czy ewentualnie w tylem.pl istnieje mozliwosc wysylki do wloch?
          Tak.
          Jednak zapraszam do korespondencji poprzez @: info@tylem.pl - podamy dokładne wyceny (zależne np. od miejsca i kodu pocztowego).
    • blackee Re: Fotelik rwf - damy rade sami? 20.09.14, 23:39
      Witam, mam akurat do sprzedania używany ale bardzo bezpieczny i fajny fotelik bimbo fair G0/1 z bazą isofix rwf
      allegro.pl/show_item.php?item=4626914751
      blackee@wp.pl jakbyście byli zainteresowani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka