Dodaj do ulubionych

Cybex Solution X2-fix czy M-fix?

09.09.15, 08:50
Będę kupować fotelik z przedziału 15-36 kg. Moje kryteria to: wbudowane zaczepy isofix z możliwością ich schowania i zapięcia pasami do auta bez isofixa, chociaż lekko uchylane oparcie, ocena za bezpieczeństwo w testach ADAC co najmniej „4” i cena najlepiej do 600 zł (jeśli fotelik miałby być zdecydowanie bezpieczniejszy, rozważę zwiększenie budżetu max do 750 zł). Jestem właściwie zdecydowana na fotelik Cybex Solution X2-fix. Zastanawiam się jednak, czy może warto dołożyć 100 zł i kupić M-fix. Jest to nowy model i nie znalazłam opinii o nim. W teście ADAC ma „4”, tak samo jak X2-fix. Czy ta ochronna skorupa rzeczywiście zwiększa bezpieczeństwo? Czy nie będzie powodowała trzeszczenia? (nie chciałałbym męczyć się podczas długich podróży). Nie mogę też ustalić, czy ten model, podobnie jak X2-fix, ma lekko uchylane do spania oparcie? Będę bardzo wdzięczna za rady - dzięki.
Obserwuj wątek
    • maminka_janka Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 10.09.15, 08:37
      Czy ktoś mi tu pomoże?
    • maminka_janka Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 10.09.15, 14:28
      Widzę, że trudno tu uzyskać odpowiedź sad Doczytałam, że bardziej chwalony od Cybexów ze względu na komfort dziecka jest fotel BeSafe Izi Up X3 Fix Isofix - czy rzeczywiście byłaby to lepsza opcja? Z tym że pasażerem będzie wielki, ale niespełna 3-latek, czy on w nim nie utonie?...

Wiem, że powinien jeździć czymś z przedziału 9-25 kg. Rozważałam Advansafix, mimo jego szaleńczej ceny, jednak nie zdecyduję się ze względu na brak testów. Nie chcę też niczego, co ma tylko "3" z bezpieczeństwa. Ubolewam, że nie ma na rynku bezpiecznych fotelików z tego przedziału. Dodam, że nie ma opcji tyłem do kierunku jazdy, za małe auto (Corsa).
      • blondynkapoznan Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 15.09.15, 22:10
        zobacz jeszcze kiddy cruiserfix pro
        ma bardzo dobre opinie jesli chodzi o bezp i obsluge.

www.youtube.com/watch?v=j6Du62CNj2o
        • maminka_janka Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 16.09.15, 12:44
          Dzięki, rzeczywiście wygląda nieźle. Jest jedno "ale" - nie ma ani słowa o możliwości pochylenia oparcia, a to mój warunek. Czy coś więcej wiecie na ten temat?

Zainteresowałam się jeszcze Casualplay Protector Fix, który można odchylić. Mam więc na tapecie już nie Cybexy, ale Besafe Izi Up X3 Fix Isofix oraz Casualplay. Obydwa mają możliwości regulacji oparcia. Coś jeszcze z 4 gwiazdkami, wygodnego dla dziecka i z odchylanym oparciem?
          • chichicha Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 23.09.15, 14:51
            Na jaki model się w końcu zdecydowałaś? Mam podobne kryteria do Twoich i mętlik w głowie...
            • maminka_janka Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 24.09.15, 09:28
              Mam w planie kupić albo Casualplay Protector Fix, albo BeSafe Izi Up X3 Isofix. Zadecyduję po przymiarkach, na które mam w planie wybrać się za tydzień.
              • chichicha Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 24.09.15, 11:03
                a ten cybex odrzuciłaś?
                Bo ja myślę o cybex solution M-fix.
                • maminka_janka Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 24.09.15, 12:43
                  Odrzuciłam, bo dowiedziałam się z forum i z zasłyszanych opinii, że te Cybexy są mało wygodne dla dziecka i że główka w nich bardzo opada podczas spania. No i nie odchylają się w sposób odczuwalny do pozycji spoczynkowej.
                  • jprzeczek Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 14.10.15, 19:47
                    Czy zakupiłaś już fotelik? Na początku interesowałam się besafe izi up x3 fix, później w miarę studiowania opisów ze strony adac pomyślałam, że warto zobaczyć cybexa solution m-fix, kiddy cruisefix pro, jane montecarlo r1 z isofixem. Jeśli chodzi o odchylane oparcie, to jest taka możliwość na pewno w besafe, jane, kiddy, chicco oasys 2-3 fixplus, maxi cosi rodifix, casualplay protectorfix, takie informacje przekazał mi pewien sprzedawca telefonicznie. Obejrzałam crash testy, poczytałam opisy i nadal nie wiem co wybiorę. Mam nadzieję, że w sobotę pojadę na rekonesans. Napiszcie co wybrałyście.
                    • carolinkaaaa Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 23.11.15, 22:35
                      Przyłączam się do pytania. Stoję przed podobnym problemem. Juz byłam zdecydowana na Cybex ale czytając różne opinie zmieniłam zdanie. Czy ktoś już jakiś kupił i testuje ???
                      • jprzeczek Re: Cybex Solution X2-fix czy M-fix? 23.11.15, 23:31
                        Tutaj prędko odpowiedzi nie odczytasz, dlatego napiszę Ci co ja wybrałam, a mianowicie cybex q-fix. Jest bardzo wygodny dla dziecka, które w nim szybko zasypia. Patent z regulowanym do snu zagłówkiem działa, na prawdę dziecku nie opada główka do przodu. Bardzo solidne wykonanie. Tapicerka pewnie latem da się we znaki ale można kupić q-fix plus i tam jest inna tapicerka. Wybrałam ten model dlatego, że moje dziecko w innych fotelikach nie chciało opierać głowy o zagłówek, a jazda taka, gdzie dziecko pochyla się do przodu jest bardzo niebezpieczna. Q-fix nie był testowany przez adasc, ale skoro to model topowy, to ufam, że nie jest gorszy od testowanego m-fix'a. Z resztą na nic się zdalyby gwiazdki, gdybym woziła dziecko wiszące na pasie i za nic w świecie nie chcące usiąść prawidlowo w foteliku. M-fix wydaje mi się gorszy pod względem tego, że z tego co pamiętam nie rozszerza się na boki i tylko zagłówek jedzie w górę. Gdybym miała jeszcze raz podejmować decyzję, to też zastanawiałabym się między cybexem q-fix, kiddy cruiserfix lub recaro monza nova 2, a dla starszego dziecka, które nie zasypia w trakcie jazdy joie trillo. Q-fix, czy kiddy zwiększając rozmiar-podnosząc fotelik w górę, cały czas głowa i szyja i ramiona są chronione. Wydaje mi się, że to jest ich atutem, choć jeśli się mylę, to niech ktoś mądrzejszy w tej materii moją wypowiedź sprostuje. Skup się na 2-3 modelach i poczytaj dużo. Ja zbyt dużo fotelików brałam pod uwagę i miałam mętlik w głowie w trakcie zakupu. W rezultacie jestem zadowolona, ale chodzą mi jeszcze te dwa wyżej wymienione po głowie. Na pewno kiddy jest najbardziej przyszłościowy, ponieważ mozna wydłużyć siedzisko. Firma kiddy wymienia też fotelik na nowy po wypadku. W q-fix tapicerka nie jest tak łatwo demontowalna jak np. w romerze, ale za to materiał pod pupą zdejmuje się oddzielnie bez konieczności zdejmowania całości. Wyczytałam w instrukcji, ze gwarancja jest na 3 lata. To wszystko co mogę Ci podpowiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka