Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zużyte baterie

IP: *.ghnet.pl 13.04.11, 11:44
    gdzie się wyrzuca zużyte baterie? Słyszałam, że nie powinno się ich wyrzucać normalnie do śmieci
    Obserwuj wątek
      • Gość: gia Re: zużyte baterie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 10:57
        No jasne, że nie. Są bardzo szkodliwe dla środowiska. Wyczytałam, że mała bateria może zanieczyścić nawet 400 litrów wody! Sami przeczytajcie - www.odnawialnecieplo.pl/aktualnosciiciekawostki/1-blog/163-gdzie-to-wyrzuci
      • magic.only Re: zużyte baterie 28.04.11, 18:57
        Pod żadnym pozorem nie wyrzucajmy zużytych baterii do śmieci! Zawarte w nich metale ciężkie są szkodliwe dla środowiska. Należy je wyrzucać do specjalnie oznakowanych pojemników :)
      • kapitan_p_laneta Re: zużyte baterie 18.05.11, 11:50
        Jasne, że nie można. Jakiś czas temu w Rossmanach była taka akcja, że jeśli się przyniosło ze sobą zużyte baterie (chociaż jedną) i wrzuciło do pudełka przy kasie, kwota do zapłaty za zakupy spadała o 10% ! Bardzo fajny pomysł nie wiem czy nadal obowiązuje w sieciach Rosman. Ale poza tym jest wiele punktów gdzie masz wystawione specjalne pojemniki na baterie, w dużych sklepach z elektroniką prawie na pewno znajdziesz taki pojemnik :)
        • czarny-tomasz56 Re: zużyte baterie 21.06.11, 15:17
          Oczywiście, że NIE!! Jeśli masz problem ze znalezieniem odpowiedniego pojemnika, przekaż zużyte baterie w najbliższym sklepie spożywczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka