Dodaj do ulubionych

Ataki paniki/pigułki i inne leki

10.02.04, 15:45
Ataki paniki zazwyczaj leczy się trojpierscieniowymi lekami antydepresyjnymi,
które niestety nie mogą być stosowane z pigulkami hormonalnymi. I tu mam
pytanie. Musze brac pigulki ze wzgledu na lekkie zaburzenia hormonalne i
wiadomo jeszcze dlaczego, a jednoczesnie moje ataki paniki i lęki sa na tyle
silne, ze chcialabym brac cos, co je zlikwiduje. Nie mowie o doraznym
Afobamie, czy Xanaxie. Biore teraz Hydroxyzyne, ale tylko 2 razy dziennie po
10 mg, i w sumie nie pomaga. Nie wiem co zrobic dalej. Czy domagac sie od
lekarza jakichs leków (moze nowej generacji), ktore pomoglyby mi zyc
normalnie i ktore jednoczesnie w zaden sposob nie kolidowalyby z lekami na
lęki i które przede wszystkim nie spowodowaly by nawrotu po odstawieniu.
Prosze o poradę jak to wyglada u Was, i licze na odpowiedz experta.
Obserwuj wątek
    • filozosia Re: Ataki paniki/pigułki i inne leki 10.02.04, 19:18
      Czesc :)
      Hydroxyzyna jest bardzo delikatna. Mozna wypic pol butelki w leku i nic. Z
      moich doswiadczen najlepszy jest Lorafen i Afobam. A i Cloranxen. Lorafen
      trzeba brac krotko, bo szybko uzaleznia.
      Moze lekarz musi ci zmienic jednak lek.

pozdarwiam i powodzenia
    • sylwia_a_s Poprawka zdania 11.02.04, 20:38
      NIE "i ktore jednoczesnie w zaden sposob nie kolidowalyby z lekami na lęki i
      które przede wszystkim nie spowodowaly by nawrotu po odstawieniu."

TYLKO ktore nie kolidowaly by z lekami HORMONALNYMI :)
      • ilonadw Re: Poprawka zdania 12.02.04, 16:55
        Sylwio, mam podobny problem. Męczyły mnie ataki paniki i lęki, co zresztą
        stwierdzono dobrze po ponad miesiącu moich cierpień i strachu, że mam chore
        serce... Od trzech miesięcy łykam Seroxat (podobno najnowszej generacji itd. -
        jedyna wada to cena: 93 zł za 30 tabletek). Oczywiście ostrzeżono mnie, że
        absolutnie mam nie zachodzić obecnie w ciążę i psychiatra doradził udanie się
        do ginekologa po pigułki antykoncepcyjne. Po wyczerpującej rozmowie przepisano
        mi Minulet. Wydaje mi się więc, że nie ma przeciwskazań do łączenia tych
        proszków. Co do skutków ubocznych tego "duetu" to na razie nie mam
        doświadczenia (i mam nadzieję, że tak zostanie!), ponieważ dopiero od 2 dni
        połykam Minulet. Nie wyobrażam sobie jednak dalszego comiesięcznego oczekiwania
        na okres, który oczywiście ze względu na Seroxat, przestał być regularny. I tak
        wystarczy mi już pozostałych problemów.
        Pozdrawiam.
        • sylwia_a_s Do Ilony 13.02.04, 14:43
          Czesc Ilonko

O Seroxacie slyszalam, podobno dobry, jednak i tak głowną role odgrywa
          psychoterapia i zmiana schematow myslenia. Po Twoim przykladzie widac jak
          lekarze roznia sie od siebie, jedni nie widza problemu w stosowaniu seroxatu w
          czasie ciazy (nawet xanaxu, mimo, ze w ulotce wyraznie napisane jest ze moze to
          prowadzic do uszkodzenia plodu), inni sa swiadomi i ostrzegaja. Inni znowu
          mowia, ze nie ma sensu brac przeciwdepresyjnych z hormonami, bo i jedne i
          drugie nie dzialaja jak nalezy. Dlatego zupelnie nie wiem co na ten temat
          myslec, moze ten Seroxat wlasnie moze byc stosowany z hormonami, bo mimo, ze
          jest min. przeciwdepresyjny moze rozni sie od innych.
          Jesli masz problem i nie radzisz sobie z tym napisz na prv, postaram Ci sie
          chociaz troszkę pomoc, jesli bede potrafila, bo wiem, co znacza ataki i byc
          moze zainteresuje Cie przylaczenie sie do grupy wsparcia internetowej, z
          ludzmi, ktorzy maja takie dolegliwosci.
    • iwona.grobel Re: Ataki paniki/pigułki i inne leki 12.02.04, 18:18
      To się zmieniło. Aktualnie leki trójpierścieniowe nie są lekami pierwszego
      rzutu w leczeniu napadów lęku panicznego. Są leki nowszej generacji, które
      można łączyć ze środkami hormonalnymi. Wyboru metody leczenia i konkretnego
      preparatu, jeśli istnieje potrzeba zastosowania leku, dokona psychiatra. Proszę
      nie zwlekać z wizytą.
      Pozdrawiam
      • sylwia_a_s Do Pani Doktor 13.02.04, 14:34
        Dziekuje za odpowiedz, jednak ja bylam u psychiatry i kobieta chciala zapisac
        mi ponownie amitryptyline (bralam kiedys po 1-2 tabletkach dziennie, przez 5 m-
        c na ból głowy, zapisano mi to w poradni bólu). Poprzez swoj post chcialam sie
        dowiedziec o leki, nie kolidujace z hormonami, nowszej generacji, bo jak
        wiadomo nie wszyscy lekarze ida z "duchem czasu" i chetnie przepisuja pramolan,
        czy chociazby wyzej wymieniona ampitryptylinę.
        Prosze wiec o ponowna odpowiedz, wytlumaczenie co teraz stosuje sie na ataki
        paniki. Jesli wie Pani o jakichs nowosciach w leczeniu, tez prosze o pare słow,
        bo czasem jedna mysl, a moze duzo pomoc w tym wypadku.
        Z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka