awanturka 05.03.04, 13:06 "Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną wymianę poglądów, kontynuuj ją korespondując z Twoimi rozmówcami poza grupą czy forum." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgana_le_fay SPAMNETYKIETA 05.03.04, 14:57 Awanturko, ja się poczuwam i biję się w piersi. Dobrze. W porządku. Ale jak tu dokonać ścisłego rozgraniczenia? Pomijając fakt, że trzeba by wówczas zamknąć połowe forów, łącznie z "auto - moto" i "dekoracja wnętrz",( bo tam uczestnicy dopiero skaczą sobie do gardeł i dyskutują o gustach, a czyż to nie jest poza wszelką etykietą, nie tylko tą "net"?), to przede wszystkim wydaje mi się, że szczególnie na tym forum, potrzebne jest ludziom coś wiecej niż tylko wymiana wiedzy o objawach ubocznych po stosowanych lekach. Na przykład spotkanie się z wrażliwoscia drugiego człowieka. To czasami może przy okazji podleczy kogoś następnego i wyniknie z tego trochę dobra? Nikt w końcu nie zapomina sie do tego stopnia, żeby obnażać się w sposób nie do przyjęcia, jak myślę. Wydaję mi się też, że policzkiem jest nazwanie tego wszystkiego "spamem", bo jakkolwiek może niezgodne z netykietą, jest jednak wytworem czyjejś wrażliwości, która własnie tu próbujemy jakoś dopasować do okrutnego dla nas jakże często świata. Ale może sie mylę. Jeśli tak, to się nie upieram. Każdy w końcu musi żyć w jakichś ramach i jeśli one są takie, a nie inne, to trudno. U mnie to przejdzie. Jak z innymi nie wiem. Ale to była moja prywatna wypowiedź. Dziekuję za uwagę. pozdrawiam morgana. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: SPAMNETYKIETA 05.03.04, 15:47 morgana_le_fay napisała: > Wydaję mi się też, że policzkiem jest nazwanie tego > wszystkiego "spamem", bo jakkolwiek może niezgodne z netykietą, jest jednak > wytworem czyjejś wrażliwości, która własnie tu próbujemy jakoś dopasować do > okrutnego dla nas jakże często świata. Oczywiście, że z tym "spamem" to duża przesada. Myślę, że ten kto nazwał to "spamem" nie chciał Cię spoliczkowac tylko może nie potrafił tego wyrazic inaczej. I wyszło tak ostro. morgana_le_fay napisała: > Ale jak tu dokonać ścisłego rozgraniczenia? .... przede wszystkim wydaje mi > się, że szczególnie na tym forum, potrzebne jest ludziom coś wiecej niż tylko > wymiana wiedzy o objawach ubocznych po stosowanych lekach. Na przykład > spotkanie się z wrażliwoscia drugiego człowieka. To czasami może przy okazji > podleczy kogoś następnego i wyniknie z tego trochę dobra? ... bo jakkolwiek > może niezgodne z netykietą, jest jednak > wytworem czyjejś wrażliwości, która własnie tu próbujemy jakoś dopasować do > okrutnego dla nas jakże często świata. Masz rację, dokonanie tego rozgraniczenia jest trudne. Poza tym nie jestem przeciw obecności na forum tego typu wymiany zdan. Ale myślę, że może to razic czyjaś wrażliwośc, gdy watek załozony przez osobe cierpiaca, w rozpaczy, wołajaca o pomoc przeradza sie w "przegadywanie się" kilku osób wyraźnie zajetych soba i prowadzonym w tonie "kpiarsko-ironicznym". Myśle, że jest tu pewien problem. morgana_le_fay napisała: > Jeśli tak, to się > nie upieram. Każdy w końcu musi żyć w jakichś ramach i jeśli one są takie, a > nie inne, to trudno. U mnie to przejdzie. Jak z innymi nie wiem. Czemu tak od razu radykalnie? A może stworzyc poprostu osobny watek dla ludzi o nieco lepszej kondycji psychicznej, którym poprawia nastrój wymiana zdan w taki własnie specyficzny, orginalny, iskrzacy humorem tonie. Kto będzie chciał to bedzie pisał, komu to odpowiada będzie czytał. Czy to nie jest jakieś rozwiazanie? (Osobiście deklaruję chęc czytania - pisac raczej nie bedę). Pozdrowienia! - awanturka Odpowiedz Link Zgłoś
abdon Re: SPAMNETYKIETA 05.03.04, 18:47 A może stworzyc poprostu osobny watek dla ludzi o > nieco lepszej kondycji psychicznej, którym poprawia nastrój wymiana zdan w ta > ki własnie specyficzny, orginalny, iskrzacy humorem tonie Jestem za tym. abdon Odpowiedz Link Zgłoś
kaba.a Re: SPAMNETYKIETA 05.03.04, 18:57 Naprawde nie wiem o co ta awantura. Czasami cos może sie wymknąć spod kontroli, choc osobiscie uważm, iż nic takiego nie miało tu miejsca. A że tych dwoje troche poniosło w jednym wątku...czarnywujek chyba nie ma nic przeciwko temu. Może sie wypowie. Zabieram tu głos tylko dlatego, aby nie doszło do złamania etykiety. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
morgana_le_fay Re: SPAMNETYKIETA 05.03.04, 19:00 Awanturko, Zarówno Twój, jak i swój post przeczytałam jeszcze raz po powrocie. Pisałam swój ad hoc i nie sprawdzając nawet literówek wysłałam. Pomimo to, pod wszystkim, co napisałam podpisuję się obiema rękami. Być może masz rację, że ktoś, kto nazywa moją niekiedy być może śmiałą i frywolną twórczość określeniem oznaczającym ni mniej ni więcej tylko wirtualne śmieci, nie chciał tego tak ująć. Chociaż według mnie potwierdził to zarówno jednoznacznym tytułem swojego postu, jak i brakiem jakichkolwiek przeprosin (nie tylko pod moim adresem). Forma Twojego pierwszego wątku, też nie mogła nastroić mnie optymistycznie. A FORMA jest bardzo ważna. W tych przypadkach jej zabrakło. Masz rację, że tak jak na wielu innych forach i tutaj zdarzały się sytuacje, kiedy poważny temat wątku ewoluował w stronę w jaką zdaniem niektórych nie powinien. Zdarzyła się jedna, w której sama zaproponowałam przejście na inny wątek. Moja propozycja została przyjęta. Zdarzały się również takie, w których swobodny ton i zmiana tematu odbyły się za zgodą założyciela wątku, a przynajmniej za jego cichym przyzwoleniem, co potwierdził poprzez branie udziału w dalszej jego części. Działo się to zresztą często po dogłębnym lub przynajmniej jak najstaranniejszym wyjaśnieniu tematu pierwotnego. Prawdą jest również i to, że w kilku przypadkach, uczestnicy pofolgowawszy swojej fantazji zostawili wątek bez odzewu. To folgowanie nie było na miejscu. Nikt jednak z założycieli wątków nie miał jak dotąd o to pretensji i choć przyznam być może było mu przykro, nie wypowiedział się w tej sprawie. To oczywiście ani mnie, ani innych "folgujących" nie zwalnia od odpowiedzialności. Odezwał się natomiast ktoś, kto sprawił, że atmosfera na forum,jak się wydaje dla obydwu frakcji (zwolenników humoru i jego przeciwników) stała się conajmniej ciężka. Nie mnie jest sądzić kto na tym forum znajduje się w lepszej, a kto w gorszej kondycji psychicznej. Nie podejmuję się dokonywać takich ocen, chociażby dlatego, że z doświadczenia wiem, "nie wszystko jest takim, jakim się zdaje" W jednym wszakże się zgadzamy. Problem leży w ranieniu czyjejś wrażliwości. Własnie dlatego odszukałam wszystkich założycieli wątków o których mówimy i niezwłocznie prześlę im na adresy prywatne moje szczere przeprosiny. pozdrawiam morgana Odpowiedz Link Zgłoś
kaba.a Re: SPAMNETYKIETA 05.03.04, 19:26 To mi się podoba. Morgano! Ty tez jesteś WIELKA Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: SPAMNETYKIETA 05.03.04, 21:57 > Forma Twojego pierwszego wątku, też nie mogła > nastroić mnie optymistycznie. A FORMA jest bardzo ważna. W tych przypadkach > jej zabrakło. Przepraszam. zdawało mi sie, że zacytowanie netykiety to delikatna forma. Jak widac się myliłam. Swoim cytatem chciałam wywołac refleksje nad pewnym problemem, który w moim odczuciu zaistniał. > Nie mnie jest sądzić kto na tym forum znajduje się w lepszej, a kto w gorszej > kondycji psychicznej. Nie podejmuję się dokonywać takich ocen, chociażby > dlatego, że z doświadczenia wiem, "nie wszystko jest takim, jakim się zdaje Też nie uzurpuję sobie prawa do dokonywania takich ocen. Aż nadto wiem jak pozory potrafia mylic. Napisalam o watku "dla ludzi w lepszej kondycji psychicznej" starajac sie odróżnic pewna grupe osób od tych wyrażajacych jedynie ból, rozpaczi wołajacych o pomoc. Potraktuj to, proszę, jako pewien, (niezręczny przyznaję)skrót myślowy. Być może masz rację, że ktoś, kto nazywa moją niekiedy być może śmiałą i > frywolną twórczość określeniem oznaczającym ni mniej ni więcej tylko wirtualne > śmieci, nie chciał tego tak ująć. Chociaż według mnie potwierdził to zarówno > jednoznacznym tytułem swojego postu, jak i brakiem jakichkolwiek przeprosin > (nie tylko pod moim adresem). Niektórzy maja taki agresywny styl wyrazania swoich pogladów. Ja go nie pochwalam. Rzeczywiście atmosfera zrobiła się cieżka. Pozdrowienia! - awanturka Odpowiedz Link Zgłoś
sklonowana40 Re: cytat z netykiety obowiązujacej na forum 05.03.04, 22:25 Mialam sie nie odzywac, bo sama lubie pozartowac, ale ostatnich pare pobytow na forum troche mnie zdziwilo. Rozpaczliwe wolania o pomoc, pytania, jak sie zabic i kilka watkow zdecydowanie zabawowo-towarzyskich. Mysle, ze kazdy z nas chce sie pokazac, ja pewnie tez, kiedy wyglaszam tutaj swoje zlote mysli, ale jestem tez zdania, ze powinnismy pomyslec o tych, ktorzy dalecy sa od szukania tutaj rozrywki. Zreszta, jaki sens ma brylowanie wsrod ludzi, ktorzy czasem nie moga mysli zebrac, zeby napisac skladny post. Nie strofuje, nie pouczam, tylko wypowiadam MOJE WLASNE zdanie. I oczywiscie pozdrawiam z Krak:-) Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: cytat z netykiety obowiązujacej na forum 06.03.04, 09:13 Dobrze jest wiedziec, ze ktoś oprócz mnie w zaistniałej na forum sytuacji widział jakiś problem. -awanturka Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Frazesy 06.03.04, 16:58 Pisze chyba nie na temat, ale mnie osobiscie irytuja zawsze te same frazesy typu "Usmiechnij sie, jutro bedzie lepiej" Czy "Dla Ciebie tez zaswieci slonce". Gdybym to ja byla zdolowana, to takie zdawkowe odpowiedzi by mnie jeszcze bardziej zdolowaly... No ale ja zawsze mysle inaczej niz inni. Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: Frazesy 06.03.04, 22:30 pia.ed napisała: > Pisze chyba nie na temat, ale mnie osobiscie irytuja zawsze te same frazesy Rozumiem, że piszesz na temat "Czego należy unikać w postach na tym forum"? To nic nie da, już tu były rozliczne porady. > No ale ja zawsze mysle inaczej niz inni. Każdy tak sądzi :-) Czy istnieje jakiś sposób na wyrażenie do Ciebie sympatii, czy wcale sobie nie życzysz? Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Frazesy 06.03.04, 23:46 Oczywiscie chce zeby mnie ktos podtrzymal na duchu, ale nie w taki standartowy sposob! Jakos tak swoimi slowami...wtedy to latwiej do mnie trafi. To co napisalam bylo wylacznie MOIM odczuciem. Wszyscy inni sa w pelni zadowoleni z takiego wlasnie sposobu wyrazania w stosunku do nich. Odpowiedz Link Zgłoś