16.10.10, 16:01
przez 4 lata brałam lek o nazwie hydroxyzyna .odstawilam moze 2 tyg temu i moje serce jakby kolotało mi sie ..nie wiem czy to od odstawienie tego leku .Lek ten bralam miedzy innymi bo nie moglam spać i tak ciągłam az 4 lata .Przepisal mi to lekarz rodzinny ...teraz moje pytanie czy u was też tak bylo i czy taki lek mozna brać tak dlugo jak ja ...brałam slaby bo 10 1x dziennie wieczorem
Obserwuj wątek
    • iluzja3 Re: Nerwica 16.10.10, 20:09
      Nie znam twojego leku ale moge ci napisac jak to bylo z odstawieniem lexapro czyli leku ktory bralam jakis czas. Otoz czulam sie strasznie, mialam kolatanie serca, zawroty glowy itd. Wiec przypuszczam ze u ciebie moze byc podobnie. Mysle ze warto porozmawiac z lekarzem.
      Pozdr.
      i.
    • lucyna_n Re: Nerwica 17.10.10, 16:01
      4 lata leczenia bezsenności u rodzinnego za pomocą doraźnych uspokajaczy to się tak kończy
      jeżeli nie jest to jedyny lek to niech zgadnę jakie są inne, stilnox, xanax, lorafen?
      hydroxyzyna to słaby lek, i można go brać długo ale niektórzy podobno się od niego też uzależniają tak jak od silniejszych leków i źle się czują jak odstawiają.
      • tlenoterapia Re: Nerwica 17.10.10, 19:09
        Czasem lepiej brać to co działa niż to co nie działa.
        Z jednej strony konowały od zapisywania uspokajaczy i z drugiej strony konowały od zapisywania antydepresantów .
        • lucyna_n Re: Nerwica 17.10.10, 20:33
          z trzeciej uświadomienie że zasypianie nie naprawi się samo, a przy pomocy tabletek już wcale
          jeżeli autorka tylko to hydro je i śpi to jeszcze pół biedy, ale ludzie u rodzinnych to takie dawki benzo i tak długo dostają że lepiej już by było od heroiny się odzwyczajać niż np od 12 lat lorafenu czy clonazepamu.
          coś tam pisała że ten lek między innymi i te inne mnie frapują, jakkoliwek snu i to z oczu nie spędzi, bo to nie mojej babci buraczki, nie ja łykam.
          • tlenoterapia Re: Nerwica 17.10.10, 22:12
            > u rodzinnych to takie dawki benzo i tak długo dostają że lepiej już by było od heroiny
            > się odzwyczajać niż np od 12 lat lorafenu czy clonazepamu.

Moja babcia 50 lat łykała od rodzinnej piguły na sen,nie wyobrażam sobie ze miała by do psychiatry iść pewnie na elektrowstrząsach by się skończyło, biorąc pod uwagę ich umiejętności diagnostyczne i wiedzę o lekach.
            W ślad za babcia mama poszła i sobie tez łyka-dobrze zrobiła omijając konowałów z daleka.
            Tylko ja byłam durna w rodzinie.
            Ale to nie twoje buraczki .
            • lucyna_n Re: Nerwica 18.10.10, 07:16
              w mojej rodzinie konowały jednak kilka osób przywrociły do niezłego pionu po tym jak inne konowały aplikowały nie to co trzeba
              ale rozumiem rozgoryczenie.
              • bozena1231 Re: Nerwica 18.10.10, 07:57
                dziękuje wam dziewczyny za odpisanie ,chyba sie uzaleznilam od nich ,bo serce od 3 dni mi sie kołacze nie caly czas ,ale czuje dyskonfort w klatce . Nie napisalam że mialam tez takie stany lękowe,ale troszke ustąpiły i wystarczy wziążc u mnie kroble milocardin i neospasmine i przechodzi ze spaniem też mam trudności
                • tlenoterapia Re: Nerwica 19.10.10, 01:59
                  jak się odstawia jakieś leki nasenne ,uspokajające to trzeba stopniowo robić inaczej można mieć takie jak Ty objawy w tym bezsenność -organizm sie buntuje ,czasem nawet długo to trwa ..
                  W razie bezsenności warto skrócić ilość przesypianych godzin żeby sie unormował sen -scalił i był głębszy, mocniejszy.
                  W sumie to zazdroszczę ze na takie słabe leki jak dla dzieci reagujesz -szczęście w nieszczęściu .
                • lucyna_n Re: Nerwica 19.10.10, 07:50
                  jeżeli tylko te leki bierzesz i działają to nie jest z Tobą tak źle, w sumie możesz je spokojnie brać dalej, chociaż lepiej by było jakoś zastanowić się nad trybem życia oraz czymś co powoduje tą nerwicę i poszukać przyczyny, bo to samo nie minie a nerwica lubi się z czasem rozprzestrzeniać i pogłębiać.
                  • bozena1231 Re: Nerwica 19.10.10, 10:15
                    witam dziewczyny u mnie zaczęło sie jak przestałam pracować ,siedziałam w domu i rozmyslalam do tego doszedl rozwod corki i dalej myslałam byly takie momenty że wyjscie na zakupy to dla mnie katorga
                    Nadal nie za czesto chodze do supermarketow W miedzy czasie zacząół mnie boleć kręgoslup mam podejzenie dyskopatii chodzilam na masaze troszke ustąpilo ,ale nawroty są lekarze tylko zastrzyki i tabletki przeciwbolowe zapisują.U psychologa nie bylam bo sobie wmowilam ze sama sobie poradze na tych ziolowych kropelkach .
                    lekarz rodzinny zapisal tylko hydroxyzyne i milocardin i tylko tym sie ratowalam przez 4 lata . teraz jest lepiej wiecej wychodze i chcialam tą hydroxyzyne odstawic ,ale jak pisalam zle sie czuje nie moge spac no i te kolatanie serduszka ...sama nie wiem czy zacząć dalej ją brać czy udać sie do psychologa
                    • lucyna_n Re: Nerwica 19.10.10, 15:45
                      bierz dalej ale koniecznie spróbój się przełamać i idź do psychoterapeuty (nie psychologa) bo zrobi się z Ciebie naprawdę kłębek nerwow i co zrobisz? Póki jest jeszcze jako tako i jest nie za dużo do naprawiania to masz szanse na całkowite wyzbycie się zmory, z każdym rokiem będzie tylko gorzej, te kolatania, bóle kręgosłupa, to wszystko jest wielce prawdopodobne że też z powodu tej nerwicy i też będzie się nasilać. Po co łazić przez pół życia po lekarzach, coraz gorsze prochy łykać, męczyć się jak można problem rozwiązać? No i aż sobei nie wierzę ale trochę sportu by się przydało, nordik, pływanie, taniec, joga. Bo to napięcie samo się po kościach nie rozejdzie tylko wróci czkawką w postaci dusznicy bolesnej albo bólu z niewiadomych powodów, bezsennością itd
                      Przy okazji zrób koniecznie podstawowe badania, zwłaszcza w kierunku chorób tarczycy.
    • inzestment12 [...] 19.10.10, 11:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • lucyna_n Re: Nerwica 19.10.10, 15:45
        obleśny reklamowiec
    • asia-1991 Re: Nerwica 20.11.10, 18:16
      Witam ostatnio zauważyłam że bardzo często trzęsą mi się ręce np podczas pisania a do tego jeszcze nie za dobrze sypiam . Nie wiem tylko czy to nerwica czy raczej zwykłe przemęczenie. Mam jednak nadzieję że to tylko chwilowy spadek energii wywołany stresem...
    • mskaiq Re: Nerwica 20.11.10, 23:30
      Odstawienie lekow moze przynosic wiele odczuc z ktore przypisujemy reakcjom
      ciala na brak srodkow chemicznych do ktorych ono nawyklo.
      Mysle jednak ze o wiele wiekszym problemem sa psychologiczne problemy
      zwiazane z odstawieniem lekow.
      Pojawia sie niepokoj, strach ze po odstawieniu moga pojawic sie problemy ze
      spaniem. Kiedy probuje sie zasypiac z takim niepokojem to bardzo trudno
      zasnac, niepokoj nie pozwala na to. Zasypia sie wtedy kiedy jest sie juz tak
      zmeczonym ze ten niepokoj staje sie obojetny.
      Kazde przebudzenie i powrot do tego niepokoju torpeduje proby ponownego
      zasniecia.
      Kolatanie serca wiaze sie z Twoim nieustannym napieciem zwiazanym z
      odstawieniem leku. Kiedy wypierasz strach, niepewnosc, niepokoj zwiazane
      z odstawieniem leku to spinasz klatke piersiowa, usztywniaz przepone, itp.
      W ten sposob stan napiecia nie rozladowuje sie bo miesnie go utrzymuja
      nawet kiedy przestajesz myslec o odstawieniu lekow.
      Trzeba zwolnic te napiecia. Pomaga masaz ale jeszcze lepiej cwiczenia jogi,
      moze byc rowniez dlugi spacer, bieg, rower, itp.
      Serdeczne pozdrowienia.

M

• beatrix-kiddo Re: Nerwica 21.11.10, 13:59
        mskaiq napisał:

> Odstawienie lekow moze przynosic wiele odczuc z ktore przypisujemy reakcjom
        > ciala na brak srodkow chemicznych do ktorych ono nawyklo.
        > Mysle jednak ze o wiele wiekszym problemem sa psychologiczne problemy
        > zwiazane z odstawieniem lekow.
        > Pojawia sie niepokoj, strach ze po odstawieniu moga pojawic sie problemy ze
        > spaniem. Kiedy probuje sie zasypiac z takim niepokojem to bardzo trudno
        > zasnac, niepokoj nie pozwala na to.

Zgadzam się z Maskiem.
        Miałam podobnie przy odstawianiu leków nasennych. Znalazłam sobie na to sposób: przed pójściem spać, kładłam leki koło łóżka, obok stawiałam szklankę wody i mówiłam sobie, że jeśli nie będę mogła zasnąć, to mogę zawsze łyknąć tabletkę. To mnie na tyle uspokajało, że zasypiałam.
        Może zrób tak samo z uspokajaczami, miej je przy sobie, na zasadzie "zawsze mogę łyknąć"?
        • tlenoterapia Re: Nerwica 21.11.10, 16:05
          Nie wiem z czym się zgadzasz bo ja wyczytałam ,ze maskaiq proponuje dziewczynie jak nie będzie mogla zasnąć ,spacery i jazdy na rowerze w środku nocy : " Pomaga długi spacer, bieg, rower " ...
          ewentualnie ,ze ma zadzwonić po masażystę albo się sama wyklepać .

-
          "Na szczęście organizm ludzki jest tak wspaniały, że wytrzyma prawie każde leczenie."
          • beatrix-kiddo Re: Nerwica 21.11.10, 16:27
            Zgadzam się z tym, że po odstawieniu leków mogą być rozmaite lęki (ogólnie rzecz ujmując).
            Co do propozycji spacerów i roweru w środku nocy, to się nie wypowiadam, bo Mask to proponuje każdemu, na wszelkie choroby, więc - zgodnie z jego filozofią - ignoruję.
            • tlenoterapia Re: Nerwica 21.11.10, 16:54
              Bo wiesz z tym pomysłem żeby tabletkę nasenna trzymać przy łózko i myśleć sobie, ze w razie co się ja łyknie ,jak cierpi się na bezsenność to lubiany przez media pan doktor Skalski z W-szawskiej poradni zaburzeń snu ,każdemu proponuje nie zależnie od przypadku, jak mask bieganie.
              • beatrix-kiddo Re: Nerwica 21.11.10, 17:13
                Nie wiedziałam, zresztą dr Skalski - pierwsze słyszę. Pomysł z tabletką przy łóżku jest mój autorski :-)
                • tlenoterapia Re: Nerwica 21.11.10, 17:22
                  :-)
                  • beatrix-kiddo Re: Nerwica 21.11.10, 17:26
                    BTW, ostatnio Mask się naczytał nt. wypierania, więc wszędzie gdzie tylko się da pisze o wypieraniu. Zauważyłam, że Mask ma fazy - pisze o tym, o czym aktualnie gdzieś wyczytał.
                    • tlenoterapia Re: Nerwica 21.11.10, 19:56
                      www.nostalgia.pl/yogi/
                      ostatnio maskaiq jeszcze o jakimś jogi w chacie pisze ;)
      • asia-1991 Re: Nerwica 21.11.10, 18:39
        dziękuje za wypowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka