Dodaj do ulubionych

bioxetin i lorafen na lęki ? - prosze o pomoc:/

14.04.04, 15:21
Mam zaburzenia lękowe, ataki paniki i co sie z tym wiaze troche mysli
depresyjnych, ale chyba nie jakichs oblednych. Bardziej odczuwam lęk.
Nie bralam nic, tylko doraznie xanax, po czym dzis slysze, ze xanax uzaleznia
(oczywiscie to wiadomo) i facet przepisuje mi lorafen (przeciez on tak samo
uzaleznia, a mam brac go codziennie) NIE ROZUMIEM.

Kazal mi brac Bioxetin, ktory jest typowo na depresje i napisane jest nawet,
ze u osob z lękami moze byc nieciekawie. Wiec NIE ROZUMIEM, czy to ja sie
naczytalam bzdur, czy facet cos mnie nie zrozumial.
Ciagle podkreslalam, ze chce cos na lęki, jakis seroxat (na szczescie mam
recepte) bo wiem, ze to nie koliduje z hormonami, ktore musze brac, ale on
przepisal mi 2 wyzej wymienione leki. Czy ktos moze sie wypowiedziec ?
czytalam na temat prozacu, bioxetiny itd i o dzialaniu ANTYLĘKOWYM nic nie
zauwazylam:/

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: bioxetin i lorafen na lęki ? - prosze o pomoc 14.04.04, 15:48
      Sylwio!

Na depresję składaja się trsrzy podstawowe objawy: obniżenie nastroju, lęk,
      zahamowanie. Nie wszystkie musza występowac w jednakowym natężeniu aby
      diagnozowac depresję. Można zdiagnozowac depresję nawet gdy występuje tylko
      jeden z nich (mówi się wtedy o depresji niepełnoobjawowej). Jeżeli lekarz
      uznał, że twoje lęki to objaw depresji, to leczenie antydepresantem jest o'key.
      Każdy z antydepresantów działa na wszystkie objawy depresji, ale antydepresanty
      róznia sie kolejnościa znoszenia objawów. Uważa sie, że bioxetin najpierw
      najpierw działa na nastrój i napęd, dopiero później na lęki. I lekarz chyba się
      z tym opóżnieniem w dzialaniu bioxetinu liczy skoro zapisał Ci ten lorafen
      (będziesz go prawdopodobnie przyjmowac do momentu, do którego bioxetin nie
      rozwinie w pełni swojego działania).

Ja bym jednak tak zdecydowanie odrzucała bioxetinu, to co pisza w ulotkach to
      informacje dla pacjentów (siła rzeczy skrótowe i tym samym niepełne). Lekarz
      mógł miec jednak jakies istotne powody dla których zlecił Ci ten lek.

A tak dla informacji.
      Lekiem przeciwdepresyjnym, który działa w w pierwszej kolejności na objawy
      lękowe jest Doxepin.
      - awanturka
      • sylwia_a_s Awanturko 14.04.04, 16:02
        Awanturko m. in. na Twoja wypowiedz liczylam, bo zauwazylam, ze "troszke" sie
        znasz na tych sprawach :)
        Ja bylam u psychiatry, ale nie mojego, tylko doraznego, bo nie wyrabialam z
        lękami (moj jest w innym miescie).
        Cholernie przerazil mnie fakt, ze w depresji lekowej stan sie moze pogorszyc
        podczas zazywania bioxetinu.
        A skoro mam ten xanax to czy moge go stosowac zamiast lorafenu ? razem z tym
        bioxetinem ?
        Powiedzialam facetowi, ze mialam atak paniki rok temu, ze mam zaburzenia
        lekowe, wizyta dluga nie byla. I oczywiscie mam problem z zaufaniem i braniem
        lekow, bo sie boje ;-)
        Czy moze po prostu zaczac brac seroxat, bo tez mam recepte w razie czego ? (bo
        poprosilam)
        Sory, ze marudze, ale mam dzis wyjatkowy dzien i zalamana jestem lękami i
        objawami :(
        Pozdrawiam
        • awanturka Re: Awanturko 14.04.04, 16:31
          To nie jest dobry pomysł chodzic "doraznego" psychiatry. Czy poinformowałas
          go,że "Twój" psychiatra zapisywał Ci seroxat?

Rzeczywiscie w pierwszych dwóch tygodniach bixetin może intensyfikowac leki,
          ale jest to przeważnie efekt chwilowy i gdy w pełni rozwinie się jego działanie
          lęki mijaja.Może własnie dlatego ten lorafen?

Żaden antydepresant nie działa doraznie tylko długofalowo i pierwsza reakcję na
          lek należy poprostu "przetrzymac". Sama w życiu robiłam ten bład, że
          przestraszyłam się wzmożonego napięcia i lęku w pierwszym okresie zażywania
          bixetinu i zażadałam od lekarza zmiany leku. To był mój bład! Po latach prób
          leczenia mnie czym innym, ten lek okazał się dla mnie właśnie tym właściwie
          dobranym i jedynym!

Zupełanie nie wiem czym różni się działanie xanaxu od działania lorafenu i w
          ogóle na lekach z grupy benzodiazepin się nie znam. Sama mam xanax w domu i
          przyjmuję go zupełnie doraźnie gdy w sytuacjacj "awaryjnych" (jednorazowa dawka
          raz na kilka miesięcy). Lorafen na mnie zupełnie nie działa. Nic wiecej na ten
          temat napisac nie mogę.

Koniecznie znajdz lekarza, uktórego będziesz mogła bywac systematycznie!!
          To co robisz "Twój" lekarz trudnodostępny, wizyty u jakiegoś "doraźnego"
          lekarz) do niczego dobrego nie prowadzi.

-awanturka
          • sylwia_a_s Re: Awanturko 14.04.04, 16:48
            awanturka napisała: > To nie jest dobry pomysł chodzic "doraznego" psychiatry.
            Czy poinformowałas
            > go,że "Twój" psychiatra zapisywał Ci seroxat?

Nie nie :) Wiem, ze to zly pomysl, ale myslalam, ze oszaleje :/ Ja nie biore
            zadnego leku, poniewaz MOJ psychiatra nic mi nie zlecil, a bylam u niego dawno,
            a nastepny termin moge miec na maj. Skontaktuje sie z nim telefonicznie jutro i
            powiem jakie od tego lekarza dostalam recepty 1 zestaw to bioxetin i lorafen, a
            o druga recepte poprosilam sama "w razie czego" seroxat.
            Temu psychiatrze powiedzialam ze lecze sie na zaburzenia lękowe.

awanturka > lek należy poprostu "przetrzymac". Sama w życiu robiłam ten bład,
            że
            > przestraszyłam się wzmożonego napięcia i lęku w pierwszym okresie zażywania
            > bixetinu i zażadałam od lekarza zmiany leku. To był mój bład! Po latach prób
            > leczenia mnie czym innym, ten lek okazał się dla mnie właśnie tym właściwie
            > dobranym i jedynym!

* postaram się przetrzymac lęk, nie wiem czy Ty tez miala ataki paniki, ale
            moze to nie ma znaczenia.

awanturka > Zupełanie nie wiem czym różni się działanie xanaxu od działania
            lorafenu i w
            > ogóle na lekach z grupy benzodiazepin się nie znam. Sama mam xanax w domu i
            > przyjmuję go zupełnie doraźnie gdy w sytuacjacj "awaryjnych" (jednorazowa
            dawka

* bede musiala zapytac w aptece chyba czy zamiast lorafenu moge stosowac xanax,
            bo jakby nie patrzyl czuje sie pewniej jak lek znam i gdy wiem, ze zadziala.

awanturka > Koniecznie znajdz lekarza, uktórego będziesz mogła bywac
            systematycznie!!
            > To co robisz "Twój" lekarz trudnodostępny, wizyty u jakiegoś "doraźnego"
            > lekarz) do niczego dobrego nie prowadzi.

* mam i psychologa i psychiatre, ale ze panstwowo to i trzeba czekac :/

Dzieki za odpowiedz, mam nadzieje, ze objawy uboczne nie beda jakies tragiczne,
            bo juz dosc ich mam i bez lekow, tylko z lękami ;-)

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz
      • uri_ja Re: bioxetin i lorafen na lęki ? - prosze o pomoc 14.04.04, 20:55
        popieram, nie bioxetin, na pewno...
        myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam!
        stary dowcip, wiem...
    • vinja Re: bioxetin i lorafen na lęki ? - prosze o pomoc 16.04.04, 00:34
      Próbowałam bioksetin , wytrzymałam 2 tygodnie z nasilonymi lękami przy nim ,
      ale było coraz gorzej , napady paniki nasiliły się do kilkunastu na dobę , (
      mimo zwiększenia przy tym xanaxu) - musiałam przerwać .

Bioksetin ( fluoksetyna ) za bardzo "odhamowuje" typowych "lękowców" ,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka