edytunia86 20.12.10, 18:52 Już mam skokoki enzymów wątrobowych od jednego z leków i od jednego z dotychczasowych leków mogę mieć nasilenie depresji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_i_ja Re: Już 20.12.10, 19:19 Jak dla mnie to za duży chaos . Jakbyś to wzięła w jednym wątku i napisała po polsku to może bym i skumała. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Już 20.12.10, 19:23 to jes taki monolog wewnętrzny niespecalnie do radzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Już 21.12.10, 09:57 Napewno bedziesz miala silniejsza depresje kiedy sie boisz a Ty boisz sie w tej chwili lekow ktore bierzesz. Trzeba ufac lekarzow, to podstawa. Jesli masz jednak watpliwosci to idz do innego lekarza, moze w Poznaniu. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: Już 21.12.10, 13:49 Chyba mma wątpliwości po dwóch ostatnich wizytach. Więc pozostaje mi szukać chyba innego lekarza puki co. nie widze narazie innego wyjścia. Postaram sie jeszce poromawiać z terapeutkaą na ten temat. moe ona będzie w stanie mi kogoś polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: Już 21.12.10, 13:50 Podjęłam już jakieś kroki , żeby znaleść lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land KoNiEcZNiE napisz 21.12.10, 17:55 jakie masz wyniki z wątroby. Bo to, że może mieć ona problemy z przetrawieniem lekow nie znaczy, ze trzeba leki odstawić! Bierze się essentiale forte lub o wiele tańszy i też dobry esseliv a do tego sok z mniszka i tyle. Wątroba sobie poradzi, poradzi. Jak jeszcze będziesz unikać cieżkich pokarmów,spróbujesz dietą odciażyć wątrobę to wszystko będzie ok. I JAK NAJSZYBCIEJ WRÓĆ DO LECZENIA, proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: KoNiEcZNiE napisz 21.12.10, 20:12 Brałam tańszy lek i tak wzrosły mi enymy wątrobowe. Nie są to najgorse moje wyniki badań. wyniki są następujące: Alat 66, a norma jest do 41 , a Aspat 64 norma do 40. Myślę o powrocie do leczenia , ale nie koniecznie do tej lekarki . Być skończy się to zmianą lekarza, ale najpierw musę znaleść dobrego lekarza psychiatre, któremu zaufam. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: KoNiEcZNiE napisz 21.12.10, 20:16 Wzrosły enzymy wątrobowe. Ostatnie wyniki były lepsze. Wiem , że prawdopodobnie od leków. Diety muszę już przestrzegać w związku z chorobą podstawową. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: KoNiEcZNiE napisz 21.12.10, 20:17 Leków już trochę biorę w związku z innymi problemami zdrowotnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: KoNiEcZNiE napisz 21.12.10, 20:21 Mmam bardzo wrażliwą wątrobę i trzustkę , bo słuszczeniu wątroby i mam też przewlekłe zapalenie trzustki. Mam wade trzustki, trzustkę dwudzielną , z którą jest związana kamica trzustkowa. Wcześniej miałam kamice pęcherzyka żółciowego, którego już nie mam i również kamienie w drogach żółciowych. Na tym problemy ze zdrowiem się nie kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: KoNiEcZNiE napisz 22.12.10, 11:50 Wiec to poważniejsza sprawa. Ale Twoja lekarka-psychiatra o tych wszystkich dolegliwościach wie? Aspat i alat podwyższone, ale najprawdopodobniej z powodu stłuszczenia. Ja bym się nim specjalnie nie martwiła. Pilnuj diety, bierz leki chroniące wątrobę i uważaj na trzustkę - tu też zbawienna będzie dieta. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: KoNiEcZNiE napisz 22.12.10, 18:50 Na to wygląda. Przestrzegam diety ustalonej z lekarzem gastroenterologiem, który jest moim lekarzem prowadzącym . kamica trzustkowa jest też związana również z chorobą podstawową. O problemach ze zdrowiem lekarka dowiedziała się na pierwszej wizycie. A od przedostatniej wizyty nie czułam , że jako pacjentka jestem dla tej lekarki nie jestem obojętna. A kiedyś twierdziła , że pacjenci nie są jej obojętni. Naszczęcie udało mi się znaleść terapeutkę , która jest również terapeutą rodzinnym w Poznaniu i z pierwszej wizyty jestem u niej zadowolona. Również widziałąm wtedy , że nie leci na pieniądze. Co w moim przypadku jest dobre. Po świętach mam następną wizyte. Tym razem zmamą . Ciekawe jak tym razem będzie. Oby tak samo. Oby też ta terapeutka Kogoś dobrego i zaufanego znała. Mam na myśli lekarza psychiatre . Oczywiście jeśli dalej były mi potrzebne leki. Zawsze jak sama szukam psychiatry to prędzej czy później przesatasję być zadowolona i nie bardzo to pomaga, a przynajmniej nie do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i_ja Re: KoNiEcZNiE napisz 21.12.10, 20:22 Może załóż bloga- pisanie to też forma terapii a skoro piszesz codziennie na ten sam temat i sporo czasu spędzasz w necie to może blog?? Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: KoNiEcZNiE napisz 21.12.10, 20:27 Próbowałam nawet kiedyś pisać pamiętnik i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: Już 22.12.10, 19:00 O skokach enzymów lekarka tylko nie wie. Po ostatni9ch wizytach u tej lekarki . Lekarce powiedziałam , że kiepsko się czułam przed jak do tej pory po powszedniej wizycie, ale chwilami się zamykałąm w sobie i nie potrafiłam się odezwać . Nie potrafię już na tą lekarkę spojrzeć. Więe o atmosferze w domu napiętej i o problemach ze zdrowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: Już 22.12.10, 19:08 już mam też dość leków , które przestały jak na razie pomagać. Nie wiem jużjak sie zmotywować do wykupienia recepty , która zapisała ta lekrka pomimo , że się nie umówiłam na wizyte u tej lekarki. Mimo , że stwierdziłam u niej , że bez sensu. Chce być zdrowa , ale ciężko o motywacje do brania leków, które już tak nie pomagają. Wydaje mi się , że lepiej było we wrześniu. Choć ostatnie dni czuję zmęczona i mam mało energii. Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: Już 22.12.10, 19:12 W styczniu powtórze badania jak jeszcze wyniki nie będą w normie to najwyżej wtedy będe się mamy pytała czy nie mogłaby skontaktować się hepatologiem, który kiedyś mi pomógł jak miałam fragment stłuszczenia wątroby. Czy coś jeszcze jakieś badania zrobić i co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Już 23.12.10, 21:27 Generalnie hepatolog będzie najlepiej wiedzieć, na jakie badania Cię skierować. Przy problemach z wątrobą mojego M zawsze robi panel badań - aspat, alat, bilirubina /2 wartości/ , cholesterol ldl, hdl i całkowity, GGTP, i trojglicerydy. Cieszę się że ten nowy lekarz zrobił na Tobie dobre wrażenie - to baaardzo ważne. Trzymam mocno kciuki, by to wrażenie pozostalo, no i by przełożyło się na wymierne efekty w leczeniu:) Wszystkiego dobrego:) Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: Już 23.12.10, 22:58 Na pierszej wizycie terapeutka zrobiła na mnie chyba lepsze wrażenie niż w trakcie ostatnich wizyt lekarz psychiatra. Myślę że przede wszystkim była szczera i przede wszystkim widzi problem i chyba pierwszy terapeuta, który wpadłna pomysł z mama i sama zapronowała , że weźmie ode połowe tego co normalnie bierze. Sama nawet mnie się zapytała czy niem nic przeciwko temu. Pomimo , że obawiam siepierwszj wizyty z mamą wógle w moim życiu u terapeuty, ale widocznie kiedys to było konieczne. Zobaczymy jak bedzie dalej ale oby dalej była zadowolona . Pierwszt teraputa, który znalazł pomysł skuteczny na to, żeby mamę przekonać do wizyty , bo tej pory mama nie chciała wyrazić się na wizyte u terapeuty. Oby też znała ta terapeutka jakiegos lekarza psychiatre , któremu można od początku do końca wizyt zaufać, który poświęci mi więcej czasu i który trafii z lekami jak to będzie to konieczne bo jak sama szukałam psychiatry to była porażka. Jeśli o hepatologa to już raz mi pomógł i nawet trafił z lemiem , który na jakiś czas pomógł i kazałó za jakiś czas powtórzyc badania, tzn. sprawdzić alat i aspat, bo wtedy również miałam je podwyższone. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Już 25.12.10, 13:44 Trzymam kciuki:) Wszystko zaczyna powoli zmierzać ku lepszemu:) Będzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
edytunia86 Re: Już 25.12.10, 14:03 Wież mi , że bardzo bym tego chciała , żeby tak było. Nie mniej niż wyjść z tej depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Już 26.12.10, 22:35 Wyjdziesz, wyjdziesz:) Będę mocno kciuki trzymać i podeślę Ci mojego Anioła Stróża bo jest niesamowity:) Odpowiedz Link Zgłoś