Dodaj do ulubionych

Co zrobic?

18.04.04, 20:15
Witam wszystkich serdecznie mam nadzieje ze nikogo po przeczytaniu moiego
postu nie pograze jednak nurtuje mnie problem z ktorym nie moge sobie dac
rady i moze Wasze listy pomoga mi w rozwiazaniu go zreszta co kilka glow to
nie jedna A wiec mieszkam od roku w polsce i zawsze w polsce bylam
zameldowana na stale lecz od kilku miesiecy moj ojciec mnie wymeldowal i
mozna powiedziec ze jestem bezdomna za 6 tygodni spodziewam sie cudownego
synka i nie wiem gdzie mam dziecko zameldowac poniewaz nie mamy nigdzie
stalego pobytu a nie stety ojciec mnie nie zamelduje bo jestesmy mu totalnie
obojetni co znami bedzie Co moge zrobic zeby uzyskac gdzies staly meldunek w
urzedzie gminy powiedzieli mi ze mieszkanie komunalne nawed z zaduzeniem po w
pisaniu na liste moge dostac w 2060 roku i zbyli mnie Co robic / pomozcie
Ela i Olivier jeszcze w brzuszku
Obserwuj wątek
    • zoltanek Re: Co zrobic? 18.04.04, 20:23
      Wpadaj do mnie. Mam wolne łóżko, a na śniadanie będe Ci robił jajecznice.
      • curara77 Re: Co zrobic? 18.04.04, 20:26
        Zoltanek dzieki za dobre serce ale jajecznica nie zalatwi wszystkiego lepiej
        powiedz gdzie sie udac zeby mi dali meldunek staly pozdrawiam Ela
        • zoltanek Re: Co zrobic? 18.04.04, 20:40
          Niestety nie wiem :( moja siostra też nie wie :(((((((((((((((
    • cafe_lorafen Re: Co zrobic? 18.04.04, 20:25
      Szczerze mowiac nie wiem co zrobic, moze do opieki spolecznej ? Moze do
      jakiegos bezplatnego prawnika ? Jezeli jestes z wawy to jest na Brackiej w
      Centrum Pomocy Rodzinie.
      W kazdym razie ucaluj brzuszek ode mnie i powodzenia !!!!!!!!!!!!!!!
      • curara77 Re: Co zrobic? 18.04.04, 20:31
        cafe lorafen mieszkam w wojewodztwie dolnoslaskim nie wiem czy jest tu u mnie
        takie centrum pomocy rodzinie a zreszta obawiam sie ze musiala bym isc tam jak
        pener bo tylko takim ludzia tam chca pomoc a mi powiedza ze jak mnie stac na
        utrzymanie wynajetego mieszkania to co ja szukam u nich i znowu mnie zkwitkiem
        odesla pozdrawiam
        • vinja Re: Co zrobic? 18.04.04, 22:18
          O ile wiem , w każdym większym mieście jest Centrum Pomocy Rodzinie , są też
          Domy Samotnej Matki , M.O.P.S- y , gdzie uzyskasz pomoc , lub chociażby
          informację. Masz dostęp do internetu , więc wyszukanie adresów , telefonów nie
          sprawi trudności.
          I nie obawiaj się z góry odrzucenia - jeśli Twój "tatuś" jest sk... , to nie
          znaczy , że inni Ci też nie pomogą.

Powodzenia
    • randybvain a po co ci stały meldunek? 18.04.04, 22:28
      Możesz najwyżej dostać tymczasowy na razie jesli już.
      • curara77 Re: a po co ci stały meldunek? 18.04.04, 22:50
        CZESC potrzebuje staly meldunek dla mojego synka przeciez dziecko nie moze miec
        w papierachw pisane bezdomny a co do zameldowania tymczasowego to tez juz sie
        zmienilo mozna byc zameldowanym tymczasowo na 2 miesiace a po za tym nie
        chetnie Cie obcy ludzie melduja ktorzy ci wynajmuja mieszkanie tymczasowo i to
        na dodatek z malym malcem na rekach Nikomu nie chce sie latac co 2 miechy z
        dowodem i meldowac Cie i dziecko do urzedu Pozdrawiam
    • tinu Re: Co zrobic? 18.04.04, 23:31
      Możesz się zameldować na pobyt czasowy powyżej 3 m-cy:

1. umowa najmu na min. 3 miesišce
      2. zgłoszenia dokonujesz Ty, wła?ciciel lokalu składa podpis
      (potwierdzenie Twojego pobytu w lokalu) na formularzu zgłoszenia
      pobytu czasowego, a Ty z umowš, formularzem, dowodem osobistym (i w
      Twoim przypadku aktem urodzenia) - zasuwasz do urzędu ? forma:
      zameldowanie na pobyt stały albo pobyt czasowy powyżej 2 miesięcy
      3. dziecko będzie zameldowane tam, gdzie Ty
      • tinu Re: Co zrobic? 18.04.04, 23:36
        tinu napisała:

> Możesz się zameldować na pobyt czasowy powyżej 3 m-cy:

2 miesięcy oczywiście
        reszta jak było
      • sylanov1 Re: Co zrobic? 19.04.04, 00:44
        --z Ustawy z dnia 29 września 1986 r (z późniejszymi zmianami) Prawo o aktach
        stanu cywilnego;
        art. 10
        1. Urodzenie (...) osoby rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego miejsca
        takiego zdarzenia.
        art.11
        1. Jeżeli zadne z rodziców dziecka nie ma miejsca zamieszkania na obszarze
        właściwości urzedu stanu cywilnego, o którym mowa w art. 10 ust.1, zgłoszenia
        urdzenia dziecka można [czyli nie trzeba - syl] dokonać w urzędzie stanu
        cywilnego miejsca zamieszkania rodziców lub jednrgo z nich.
        art.15
        Jeżeli osoba żądająca dokonania czynności [np.zgłoszenie urodzenia dziecka -
        syl] przez urzad stanu cywilnego nie ma w kraju miejcsa zamieszkania,
        właściwość miejscową w sprawach rejestracji stanu cywilnego ustala sie na
        podstawie ostatniego miejsca zamieszkania tej osoby w kraju. W razie braku
        takiej podstawy (...) czynnosci tych dokonuje się w urzedzie stanu cywilnego
        własciwym dla dzielnicy Śródmieście miasta stołecznego Warszawy.

--USTAWA
        z dnia 10 kwietnia 1974 r.
        o ewidencji ludności i dowodach osobistych.
        Art. 12. 1. Zameldowania na pobyt czasowy dokonuje się w sposób określony w
        art. 11 w miejscu tego pobytu, z jednoczesnym zgłoszeniem zamierzonego czasu
        jego trwania.
        2. Osoba, która przedłuża pobyt czasowy w tej samej miejscowości ponad
        zgłoszony czas jego trwania, zmienia adres albo zmienia pobyt czasowy na stały,
        jest obowiązana dokonać odpowiedniego zameldowania w ciągu następnej doby.
        3. Zwalnia się od obowiązku zameldowania na pobyt czasowy dzieci do lat 7, na
        okres nieprzekraczający 2 miesięcy.
        Art. 14. 1. Zgłoszenie danych dotyczących urodzenia, zmiany stanu cywilnego,
        imienia lub nazwiska, dokonane we właściwym urzędzie stanu cywilnego zgodnie z
        przepisami prawa o aktach stanu cywilnego - zastępuje zameldowanie.

Może się przyda ...
        Pozdrawiam
        syl
    • sylanov1 Re: Co zrobic? 18.04.04, 23:35
      Moze spróbuj zadać to samo pytanie na grupie dyskusyjnej pl.soc.prawo?
      Tam radzą również prawnicy lub/i kandydaci na tychże ...
      Zdrowy rozsądek :) mi podpowiada, że potrzebujesz pomocnej dłoni od rodziny lub
      znajomych - może masz kogoś bliskiego oprócz kto zechciałby Was zameldować?
      Właściwie nie okresliłaś do końca o co Ci chodzi i w jaki celu potrzebujesz
      stałego zameldowania (nie wiem, czy przy urodzinach dziecka trzeba to podawać)?
      Czy chodzi Ci o:
      - zameldowanie "na papierze"?
      - faktyczne zamieszkanie w miejscu stałego zameldowania?
      Co to znaczy, że - jak piszesz -
      > moj ojciec mnie wymeldowal i
      > mozna powiedziec ze jestem bezdomna
      - czy masz gdzie mieszkać?
      Formalnie: w Polsce nie ma obowiązku posiadania stałego zameldowania, ale kazdy
      powinien posiadac przynajmniej zameldowanie czasowe (po 2 miesiącach). Zgodnie
      z prawem po 3 dobach przebywania pod tym samym adresem, każdy ma obowiazek
      zameldować sie na pobyt stały lub czasowy.

A oto garść suchych informacji, z których możesz - o ile "pasują" do Twojej
      sytuacji wyciagnąć jakieś wnioski (zaczerpnięte z:)
      www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/8111?context=18
      "2 kwietnia 2004 r. prezydent podpisał ustawę o pomocy społecznej. Oznacza to,
      że nowe przepisy wchodzą w życie już 1 maja 2004 r.
      W świetle nowej ustawy instytucje pomocy społecznej udzielają pomocy osobom i
      rodzinom w szczególności z powodu:
      (...)
      bezdomności
      potrzeby ochrony macierzyństwa lub wielodzietności
      bezradności w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa
      domowego, zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych
      (...)
      Pomoc dla osób bezdomnych

Gmina ma obowiązek zapewnić schronienie, posiłek oraz niezbędne ubranie osobom,
      które są tego pozbawione. Dodatkowo osoba bezdomna może zostać objęta
      indywidulanym programem wychodzenia z bezdomności, który polega na wspieraniu
      osoby bezdomnej w rozwiązywaniu jej problemów życiowych, w szczególności
      rodzinnych i mieszkaniowych, oraz pomocy w uzyskaniu zatrudnienia.
      Indywidualny program jest opracowywany przez pracownika socjalnego wspólnie z
      osobą bezdomną."
      Oczywiście powyższe dyrektywy ustawowe to "typ idealny" a w praniu może być i
      pewnie będzie dużo gorzej.

Pozdrawiam
      syl

• curara77 Re: Co zrobic? 19.04.04, 10:25
        Dziendobry sylanov dziekuje ci za listy i link chce dodac kilka zdan zeby
        rozwiac wntpliwosci nie stety co do pobytu tymczasowego u mnie to totalnie
        odpada po pierwsze ludzie ktorzy mi wynajmuja mieszkanie nie zamelduja mnie i
        syna tymczasowo nikomu to nie jest na reke po 2 okres zameldowania trwa tylko
        do 3 miesiecy potem juz raczej nie mozesz przedluzac tymczasowego zameldowania
        po za tym bylam juz w urzedzie i pytalam o mieszkanie komunalne moze byc
        zaduzone i nie stety mnie odeslano z kwitkiem jedyne co moge to kupic sobie
        mieszkanie a nie stety mnie na to az nie stac a co do opieki spolecznej to oni
        tylko przyjmuja ludzi ktorych nie stac na kromke chleba lub proponuja ci
        zamieszkanie w domu dla matek jesli jednak cie stac na wynajem mieszkania to
        powiedza ci zebys sobie wynajol mieszkanie a po ktores z koleji bez stalego
        zameldowania nie moge prowadzic firmy i nie bede miala za co zyc i moj syn tez
        pozdrawiam:(((mama olivierka
        • psychodelic Re: Co zrobic? 19.04.04, 10:35
          W praktyce moja znajoma zdobyła mieszkanie w zamian za opiekę nad staruszką.
          Daj ogłoszenie albo i pozczytaj. Możesz na ten temat pogadać w opiece
          społecznej, oni maja dobre rozpoznanie.
        • tinu Możesz prowadzić firmę z meldunkiem tymczasowym 19.04.04, 10:37
          W ustawie o działalności gospodarczej nie ma mowy o stałym pobycie.

2. Dlaczego ludzie Cię nie zameldują?
          Masz umowę? Jeśli tak - to oni nie mają wyboru(jak w postach sylanov -
          obowiązek meldunkowy). Jeśli nie, sprawa jest ogólnie ryzykowna. Mogą się bać,
          że zmieszkasz u nich na wieki i klapa... Może warto spróbować poszukać innego
          lokum?

3. A teraz co stoi w Twoim dowodzie? Jesteś gdzieś zameldowana?

3. Możesz przedłużać tymczasowe zameldowanie.

Pozdrawiam
          • tinu i... 19.04.04, 10:59
            z ustawy: Osoba zameldowana na pobyt czasowy i przebywająca w tej samej
            miejscowości nieprzerwanie dłużej niż 2 miesiące jest obowiązana zameldować się
            na pobyt stały, chyba że zachodzą okoliczności wskazujące na to, iż pobyt ten
            nie utracił charakteru pobytu czasowego. Za okoliczności uzasadniające
            zameldowanie na pobyt czasowy trwający ponad 2 miesiące uważa się w
            szczególności:
            1) wykonywanie pracy poza miejscem pobytu stałego,
            2) pobyt związany z kształceniem się, leczeniem, wypoczynkiem lub ze względów
            rodzinnych,
            3) odbywanie czynnej służby wojskowej,
            4) pobyt w zakładach karnych i poprawczych, aresztach śledczych, schroniskach
            dla nieletnich i zakładach wychowawczych.

I tutaj należy się wykazać inwencją w uzasadnieniu przedłużenia pobytu
            tymczasowego.

z ustawy: Osoba, która przedłuża pobyt czasowy w tej samej miejscowości ponad
            zgłoszony czas jego trwania, zmienia adres albo zmienia pobyt czasowy na stały,
            jest obowiązana dokonać odpowiedniego zameldowania w ciągu następnej doby.
            • tinu i i... 19.04.04, 11:16
              - dziecko może nie mieć pobytu stałego.
              - jego akta zostaną przesłane tam, gdzie byłaś zameldowana ostatnio i gdzie
              leżą sobie Twoje akta stałego meldunku.
          • curara77 Re: Możesz prowadzić firmę z meldunkiem tymczasow 19.04.04, 11:54
            Witaj ludzie mnie nie zamelduja przeciesz ja jestem obca osoba a to ze
            wynajmuje mieszkanie od nich to nie znaczy ze chca mnie odrazu meldowac nie
            wiesz jak to jest z ludzmi to co do umowy to co mi to pomoze kawalek papierku
            nie podoba sie to dadza mi wypowiedzenie i tyle z tej umowy i gdzie pujde z
            synkiem przeciesz to nie jest takie proste z takim malym dzieckiem sie ciagle
            przeprowadzac a co do moiego dowodu to siedzibe glowna firmy mam u mojego ojca
            w domu czyli dom rodzinny a do dokumetow mam dolaczony papier z nowym adresem
            ze wykonywanie dzialalnosci mam w mieszkaniu ktore wynajmuje ale jak bym
            chciala np co kolwiek zalatwic na przyklad kupic na firme meble do biora mam
            odrazu problem nikt mi nie udzieli kredytu jesli spawdza ze ojciec mnie
            wymeldowal rozumiesz a on jako glowny najemca ma do tego prawo a na sam adres
            tymczasowy nie stety nie mozna prowadzic dzialalnosci i co mam zrobic isc na
            zebry lub na smietnik a tak sie stanie jak nie bede miec stalego meldunku
            firme mi zamkna i tyle i z czego bedziemy zyc?Pozdrawiam :(((((((((((((
            • tinu Curara77 sprawdź pocztę! 19.04.04, 14:07
    • curara77 Re: Co zrobic? 20.04.04, 21:50
      Witaj dziekuje Ci za list na poczcie na szczescie mam dobra wiadomosc znow mam
      zameldowanie ojciec mnie zameldowal spowrotem lecz musze mu za to odpalac
      1000zl miesiecznie no coz lepsze to niz nic pozdrawiam :(((((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka