Dodaj do ulubionych

emocjonalna

23.11.11, 12:56
Ostatnio dla odmiany bawię się buddyjską metodą pracy z emocjami. Po pierwsze stwierdziłem że moim podstawowym błędem jest wierzenie emocjom (uczuciom i myślom zresztą też), to zn. przyjmowanie ich za dobrą monetę. Czyli: nie "boję się bo coś złego się dzieje" tylko "dzieje się coś złego bo się boję". Uświadomienie sobie tego faktu jest dobrą podstawą do obserwowania emocji, czyli uświadamiania sobie ich natężenia, treści i co najlepsze, braku związku z rzeczywistością. To chyba działa bo całą noc mam nieprzespaną.
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: emocjonalna 23.11.11, 13:21
      o matko, ten znowu zaczyna
      nie za stary jesteś na takie pierdoły?
      • zoliborski_goral Re: emocjonalna 23.11.11, 14:12
        Kobieto! Nie możesz być taka sztywna i zafiksowana! Bo skapcaniejesz na amen. Daj sobie troche świeżego powietrza.
    • mskaiq Re: emocjonalna 23.11.11, 17:57
      Zobaczenie swoich myśli i wlasnych emocji to podstawa. W taki sposób można
      pozbyć sie wielu stresów, zobaczyć skąd się one biorą.
      Najbardziej podstawowa medytacja polega na nieustannym obserwowaniu
      własnych uczuć i myśli.
      Robię to od lat, każda myśl która pojawia się bezprawnie w mojej głowie jest
      natychmiast znana. W ten sposób osiaga się coś co nazywa się ciszą umysłu.
      Serdeczne pozdrowienia.

• babetschka Re: emocjonalna 23.11.11, 21:09
        jest natychmiast znana

:D:D:D:D
        kolo weź rozpęd.....i wiesz co dalej

tego na pewno nie robisz od lat
      • zoliborski_goral Re: emocjonalna 23.11.11, 23:21
        zgadza sie, bezprawne mysli (o ile w ogole takie sa) nie maja szans i sa tepione z chirurgiczna precyzja. Jest kilka cech emocji ktore mozna odnotowac: natezenie, tresc i inne. Ta obserwacja z uswiadomieniem sobie ich autonomicznosci nie jest taka glupia jak lucyna sobie mysli. Mam poczucie ze juz nie jestem przez nie opetany.
        • lucyna_n Re: emocjonalna 23.11.11, 23:34
          opętany, no no, widzę ciężkie działa wytaczasz
        • mskaiq Re: emocjonalna 23.11.11, 23:59
          Najprostszym testem co sie dzieje w naszej nieswiadomości myślowej jest
          wymyślenie sobie jakiegokolwiek słowa i próba zatrzymania go w myślach
          przez 5 minut.
          Sporawdzając np co 15 sekund można zobaczyć ile razy w ciagu tych 5 minut
          bedziemy mysleli o czyms innym.
          Taki test może pomóc zobaczyć siebie troche inaczej. Pozwala też zobaczyć
          dlaczego tak trudno poradzić sobie z depresją.
          Serdeczne pozdrowienia.

• tlenoterapia Re: emocjonalna 24.11.11, 22:30
      zoliborski_goral napisał:
      Uświadomienie sobie tego faktu jest dobrą podstawą do obserwowania emocji, czyli uświadamiania sobie ich natężenia, treści i co najlepsze, braku związku z rzeczywistością.

A czym jest rzeczywistość?
      • zoliborski_goral Re: emocjonalna 25.11.11, 09:57
        Zapomnialem. Lucyna wie.
        • lucyna_n Re: emocjonalna 25.11.11, 10:36
          skąd ci takie nieprawdy przychodzą do głowy? sama nei wiem czy Ty za dużo czy za mało myślisz.
    • zoliborski_goral Re: emocjonalna 25.11.11, 16:14
      Zdaje się że to działa...Wspaniałe łaskotki w brzuchu i za mostkiem...We'll be in touch.
      • zoliborski_goral Re: emocjonalna 26.11.11, 10:28
        Potwierdzam, nie spałem od 3 do 6, puls jakieś 110...Działa.
        • lucyna_n Re: emocjonalna 26.11.11, 13:57
          Ty jesteś zdrowo walnięty:)
          czapka z głowy przed jedynym obecnie prawdziwym waryatem na forum.
          • zoliborski_goral Re: emocjonalna 28.11.11, 08:42
            Spróbuj lepiej sama. Poddaj się doznaniom wisceralnym przed którymi zazwyczaj uciekamy niepotrzebnie się spinając...Rewela.
            • lucyna_n Re: emocjonalna 28.11.11, 13:54
              uż Ty, wytargałabym Cię za ucho najchętniej.
              • zoliborski_goral Re: emocjonalna 28.11.11, 18:07
                Rób jak mówię to mi jeszcze kiedyś podziękujesz...
                • lucyna_n Re: emocjonalna 28.11.11, 18:23
                  jakbym robiła to co Ty mówisz tobym dawno siedziala na Goa i gadała z drzewami,
                  • chlopieczteczanatwarzy Re: emocjonalna 28.11.11, 23:15
                    Jak by to powiedział poeta: aż mi się "serce rechocze", kiedy czytam Wasze wymiany słowne :)
                    Proszę o jeszcze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka