Dodaj do ulubionych

Ku przestrodze

15.06.12, 21:52
Ojciec mojej znajomej ma nieoperacyjnego raka wątroby. Teraz jest na oddziale paliatywnym. Leczył się na depresje i zażywał mnóstwo leków przez lata w tym stabilizatory nastroju (depakine).
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Ku przestrodze 15.06.12, 23:11
      są osoby ktore umierają na raka płuc a nigdy nie paliły
      po co straszysz chorych ludzi, masz lepszą alternatywę dla Chadowców? nie? to siedź cicho.
      • 2lemon Re: Ku przestrodze 16.06.12, 09:40
        Ta osoba nie piła alkoholu brała różne leki (w większości psychotropy) w końskich dawkach przez długi okres czasu. Przyczyna jest ewidentna. Nie jestem przeciw lekom tylko pisze żeby kontrolować ich branie (długość zażywania dawki i ilości) robić różne badania (próby wątrobowe) przerwy w zażywaniu. Rak wątroby jest trudno wykrywalny (bezobjawowy) w późnym stadium a diagnoza w większości przypadków jest jedna-śmierć. Ktoś mu wypisywał te leki w końcu i powinien o tym wiedzieć.
        • lucyna_n Re: Ku przestrodze 16.06.12, 15:58
          zrozum, nie ma leków bez skutków ubocznych, a w tej chwili nie ma lepszej alternatywy w przypadku chad jak stabilizatory, lit niszczy tarczycę, depakina wątrobę, ale nie ma wyboru. Chad i depresja to choroby śmiertelne. Lekarze nie są cudotwórcami, leki psychotropowe to zawsze tylko mniejsze zło i konieczność, nigdy coś super.
          verujem ne verujem
          • 2lemon Re: Ku przestrodze 17.06.12, 12:26
            www.youtube.com/watch?v=DFLoY7y9GhA
            • lucyna_n Re: Ku przestrodze 17.06.12, 12:33
              ee w linki nie chce mi się wchodzić.
    • zakonna Re: Ku przestrodze 16.06.12, 11:44
      przecież nie masz żadnego dowodu, że rak miał związek z lekami. To bardzo nie w porządku wpadać tutaj na forum, gdzie ludzie łykają leki bo często bez tego wąchaliby już kwiatki od spodu, i siać ferment
    • berta-death Re: Ku przestrodze 16.06.12, 12:54
      Ja rozumiem jakaś niewydolność wątroby, nawet marskość, ale rak? Nie ma żadnych dowodów na to, że psychotropy powodują raka wątroby. Raka dostają też ci, którzy nic nie zażywają. A nawet jakby psychotropy zwiększały ryzyko, to jakby ich nie brał, to zapewne strzeliłby samobója już wieki temu, ale przynajmniej raka by nie dostał na stare lata.
      • 2lemon Re: Ku przestrodze 16.06.12, 13:35
        Na poczatku była zółtaczka. Z resztą lekarze sadza ze to najprowdodobniej przyczyna. Sa osoby ktore naleza do podwyzszonej grupy ryzyka: alkocholicy, osoby zazywaja srodki antykoncepcyjne, sterydy itp. To takby powiedzies że osoba chora na raka która paliła dziennnie 3 paczki papierosw przez 20 lat zachorowała przez niezdrowe odzywianie sie. Z resztą nie zamierzam nikogo tu pouczac i uszczesliwiac na siłę bo nie warto. Temat zamknięty.
        • berta-death Re: Ku przestrodze 17.06.12, 12:55
          A co proponujesz w zamian? Z depresją nie da się tak samo żyć jak i z rakiem. A psychotropy to jedyne znane współczesnej nauce lekarstwo na depresję.
          • 2lemon Re: Ku przestrodze 17.06.12, 13:11
            Czy to tak trudno pojąć napisałem tylko że przestrzegam przed NADUŻYWANIEM leków bo skutki moga byc takie ze nie wszyscy moga o nich wiedzieć. Nie pisze żeby ich nie zażywać. Ja nie wiem czy wy macie aż tak bardzo zaburzoną percepcje czy jak ? Są różne kampanie przeciw nadużywaniu alkocholu paleniu papierosów. Niektórzy mogą nie wiedzieć że nadużywanie psychotropów moze być też grożne. I Basta.
            • lucyna_n Re: Ku przestrodze 17.06.12, 13:23
              co to znaczy naudużywaniem, myślisz że ktoś sobie je depakinę czy antydepresant w większych ilościach niż lekarz zalecił bo ma po tym fajne wizje czy jak? Rozczaruję cię po antydepresantach i stabilizatorach to możesz mieć co najwyżej mdłości i nieprzyjemne skutki uboczne, w stylu wypadanie włosów albo nadwaga. One nie mają właściwości narkotycznych.
              • 2lemon Re: Ku przestrodze 17.06.12, 14:13
                Niektórzy są niereformowalni. Psychotropy rzeczywiście zamulają umysł.
                • lucyna_n Re: Ku przestrodze 17.06.12, 15:20
                  Masz zbyt małą wiedzę na ten temat żeby rozumieć.
                • zoliborski_goral Re: Ku przestrodze 19.06.12, 13:29
                  No, chciałeś dobrze ale wyszło jak wyszło...
            • tlustaklucha Re: Ku przestrodze 17.06.12, 15:44
              Człowieku "i basta" , ośmieszasz się.
              • 2lemon Re: Ku przestrodze 17.06.12, 15:50
                Papkę z mózgu już macie a niedługo będzie z wnętrzności.
                • tlustaklucha Re: Ku przestrodze 17.06.12, 21:55
                  Ale co cię to obchodzi? Bo nie mogę zrozumieć już? Jeszcze się pieklisz, bo nie bierzemy do siebie twoich rad.
                  • lucyna_n Re: Ku przestrodze 18.06.12, 11:05
                    perły rzucił przed wieprze
                    to się nie ma co dziwić, każdy by się wściekł.
            • awanturka Re: Ku przestrodze 21.06.12, 20:02
              2lemon napisał:

> Ojciec mojej znajomej ma nieoperacyjnego raka wątroby. Teraz jest na oddziale p
              > aliatywnym. Leczył się na depresje i zażywał mnóstwo leków przez lata w tym sta
              > bilizatory nastroju (depakine).

> Czy to tak trudno pojąć napisałem tylko że przestrzegam przed NADUŻYWANIEM leków bo > skutki moga byc takie ze nie wszyscy moga o nich wiedzieć. Nie pisze żeby ich nie zażywać. > Ja nie wiem czy wy macie aż tak bardzo zaburzoną percepcje czy jak ? Są różne kampanie > przeciw nadużywaniu alkocholu paleniu papierosów. Niektórzy mogą nie wiedzieć że
              > nadużywanie psychotropów moze być też grożne. I Basta.

uważasz, że Twój ojciec NADUŻYWAŁ psychotropów?
              czy myślisz, że są w ogóle osoby ktore nadużywają Depakine?
              Brał bo musiał, byc może ratowała mu życie i zamiast umrzeć na raka
              umarłby dużo wcześniej odbierając sobie życie

(nie mów od razu, że tak by nie było