Dodaj do ulubionych

depresja w ciąży

28.07.12, 09:09
Witam ! Jestem w ciąży i mam depresję. Czy ktoś z forumowiczów mógłby polecić lekarza psychiatrę ze stolicy, który podejmował się leczenia farmakologicznego depresji u kobiety w ciąży ? Nie mogę nic znaleźć w poprzednich wątkach.
A może jest ktoś kto zmaga się z podobnym nieszczęściem
Obserwuj wątek
    • beatrix-kiddo Re: depresja w ciąży 28.07.12, 18:36
      Psychiatry z warszawy Ci nie polecę, bo ja z innych rejonów Polski. Ale chciałam napisać, że jak zaszłam w ciążę, to odstawiłam (za wiedzą lekarza) wszystkie leki - antydepresanty, neuroleptyki i stabilizatory nastroju (ja choruję na ChAD). No i mordowałam się z koszmarną depresją. Wiem, że są różne poglądy na temat antydepresantów w ciąży, ja wolałam nie brać. Ale było strasznie i mocno Ci współczuję. Trzymaj się jakoś...
      • dracena105 Re: depresja w ciąży 02.08.12, 16:16
        Czy przez całą ciążę czułaś się źle czy potem jakoś mija, chociaż troszkę ? Jak sobie pomóc z takim samopoczuciem ? Czy u Ciebie miało to wpływ na rozwój ciąży ? Pozdrawiam
        • beatrix-kiddo Re: depresja w ciąży 03.08.12, 13:54
          Jak sobie pomóc to nie wiem, bo ja raczej z tych wierzących w chemię jestem :-)
          Może jakiś delikatny aerobik dla ciężarnych? Ruch zawsze mi dobrze robił na samopoczucie.
          Jeśli chodzi o ciążę, to niestety ją straciłam, dlaczego nie wiem, nikt mi nie powiedział. I wtedy dopiero przyszedł mega dół...
          • lucyna_n Re: depresja w ciąży 03.08.12, 14:37
            Pamiętam Ciebie, kiedyś tu pisalaś dość często.
            • beatrix-kiddo Re: depresja w ciąży 03.08.12, 18:33
              Witaj Lucyno, no tak, jakoś przestałam się udzielać (zresztą ogólnie mniej w necie siedzę). Pozdrawiam :-)
              • lucyna_n Re: depresja w ciąży 03.08.12, 18:45
                i słusznie, im mniej tego forum tym lepiej
                mam nadzieję że nei przywiala Cię tu depresja tylko zwykła ciekawość
                • beatrix-kiddo Re: depresja w ciąży 04.08.12, 07:24
                  Masz rację, to drugie :-)
                  Ale już zmykam - wyjeżdżamy na urlop wreszcie to się od netu oderwę.
    • anna-700 Re: depresja w ciąży 17.08.12, 16:54
      znam takiego lekarza , prowadził kobiety w ciąży biorące leki antyd. , ma dodatkowo specjalizacje z psychiatrii- nazywa się Rogiewicz, przyjmuje w Komorowie , kolo Pruszkowa. Bylam u niego sporo razy , teraz sie też wybieram , bo mam podobny problem . Lekarz bierze 300 pln za wizytę , ale w cenie jest usg i myślę ,że warto, jeśli chcesz więcej informacji napisz :
      info@stylizacjewnetrz.pl, pozdrawiam
      • drzewachmuryziemia Re: depresja w ciąży 26.08.12, 22:30
        skonsultuj to ze swoim psychiatrą, moze uda Ci sie nie brac leków, podczas ciązy jest zupełnie inne wydzielanie w organizmie i wiele objawów mija; mi znajomy psychiatra powiedział, ze nie ma leku, kotry nie miałby wpływu na dziecko - wiadomo, czasem nie ma innej rady, nie wiem, jak silna jest Twoja depresja, warto tez skorzystac z psychoterapii
        • beti222 Re: depresja w ciąży 31.08.12, 17:36
          Mogę Ci polecić świetnego psychiatrę, który przyjmuje w Warszawie, w prywatnej klinice specjalistycznej. Chodzę do niego dosyć długo, prowadził mnie w ciąży. Na początku ciąży leki kazał odstawić (w I trymestrze lepiej nie brać) i jakby wszystko było ok, miałam wrócić do leków po porodzie. Około 5 miesiąca ciąży wróciły mi silne stany lękowe, nie dałam rady, psychiatra zalecił powrót do leków, powiedział że to są leki nowej generacji i zdrowiej dla dziecka jest kiedy rozwija się w ciele zdrowej i spokojnej kobiety, a nie pod ciągłym napięciem i stresem. Tydzień przed porodem odstawiłam leki, wróciłam w 4 dobie po porodzie. Córeczka urodziła się zdrowa. Napisz czy nadal potrzebujesz kontaktu, jeśli tak, to wyślę Ci na priv.
          • amanita_verna Re: depresja w ciąży 04.09.12, 10:12
            A jakie konkretnie leki pozwolił ci brać w ciąży? SSRI?
            • beti222 Re: depresja w ciąży 04.09.12, 13:39
              Tak SSRI.
          • dracena105 Re: depresja w ciąży 04.09.12, 19:49
            Witaj, jeśli możesz to skorzystam. Jaki lek przepisał Tobie lekarz ? w jakiej dawce ? Pozdrawiam.
            • beti222 Re: depresja w ciąży 04.09.12, 19:56
              Biorę Asentrę, w dawce 1 tabletka dziennie (pierwszy tydzień lub dwa, już nie pamiętam, pół tabletki). Podaj maila to prześlę Ci kontakt.
              • lucyna_n Re: depresja w ciąży 05.09.12, 12:32
                Dziewczęta, nie chę wam odbierać ostatniej deski ratunku, ale antydepresanty w ciąży to zawsze tylko przewaga korzyści nad ewentualnym zagrożeniem. Nie stworzono jeszcze leku antydepresyjnego całkowicie bezpiecznego dla kobiet w ciąży. Też nad tym ubolewam.
                • gazeta_mi_placi Re: depresja w ciąży 05.09.12, 12:40
                  Myślę, że dla kobiet w ciąży większość z nich jest w pełni bezpieczna, gorzej z płodem.
                  • lucyna_n Re: depresja w ciąży 05.09.12, 12:45
                    o rety no wiadomo o co się martwią te kobiety o zdrowie dziecka, dla samej siebie nie musiałby szukać lekarza ginekologa ktory wypisze lek antydepresyjny.
              • dracena105 Re: depresja w ciąży 06.09.12, 16:34
                Witaj beti222. Mój mail - karol.ino@wp.pl.
          • totylkoja77 Re: depresja w ciąży 19.09.12, 06:10
            Proszę o namiar na tego psychiatrę jestem z Lublina ale tu jakieś gigantyczne nieporozumienie, pojadę do Warszawy
            • totylkoja77 Re: depresja w ciąży 19.09.12, 06:27
              Nie podałam meila albo totylkoja77@gazeta.pl albo juwak@o2.pl
      • gazeta_mi_placi Re: depresja w ciąży 05.09.12, 08:48
        Gdybym miała tyle zapłacić za wizytę to dopiero wpadłabym w depresję....
    • gazeta_mi_placi Re: depresja w ciąży 05.09.12, 08:49
      Dopiero po porodzie będziesz miała depresję.... A tu jeszcze konieczność zajęcia się malutkim dzieckiem, bardzo Ci współczuję.
      Czy to była planowana decyzja?
      • dracena105 Re: depresja w ciąży 11.09.12, 11:44
        Wiele lat dobrego samopoczucia pozwala na takie plany.. Pozdrawiam
      • evee1 Re: depresja w ciąży 19.09.12, 07:46
        > Dopiero po porodzie będziesz miała depresję.... A tu jeszcze konieczność zajęci
        > a się malutkim dzieckiem, bardzo Ci współczuję.
        Nie strasz jej. Wcale depresji miec nie musi. Moze hormony podzialaja na nia aktywizujaco. Zreszta bywa, ze na depresje poporodowa zapada sie dopiero wiele miesiecy po porodzie, kiedy juz dziecko jest juz znacznie latwiejsze w obsludze.
        • lucyna_n Re: depresja w ciąży 19.09.12, 12:30
          fakt, depresja w ciąży wcale nie oznacza automatycznie depresji poporodowej i odwrotnie, można mieć okropną depresję poporodową kiedy się w ciąży czuło wspaniale, a dziecko było wyczekiwane.
    • sunny38 Re: depresja w ciąży 26.09.12, 14:40
      czy Twój psychiatra na pewno zna się na depresji poporodowej?
      kobietapisze.pl/depresja-poporodowa/2012/02/21/
    • martini-7 Re: depresja w ciąży 02.10.12, 12:58
      ja zaszłam w ciążę w czasie leczenia depresji, cóż mogę powiedzieć, ciąża w jakiś sposób wyleczyła mnie, po porodzie trochę mnie siekło, ale to bardziej sądzę z powodu ogólnego przemęczenia i faszerowania mnie lekami na wszystko żeby przywrócić do życia, po za tym ok

Może będziesz mieć szczęście i zmiany w organizmie w czasie ciąży jakoś Cię podreperują
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka