Dodaj do ulubionych

pytanie do eksperta:kołatania serca i sympramol

25.10.14, 08:22

Jak już pisałam w innym wątku jestem leczona lekiem sympramol, obecnie jestem na dawce 2x1 od 2 tyg ,wczesniej brałam 3 x 1 ,mniej wiecej miesiąc temu pojawiły się u mnie kołatania serca co było w sumie przyczyną tego ,że dawka leku została zmniejszona przeze mnie lecz za zgodą lekarza.na te kołatania biorę lek metocard zk 47,5 po pół tabletki, zrobiłam echo serca ,które nic niepokojącego nie wykazało, nestety wczoraj wieczorem znowu dokuczały mi te kołatania i dlatego mam pytanie czy takie skutki uboczne mogą być od sympramolu? czy to raczej nerwicowe,na wizytę u lekarza muszę niestety zaczekać jeszcze jakiś czas a nie wiem czy w wypadku nadal utrzymującego się gorszego samopoczucia mogę zwiekszyć dawkę sympramolu, dodam tylko ,że te kołatania ,które pojawiły się miesiąc temu nie były związane z jakimś zdenerwowaniem ,pojawiły się w czasie gdy czułam się bardzo dobrze.Interesuje mnie też po ilu dniach spada stężenie substancji czynnej w leku ,bo zmniejszeniu dawki?
Obserwuj wątek
    • xawery39 Re: pytanie do eksperta:kołatania serca i sympram 26.10.14, 07:43
      Co rozumiesz pod nazwą "kołatania" ? Czy to znaczy , że serce bije mocniej niż zazwyczaj , że przyśpiesza przy tym powyżej normy , jak po wysiłku , że rośnie przy tym cisnienie ? A moze tętno jest takze nierówne ? Czy zdiagnozowano ci częstoskurcz albo migotanie lub trzepotanie przedsionków ? Czy towarzyszą temu migreny lub bóle głowy ? Pytanie na ten sam temat zadałem juz na tym forum , ale ani forumowicze ani eksperci nie potrafią jednoznacznie odpowiedziec na pytanie , jak odróznic nerwicę od choro by serca , gdy objawy sa bardzo podobne .
    • ekspert_terapiadialog Re: pytanie do eksperta:kołatania serca i sympram 28.10.14, 22:52
      Szanowna Pani,

Aby zrozumieć Pani pytanie potrzebne są Pani odpowiedzi na pytania dotyczące "kołatań".Co Pani rozumie pod tą nazwą, ponieważ wśród pacjentów jest bardzo wiele definicji "kołatań". Czy chodzi o to, że serce bije nierówno? Czy bije raz mocniej raz słabiej? Czy bije bardzo szybko? Czy to oznacza jeszcze coś zupełnie innego? Oczywiście jedną z podstawowych zasad w problemach psychicznych z objawami somatycznymi jest to, że najpierw trzeba wykluczyć, iż obserwowane objawy nie są wynikiem jakiejś somatycznej choroby organizmu. Doświadczony lekarz, na podstawie badania oraz wyników badań dodatkowych bez większych trudności powinien być w stanie odróżnić objawy wynikające z zaburzeń nerwicowych od tych spowodowanych innymi chorobami organizmu. Nie da się jednak takiego różnicowania opisać nawet w kilku zdaniach, wymaga to dużej wiedzy na temat niuansów w różnicach pomiędzy tymi schorzeniami.

"Kołatania" serca, rozumiane przez pacjentów jako poczucie nierównego bicia serca są bardzo częstym objawem nerwicowym. Stosowanie niewłaściwie dobranych leków, lub dobrze dobranych leków ale w zbyt niskich dawkach może wiązać się z występowaniem różnych dolegliwości, w tym tych właśnie "kołatań" serca. Najpierw trzeba się jednak upewnić, że faktycznie żadnej choroby somatycznej Pani nie ma.

Serdecznie pozdrawiam,
      Michał Feldman
      lekarz specjalista psychiatra
      NZOZ Centrum Terapii DIALOG
      www.terapiadialog.pl
      • fenena03 Re: pytanie do eksperta:kołatania serca i sympram 22.02.17, 12:38
        Z migotaniem mam problem od kilkunastu lat, i wreszcie lekarz powiedział mi co mam robić, przede wszystkim kontrolować poziom magnezu i potasu w organiźmie i dbać o jedzenie bogate w te pierwiastki, z innych artykułów dowiedziałam się, ze to magnez ma wpływ na zatrzymanie potasu w organiźmie. Szczególną uwagę należy na nie zwracać podczas biegunek, wymiotów i przeziębień związanych z częstym oddawaniem moczu. Lekarz nie zalecił mi podawania magnezu i potasu w suplementach i innych tabletkach, ale zalecił dużo zdrowsze jedzenie pokarmów bogatych w te pierwiastki. nie od dziś wiadomo, że braki magnezu powodują skurcze i skłonności do lekkich depresji. ja również jakiś czas przyjmowałam Sympramol, ale uzupełnienie i pilnowanie pokarmów zawierających magnez i potas bardzo mi pomogło.
        Dlaczego lekarze nie zwracają pacjentom uwagę na te dwa pierwiastki
        • mardaani.74 Re: pytanie do eksperta:kołatania serca i sympram 22.02.17, 13:32
          Zwracają, mi nawet rodzinny to powiedział, kardiolog pierwsze co kazał zbadać na wieść o kołataniach to właśnie poziom potasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka