Dodaj do ulubionych

pytanie do eksperta

17.12.15, 11:24
Witam Mam pytanie. Czy substancja zawarta w leku Cymbalta czyli duloksetyna może powodować zwiększenie poziomu prolaktyny we krwi? A kolejne pytanie to wiem, że citalopram może powodować podwyższenie poziomu prolaktyny, ale czy po dostawieniu substancji po okresie 4 tygodniu poziom prolaktyny powinien się już unormować? Pytam ponieważ odebrałam dzisiaj wyniki badań prolaktyna podwyższona 3krotnie. Zastanawiam się czy to od leku... postaram się zmienić antydepresant na setralinę która nie wpływa na prolaktynę. Dodatkowo od jakiegoś czasu obserwuje zaburzenia miesiączkowe, silne zmęczenie i senność co może być związane z poziomem prolaktyny. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ditta12 Re: pytanie do eksperta 17.12.15, 14:08
      PoradnikZdrowie.pl > Sprawdź się > Badania > PROLAKTYNA: normy. Kiedy warto zbadać poziom prolaktyny?
      PROLAKTYNA: normy. Kiedy warto zbadać poziom prolaktyny?
      Konsultant: dr Krzysztof Dynowski, ginekolog-położnik
      56 komentarze
      Autor: Beata Prasałek
      miesięcznik "Zdrowie"

Prolaktyna to hormon wydzielany w przysadce mózgowej. Zbyt wysoki poziom prolaktyny może być przyczyną poważnych kłopotów ze zdrowiem. Zbyt duże stężenie hormonu prolaktyny we krwi może świadczyć o poważnych chorobach i bywa niebezpieczne. Masz nieregularne miesiączki, nie możesz zajść w ciążę? A może skarżysz się na bolesność piersi? Zbadaj poziom prolaktyny.

www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/prolaktyna-normy-kiedy-zbadac-poziom-prolaktyny_33654.html

Aż se zobaczyłam co to ta prolaktyna jest.
      • ditta12 Re: pytanie do eksperta 17.12.15, 14:11
        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/PRL_structure.png/240px-PRL_structure.png

Ładne to jak wsążeczka
        jak za mało to źle a jak za dużo to źle.
        I co?
        Ja miałam taką w skrzyneczce drewnianej ale nie wiem gdzie jest.Może wyszła.Dostałą nogów i wyszła;)
        • ditta12 Re: pytanie do eksperta 17.12.15, 14:15
          I jeszcze to skradłam dla uzupełnienia:

Część przednia (gruczołowa) wydziela:

hormon wzrostu (GH) odpowiedzialny za rozrost organizmu, transport aminokwasów i syntezę białek, wzrost poziomu glukozy we krwi, rozkład tłuszczów zapasowych oraz zatrzymanie jonów wapniowych i fosforanowych potrzebnych do rozrostu kości;
          prolaktynę (PRL) ? u kobiet zapoczątkowuje i podtrzymuje wydzielanie mleka (laktacja), a u kobiet karmiących hamuje wydzielanie estrogenu blokując menstruację i owulację;
          hormon adrenokortykotropowy ACTH wzmaga wydzielanie hormonów przez korę nadnerczy;
          hormon tyreotropowy TSH - pobudza tarczycę do wydzielania trijodotyroniny i tyroksyny, czyli pobudza metabolizm. Występuje między tymi gruczołami zasada sprzężenia zwrotnego, tzn. zwiększenie stężenia TSH powoduje zwiększenie stężenia T4 (tyroksyna) i T3 (trójjodotyronina), których zwiększenie stężenie we krwi powoduje zmniejszenie wydzielania TSH.
          hormon folikulotropowy FSH ? u kobiet pobudza wzrost i dojrzewanie pęcherzyka jajnikowego oraz wydzielanie estrogenu, u mężczyzn pobudza spermatogenezę;
          hormon luteinizujący LH ? u kobiet podtrzymuje jajeczkowanie i produkcję progesteronu, a u mężczyzn pobudza produkcję testosteronu;
          endorfiny PEA.

Część środkowa wydziela:

Melanotropina MSH ? pobudza komórki barwnikowe skóry do syntezy melaniny.

Część tylna (nerwowa) magazynuje:

oksytocynę ? wspomaga zapłodnienie oraz powoduje skurcze mięśni macicy, co ma znaczenie podczas akcji porodowej;
          wazopresynę ADH (hormon antydiuretyczny) ? powoduje wzmożone wchłanianie zwrotne wody w nefronach, zmniejszając tym samym ilość moczu. Zapobiega odwodnieniu.

• ditta12 Re: pytanie do eksperta 17.12.15, 14:18
            Tam było tak fajnie wyszczególnione a mi powstał galimatias bo kropek nie wkleiło.
            Ale to zawiłe strasznie.Ale chemicznie można rozebrać na części.
            Kwasy,zasady,sole......cukry...itd.Może by jeść to co się komu podoba?
            • klaudia1508 Re: pytanie do eksperta 17.12.15, 14:48
              Może ktoś z was ma doświadczenie z prolaktyną? Zastanawiam się nad zależnością hiperprolaktynemi a depresji. Dodam, że leczyłam już nadmiar prolaktyny zanim zachorowałam na depresję, ale jej poziom nigdy nie był tak wysoki.... Guzy na szczęście wykluczone były rezonansem magnetycznym.
              • ditta12 Re: pytanie do eksperta 18.12.15, 22:33
                Guzy ropne czy nieropne?
              • nieco8 Re: pytanie do eksperta 03.04.16, 08:15
                Zbadaj poziom hormonów tarczycy: Tsh, Ft3 i Ft4. Tsh powinno maksymalnie wynosić 2,5, jesli wyjdzie u ciebie więcej, to trzeba szukać endokrynologa, który zacznie cię leczyć. Przyniexoczynnosci tarczycy często występuje hiperprolaktynemia, ktora znika po wyrównaniu hormonów tarczycy. Przy niedoczynnosci często występuje anemia, ktorej objaw to m.in. Senność. Warto zbadać pózniej ferrytynę, d3, b12. Więcej informacji na forum gazety: choroby tarczycy i hashimoto.
    • ekspert.grupa_synapsis Re: pytanie do eksperta 04.04.16, 10:17
      Przyjmowanie duloksetyny może, u niektórych kobiet, zwiększyć poziom prolaktyny we krwi. Podwyższony poziom prolaktyny powinien obniżyć się w okresie 1-2 miesięcy po odstawieniu leku, który ten wzrost spowodował. Jeśli to nie nastąpi należy brać uwagę też inne powody dla takiego wzrostu. Nie można też zapominać, że wzrost poziomu prolaktyny, może być czasem spowodowany długotrwałym stresem a także samą depresją, szczególnie, w przebiegu choroby afektywnej dwubiegunowej.
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
    • marzena.mynia168 Re: pytanie do eksperta 16.04.16, 08:11
      Czy to możliwe że wypadają mi straszie włosy od zwiekszonej ilości prolaktyny? Ponieważ inne badania są w normie. Lekarz przepisał mi tabletki bromergon i boję się że po nich mogą mi bardziej wypadać tyle o tym czytałam. Czy to możliwe?
      • ekspert.grupa_synapsis Re: pytanie do eksperta 16.04.16, 23:15
        Szanowna Pani,

nie wiadomo mi nic o tym, żeby podwyższony poziom prolaktyny mógł spowodować zwiększone wypadanie włosów. W literaturze medycznej, w zestawieniach objawów hiperprolaktynemii, nigdzie nie znajduję takiej informacji. Kontrastuje z tym fakt, że taka informacja (o wypadaniu włosów) przewija się wielokrotnie w internecie, ale w tekstach nie pisanych przez specjalistów. Skądinąd jestem ciekaw opinii Pani lekarza o Pani problemie, tym bardziej, że jest on najlepszym adresatem dla takiego pytania.

Wiadomo oczywiście, że hiperprolaktynemia może powodować coś przeciwnego: niewielkie wzmożenie owłosienia w niektórych okolicach ciała. Mam natomiast duże wątpliwości, czy wypadanie włosów można wiązać z hiperprolaktynemią.

Moim zdaniem, w pierwszej kolejności trzeba myśleć o tych powodach wypadania włosów, które są dobrze znane i nie są rzadkością. Takich przyczyn jest sporo, ale u osoby korzystającej z jakiekolwiek pomocy psychologicznej albo leczącej się z powodu depresji, należy mysleć przede wszystkim o tak typowych jak: stres i sama choroba depresyjna. Osłabienie włosów i ich gubienie, może, niestety, wiązać się też z przyjmowaniem niektórych leków, w tym przeciwdepresyjnych i to powinno być wnikliwie rozważone. Sytuacje takie, jak wynika z mojego doświadczenia, są rzadkie, jednak negatywny wpływ niektórych leków przeciwdepresyjnych na włosy może się zdażyć.

Stanisław Porczyk, psychiatra
        Grupa Synapsis
        www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka