Dodaj do ulubionych

nerwica-depresja-leki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:49
mam depresje i nerwice, biore leki i na to i na to. zastanawia mnie tylko
dlaczego coraz czesciej mam mysli samobojcze i lape dola ale takiego
totalnego ze nic nie ma dla mnie sensu nie mam celu w zyciu.chodzi o to ze
zanim zaczelam brac leki nawet przez moment nie przyszla mi do glowy mysl ze
zycie nie ma sensu itd, lekarz twierdzi ze to poczatki depresji, natomiast
odkad biore leki to mam takie dziwne hustawki nastroju, w jednej chwili
energia mnie poprostu rozsadza i nie moge usiedziec w jednym miejscu,
natomiast np za godzine nic nie ma dla mnie sensu i zaczynam myslec o
skonczeniu z soba, i chpciaz powtarzam sobie w glowie ze chce zyc to jakos te
mysle nie odchodza. dopiero po pewnym czasie mija i z powrotem jest ok. boje
sie ze w koncu te mysli samobojcze zwycieza...czy to mozliwe ze to przez te
leki i czy to normalne?? biore leki od polowy sierpnia.
Obserwuj wątek
    • hopeless5 Re: nerwica-depresja-leki 29.09.04, 23:35
      Oczywiście, że to może być przyczyna leków.
      Ale psychiatra tego Ci nie powie.
      Wystarczy poczytać kilka wątków z tego forum. Wielu ludzi tak reaguje na leki -
      w tym ja.
      Zerknij np. na artykuł, jeden z wielu podobnych:
      www.wprost.pl/ar/?O=13672
      Jednym pomaga, drugim niepomaga, a trzecim szkodzi...
      Pozdrawiam, trzymaj się!!!
      • cassis Re: nerwica-depresja-leki 30.09.04, 13:16
        >>Zerknij np. na artykuł, jeden z wielu podobnych<<

Masz może pod ręką inne linki, chętnie bym poczytała.
        • ada.g Re: nerwica-depresja-leki 01.10.04, 11:07
          cassis napisała:
          > Masz może pod ręką inne linki, chętnie bym poczytała.

dziennik.pap.com.pl/?dzial=ZDR&poddzial=ZAG&id_depeszy=13939987P.
          hyperreal.info/drugs/go.to/art/4378
        • hopeless5 Re: nerwica-depresja-leki 03.10.04, 11:00
          hyperreal.info/drugs/go.to/art/3331/print
    • nevada_blue Re: nerwica-depresja-leki 30.09.04, 13:29
      niektóre leki przez pierwsze tygodnie działania moga nasilać stany depresyjne,
      a co za tym idzie - myśli samobójcze
      dlatego tak ważne jest pozostawać w kontakcie ze swoim lekarzem
      po tych paru tygodniach (3-4) następuje "nasycenie" organizmu lekiem i jego
      prawidłowe działanie
      jeśli nie - należy zmienić lek

[oparte na moim osobistym doświadczeniu z fluoksetyną]

napisz co bierzeć, to może znajdą się ludzie, którzy mają podobne doświadczenia
      z Twoimi specyfikami..

pozdrawiam serdecznie!
      [nevada]
      • Gość: caroline Re: nerwica-depresja-leki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 18:19
        biore efectin i alprox, piszesz ze przez pierwsze 3-4 tygodnie moga sie
        nasilac, u mnie wygladalo to mniej wiecej tak ze przez pierwszy tydzien
        wszystkie objawy byly bardzo nasilone, po czym wszystko wrocilo do stanu sprzed
        brania leków a potem ustapilo, zniknelo wszystko, i nagle od jakis 2 tygodni
        wszystko wrocilo i to w duzo wiekszym stopmniu, chodzi mi o te mysli, stad jest
        to dla mnie troche dziwne, ale zauwazylam jeszcze jedno rzecz, ze te mysli
        pojawiaja sie zazwyczaj popoludniu lub wieczorem, nigdy rano ale nie wiem czy
        to moze miec jakies znaczenie.
        • nevada_blue Re: nerwica-depresja-leki 30.09.04, 18:28
          nie znam Twoich leków - nie brałam..
          ale z fluoksetyna miałam podobnie - najpierw gorzej, potem drugi tydzień
          lepiej, znów trochę gorzej i koło 4 tygodnia już w miarę ok..
          może przetrzymaj jeszcze trochę, a jak się nie zmieni skontaktuj sie ze swoim
          lekarzem..

pozdrawiam serdecznie,
          [nevada]
    • mskaiq Re: nerwica-depresja-leki 30.09.04, 15:21
      Mysle ze kiedy lapiesz dola to jest jakas przyczyna tego, nie przypuszczam ze
      ta przyczyna sa leki.
      Sam/a piszesz ze przychodza Ci do glowy mysli ze nic nie ma sensu, Ty te mysli
      akceptujesz. Ogolnie my nie bardzo umiemy tych mysli kontrolowac, bierzemy leki
      w nadziei ze one pomoga je kontrolowac. Tak sie nie dzieje. Tylko Ty mozesz je
      kontrolowac. Najprostszy sposob to byc zajetym aktywnym, wtedy nie masz czasu
      akceptowac zlych mysli. Rowniez trzeba szukac radosci wokol nas, cieszyc sie
      kazda rzecza, nie krytykowac. O te rzeczy trzeba walczyc, negatywne mysli
      przychodza same. Druga sprawa to dbanie o Swoje zdrowie, mysle tutaj o zdrowym
      odzywianiu i cwiczeniach fizycznych.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • Gość: caroline Re: nerwica-depresja-leki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 18:31
        nie do konca jestem pewna czy masz racje z tym lapaniem, dola, bo jaka moze byc
        przyczyna w momencie kiedy siedze przed komputerem i cos tam robie, nuce sobie
        jakas pisenek ktora akurat leci w radiu, albo gdzies ide, raz dopadlo mnie
        takie cos w markecie kiedy robilam zakupy, generalnie wydaje mi sie ze mam tyle
        energii w sobie ze moglabym gory przenosic, i w pewnym momencie calkowita
        pustka, na nic juz nie mam ochoty i pojawia sie mysl ze to wszystko nie ma
        sensu i zaczynam myslec o samobojstwie, poczym za chwile tlumacze
        sobie :"kurde, przeciez ja chce zyc, chce cos w zyciu osiagnac itd". czasami to
        pomaga a czsami czuje coraz wieksze zdenerwowanie bo boje sie ze mysli przejda
        w czyn, nawet wbrew mojej woli. nie rozumiem tego co sie ze mna dzieje, i
        pewnie to tez w jakis sposob poteguje moje zle mysli.
        a z moja depresja to jest tak: najpierw "dziwnie" sie czułam (chodzi oobjawy
        nerwicy), wiec na nic nie mialam ochoty i najchetniej nie wychodzilabym z
        lozka, kiedy lekrz powiedzial mi ze to nerwica i dostałam na to leki, to
        uparlam sie ze sie tego pozbede, ale dodatkowo psychiatra stwierdzil ze to moje
        niewychodzenie z lozka, ciagle zmeczenie itd to depresja (nie bylo mowy o tym
        ze moje zycie nie ma sensu, ze chce z soba skonczyc itd). wiec przepisal mi
        antydepresanty.
    • mskaiq Re: nerwica-depresja-leki 01.10.04, 08:27
      Mysle ze bardzo dobrze opisalas te przychodzenie tych negatywnych mysli. U mnie
      bylo tez w taki sposob, czasem byla przyczyna czasem nagle z nikad przychodzila
      mysl i uczucie zmeczenia, najczesciej razem.
      Nauczylem sie radzic z tym, juz mi to nie przeszkadza. Nigdy nie akceptuje tych
      mysli a takze zmeczenia. Wiem ze to nie jest to prawdziwe zmeczenie tylko
      uczucie zmeczenia bo po ataku znow tryskam energia.
      Kiedy przychodzi ten atak staram sie przeciwstawic mu tyle radosci ile umiem.
      Piszesz ze nucisz piosenki, bardzo dobra metoda, zwykle nalezy wtedy robic
      rzeczy ktore przynosza radosc. Im jest ich wiecej tym atak jest krotszy i
      slabszy. Obecnie te ataki przychodza rzadka i sa krotkie bo nie zmieniaja
      mojego nastroju. Jest nadal pogodny, mysli samobujcze czy wszystkie zle mysli
      nie trzymaja sie juz mnie bo nie chce a w koncu to ja decyduje i wiem ze zycie
      ma dla mnie sens.
      Jest rowniez bardzo wazne wierzyc w sens zycia, bo naprawde moze byc piekne.
      Mysle ze te problemy jestes w stanie pokonac bo to mozna pokonac.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • Gość: caroline Re: nerwica-depresja-leki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 20:55
        dzieki mskaiq, to co napisales bardzo mi pomoglo, pozatym troche mnie to
        uspokoilo, posatram sie zastosowac twoje metody, i mam nadzieje ze przyniesie
        to oczekiwany rezultat:)
        • Gość: radzi Re: nerwica-depresja-leki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 03:56
          Ja nie zażywam żadnych leków,bo ich zdecydowanie nie potrzebuję.Radą może być
          to,że dużo ludzi żyje satysfakcjonująco i spokojnie.Gdyby chcieć analizować
          wszystkie problemy świata to mogło by ogarnąć przerazenie i skłonności
          samobójcze co nie jest miarodajne bo ludzie żyją normalnie.Obchodzenie świąt
          wakacje odzwiedziny i rozrywki dobra muzyka a przede wszyskim czystość
          staranność i dokładność oraz dbałość o majątek polepszają życie i naturalnie
          ustawiają człowieka.
          • looserka Re: nerwica-depresja-leki 03.10.04, 11:07
            No i super! Tylko pogratulować kondycji psychicznej.
          • Gość: anastazja Re: nerwica-depresja-leki IP: 5.3.1R* / *.ihug.co.nz 03.10.04, 11:11
            Carolina,
            takie mysli sa normalnymi objawami w stanach depresyjnych jak rowniez jako
            reakcja na leki. Sprobuj przeczekac jeszcze troche , jezeli twoj organizm nie
            zaakceptuje lekow na ktorych jestes to pros swojego lekarz o zmiane. Czasami
            trzeba przejsc prez cala liste az znajdzie sie ten ktory ci ulzy. Te nastroje w
            ktore wpadasz sa skutkiem zmian hormonalnych w twoim mozgu i kiedy znajdziesz
            lek ktory pomoze ci zbalansowac te hormonalne hustawki twoje nastroje tez sie
            zbalansuja. W miedzyczasie polecam jakiekolwiek rodzaje relaksu jakie sa ci
            znane i chcesz wyprobowac. Yoga, spacery, robotki-to co cie relaksuje. Jezeli
            wieczory sa twoja"najgorsza" godzina.nie czekaj na nie ze strachem, sprobuj
            zaplanowac sobie czas dla siebie, czas relaksu. Moze zanim sie obejrzysz ten
            wieczor i ta najgorsza godzina przejdzie niezauwazona.
            Trzymaj sie mocno.Nie jestes osamotniona. Zobaczysz ze w koncu bedzie lepiej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka