Dodaj do ulubionych

Nowy objaw

07.10.16, 04:58
Od lat jestem na lekach (paroksetyna), ktora bardzo dobrze na mnie dziala - niweluje kompletnie stany lekow i zapobiega atakom paniki. Jednoczescie nie odczuwam zadnych przykrych skutkow ubocznych. Jednym ze skutkow ubocznych (jak podejrzwam), sa bardzo intensywne, "kolorowe" sny.
I od niedawna w czasie kiedy mam te sny bardzo sie poce w nocy. Czesto (jak mi sie chce) zmieniam pizame, czuje tez tez wilgotne jest lozko i poduszka.
Wiek (50l) i rozne objawy sugeruje, ze jestem w okresie premenopauzalnym, wiec nocne poty nie dziwilyby mnie bardzo, ale dlaczego zdarzaja sie one tylko w czasie glebokiego snu. A moze i to jest normalne. Nietsety te intensywne sny mam niemal co noc i powoduja, ze przez to pocenie sie nie wysypiam sie zbyt dobrze. Jak spie lekko, to budze sie wypoczeta.
Czy to moze byc zwiazane z menopauza i/albo braniem antydepresantow?
Dodam, ze rozne podstawowe badania, zrobione niedawno, mam w normie.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Nowy objaw 07.10.16, 19:09
      Szanowna Pani,
      przy tak wyraźnym poceniu się należałoby jednak zdecydowanie podejrzewać paroksetynę, jest to dość typowe w czasie przyjmowania leków SSRI. Dlaczego akurat w nocy? Nie wiem, ale tak jest u wielu osób w czasie takiego leczenia. Sporo osób leczonych SSRI mówi, że przez większą część doby generalnie nie odczuwa zwiększenia pocenia się, ale ma to jednak miejsce w momencie stresu. Możliwe, że marzenia senne i ta faza snu jest jakiegoś rodzaj stresem i bodźcem dla pocenia się. Nasuwa się kolejne pytanie dlaczego występują takie intensywne "kolorowe" sny. Widzę dwie główne możliwości: albo jest to uboczny, zaburzający sen skutek przyjmowania paroksetyny albo, co też jest możliwe, są to zaburzenia snu będące elementem depresji. W drugim wypadku byłby to objaw "niedoleczenia” depresji i ujawnianie się jej głównie albo nawet wyłącznie w sposobie spania. Czy jeszcze w tym może uczestniczy menopauza, nie potrafię jednoznacznie powiedzieć.
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka