Dodaj do ulubionych

pytanie do eksperta-terapeuty

24.02.17, 12:04
Witam , już półtora roku kożystam z terapii w związku z zaburzeniami lękowo depresyjnymi,byłam do tej pory zadowolona z terapii ,bo pozbyłam się moich problemów nerwicowych i czułam się ok , nie biorę żadnych leków.Na ostatniej sesji było trochę emocjonalnie, po wyjściu czułam się nieswojo, i rozpamiętywałam pewne słowa.Było to cztery dni temu i od tamtej pory czuję się bardzo żle , nie mogę spać ,mam kołatania serca jest mi smutno, żywię też bardzo sprzeczne uczucia względem osoby terapeuty.Wiem ,że powinnam o wszystko to wypytać na sesji ale jestem bardzo zaniepokojona ,czy to możliwe ,żeby w do tej pory skutecznej terapii nagle poczuć się tak źle?Bardzo proszę o możliwie szybką odpowiedź
Obserwuj wątek
    • martini-7 Re: pytanie do eksperta-terapeuty 24.02.17, 13:03
      Nie jestem ekspertem, ale odpowiem. Możliwe. Nie wiem co prawda co Ci powiedział terapeuta, ale na mojej terapii zdarzyło się podobnie, mniej więcej po paru pierwszych spotkaniach. Może aż takich objawów jak Ty somatycznych nie miałam, ale nosiło mnie, dobijało, emocje zmienne, rozbita byłam. Co mogę powiedzieć to tylko to, że powinnaś do tego tematu wrócić jak tylko spotkasz się z terapeutą. Ja wyjaśniłam sobie ze swoją terapeutką wszystko z marszu na następnym spotkaniu i wróciło dobre samopoczucie w czasie spotkań. Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i nawet terapeuta może powiedzieć coś co pacjent opacznie odbierze i się zadręcza.
      Przepraszam Cię i Eksperta za wtrącenie się do wątku, jednak po prostu uznałam, że podzielenie się doświadczeniem nie będzie niczym złym :)
      • ewagos Re: pytanie do eksperta-terapeuty 24.02.17, 13:14
        Dziękuję ,oczywiście opinie osób które same przechodziły terapię też mnie interesują , najbardziej dokucza mi bezsenność , poprostu zasypiam i budzę się dosłownie po godzinie i zdenerwowana i tak parę razy w nocy, jestem totalnie niewyspana a przed tą sesją ostatnią nie miałam takich problemów.Pozdrawiam
        • ekspert.grupa_synapsis Re: pytanie do eksperta-terapeuty 24.02.17, 15:26
          Szanowna Pani,
          silne reakcje emocjonalne zawsze warto omawiać w czasie kolejnego spotkania ze swoim psychoterapeutą. Mogą one, rzecz jasna, wskazywać na jakieś ważne sprawy naszego życia i sposoby reagowania - to jest warstwa psychologiczna naszych przeżyć. Jednak, przy utrzymujących się (nie ustępujących w ciągu kilku dni) takich objawach jak wyraźne obniżenie nastroju i zaburzenia snu, zawsze trzeba zastanawiać się, czy nie rozpoczęła się albo nasiliła chorobowa depresja - to warstwa medyczna takich sytuacji. Jedno nie wyklucza drugiego.
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl
          • ewagos Re: pytanie do eksperta-terapeuty 24.02.17, 17:43
            Dziękuję , a czy mógłby mi odpowiedzieć psycholog -terapeuta?
            • mardaani.74 Re: pytanie do eksperta-terapeuty 24.02.17, 21:04
              ale masz wymagania!
    • ekspert.grupa_synapsis Re: pytanie do eksperta-terapeuty 24.02.17, 19:07
      Szanowna Pani,
      To jak najbardziej możliwe, że w różnych momentach psychoterapii budzą się silne uczucia, w tym uczucia odnośnie terapeuty. Bo tak myślałabym o tych objawach, które Pani opisuje – że mogą to być sygnały, że obudziły się w Pani silne przeżycia. Być może jak uda się o nich mówić w terapii, to objawy znikną. Niewypowiedziane uczucia i myśli często ujawniają się w formie różnych objawów – np. doznań z ciała. Bardzo ważne, żeby Pani mogła wspólnie z terapeutą zastanowić się, jakie przeżycia i dlaczego się obudziły – jak na to wpłynęła ta ostatnia sesja, co było w niej trudnego. To wszystko pytania, na które powinna Pani szukać odpowiedzi w tej psychoterapii. To, że budzą się silne przeżycia wcale nie musi świadczyć o tym, że terapia jest "nieskuteczna", ale wręcz przeciwnie, że dotknęła Pani ważnych tematów, że wracają wspomnienia, którymi warto się zająć w terapii. Trudno wymagać, żeby nie czuć uczuć, jak mówi się o bardzo ważnych dla siebie kwestiach. Kryzys w terapii może przyczynić się do rozwoju i większego zrozumienia swoich przeżyć, jeśli tylko uda się go omówić i zrozumieć – w jaki sposób np. uczucia do terapeuty mogą wiązać się z doświadczeniami z przeszłości, albo czy podobne przeżycia zdarzają się w innych relacjach w życiu pacjenta.
      Ważne, żeby Pani mogła o tym szczerze porozmawiać na sesji.
      Pozdrawiam,
      Joanna Jaroszek, psycholog
      • ewagos Re: pytanie do eksperta-terapeuty 24.02.17, 19:52
        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedż

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka