Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pana Doktora

22.03.17, 09:38
Czy Pregabaliinum poza działaniem na lęk uogólniony ma również działanie aktywizujące? Biorę ten lek od 3 tygodni. Psychiatra wycofała mi lek przeciwdepresyjny (choruję na CHAD) mimo średnio nasilonej depresji oraz braku aktywności i zastąpiła go Pregamidem 75 mg na noc. Od tygodnia moja aktywność przekracza moją przeciętną aktywność z okresu remisji. Zastanawiam się, czy to może być działanie tego leku.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do Pana Doktora 22.03.17, 10:04
      Szanowna Pani,
      nie mam dużego doświadczenia w stosowaniu pregabaliny. Wskazania do jej stosowania w psychiatrii są, jak dotąd, ograniczone. Z tego, co mi wiadomo, w czasie przyjmowania tego leku mogą wystąpić stany euforyczne, stąd można wnosić, że może sprowokować, u osoby z CHAD, hipomanię. Związek czasowy nie musi być jednak związkiem przyczynowym. Hipomania u osoby z CHAD jest oczywiście zjawiskiem częstym.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • nika.1958 Re: Pytanie do Pana Doktora 22.03.17, 10:27
        Dziękuję za odpowiedź.
        • martyna2525 Re: Pytanie do Pana Doktora 25.03.17, 13:29
          Panie Dr jak to mozliwe ze mimo lekow nastepuje pogorszenie st zdrowia i pojawia sie depresja.Po co brac leki skoro bez lekow tez nastepuje nagle tąpniecie i jest depresja?moze ja nie choruje na chad i dlatego leki nie działają?
          • nika.1958 Re: Pytanie do Pana Doktora 25.03.17, 14:43
            Włączyłaś się w mój wątek z innym tematem. :) Ale to nie szkodzi. Czy brałaś kiedyś Pregabalinum? Ja co prawda już ją odstawiłam za zgodą swojego lekarza, po odpowiedzi Pana Doktora z forum, że u osób z CHAD może wywołać hipomanię. Moja aktywność zwiększyła się na maksa (sprzątanie bez przerwy nawet do 12-18 godzin, mimo że generalnie sprzątać nie lubię). Po odstawieniu tego leku i zwiększeniu dawki stabilizatora i leku przeciwpsychotycznego jest lepiej, tzn. sprzątam dalej, ale kiedy piję kawę, to robię sobie przerwę, poza tym robię to wolniej. Wiem, że nie powinnam tego pisać, ale tak, jak powiedział mój lekarz psychiatra, jest to bardzo dobry lek. Ja dostałam go na lęk uogólniony, ale on chyba równocześnie wyprowadził mnie z depresji. Może on sprawdziłby się również u Ciebie, oczywiście po konsultacji z Twoim lekarzem psychiatrą.
          • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do Pana Doktora 26.03.17, 23:07
            Do Pani martyna2525:
            znam Pani posty z ostatniego miesiąca (oczywiście także wcześniejsze) i dziwi mnie, że to wszystko jakby kręciło się w miejscu. Informuje Pani ciągle o pogorszeniach stanu zdrowa i poprawach. Pani posty to alarmują, to trochę uspokajają. Takie problemy, w przebiegu choroby afektywnej, przy prawidłowym leczeniu, są rzadkością. Nie wiem, co jest ich, w Pani przypadku, przyczyną. Niejasności jest dla mnie więcej. Pisała Pani wcześniej o nieinformowaniu swojego lekarza o istotnych sprawach związanych ze stanem Pani zdrowia. Było dla mnie zaskoczeniem, że nie chciała Pani skorzystać z mojej rady dotyczącej leczenia szpitalnego, w momencie, gdy z postów wynikało, że ma Pani bardzo silne myśli samobójcze. Dość szybko zresztą zaczęła Pani relacjonować poprawę stanu zdrowia, co mnie oczywiście ucieszyło. Zaskoczeniem są też ostatnie Pani pytania do mnie, np. „może ja nie choruję na chad  ”. Przecież na ten temat wypowiedziałem się już wielokrotnie i w sposób maksymalny jaki na forum jest dla mnie możliwy. W sumie, mam zbyt wiele niejasności, co do tego jaki jest stan Pani zdrowia i jak naprawdę wygląda Pani leczenie, żebym mógł w tym momencie, po tak wielu moich odpowiedziach kierowanych do Pani w ostatnich miesiącach, sformułować jeszcze jakieś zupełnie nowe rady i sugestie. Mam poczucie, że bardzo angażowałem się w sprawy Pani stanu zdrowia i starałem się wiele Pani przekazać. To co Pani teraz pisze rozumiem jako informację, że jest to dla Pani nadal niewystarczające. Szczere życzę, żeby rozstrzygnęła Pani wszystkie swoje obecne wątpliwości w rozmowie z prowadzącym Pani leczenie lekarzem.
            Stanisław Porczyk, psychiatra
            Grupa Synapsis
            www.synapsis.pl
            • martyna2525 Re: Pytanie do Pana Doktora 27.03.17, 05:44
              To nie tak, ze ja nie slysze co Pan do mnie pisze czy tez inni. Slycze, slysze tezswojego lekarza, terapeutke, czytam odp z testow psychologicznych, wszyscy jednoglosnie odp chad. Tylko ja sie wciaz łudze, trzymam sie irracjonalnych argumentow ze to cos innego. Trwa to juz 8 msc. Miotam sie z tym i nie jest mi łatwo zaakceptować dg. Zdaje sobie sprawe ze ta energie moglabym przekierowac da leczenie.
              Wiem tez,ze to wszystko jest bezsensu i do niczego nie prowadzi tak jak moje życie.
              Na ostatniej wiz u lekarza juz bylam szczera jesli chodzi o moj stan.
              Bardzo dziekuje za zaangazowanie dla mnie Pana wskazowki są cenne mimo ze nie zawsze do mnie trafiaja i nie zawsze z nich korzystam.
              • martyna2525 Re: Pytanie do Pana Doktora 27.03.17, 06:51
                dodam tylko że półtora tyg temu leczenie zostało zmodyfikowane wraz z moją szczerością na wizycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka