Dodaj do ulubionych

Pytanie do p dr

21.08.18, 09:51
Czy lek Tiapridal i Ketrel 25(stosowany na sen) moga wchodzic w interakcje? Tiapridal stosowany w malwj dawcw 50mg rano a kwetiapina 25na noc na sen powoduje taka sennosc w ciagu dnia ze tylko sie spi. Odzyskuje sie zywotnosc dopiero wieczorem. Mozliwe zw to interakcja.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do p dr 21.08.18, 22:49

Szanowna Pani,
      nie mam dużego doświadczenia w stosowaniu tiaprydu. Przekazuję z wiedzy ogólnej: nie ma przeciwwskazań do łączenia obu tych leków i nie znalazłem informacji o interakcji między nimi. Jednak zarówno tiapryd jak i kwetiapina mogą powodować uspokojenie i senność stąd w czasie ich łącznego przyjmowania może mieć miejsce sumowanie się tego efektu.
      Zwraca moją uwagę, że dawka tiaprydu jest bardzo mała. Czyżby reagowała Pani już na taką dawkę sennością?
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • martyna2525 Re: Pytanie do p dr 22.08.18, 05:44
        Dziekuje.
        W ciagu dnia nie jestem senna (lek biore rano) nawet bym powiedziala ze jest odwrotnie ale po polaczeniu w wieczorna dawka kwetiapiny potrafie podsypiac caly nastepny dzien. Stad moje pytanie o interakcje.
    • megan.k Re: Pytanie do p dr 22.08.18, 04:53
      I to jest metoda leczenia farmakologicznego powodująca lepsze funkcjonowanie w życiu społecznym i zawodowym osoby chorej psychicznie? Tego właśnie oczekiwałaś, zwracając się po pomoc do swojego lekarza psychiatry?
      • martyna2525 Re: Pytanie do p dr 22.08.18, 05:45
        Megan wez przestan co? Wystarczajaco mam teraz zawirowan.
      • mardaani.74 Re: Pytanie do p dr 22.08.18, 12:53
        Bez leków to by już sobie na luzie gryzła piach więc się odwal.
        • megan.k Re: Pytanie do p dr 22.08.18, 23:00
          Kiedyś pytałam, kim Ty właściwie jesteś na tym forum i nie uzyskałam odpowiedzi. Dlaczego nikogo nie interesują leki, które poprawiają funkcjonowanie? O co tak właściwie chodzi w leczeniu osób chorych psychicznie, jeśli nie o powrót do normalności? To, że ktoś nie "gryzie piachu", to chyba trochę za mało, żeby nazwać to "życiem".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka