16.10.18, 16:33
Choruję 10 lat na Chad 8 pobytów w szpitlu jestem w 6 tyg ciąży biorę ketrel i lamitrin podobno trzeba odstawić wszystkie leki. Boję się jednak nasilenia choroby. Co robić? tak wiem iść do lekarza, ale może ktoś ma doświadczenie prowadzenia ciąż z tymi lekami?
Dziękuję za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • megan.k Re: Pytanie 16.10.18, 18:24
      Nie podobno, tylko na pewno i to jak najszybciej. Leki odstawia się już przed planowaniem ciąży. Nie chcesz chyba narażać zdrowia dziecka. Dasz radę bez leków. Czyje zdrowie jest dla Ciebie teraz ważniejsze: bezbronnej istoty, czy Twoje? Sposób odstawienia leków uzgodnij ze swoim lekarzem. Lamitrin podobno można odstawić od razu (w przypadku CHAD), ale ketrel chyba już nie.
      • evee1 Re: Pytanie 17.10.18, 04:56
        Wiem, ze sa antydepresanty, ktore dopuszczone sa do brania w ciazy, ale nie wiem jak jest z lekami na CHAD.
        Najlepiej bedzie, jezeli niezwlocznie spotkasz sie ze swoim lekarzem.
      • leda16 Re: Pytanie 20.10.18, 11:56
        megan.k napisała:
        Leki odstawia się już przed p
        > lanowaniem ciąży. Nie chcesz chyba narażać zdrowia dziecka. Dasz radę bez leków

A skąd Ty taka pewna tego jesteś? Ile widziałaś "dających radę" psychotyków po zaniechaniu leczenia? Jakby chora psychicznie "dawała radę", leczenie farmakologiczne nie byłoby do niczego potrzebne. Dla mnie jest szokujące, że psychiatra prowadzący pacjentkę nie uświadomił jej o skutkach podawania leków psychiatrycznych dla ewentualnej ciąży. Przecież widział, że nie ma do czynienia z osobą w fazie klimakterium!
        • megan.k Re: Pytanie 20.10.18, 14:58
          Ja nie pisałam o leczeniu w ogóle, tylko o leczeniu psychiatrycznym w ciąży. Moim zdaniem, lepiej zaryzykować nawrót własnej choroby i to przetrwać przy wsparciu rodziny, niż narażać zdrowie i życie nienarodzonego dziecka, a podjąć leczenie zaraz po porodzie, rezygnując w takim przypadku z karmienia piersią.
          • leda16 Re: Pytanie 21.10.18, 11:08
            Pewnie, że lepiej, ale psychotycy nie myślą racjonalnie. Niemożność karmienia piersią to pryszcz w porównaniu z ryzykiem urodzenia przygłupa z trwale uszkodzonymi genami (wiem, traktuję problem drastycznie, ale to nieodpowiedzialne granie życiem dziecka, nie matki) W końcu zawsze znajdują psychiatrę, który wdrukuje do zakutego łba, że "dla dziecka" lepiej, jeśli w czasie ciąży się nie rozpsychoci i wyląduje w szpitalu. "Wsparcie rodziny" to takie psychoterapeutyczne bajeczki, też nic nie daje przy manii i silnych popędach samobójczych. Nie zwolnią się przecież z pracy i nie będą przez 9 miesięcy przy chorej warować. Słyszałam już takie historie - mąż myślał, że z prawie normalną się ożenił. Jedna na bosaka wbiegła pod auto, inna się powiesiła. Nawet nie wiedzieli, że leki odstawiły. Jedyne wyjście to jakąś matkę czy babcię w domu zainstalować i przy pierwszych objawach zaostrzenia szpital, kaftan, ścisły dozór. Dla chorej pobyt w szpitalu nawet do porodu, to żadna krzywda. Dla dziecka - zmniejszenie ryzyka trwałych uszkodzeń.
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie 17.10.18, 09:35
      Szanowna Pani,
      nie ma leczenia stabilizacyjnego CHAD całkowicie bezpiecznego dla dziecka w okresie ciąży.
      Szczególnie istotny jest, oczywiście, pierwszy trymestr. Leczenie stabilizujące CHAD w okresie ciąży się przerywa, albo, jednak, mimo ryzyka dla dziecka, kontynuuje (czasem je modyfikując) - o ile jest to bardzo mocno uzasadnione stanem zdrowia i dotychczasowym przebiegiem choroby oraz ciężarna i jej rodzina chcą kontynuowania terapii. Te trudne decyzje należy podjąć właśnie w tym gronie: kobieta w ciąży, ojciec dziecka i lekarz. I oczywiście nie zwlekać z tą decyzją, bo ewentualne odstawienie leku ma największy sens (ochronny dla dziecka), dopóki trwa pierwszy trymestr.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • leda16 Re: Pytanie 20.10.18, 11:48
        Pacjentka w ciąży i lekarz jak najbardziej, ale co ma do tego ojciec dziecka? Przecież był świadomy ryzyka skutków zakładania rodziny z osobą chorą psychicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka