Dodaj do ulubionych

Psychoterapia

29.05.19, 14:30
Pisałam niedawno o nawrotach depresji męża i podejrzeniu u niego aleksytymii. Ponieważ nie do końca radziłam sobie z sytuacją, udałam się do psychiatry, który zaordynował leczenie (lęk uogólniony) i zalecił konsultację z psychologiem. Po konsultacji z psychologiem zalecona została mi psychoterapia. Psycholog zalecił nurt psychodynamiczny. Polecił "naprawdę dobrego terapeutę". I nie wiem... Boję się. W związku z mężem, źle mi się kojarzy ten nurt. Zaufać psychologowi? Co zrobilibyście będąc na moim miejscu? Czy psychodynamiczna rzeczywiście pomoże przy GAD?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Psychoterapia 29.05.19, 15:40
      co to jest GAD?
      • e-doctor Re: Psychoterapia 29.05.19, 16:01
        GAD: zaburzenie lękowe uogólnione
    • mardaani.74 Re: Psychoterapia 29.05.19, 22:20
      Lepszy dobry terapeuta psychodynamiczny niż kiepski behawioralno-poznawczy. Jakkolwiek ja jednak pozostaję sceptyczna wobec psychodymanicznej, ale to ja, Ty możesz mieć zupełnie inne odczucia.
      • ona321 Re: Psychoterapia 30.05.19, 08:14
        Też mam zdanie o psychodynamicznej jakie mam (nie zniechęcając nikogo do niczego). Zawsze też byłam zdania, że na lęki lepszy jest behawioralno-poznawcza. Ale masz rację, że zły terapeuta w jakimkolwiek nurcie by nie pracował - może namieszać.
        Psycholog twierdził, że wyszukał mi tego terapeutę uwzględniając mój temperament, problem z jakim przychodzę, poglądy. Chyba mu zaufam, mając nadzieję, że nie napędza klientów dobremu znajomemu.
        Zawsze przecież można zrezygnować.
        • mardaani.74 Re: Psychoterapia 30.05.19, 15:00
          Otóż to zawsze można zrezygnować, do niczego nie powinno się podchodzić bezkrytycznie. Jedno co odradzam to psychoterapeuci związani w jakiś sposób z kościołem (nie chodzi mi o to że są wierzący, tylko że w swoich działaniach kierują się głównie naukami kościoła), i to nie dlatego że jestem niewierząca, co dlatego, że naocznie widziałam jak pokrzywili i wpędzili w poważne stany depresyjne i problemy osoby z mojego bliskiego otoczenia. Ideologia katolicka "zaleca" bowiem zwłaszcza kobietom cierpiętnictwo, służbę i bierność jako remedium na wszystko.
          • e-doctor Re: Psychoterapia 30.05.19, 18:18
            "...do niczego nie powinno się podchodzić bezkrytycznie"
            Czy do leczenia farmakologicznego również?
            Podobno dobry psychiatra to krytyczny psychiatra.
            • mardaani.74 Re: Psychoterapia 30.05.19, 22:35
              ilu masz dobrych ludzi? ilu masz dobrych lekarzy i terapeutów a ilu jest chorych, policz, podziel i sprawdź jakie są szanse szarego człowieka i nie truj dupy jedynemu empatycznemu lekarzowi jakiego spotkałam, bo cyniczni, bezduszni lekarz tutaj nie zaglądają i mają gdzieś twoje wywody
              • e-doctor Re: Psychoterapia 30.05.19, 22:50
                "jakie są szanse szarego człowieka"
                Szanse na co? Widzisz świat w tak czarnych barwach? A leki ... ?
                • mardaani.74 Re: Psychoterapia 31.05.19, 00:30
                  pstro
                  • e-doctor Re: Psychoterapia 31.05.19, 07:40
                    Przykro mi. A świat bez psychotropów naprawdę potrafi być piękny, bez czarnych barw, ale też bez samych różowych. Wszystko zaczyna się przecież w naszej głowie. Mózg lepiej pracuje, jeśli się go ćwiczy. A na czym polegają te ćwiczenia???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka