Dodaj do ulubionych

Somatyzacje

25.07.19, 12:50
Oprócz tego, co wyprawia ze mną psychika, mam równoległy problem - somatyzacje. Zawroty głowy, nudności, biegunki, wszelkie możliwe bóle mięśniowe, najbardziej dokuczliwe nóg, "wytrzeszcz" oczu, wewnętrzny dygot, a wszystko to w różnych konfiguracjach.
Umiecie sobie z tym jakoś radzić?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Somatyzacje 25.07.19, 15:00
      badałaś poziom witaminy D? serio.
      • lelum3 Re: Somatyzacje 26.07.19, 06:04
        Skoro tak sugerujesz, zrobię badanie przy okazji oznaczenia poziomu litu.
    • mardaani.74 Re: Somatyzacje 25.07.19, 15:00
      badałeś :)
    • mardaani.74 Re: Somatyzacje 25.07.19, 15:02
      nie, jednak "badałaś", zaczynają mi się mylić nicki, starość?
    • vermieter Re: Somatyzacje 25.07.19, 19:28
      > Umiecie sobie z tym jakoś radzić?

Myślisz, że ktoś jeszcze ma ten problem?
      • lelum3 Re: Somatyzacje 26.07.19, 06:05
        Myślę, ze liczna rzesza osób. Nie jestem aż tak wyjątkowa;)
        • mardaani.74 Re: Somatyzacje 26.07.19, 12:42
          Z tego zestawu miałam "Zawroty głowy" takie dziwne uczucie jakbym stąpała po wielkiej grubej uginającej się gąpie którą w dodatku co jakiś czas ktoś wyciąga mi spod nóg.
          "wszelkie możliwe bóle mięśniowe, najbardziej dokuczliwe nóg"
          "wewnętrzny dygot", a wszystko to w różnych konfiguracjach.
          dodałabym jeszcze kilka innych, ale nie chcę nakręcać spirali nerwicowej :)

Te objawy zdarzają mi się nadal ale już w nasileniu nie przeszkadzającym w normalnym funkcjonowaniu. Pojawiają się kiedy przez jakiś czas zapomnę brać witaminę D (zlecona przez endo) lub przy okazji przepracowania, niewyspania. W stanie depresji bardzo się nasilały i przybierały charakter dręczący.
          • lelum3 Re: Somatyzacje 27.07.19, 06:56
            Chad splątany z nerwicą - faktycznie norma ;)
          • lelum3 Re: Somatyzacje 03.09.19, 05:44
            Od 2 tygodni biorę D3. Miałam jej śladowe ilości. Jest lepiej. Nie chcę się na zapas cieszyć, ale jeśli zelżeją wszelkie dziwaczne dolegliwości fizyczne w dłuższym przedziale czasu, podasz mi adres, a ja Ci podeślę coś pocztą kwiatową :) Do dziś trzymam się Twoich wskazówek, żeby jako tako się wysypiać.
            Dziękuję i pozdrawiam :)
            • mardaani.74 Re: Somatyzacje 03.09.19, 22:54
              Weź nie świruj, wystarczy mi do szczęścia to, że się lepiej poczujesz :)
              • lelum3 Re: Somatyzacje 04.09.19, 06:25
                :)))
    • anaiss Re: Somatyzacje 05.10.19, 09:16
      Miałam wszystko, prócz wytrzeszczu. Z wytrzeszczem oczu kojarzy mi się nadczynność tarczycy. Warto badać. D3 na stałe, niezależnie od pory roku. Ja mam hashimoto, to paskudztwo. Badać żelazo i ferrytynę, wit. B. Często w pakiecie można mieć jelito drażliwe, o dziwo mi antydepresyjne fajnie w tym pomogły. A, jeszcze nietolerancje/alergie pokarmowe. No, dużo tego. Warto się badać :) zdrówka
      • iso2 Re: Somatyzacje 05.10.19, 10:48
        Łykasz jakieś leki antydepresyjne ?
      • lelum3 Re: Somatyzacje 07.10.19, 12:13
        Dzięki wit. D3 pozbyłam się paraliżujących bólów mięśniowych. Mój stan poprawił się o tyle dość dawno, że nie twierdzę, iż poprawa mojego stanu jest przypadkiem. Zastanawiałam się nad tym. Polecam D3 wszystkim "sparaliżowanym". Przykre, ale prawdziwe; gdy skarżyłam się na bóle mięśniowe, panie lekarki miały mi tylko tyle do powiedzenia, że mam dużo wypoczywać ;)
        • mardaani.74 Re: Somatyzacje 07.10.19, 19:31
          Mi mówią "no tak to już jest w tym wieku" ;)
        • vermieter ile jednostek D3 polecasz dziennie? 07.10.19, 20:08
          .
          • lelum3 Re: ile jednostek D3 polecasz dziennie? 08.10.19, 07:09
            200mg. Gdy czuję, że zbliża się "paraliż", podnoszę na parę dni do 400, ale na bardzo krótko.
            • vermieter Re: ile jednostek D3 polecasz dziennie? 08.10.19, 10:08
              200 mg to jest nic. To ja już wolę pokonać lenia i wyjść na świeże powietrze i łyknąć trochę dziennego światła. Więcej z tego korzyści dla organizmu.
              • mardaani.74 Re: ile jednostek D3 polecasz dziennie? 08.10.19, 22:31
                Jesienią kiedy na słonce wystawiasz tylko twarz, to za mało żeby nałapać witaminy D, zwłaszcza przy niedoborach. ja muszę suplementować mimo codziennego wychodzenia na dwór i wielogodzinnego przebywania na działce w pełnym słońcu latem i tak mam niedobór.
                • vermieter Re: ile jednostek D3 polecasz dziennie? 09.10.19, 04:06
                  w takim razie przyczyną niedoboru jest choroba i suplementowanie daje krótkotrwaly efekt. Trzeba ustalić przyczynę niedoboru. Zdrowy organizm nie potrzebuje więcej D3.
              • lelum3 Re: ile jednostek D3 polecasz dziennie? 09.10.19, 06:22
                Pomyliłam się; 2000 jednostek i odpowiednio - 4000. Nie przywiązuję większej wagi do leków i ich dawkowania, stąd błąd. Ciągle uważam, że od tego mam lekarza :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka