Dodaj do ulubionych

nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc??

02.11.04, 18:12
eh pomyliłam fora. wkleję wiec jesczze raz tu, bo chyba tu znajde wieksza
liczbe ludzi zorientowanych w temacie...

radze sobie jak moge, ale chyba coraz gorzej mi idzie. chodze zestresowana,
ciężko mi się wogole gdzieś ruszyć, <mimo ze potem okazuje się ze było bardzo
fajnie i nie było się czego bać!!>
ciężko mi się skupić.. wogole- jest mi źle.
nie chce mi się już zamęczać bliskich -mama chyba nie rozumie, chłopak-
rozumie ale ileż mozna gadać o tym samym?
wiem ze nerwicy nie leczy się lekami, najwyzej wspomagająco, ale głównie
chodzi aby zmienić swoje podejscie, zrozumieć swoje jakieś konflikty
wewnętrzne.
bywam u psychologa, niby posuwamy się naprzód, a mnie coraz gorzej. coraz
częściej czegoś się boje.

cholera do dupy wszystko.

prosze powiedzcie mi, ze w koncu wygram z tym gownem!!!!
Obserwuj wątek
    • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 18:19
      milozab_japonski napisała:

> prosze powiedzcie mi, ze w koncu wygram z tym gownem!!!!

Wygrasz z tym gównem, ale do tego potrzeba czasu. Jak długo chodzisz do
      psychologa i czy jest to regularna psychoterapia czy spotkania od przypadku do
      przypadku?
      • milozab_japonski Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 18:34
        szczerze mówiąc to od przypadku do przypadku :(
        tj tak okolo co 2 tygodnie, czasem, jak mnie przycismnie to częsciej. dzwonie
        jak mi źle, i się umawiam..
        • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 18:52

> szczerze mówiąc to od przypadku do przypadku :(
          > tj tak okolo co 2 tygodnie, czasem, jak mnie przycismnie to częsciej. dzwonie
          > jak mi źle, i się umawiam..

No i błąd. Skuteczna psychoterapia MUSI być regularna, inaczej to tylko
          "poradnictwo" psychologiczne.
          • milozab_japonski Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 18:55
            orlando--> rozumiem.. w sumie to nie wiedzialam ze to ma az takie znaczenie..
            ale czy np moze byc raz na 2 tygodnie? czy to za rzadko... nie mam kasy na 4
            wizyty w miesiącu :(
            • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:00

> orlando--> rozumiem.. w sumie to nie wiedzialam ze to ma az takie znaczenie
              > ..
              > ale czy np moze byc raz na 2 tygodnie? czy to za rzadko...

Nie chcę mówić: MUSI być tak, a tak, bo tu zaraz na mnie naskoczą, że się
              mądrzę, ale ta szkoła, jaką wyznawała moja terapeutka (psychoterapia
              psychodynamiczna), głosiła, że konieczna jest regularna terapia raz w tygodniu
              (była to terapia indywidualna, grupowe rządzą się nieco innymi prawami).

> nie mam kasy na 4
              > wizyty w miesiącu :(

To jest ból :-( A nie możesz dowiedzieć się o państwową terapię grupową w swoim
              mieście? Albo w najbliższym szpitalu? Z tego, co wiem, taka terapia trwa ok 2
              miesiecy, sesje odbywaja sie codziennie po pare godzin.
              Życzę powodzenia.
    • rzeznia_nr_5 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 18:26
      Moje zdanie:teoretycznie da się wyleczyć i są na to przedstawiane przez tzw.
      lekarzy sposoby najlepszego postępowania i leczenia(w podręcznikach) które
      b.rzadko dają się przełożyć na praktykę o niepewnych efektach samego nawet
      idealnego leczenia już nie wspominając.Nie znam nikogo kogo lekarz/psycholog
      wyleczyłby z nerwicy.Jednak nerwice mijają samemu nie wdając się w rozważania
      dlaczego tak się dzieje.I jeszcze jedno osoby że tak się wyraże "prościej
      zbudowane" są na pewno bardziej podatne na leczenie.
      • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 18:54
        rzeznia_nr_5 napisał:

> Nie znam nikogo kogo lekarz/psycholog
        > wyleczyłby z nerwicy.

Bo nie znasz mnie ;-)

> Jednak nerwice mijają samemu nie wdając się w rozważania
        > dlaczego tak się dzieje.

Liczyć na takie wyleczenie, to jak liczyć na to, że gruźlica sama Ci przejdzie.
        No oczywiście cuda się zdarzają ;-)

• rzeznia_nr_5 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 18:57
          orlando10 napisała:

> Bo nie znasz mnie ;-)

To po co Ci ta terapia grupowa?

> Liczyć na takie wyleczenie, to jak liczyć na to,że gruźlica sama Ci przejdzie.
          >

Wcale nie,to są tylko dane statystyczne.
          • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:01
            rzeznia_nr_5 napisał:

> To po co Ci ta terapia grupowa?

Do utrwalenie skutków indywidualnej oraz do wdrożenia w życie wiedzy o sobie,
            jaką tam posiadłam.
            • rzeznia_nr_5 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:03
              orlando10 napisała:

>
              > Do utrwalenie skutków indywidualnej

Tak to się można terapeucić do końca życia,no ale jak lubisz.

> oraz do wdrożenia w życie wiedzy o sobie jaką tam posiadłam.
              >

To chyba wdrażać w życie powinnaś w realu a nie na kolejnej terapii.
              • rzeznia_nr_5 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:04
                rzeznia_nr_5 napisał:

> orlando10 napisała:
                >
                > >
                > > Do utrwalenie skutków indywidualnej
                >
                >
                > Tak to się można terapeucić do końca życia,no ale jak lubisz.
                >
                >
                > > oraz do wdrożenia w życie wiedzy o sobie jaką tam posiadłam.
                > >
                >
                >
                > To chyba wdrażać w życie powinnaś w realu a nie na kolejnej terapii.

Chcesz tam być mentorem innych pacjentów czy co?Tak to chcesz wdrażać?
                Coś to nie teges wszystko.
                • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:07
                  rzeznia_nr_5 napisał:

> Chcesz tam być mentorem innych pacjentów czy co?

A skąd taka supozycja?

• rzeznia_nr_5 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:08
                    orlando10 napisała:

>
                    > A skąd taka supozycja?
                    >

To tylko próba logicznego ujęcia.
                    • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:10
                      rzeznia_nr_5 napisał:

> orlando10 napisała:

> To tylko próba logicznego ujęcia.

Oj, widze, że logiką jesteś na bakier ;-) Czy z tego, że chodze na terapię
                      grupową logicznie wynika, że zamierzam tam być mentorem dla reszty pacjentow?
                      Chyba nie...
                      • rzeznia_nr_5 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:15
                        orlando10 napisała:

>
                        > Oj, widze, że logiką jesteś na bakier ;-) Czy z tego, że chodze na terapię
                        > grupową logicznie wynika, że zamierzam tam być mentorem dla reszty pacjentow?
                        > Chyba nie...

Nie,tylko z tego co pisałaś wcześniej m.in. powtarzam:

> do wdrożenia w życie wiedzy o sobie jaką tam posiadłam.(na innej terapii-
                        przyp.)

Mnie to akurat nie powinnaś zarzucać braku logiki.

• orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:06
                rzeznia_nr_5 napisał:

> To chyba wdrażać w życie powinnaś w realu a nie na kolejnej terapii.

Tak, oczywiście, ale tam się nauczę, jak to to zrobić bez uszczerbku dla siebie
                czy innych. Nie jest to takie proste, rzeźnio...
                I wbrew pozorom nie jest to bezładne ganianie po terapiach. Nawet nie masz
                pojęcia, jakie efekty widzę!!! :-)
                • rzeznia_nr_5 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:10
                  orlando10 napisała:

>
                  > Tak,oczywiście, ale tam się nauczę, jak to to zrobić bez uszczerbku dla siebie
                  > czy innych. Nie jest to takie proste, rzeźnio...

To ja nie mówię że proste.Obyś nie wykitowała ze starości zanim ci się wreszcie
                  ud...

> I wbrew pozorom nie jest to bezładne ganianie po terapiach. Nawet nie masz
                  > pojęcia, jakie efekty widzę!!! :-)

No pewnie że nie mam.Skąd mam mieć.
                  • orlando10 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 19:32
                    rzeznia_nr_5 napisał:

> Obyś nie wykitowała ze starości zanim ci się wreszcie
                    >
                    > ud...

Chyba lepiej wyleczyć się na starość, niż czekać aż manna spadnie z nieba?
      • uzus Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 20:27
        rzeznia_nr_5 napisał:

> osoby, że tak się wyraże "prościej
        > zbudowane" są na pewno bardziej podatne na leczenie.

Taa... Jo już sie prawie nie pkom na Wasz Forum, tak mi sie porobiło.
        Pyzdry
        Uzus
        • widelka1 sylwek07 21.01.05, 23:16
          jak jestes z Komorowa to blisko mnie mieszkasz:)
    • sylwek07 Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 02.11.04, 21:44
      milozab_japonski ja mam tak samo i rozumiem Cie doskonale...
      Jak mozesz to pojedz do Komorowa,,mozesz na moj e-mial napisac to Ci powiem co
      i jak,sylwek@gazeta.pl
      tak nie raz jest ze nerwica ustepuje po zniknieciu przyczyny,........
      • fobik Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 04.11.04, 22:44
        hej, ja tez chce info o komorowie...ale nie moge wyslac e-maial do
        ciebie...moze napisz mi szczegoly na gg?
        pzdr
        • sylwek07 numer gg 06.11.04, 13:17
          fobik napisała:

> hej, ja tez chce info o komorowie...ale nie moge wyslac e-maial do
          > ciebie...moze napisz mi szczegoly na gg?
          > pzdr
          --------------------------------------------------
          moj numer : 4817891
    • joljuj Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 06.11.04, 13:06
      hej, wiesz ja choruje na nerwicę wegetatywną ale miała ona dużo wspólnego z
      twoją... tez sie bałam, zwłaszcza gdy gdzies jechalam sama-sklepy supermarkety,
      bałam sie prowadzić samochó mimo ze do tej pory to uwielbiałam, sama sie
      nakręcałam że czegoś tam sie boje a w zasadzie sama nie wiedzialam czego, to
      sie nazywa LĘK PRZED LĘKIEM. ja dopiero po 4 latach walki z ta pieprzona
      nerwica wyszlam na prosta, wiesz kto mi pomóg? lekarz homeopata i tamte leki
      roślinne, a nie cała ta reszta psychotropów.... i faktycznie trzeba wiedziec co
      nas tak naprawde boli, dlaczego tak jest i co powoduje ze takie cos sie z nami
      dzieje...jakbys chciała o tym pogadać to chetnie poklikam
      pozdrawiam
    • gilraena Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 06.11.04, 13:31
      mam nadzieje, ze kiedys uda nam sie z tego wyjsc. czasami jak jest dobrze i
      pomysle o nerwicy, nie mając w danej chwili jej objawów - az nie moge uwierzyć
      w to gó... ale ostatnio mocno mnie trzyma i az do bólu wierze w jej istnienie.
      mimo wszystko warto jakoś sie trzymać dla tych chwil kiedy dobrze jest. znam
      pare historii o ludziach, którzy teraz mogą powiedzieć "miałem nerwice"...
      w ostatnim zwierciadle przeczytalam ciekawy artykuł, o przenoszeniu uczuć
      naszych przodków na nas i o tym jak ich życie poprzez swoistą pamięć
      psychologiczną - wpływa na nas. Facet bał się jezdzic pociągami ( ja tez sie
      boje ). okazało sie ze jego dziadek byl maszynistą i zginął w pierwszych dniach
      wrzesnia 1939, gdy bomba uderzyła w pociąg. gdy męzczyzna przywołal postac
      dziadka, o ktorym nikt nie mowil, uwolnił się od lęku.....nie wiem. moze komus
      wyda sie to smieszne, ale chyba pogrzebie w rodzinnych historiach...
    • mskaiq Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 06.11.04, 13:55
      Mozna ze nerwice mozna pokonac ale cala prace musisz wykonac Ty. Musisz tylko
      rozumiec ze wszystkie leki dzialaja na tej samej zasadzie. Kazdy lek wiaze sie
      z jakim objawem somatycznym. Chce wyjsc na ulice ale boje sie bo kiedy probuje
      mam palpitacje serca, albo motylki w zaladku albo cos innego.
      Jedyny sposob pokonania tego to robic to co chcesz i ignorowac objawy
      somatyczne. Jesli bedziesz im ulegala to staniesz sie wiezniem tych objawow i
      wtedy leki beda sie nasilaly.
      Jesli je zignorujesz i bedziesz robila to czego sie boisz to na poczatku objawy
      somatyczne beda znacznie silniejsze. Beda probowaly Cie zmusic do tego abys sie
      wycofala. Jesli wytrzymasz i nie cofniesz sie to po pewnym czasie ten strach
      zacznie sie zmiejszac i zniknie.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • aneta10ta Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 06.11.04, 16:48
        Dokładnie tak dzieje się podczas psychoterapii. Wiele osób pęka w momencie
        drastycznego nasilenia się objawów, a potem ma żal do psycho, że ten nie
        uczynił cudu.
        Aneta
      • englishinwawa a komus juz cos pomoglo 15.01.05, 19:12
        czesc, ci co rozpisywali sie tutaj kilka miesiecy temu. czy juz wyleczyliscie
        sie albo cos wam pomoglo? czy sadzicie ze czytanie o tym pomaga czy raczej nie.
        wydaje mi sie ze jak czytam o tych objawach to zaraz jestem chora:)
    • aneta10ta Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 06.11.04, 19:06
      Milozab_japonski to zwierz czy roślina?
      • kropka_a Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 15.11.04, 12:30
        Witam!
        Mo wlasnie.Czy to się w ogóle da wyleczyć???
        Mam za soba terapie indywidualna i grupową-skończyla sie w kwietniu, i w
        dalszym ciągu przezywam tak SILNY LĘK,ze czasami naprawde myslę,że już nie
        wytrzymam.Pracuję na pół etatu,w pracy umieram ze strachu,mam ataki paniki,chce
        uciekać,wiem,ze to bez sensu...Markety,koscioły....-mam tak samo jak Wy więc
        rozumiem z czym się zmagacie.
        Przyczyna?Hm.Chodzi o to,ze ja nie za bardzo wiem co jest przyczyną.Miałam w
        domu bardzo trudna sytuację,relacje z matką,teraz mieszkam w innym miescie, w
        tym, w którym pracuje, razem z moim narzeczonym. I dlaczego nie jest dobrze?
        Czemu te cholerne objawy wcale nie ustapiły????? Ani na jotę? jUz nic nie
        rozumiem...Nie mam motywacji i nie chce mi się starac bo nie widzę efektów,nic
        mnie nie zachęca,zeby przezwciężać trudności.
        Proszę,pocieszcie,dodajcie otuchy. Może komus z WAS udało się z tego wyjść i
        teraz jest dobrze.
        Dodam,ze zmagam się juz z ta nerwica ok 4 lat. I dlatego nie mam juz
        cierpliwości.
        Pozdrawiam!
        • mersault Re: nerwica lękowa- czy to się wogole da wyleczyc 15.11.04, 16:14
          >mam ataki paniki,chce
          >
          > uciekać,wiem,ze to bez sensu...Markety,koscioły...

Czuje ze u mnie sie to dopiero zaczyna, staram sie te pierwsze objawy jakos
          racjonalizowac ale ile mozna czuje ze popadam w jakas agorafobie na uczelnie to
          wogole juz nie chodze ale to fobia spoleczna raczej najlepiej sie czuje w domu.
          Pozdrawiam Cie pomysl w takich chwilach ze jest wiecej takich ludzi jak ty...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka