grupowicz 10.01.23, 07:51 Czy ktoś stosował w/w lek w celu wyciszenia lęków? Jakie macie doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xawery39 Re: Propranolol 10.01.23, 12:35 Jest skuteczny , aczkolwiek niektórzy uważają go przestarzały. Przy większej dawce nadmiernie obniża ciśnienie co może być przykro odczuwane. Odpowiedz Link Zgłoś
grupowicz Re: Propranolol 10.01.23, 12:54 Biorę 3x05 mg to śmieszna ilość , ale wystarczy mi. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Propranolol 10.01.23, 14:36 Zapytaj lekarza o Concor Cor. Kiedyś moja kardiolog dała mi go zamiast Propranololu i uważam że jest o wiele lepszy. Praktycznie nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych. Teraz już nie muszę go brać, ale swego czasu bardzo mi pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
grupowicz Re: Propranolol 10.01.23, 20:03 Kardiolog dała na serce. Ja mam od psychiatry. Serce mam zdrowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Propranolol 10.01.23, 22:18 To lek stosowany często u osób ze zdrowym sercem ale mającym z powodu stanów lękowych jakieś kołatania itp. Ten lek chroni serce przed nadmiernym stresem, pomaga też na migreny. Odpowiedz Link Zgłoś
xawery39 Re: Propranolol 11.01.23, 12:01 Kardiolodzy zapisują bisocard . Nazwa k o ł a t a n i a serca jest zbyt ogólnikowa aby zdecydować się na konkretny medykament. Znając historię swojego życia i przypadłości losu pacjent nie powinien ślepo wierzyć diagnozom lekarzy . Medycyna jest w dużej mierze sztuką i czy lepszy jest lek od kardiologa czy od psychiatry zależy od indywidualnej wrażliwości pacjenta. Ja korzystałem z obu recept i też z umiarkowaną skutecznością. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Propranolol 11.01.23, 18:18 Dlatego najpierw miałam zrobione badania, przez kardiologa właśnie (holter, echo serca, badania krwi), żeby określić co się dzieje, bo kołatania to może być wszystko i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
grupowicz Re: Propranolol 12.01.23, 07:38 W moim przypadku, kołatanie jest wynikiem przyjmowania Chloroprthixenu Ogólnie na wyciszenie. Lekarz bardzo luźno podszedł do tego leku tj będzie kołatało - wziąć, nie będzie ,a po pewnym czasie ,jak organizm przyzwyczai się do Chloro.... może nie być kołatania - nie brać , co chyba tak się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 06.03.23, 21:12 Są osoby które nie tolerują betablokerów i jak mają je wtedy brać ? Czasem osoby z nadczynnością tarczycy biorą betabloker przez krótki czas czy doraźnie i potem bezproblemowo odstawiają. Ale nie każdy może odstawić... reakcja na dawkę leku to indyzidualna właściwość pacjenta i jego stanu. Propranolol jest w dawce 10mg na tabletkę. Bisocar i con cor to chyba ta saba substancja tylko inny prodyucent i dlatego inna nazwa produktu leczniczego. Propranolol nie jest selektywnym blokerem receptora adrenergiucznego B1. Działa też na inny receptor adrenergiczny i w taki sposób że powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych więc mocniej może działać na obniżenie ciśnienia krwi ? TSH - hormon stymylujący tarczycę do wytwarzania hormonów jest bardzo wrażliwym parametrem, który można zbadać gdyż bardzo reaguje na zmine w poziomie hormonów tarczycy. MOżna powiedzieć że niektóre betablokery nieco różnią się od siebie tak jak i leki SSRI różnią się od siebie nieco działaniem. Jest też betabloker o nazwie handlowej Nebilet (nebivololum). On ma jakieśdodatkowe działanie , które ponoć powoduje, że ten betabloker ma rzadziej powodować problemy z erekcją które niekiedy mogą zaistnieć u pacjentów przyjmujących betablokery. en.wikipedia.org/wiki/Nebivolol pl.wikipedia.org/wiki/Nebiwolol pl.wikipedia.org/wiki/Propranolol Nebiwolol selektywneie blokuje receptora beta(1) ale działa także jako agonista (pobudza) receptor beta(3). Receptory ß3 występują w woreczku żółciowym, pęcherzu moczowym i w brązowej tkance tłuszczowej. Ich rola w fizjologii pęcherzyka żółciowego jest nieznana, ale uważa się, że odgrywają rolę w lipolizie* i termogenezie w brązowym tłuszczu. Uważa się, że w pęcherzu moczowym powoduje relaksowanie pęcherza i zapobieganie oddawaniu moczu. Z powodu hamowania enzymatycznego fluwoksamina (Fevarin, SSRI) zwiększa ekspozycję na nebiwolol i jej aktywny hydroksylowany metabolit (4-OH-Nebivolol) u zdrowych ochotników (badania kliniczne). * Lipoliza – enzymatyczny proces rozkładu hydrolitycznego triacylogliceroli (trójglicerydów) przebiegający z udziałem lipaz w tkance tłuszczowej prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu, które uwolnione do krwiobiegu, wychwytywane są przez większość tkanek i estryfikowane do acylogliceroli lub utleniane jako główne źródło energetyczne do dwutlenku węgla i wody.Proces ten wykorzystuje się w medycynie estetycznej podczas zabiegu lipolizy iniekcyjnej. Zabieg polega na wstrzykiwaniu w wybrane miejsca substancji, które powodują rozkład komórek tłuszczowych i przyśpieszają ich metabolizm. Celem zabiegu jest redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej i modelowanie sylwetki. (...) pl.wikipedia.org/wiki/Lipoliza www.medhelp.org/posts/Autonomic-Dysfunction/Stopping-Beta-Blocker-Symptoms-Worse/show/1729319 www.medhelp.org/posts/Autonomic-Dysfunction/Discontinuing-Beta-Blockers/show/2922946 www.medhelp.org/forums/Autonomic-Dysfunction/show/266 www.dysautonomiasupport.org/medication-management/ Jest też lek Ivabradyna ale działa na innej zasadzie niż betablokery - działa bezpośrednio na rozrusznik serca (ten biologiczny ?) albo jeszcze jakoś innaczej, działa na jakieś kanały jonowe, to dla tych co nie tolerują beta-blokerów, ale też nie każdy dobrze się czuje po Ivabradynie. Piszę z pamięci więc mogłem coś pomylić pl.wikipedia.org/wiki/Iwabradyna Jesteż zespół tachykardi po pionizacji ciała i tu jest problem z lekami... Zespół posturalnej tachykardii ortostatycznej. Definicja, diagnostyka ... journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/download/37124/26481 web.archive.org/web/20211212001457/https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/download/37124/26481 Niektórzy lekarze nie wiedzą chyba o istnieniu takiej dolegliwości a więc pacjentów którzy coś takiego mają traktują jak schizofreników paranoidalnych którzy maja urojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 06.03.23, 21:26 Jedna lekarz psychiatra mówiła, że Anafranil (klomipramina) i Efexor (wenlafaksyna) to są podobne leki. Inny lekarz psychiatra mówił, że te leki nie są podobne. Zależy w jakim sensie. Obydwa wpływaja na wychwyt zwrotny serotoniny i noradrenaliny, ale klomipramina ma szereg działań na różne receptory czego nie można powiedzieć o Wenlafaksynie. Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 06.03.23, 21:42 Chlorprothixen to nazwa handlowa leku, a nazwa "potoczna" substancji czynnej to Chlorprotiksen lub Chloroprotyksen. Słowa klucze: zarzuć chlora. Przykład uzycia: codziennie zarzucam chlora prze snem. Mnie kiedyś podano najmniejszą dawkę chlora na sen zamiast hydroksyzyny taki byłem ledwo żywy po tym na drugi dzień że olaboga. Oczywiście chyba nikt w to niewierzył, bo widocznie każdy jest taki sam, a tylko ja jakiś inny... Aż poprosiłem pielęgniarke aby mi zmierzyła ciśnienie natepnego dnia, ale chyba było normalne a ja taki słabiutki. Znajomy ze szpitala z krtórym mam kontakt doi tej pory a mineło wiele lat już, brał prawie maksymalne dawki Perazyny dwa albo 3 razy dziennie , ale w końcu go zmogło, że zaczał przycinać komara popołudniu a taki mocny był i mówił że nie prawda, że nie będzie spałw dzień po tym leku. Mialem racje, musiał usnąć troche bo jednak lek działał. POtem w domu to brał i narzekał że jest w stanie warzywnym, brak napedu do działania. Wspierałem go zdalnie przez telefon. Teraz to on jako tako funkcjonuje, nie to co wtedy ale mineły lata świetlne ;-) Aktualnie nieraz do mnie dzwonił i się pytał czy może se chlora dodatkowo łyknąć na uspokojenie... bo kiedyśbrał tzn. nie ażtak dawno i ma jeszcze w domu opakowania. Dziwne że nie zadzwoni do lekarza. Ja już mogę nie pamięaćco on tam aktualnie bierze to jak mam mu odpowiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 06.03.23, 21:58 Był taki jeden skecz Kabaretu Moralnego Niepokoju i też była tam mowa o jakiś chlorach.... ale chodziło raczej o dawanie w szyje :D Np. ktoś kto dużo pije to jest chlorem. Ty chlorze. Ciekawe czy alkoholicy zarzucaja czasem chlora na uspokojenia ? Ale które chlora ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 06.03.23, 22:08 Bo powiedziałem, że źle znoszę hydroksyzynę tzn. samopoczucie na drugi dzień.... i zaproponowano mi chlora :) Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 06.03.23, 22:13 Sulpiryd jednemu takiemu chlorowi przepisano kiedyś, ale oczywiście nie wykupił, tylko chciał sprzedać receptę co by mieć na chlanie i rzeczywiście chyba nieraz dają sulpiryd pijusom z tego co czytałem. Ale wiadomo, że nie każdy kto bierze leki od razu musi być pijokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
milmilmil Re: Propranolol 06.03.23, 23:09 prowadzisz dialog z samym sobą? kim jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 01:16 W pewnym sensie może tak, a może nie. Zalezy, jak na to patrzeć. Jestem trollem internetowym ? Może zagubioną, błakającą się duszą ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 11:41 Przeczytałem, fragment twojego posta z tematu "Powrót do przyszłości" (ang. Back to the future) ;-) I np. używasz metafor w stylu "demony duszy nadal atakowały i totalny brak radości z życia". To drugie rozumiem, a to pierwsze stwierdzenie nie do końca. Sam przezywałem, lub przezywam podobne stany emocjonalne, z tym że ja od kilku lat nie wychodze z domu bo dopadło mnie (stopniowo, a może i nie do końca) obezwładniajhące zmęczenie jak w zespole przewleklego zmeczenia ale takie i to nie są urojenia... Wyobraź sobie jak byś miał upośledzoną pamięć i zmęczenie - jak wtedy chodziłbyśdo lekarza na wizyty ? Też często źle sięczułęm po lekach... Jestem nieco młodszy od Ciebie. Looney Tunes (zwariowane melodie) po polsku | Wskaźnik laserowy Tweety'ego | WB Kids www.youtube.com/watch?v=XipllDixZP0 Looney Tunes po polsku 🇵🇱 | Wskaźnik laserowy Tweety’ego | WB Kids Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 12:06 Jeśli znacie ten film (Powrót do przyszłości - są 3 częsci), to raczcie przyjąć do wiadomości, że główny bohater tego filmu, który w normalnym życiu jest aktorem (Michael J Fox) zachorował na chorobę Parkinsona i założył nawet fundację, która chce znaleźć lek na chorobę Parkinsona. Te różne ruchy mimowolne ciała jakie maja Parkinsonowcy, to z tego co wiem, są tylko skutkami ubocznymi przyjmowania lewodopy itp leków - leków na chorobę Parkinsona. Okazuje się, że podobno osoby chore na Parkinsona słabiej uzalezniają się od papierosów, gdyż widocznie w ich przypadku dym tytoniowy aż tak bardzo ich nie uzależnia, albo jakieś "centrum mózgowe" odpowiedzialne za uzaleznienia nie funkcjonuje prawidłowo, bo są inni ? Osoby które przyjmuja Olanzapinę w znacznych dawkach (np. na nerwicę natręctw) prezentują niekiedy objawy pseudo-parkinsonowskie (Parkinsonizm polekowy) i np. żeby ten parkinsonizm polekowy zwalczyć biorą leki na Parkinsona - leczenie skutków ubocznych innego leku. Znam odrobinę przypadek starszej kobiety, która zachorowała na Nerwicę Natręctw ... i własnie takie leki bierze, a czy jeszcze jakieś inne to nie wiem. Osoba była czynna zawodowo ale przyszła chorobą i... nieznam dokładnie jej historii a jedynie tyle o ile. Nie pamiętam w tej chwili nazwy handlowej leku na Parkinsona jaki bierze ale coś podobnego do tego: Karbidopa + lewodopa (opis profesjonalny) www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=507 Jej Parkinsonizm jest polekowy , po neuroleptykowy. Sztuka to ustawićdobrze leki pacjentowi, żeby nie był zbyt pobudzony, albo senny i żeby leki pomagały na chorobępodstawową. Jeśli chorujący dobrze sięczuje na lekach to może nawet pracować, ale są pewnie ludzie którzy lubią byćchorzy bo choroba to źródło radości i przyjemności ? Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 12:47 Na niewypowiedziane uczucia podobno dobrze robi "knebel farmaceutyczny" w postaci Klozapolu serwowanego 3 razy dziennie (i to w sposób niezgodny ze wskazaniami rejestracyjnymi itp.) a to po to by pacjent spał oprócz snu nocnego, także i po śniadaniu (mimo że i bez klozapolu spał codziennie w dzień....) i po obiedzie i aby nie mógł się dobudzić i był tak słaby by nie mógł za długo ustaćna nogach... ale widocznie to urojenie pacjenta że śpi , jest ospały i brakuje mu sił, energi ? Wiele lat temu tez próbowałem biegać ale zadyszka nie pozwalała, a nawet później mnie zatykało po wejściu na 3 piętro w bloku - tak działały źle dobrane leki. Leki moga pomagać ale i moga działać jak ta przysłowiowa kula u nogi - mniejsza lub większa. Psychiatrzy niektórzy nie rozumieją że nie każdemu leki tak super pomagają że może powrócić do normalnego zycia. Raz mi w szpitalu powiedziała jedna że "leki panu pomagają i czuje się pan dobrze" - a wcale tak nie było. Co ona sobie myślała , że mi wmówi to co nie jest prawdą ? Z choinki sięurwałą czy jak ? Raczej nie bo miała tytuł naukowy dr psychiatri i nawet wiem jaka prace doktorską napisałą... Psychoterapia pozwaliła wymazać z Twojej pamięci różne wspomnienia ? Czy sprawia że już Cię one nie poruszają tak mocno ? I czy to zasługa psychoterapi czy jednak leków. Odstaw leki to zobaczysz jak Psychoterapia Ci świetnie pomogła ;D Oczywiście to ironia, nie odstawiaj leków. Albo lekarz jeden mówi tak, że przecież inni nie mają tak poważnej choroby jak schizofrenia ale biorą leki i normalnie funkcjonują i pracują nawet na cały etat. Czyli lekarz swoją nieudolność chce zamaskować insynuacjami takimi że to pacjent jest winny bo niechce wyzdrowieć ? Nie wszystko musi być powiedziane wprost, jak ktoś ma troche oleju w głowie to się domyśli do czego nawiązuje lekarz. Ale jak lekarz ma gdzieś pacjenta lub go lekceważy to co pacjent ma zrobić? A czy można siłą woli zmusić się do tego żeby nie musieć od leków spać w dzień czy żeby nie mieć innych skótków ubocznych ? Mnie się to nie udało. Wypiłem popołudniową kawę a i tak za pół godziny musiałem się połozyć i spać ze 2 godziny a lekarz się głupio pytał czy mi to przeszkadza :/ i też powiedział że może mi podać nr telefonu do jednego pana co być może przyjał by mnie do pracy ... Czasami się czułem jakbym miał do czynienia z lunatykami... Któzy leczyli by swoje urojoine wyobrażenie o pacjencie a nie pacjenta. Taki mi wyszedł trochę bigosik bo zawarłem w tym wpisie wspomnienia z różnych okresów czy doświadczeń z leczenia u różnych lekarzy. BYły takie okresy na początku leczenia, że po miesiącu, dobrze dobranych lekow wszystkie dolegliwosci mi ustąpiły za wyjątkiem narastających stopniowo skutków ubocznych jak np. wybudzanie sięco około 1.5 godziny przez całą noc - ale mimo to nastrój miałem raczej ok i jakąś pewność siebie , ale sami pewnie wiecie jak bardzo lekarz musi pilnować by utrzymać pacjenta w dobrym stanie- to już pacjhent ma lekami unormowaną pracę układu nerwowego i łatwo aby się to stan względnej homeostazy popsuł. Czasami pacjent czuje się jakby lekaż robił z niego głupka... Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 12:51 "Zrobili mnie lekarzem przemocą. Nigdy mi w głowie nie postały takie mądrości; wszystkie moje nauki doszły zaledwo do sexty. Nie wiem, skąd oni to sobie uroili, ale, skoro spostrzegłem, że chcą koniecznie, abym był lekarzem, zgodziłem się nim zostać na ich odpowiedzialność. A, ba! nie wyobrazisz pan sobie, jak się ta brednia rozeszła; każdy wprost gwałtem chce się we mnie dopatrzeć wielkiego uczonego. Przychodzą ze wszystkich stron po radę, i jeżeli dalej będzie szło tak samo, mam zamiar trzymać się medycyny całe życie. Uważam, że to najlepszy zawód ze wszystkich: czy bowiem robić dobrze, czy źle, zawsze się bierze jednaką zapłatę. Fuszerka nigdy nie spada na nas; przykrawamy materię, jak się nam żywnie podoba. Szewcowi, który robi buty, nie wolno zepsuć kawałka skóry, żeby nie musiał zapłacić; ale tu wolno zepsuć całego człowieka zupełnie darmo. Omyłki nie dotyczą nigdy nas; to zawsze wina tego, co umiera. Wreszcie największa zaleta tego zawodu to to, że nieboszczyki to ludzie niezrównane wprost uprzejmości i dyskrecji i jeszcze nikt nie słyszał, aby się który poskarżył na lekarza, który go sprzątnął." Molier (Jean Baptiste Poquelin) (1622-1673), Lekarz mimo woli (Le Médecin malgré lui) (1666), tłum. Tadeusz Boy-Żeleński Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 08.03.23, 14:14 Adnotacja / korekta do mojego wczesniejszego wpisu z 07.03.23, 12:47. Źle napisałem, bo napisałem, że "Albo lekarz jeden mówi tak, że przecież inni nie mają tak poważnej choroby jak schizofrenia ale biorą leki i normalnie funkcjonują i pracują nawet na cały etat." Oczywiście chciałem napisać coś innego, a mianowicie, że "Albo lekarz jeden mówi tak, że przecież inni mają tak poważną chorobę jak schizofrenia ale biorą leki i normalnie funkcjonują i pracują nawet na cały etat." No to ja nie wiem co za schizofrenie oni mają ? Może leki im wyłączają objawy paranoidalne i czują się normalnie oraz nie mają innych chorób towarzyszących itp itd. Jak ktoś nie ma nogi bo mu ją amputowano, to już mu nie odrośnie i ma przyczynę niepełnosprawności do końca życia, ale jak ktoś ma usunięty fragment mózgu (a przez to m.in. ubytek w polu widzenia) to można komuś z orzeczenia usunać przyczyne neurologiczną niepełnosprwności ? Okazuje się, że można - mnie już w drugim orzeczeniu pozbawili przyczyny niepełnosprawności (nie ZUS, tylko powiatowy zespół ds. orzekania o niepełnosprawności). Podobno mózg jest plastyczny, a zatem dlaczego wzrok mi nie powrócił do normy ? Może mam też inne komplikacje zdrowotne ? Słyszeliście o czymśtakim jak bólke fantomowe? Może nas boleć częśc ciała której już nie mamy, bo została wcześniej amputowana. Ktoś mi o tym mówił i rzeczywiście medycyna zna takie coś jak bóle fantomowe. Odpowiedz Link Zgłoś
milmilmil Re: Propranolol 07.03.23, 14:00 ale Ty masz tempo.. :-) pytanie tylko co/kogo chcesz dogonić? Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 14:07 Znasz trochę angielski ? To pytanie jest skierowane do Ciebie, kolego symaptyczny ;-) A właściwie to wrzuciłem ten filmik bo jest zabawny i nie koniecznie odnosi się do mnie czy do kogoś innego w 100% , jedynie pokazuję pierwszą wizytę o znachora. "Łapy, łapy, 4 łapy, a na łapach pies kudłaty. Kto dogoni psa, kto dogoni psa... hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
milmilmil Re: Propranolol 07.03.23, 14:30 ja chciałem dogonić "coś" czego nie mogłem dogonić... czas ale przy okazji znalazłem "perłę" A Ty coś znalazłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 18:44 "Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart" Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 18:47 Ten paradygmat wyznacza zakres możliwych pytań i możliwych odpowiedzi. Wszystko co jest poza zostaje odrzucone. Pomijane anomalie kumulują się i rosną w siłę. Po dojściu do przełomowego punktu rozpoczyna się rewolucja, otwierają się horyzonty myślowe, odrzucone fakty zostają uznane, na końcu stają się podstawą nowego paradygmatu. www.taraka.pl/napiorkowskiego_wernakularna_ezoteryka Odpowiedz Link Zgłoś
milmilmil Re: Propranolol 07.03.23, 19:21 „Bądźcie tymi, którzy przechodzą mimo!" Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 20:44 What about being unable to speak ? matrix.fandom.com/wiki/Unable_to_Speak www.powerthesaurus.org/being_unable/synonyms MATRIX: AGENT SMITH WAS RIGHT! youtu.be/tau6qKb0RY4 MATRIX: AGENT SMITH WAS THE REAL ANOMALY! youtu.be/XimUx7qnjTo Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 07.03.23, 21:03 Morfeusz spotka twojego kota www.youtube.com/watch?v=jvDRfb60nwI Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 08.03.23, 10:50 Outsider ? Raczej nie... youtu.be/snCjMHx0vBw Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 08.03.23, 09:53 pl.wikipedia.org/wiki/Dysautonomia duckduckgo.com/?q=zespół+tachykardii+ortostatycznej&ia=web ---------------------------- Test Pochyleniowy (ang. Upright Tilt Table Test, Head Up Tilt Test - HUTT) ---------------------------- pl.wikipedia.org/wiki/Test_pochyleniowy duckduckgo.com/?q=test+pochyleniowy&ia=web duckduckgo.com/?q=table+tilt+test&iax=videos&ia=videos Co to jest praca kazuistyczna ? -> Zespół posturalnej tachykardii ortostatycznej. Definicja, diagnostyka różnicowa i leczenie [ III Katedra i Kliniczny Oddział Kardiologii, Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ] (...) U pacjentów z podejrzeniem POTS należy wykonać następujące badania: pełna morfologia krwi, stężenie glukozy, elektrolitów, hormonów tarczycy, profil kostny, poziom kortyzolu w surowicy krwi, poziom katecholamin we krwi i w moczu. Stężenie norepinefryny w osoczu należy zmierzyć w pozycji leżącej i po 15 minutach stania. Stężenie norepinefryny u pacjentów z POTS w pozycji leżącej często znajduje się w górnej granicy normy, natomiast w pozycji stojącej zwykle jest podwyższony (? 600 pg/ml). Do rozpoznania POTS wykorzystywany jest test pochyleniowy, ale diagnostyka różnicowa wymaga wykonania elektrokardiogramu (EKG), zdjęcia rentgenowskiego (RTG) kręgosłupa szyjnego, tomografii komputerowej (CT, computed tomography) mózgu, elektroencefalografii (EEG). Wśród schorzeń prowadzących do podobnych objawów należy uwzględnić guz chromochłonny nadnerczy, tachykardię zatokową oraz zespół przewlekłego zmęczenia. (...) źródło: journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/download/37124/26481 web.archive.org/web/20211212001457if_/https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/download/37124/26481 Powinno się też zbadać poziom metabolitów witaminy D(chelekalcyferol i kalcytriol): pl.wikipedia.org/wiki/Cholekalcyferol www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=183 pl.wikipedia.org/wiki/Kalcytriol www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=433 2012 1-alfa hydroxylation defect in postural orthostatic tachycardia syndrome: remission with calcitriol supplementation pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22891006/ pełna wersja pracy: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433525/ pl.wikipedia.org/wiki/Klonidyna Na rynku dostepnych jest wiele Glikokortykosteroidów (analogów kortyzolu ?), np. fludrokortyzon www.mp.pl/pacjent/leki/lek/99294,Cortineff-tabletki ------- Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 08.03.23, 10:12 Na zagranicznym forum to ludzie pisali, że brali nawet Sudafed (pseudoefedrynę) i pomagał.... www.healthrising.org › forums Ale uwaga, uwaga: www.health.harvard.edu/heart-health/dont-let-decongestants-squeeze-your-heart Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 08.03.23, 10:39 A jest też taka przypadłość jak 'obrzęk naczynioruchowy' (jedna z przyczyn zatykanie nosa ?) oraz pl.wikipedia.org/wiki/Obrzęk_limfatyczny pl.wikipedia.org/wiki/Obrzęk_naczynioruchowy Miałem chyba i to i to ... Obrzęk ciastowaty na łydkach, kostkach u nóg kilka lat temu jak odstawiłem na 2 dni atenolol i wziołem troche hydroksyzyny a byłęm po leczeniu amoxycyliną i metronidazolem i napiłem się jeszcze kieliszek wina - nalewka z aronii. Wznowiłem atenolol + Solian i nogi zrobily się wysmukłe, ale nie mam zdjeć czy nagrań wideo żeby udowodnić że tak miałem... A także przekroczony poziom przeciwciał IgE całkowite (02.07.2010; IgE= 181, przy normie 120; może od papierosów ?) pl.wikipedia.org/wiki/Immunoglobuliny_E en.wikipedia.org/wiki/Immunoglobulin_E Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 08.03.23, 14:33 forum.gazeta.pl/forum/w,99,174857335,174857335,Propranolol.html?t=1678281284#p175446826 Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 08.03.23, 17:52 Rozmawiałem w szpitalach z różnymi pacjentami i jeden gostek mówił, że po jednym leku był otumaniony ale po zmianie na wenlafaksynę się poprawiło - niebo a ziemia (możliwe, że miał chorobędwubiegunową). Apetyt miał już wtedy dobry, a nawet kawał chłopa z niego było. Pewnie miał coś podawane na noc do tej wenlafaksyny, bo na samej wenlafaksynie to z apetytem chyba nie jest za dobrze ? Dawno temu raz usłyszałem od jednego lekarza, że jakby mi zwiększył dawkę wenlafaksyny to bym w ogóle przestał jeść (brałem wtedy max 37,5 mg - zaczynałem od 1/4 tabletki dwa razy dziennie Axyven'u) - jakoś tak to mniej więcej było i oczywiście ten Solian, który ciężko mi odstawić. Ostatnim razem wznowiono mi Solian gdy byłem w szpitalu (bo przy przyjęciu mi go zabrano) ale tak, że dawano mi go na noc 200 mg. Po kilku dniach zaczołem budzić się kilka razy np. po 4 godzinach od zaśniecia i potem jeszcze kilka razy dosypiałem przed południem. Kto to widział, żeby dawać Solian 200mg na noc do Klozapolu i innych leków? Któregoś tam razu jeden Pan mówił, że ma bodaj depresje. Taki był spokojny ale mówił że odczuywa takie wewnętrzene napięcie czy drżenie. Jak się rozmawia z kimś kto ma tą samą czy podobną chorobę to sie okazuje, że ma takie same czy podobne objawy i już można znaleźć jakąś nić porozumienia :) Ale niektórzy kłamią, bo np. mają nerwicę natręctw i jakoś funkcjonują, prowadzą auto itd. dopiero później przyznają się do tego, że mają nerwicę natręctw a nie depresjo-nerwicę i sprawa sięwyjaśnia nieco. Ta osoba też mówiła, że lekarz ja przeprosił za niewłaściwe leczenie i powiedział tak mniej więcej - ja Panu dawałem różne leki tak na chybił trafił, bo nie wiedziałem co Panu jest. Może to było jeszcze innaczej ? Kto to wie ? Nieraz się ma takie objay, że wstyd się pryznać, ale są osoby co nie mają z tym problemu i mówią od razu. Natomiast pewni lekarze mówią, że lepiej nie mówić pewnych rzeczy, a przynajmniej niektórym, bo można narazić sięna ostracyzm - odrzucenie, potępienie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 21.03.23, 12:23 "Hipochondria - objawy i leczenie (terapia) lęku o zdrowie Każdy z nas na myśl o słowie hipochondryk, instynktownie wyczuwa, iż dotyczy ono osoby, która przesadnie przejmuje się swoim zdrowiem, boi się że zachoruje lub uważa, że już jest chora a lekarze nie dostrzegają zagrożenia. Rzeczywiście, osoby cierpiące na to zaburzenie bardzo często myślą o swoim zdrowiu, obawiają się o nie, zwykle również często odwiedzają lekarzy lub wykonują badania diagnostyczne, aby udowodnić sobie, że cierpią na chorobę, o której istnieniu są przekonani. Hipochondryk to osoba, która nieustannie doszukuje się chorób i różnych problemów zdrowotnych. Pacjenci często potrzebują kolejnych badań w celu sprawdzania swojego stanu zdrowia. Co to jest hipochondria? Zaburzenia hipochondryczne należą do tych z grupy somatyzacyjnych, somatoformicznych. Słowo "hipochondria" pochodzi od greckiego hipokhondria, które oznacza chrząstkę i "ma związek ze starożytnym przekonaniem, że wnętrzności klatki piersiowej odpowiadały za smutek, zamartwianie się i melancholię" [2]. W literaturze naukowej możemy znaleźć definicję, zgodnie z którą hipochondria to "uporczywe przekonanie o istniejącej lub zbliżającej się chorobie mimo braku medycznego uzasadnienia" . Zaburzenia hipochondryczne charakteryzują się lękiem o zdrowie. Pacjenci boją się zachorować, często na konkretną chorobę, lub są przekonani, że już na takową cierpią, choć nie mają podstaw somatycznych. Charakterystyczne jest również to, iż zwykle osoby cierpiące na hipochondrię mają tendencję do obserwowania własnego ciała, doświadczanych symptomów, których interpretacja zwykle prowadzi do przekonania o patologii. (...) Odmowa leczenia ze strony specjalisty, zwykle skutkuje wizytą u kolejnego. Osoby chore zazwyczaj w końcu trafiają do psychologa na terapię, ale ta może nie przynieść szybkich rezultatów, ze względu na pojawiający się opór ze strony pacjenta negującego jej konieczność. Często też rezygnują z oddziaływań terapeutycznych, kiedy uświadamiają sobie, iż np. nie będą w stanie przekonać terapeuty do swoich przeświadczeń o chorobie.(...)" Więcej pod adresem: www.medicover.pl/zdrowie/psychiczne/hipochondria/ web.archive.org/web/20221205073148/https://www.medicover.pl/zdrowie/psychiczne/hipochondria/ Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 21.03.23, 12:51 Wydaje mi się , że to słowo bywa niekiedy nadużywane. Czy każda osoba borykająca się z zaburzeniami lękowo-depresyjnymi to hipochondyk? Hipochondria to zaburzenie nerwicowe którego istotą jest zaabsorbowanie możliwości wystąpienia poważnej choroby. Charakteryzuje się ciągłym lękiem i niepokojem o życie i zdrowie, a także często przekonaniem o posiadaniu nieuleczalnej choroby somatycznej. (...) Strona główna -> Zaburzenia lękowe -> Artykuły z kategorii: Zaburzenia lękowe -> Nerwica hipochondryczna: Według niektórych lekarzy nerwica (zaburzenia lękowe) = nerwica hipohondryczna = schizofrenia i z naruszeniem wszelkich procedór stosują jako lek pierwszego rzutu neuroleptyk klozapina (oczywiście bez rezultatu, a nawet z pogorszeniem i mimo pogorszenia leczą na siłe klozapolem i innymi lekami). www.psychiatria.pl/artykul/nerwica-hipochondryczna/13866 Jak często występuje hipochondria? ... Przyczyna powstawania zaburzeń o charakterze hipochondrycznym... Hipochondria jako choroba przewlekła... Można wymienić dwa rodzaje hipochondrii: - pierwotną, w której dolegliwości mają charakter trwały; - wtórną, która jest konsekwecją lęku i przebiega z naprzemiennie pojawiającymi się fazami nasilenia i remisji z współistniejącymi chorobami psychicznymi, np. depresją lub schizofrenią. Obraz kliniczny: Główną cechą hipochondrii jest lęk przed poważną chorobą. Pojawia się on pomimo zapewnień lekarzy o zdrowiu i prawidłowych wynikach badań (a jaki badania się robi i czy są to wszystkie możliwe badania?). Jednym z elementów w obrazie klinicznym oprócz przekonania o chorobie jest dążenie do jej zdiagnozowania, a pacjenci bardziej koncentrują się na podłożu niż na samych objawach. Czyli zupełnie innaczej niż w nerwicy klasycznej gdzie jest skupianie się , właściwie odczuwanie tych objawów, które są dyskomfortem. Leczenie: Leczenie hipochondrii opiera się na połączeniu metod psychoterapeutycznych i farmakoterapii. Psychoterapia obejmuje głównie terapię poznawczo-behawioralną, która skupiona jest na modyfikowaniu nieprawidłowego myślenia i zachowania. Poprawia ona ogólne samopoczucie i funkcjonowanie pacjenta. Leki stosowane w hipochondrii maja głównie za zadanie wyciszenie objawów lęku i depresji, zwykle w tym celu stosowane są leki antydepresyjne i wybrane neuroleptyki. Neuroleptyki na 100% czy z refundacją ? Jeśli lek nie jest zarejestrowany do leczenia danego schorze4nia / zaburzenia to odpłatnośćwynosi 100%. www.psychiatria.pl/artykul/nerwica-hipochondryczna/13866 web.archive.org/web/20220119044536/https://www.psychiatria.pl/artykul/nerwica-hipochondryczna/13866 web.archive.org/web/20170802004614/https://www.psychiatria.pl/artykul/nerwica-hipochondryczna/13866/2 Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Propranolol 21.03.23, 12:59 A jeśli lekarz okaże się być hipochondrykiem, to będzie wtedy wymyślał coraz to nowe zaburzenia osobowości u pacjenta (możliwe, że niektóre zaburzenia osobowości wzajemnie się wykluczają ?) oraz to nowe jednostki chorobowe i wmawiał je pacjentowi a negował inne bardziej prawdopodobne ? Odpowiedz Link Zgłoś