20.02.23, 18:40
Czy przysługuje mi renta nawet jeśli się nie uczę ani nie pracuję? Mam 23 lata, skończyłam technikum ekonomiczne w 2019 roku, od tamtego czasu siedzę w domu z powodu moich chorób - depresji, fobii społecznej i zespołu lęku uogólnionego. Choruję mniej więcej od lat nastoletnich, zachorowałam kiedy jeszcze byłam w szkole, ale do lekarzy zaczęłam chodzić dopiero pod koniec 2019 roku, czyli już po ukończeniu szkoły. Mam zamiar poprosić moją psychiatrę o zaświadczenie że nie mogę pracować. Czy z takim zaświadczeniem mogę dostać rentę w moim przypadku? Albo chociaż zasiłek z Miejskiego Ośrodka Polityki Społecznej? Te pieniądze przydałyby mi się na psychoterapię
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Renta 20.02.23, 22:08
      Wklejam Ci tu warunki jakie trzeba spełnić żeby otrzymać rentę, przy okazji nie tak trudno to samemu wygooglać, trochę mogłabyś się wysilić.

Warunkiem uzyskania renty w przypadku depresji jest uznanie chorego za niezdolnego do pracy.
      Inna nazwa renty z tytułu niezdolności do pracy, to renta inwalidzka.
      O niezdolności do pracy decyduje lekarz orzecznik ZUS.
      Orzecznik ZUS może przyznać rentę inwalidzką stałą lub okresową.
      Od decyzji orzecznika ZUS można się odwołać w ciągu 14 dni od otrzymania decyzji (potem sprawa nie będzie rozpatrywana).
      Sprzeciw wnosimy do komisji lekarskiej ZUS.
      Orzeczenie o niezdolności do pracy obowiązuje maksymalnie 5 lat (dłużej - tylko wtedy, gdy zgodnie ze stanem wiedzy medycznej chory nie ma szans na odzyskanie sprawności).
      O rentę z tytułu niezdolności do pracy mogą się ubiegać tylko osoby, które wcześniej pracowały (przerwa od ostatniego zatrudnienia nie może być dłuższa niż 18 miesięcy)
      Ważny jest też staż pracy - zależy on od wieku, np. osoba, która stała się niezdolna do pracy nim skończyła 20 lat, musi być wcześniej zatrudniona minimum przez rok, a ktoś, kto ma ponad 30 lat powinien wcześniej przepracować minimum 5 lat.
      Jeżeli ktoś nie ma wystarczającego wieku czy stażu, ale niezdolność do pracy wystąpiła u niego przed 18 rokiem życia, osoba taka ma prawo starać się o rentę socjalną.
      Renta socjalna to 100 procent najniższej renty przyznawanej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.
      • betixa Re: Renta 20.02.23, 23:04
        Czy trzeba jakoś udokumentować że niezdolność do pracy wystąpiła przed 18 rokiem życia?
        • mardaani.74 Re: Renta 21.02.23, 02:08
          Tak, potrzebne są zaświadczenia od lekarza który Cię leczył, ale dokładnie jakie to Ci nie powiem, bo nigdy nie załatwiałam renty. Znam osobę która ma rentę z powodu depresji, ale to jest starsza osoba, która przepracowała wiele lat i dwa razy była hospitalizowana, bierze cały repertuar leków i ogólnie ma dodatkowo inne choroby.
          Renta w Twoim wieku to jak zakopanie się żywcem, to nie jest dobry pomysł. Musisz wyjść wreszcie ze strefy komfortu, bo to jedyny sposób na normalne życie. Nie da się pokonać fobii społecznej siedząc w domu. Praca jest bardzo ważna, i spróbuj czegokolwiek, jakiegokolwiek zajęcia, może się okazać że strach ma tylko wielkie oczy.
          • betixa Re: Renta 21.02.23, 14:03
            Moja fobia społeczna, depresja i mój zespół lęku uogólnionego są w takich stadiach, że nie jestem w stanie podjąć pracy, potrzebuję psychoterapii żeby nad tym pracować
            • mardaani.74 Re: Renta 21.02.23, 14:06
              Z czego teraz żyjesz?
              • betixa Re: Renta 21.02.23, 14:17
                Utrzymuje mnie mama, jej partner i czasami dostaniemy jakiś zasiłek z MOPSu
                • mardaani.74 Re: Renta 21.02.23, 18:58
                  no to nie za dobrze, musisz walczyć bo to wegetacja a nie życie
                  • betixa Re: Renta 21.02.23, 19:46
                    No właśnie dlatego chcę iść na psychoterapię, to moje wielkie marzenie, bez niej nie ruszę naprzód
                    • mardaani.74 Re: Renta 21.02.23, 23:20
                      Możesz zacząć czytać książki, poradniki na ten temat, nie wszystko trzeba mieć podane na tacy w gabinecie. Samemu można wiele zdziałać z fobią społeczną, i tak leczenie fobii opiera się na ekspozycjach a nie na samym gadaniu. Masz dostęp do internetu to chyba jesteś w stanie ogarnąć jakąś wiedzę na ten temat? Są psychoterapie online, jak się chce to się da.

Moim zdaniem szukasz wymówek żeby nie opuszczać strefy komfortu. Po co się wysilać, w pracy jest kruczno i mruczno a z głodu nie umierasz.
                      • naamahh Re: Renta 29.04.24, 18:44
                        Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Typowe rady kogoś, kto nie ma pojęcia i depresji w stylu "weź się w garść". Możesz również się trochę wysilić i przeczytać choć jeden artykuł o depresji i lęku społecznym a się głupio wymadrzac
                        • mardaani.74 Re: Renta 01.05.24, 15:59
                          Zamiast krytykować dawaj swoją wersję, chętnie poczytam jak sobie rozmawiasz z Betixą/Terują.
                        • ewuniek1500 Re: Renta 21.02.25, 12:09
                          Dokładnie, życzę każdemu kto daje takie rady jak mardaani.74, żeby przez jeden dzień pożył sobie z zaawansowaną nerwicą/depresją, to bankowo przestał by pisać takie brednie
                          • chocolate_dog123 Re: Renta 21.02.25, 12:43
                            Po co wygrzebujesz stare wątki. Spuszczać się nad jakimś tematem, gdzie laska już dawno mogła się wyhustać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka