akrusz 11.11.04, 14:20 prosze o opinie w sprawie przyjmowania lekow antydepresyjnych (seronil, zolafren) w czasie ciazy. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szamanka78 Re: ciaza a leki 13.11.04, 17:05 wszytkie ulotki zawieraja informację,ze w ciązy leki antydepresyjne są szkodliwe... a co z kobietami które maja depresję podczas ciąży, niezbyt pomyslane... Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: ciaza a leki 13.11.04, 19:03 Mam podobny problem zaczełam brać seronil i chciałabym zajsc w ciąże,rozmawialam i z ginekologiem iz prof.psychiatrii.Doszli do wniosku ,że seronil jest jednym z lepiej przebadanych leków i nie stwierdzono działania terogennego czytałam też wypowiedzi kobiet,które brały na poczatku ciązy leki i urodziły zdrowe dzieci ,zdaje sobie sprawe,że najlepiej nic nie brać ale jak nie ma innego wyjścia,przygnębienie,ciagłe napiecie emocjonalne,stres tez nie wpływa korzystnie ani na matkę a tym bardziej na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: ciaza a leki 13.11.04, 19:29 na wszystkich ulotkach jest napisane, ze lekarz ma rozważyć korzyści i ewentualne zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: ciaza a leki 15.11.04, 09:56 czytałam też wypowiedzi kobiet,które brały na poczatku ciązy leki i > > urodziły zdrowe dzieci Ja jestem jedną z takich kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: ciaza a leki 16.11.04, 17:42 Czy mogłbyś powiedzieć coś więcej jak długo i co brałas w którym tygodniu przerwałaś to dla mnie ważne bo właśnie stoje przed takim dylematem i chciałabym wiedzieć jak najwięcej,mam wyrzuty sumienia ,że decyduje się na to świadomie prosze i kilka słow. Odpowiedz Link Zgłoś
kurzak1 Re: ciaza a leki 26.11.04, 19:14 też mam ten problem. Ciągle myślę o dziecku, a mam nawracajaca nerwicę lękowo- depresyjną. I też od czasu do czasu biore leki i nie mam żadnej gwarancji,że w ciąży nie będę ich potrzebować. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: ciaza a leki 28.11.04, 18:35 Ja narazie biorę seronil jak zajdę w ciąze to odstawie. Odpowiedz Link Zgłoś
alutka7 Re: ciaza a leki 30.11.04, 11:57 też mam taki problem-marzę o dziecku ale równocześnie wiem ,że w czasie ciąży nie można przyjmować tego typu leków.Jestem w o tyle komfortowej sytuacji ,że nie kwalifikuje sie do leczenia farmakologicznego. Od 2 miesięcy chodzę na intensywna terapię grupową i mam nadzieje ,że to pomoże.Niemniej jednak mam w kieszeni ten rudotel który już kilka razy zdażyło mi sie doraźnie zażyć. i co będę musiała zrobic jeżeli ten potworny lęk dopadnie mnie w czasie ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: ciaza a leki 30.11.04, 13:15 Dużo kobiet ratuje się wówczas relanium (nazywa się że biorą to to na skurcze). Odpowiedz Link Zgłoś