Dodaj do ulubionych

Muzyka na nerwy stres psychike

09.03.26, 00:03
Tak się składa od razu mówię że będę pisał za pomocą translatora głosowego bez przecinków kropek Tak się składa że jestem krótkofalowcem interesuje się Radiem No i słucham też muzyki i każdy rodzaj muzyki jest dobry jeden z profesorów księży powiedział nie wolno słuchać Tylko muzyki szatanistycznej No dobra ale jaka jest najlepsza muzyka na nerwy ukojenie relaks każdy lubi swoje więc ja najbardziej lubię operetkę operę Nabucco Carmen techno operę oraz muzykę techno orkiestra muzykę instrumentalną melodyjną trochę techno No i oczywiście troszeczkę muzyki folkowej Śląskiej i niemieckiej A wy jak jaką lubicie
Obserwuj wątek
    • multar Re: Muzyka na nerwy stres psychike 25.03.26, 15:32
      Witam
      Rozumiem Cię bardzo dobrze. Ataki paniki po porodzie to naprawdę trudny okres, zwłaszcza gdy masz małe dzieci i chcesz dla nich być w pełni obecna.
      Ewelon (wenlafaksyna) u wielu osób na początku rzeczywiście może nasilać lęk i ataki paniki to dość częsta reakcja w pierwszych tygodniach. To, że czujesz się gorzej, nie znaczy, że tak będzie zawsze, ale warto o tym powiedzieć psychiatrze. Czasem pomaga wolniejsze zwiększanie dawki albo zmiana leku.
      Co do muzyki, super, że szukasz sposobów na wyciszenie.
      Z tego co zauważyłam u siebie i u wielu osób z nerwicą, najlepiej działają spokojniejsze, melodyjne rzeczy bez ostrych dropów i agresywnych bitów. Szczególnie pomaga:

ambient / lo-fi
      klasyka (np. Debussy, Chopin, Max Richter)
      soundtracki filmowe (Hans Zimmer – spokojniejsze kawałki, Ólafur Arnalds, Ludovico Einaudi)
      muzyka instrumentalna bez wokalu

Jeśli lubisz trochę bardziej elektronicznie, to delikatne techno / deep house bez wokalów też może działać, ale tylko jeśli nie podkręca Ci tętna.
      A Ty jaką muzykę najczęściej włączasz, gdy jest źle?
      Trzymam za Ciebie kciuki. Daj znać, jak się czujesz po zmianach z lekiem.

Jeśli zmagasz się z nerwicą lub lękiem – zapraszam na znerwicowani.pl
      Anonimowe historie, wsparcie i praktyczne techniki → znerwicowani.pl
      Forum: znerwicowani.pl/forum/
      • sp9tcu Re: Muzyka na nerwy stres psychike 29.03.26, 23:17
        Czyś to napisał ze złości chłopie po pierwsze jestem mężczyzną a nie kobietą i nie życzę sobie takich podśmiechówek Proszę mnie przeprosić a po drugie myślę że pisałeś to po jednym piwie Zgłaszam do moderacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka