Dodaj do ulubionych

sposoby na depresje

31.12.04, 07:11
byl tu watek o sposobach na depresje
tak sie zlozylo ze uciekl w dygresje

...tak tak, po prostu rotfl

Nie wiem jak rzecz sie ma u was, ale ja potrzebuje coraz to wiekszych
wrazen...zastanawiam sie tylko jak dlugo ta spirala moze sie rozkrecac.
Zachowania ktore kiedys wzbudzaly we mnie silne emocje - dzisiaj stracily
jakikolwiek ladunek uczuciowy i staly sie wrecz codziennoscia.

paradoksalnie zgine z wlasnej reki ale nie z wlasnej woli

nie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 100krotki Re: sposoby na depresje 31.12.04, 08:06
      lady_maggot napisała:

> Nie wiem jak rzecz sie ma u was, ale ja potrzebuje coraz to wiekszych
      > wrazen...zastanawiam sie tylko jak dlugo ta spirala moze sie rozkrecac.

a co za problem przestać nakręcać tą spiralę?
      nie wiem l_maggot ile masz lat i czy wiesz jak działa zegar na sprężynę
      może w jakimś antykwariacie znajdziesz opis działania takiego zegara, albo u
      starej jakiejś babci czy dziadka nawet "żywy" egzemlarz napotkasz
      a jak już napotkasz, to ...spróbuj nie nakręcić sprężyny..i...

poczekam na twoje osobiste doświadczenie z tego typu sposobem na depresję
    • mskaiq Re: sposoby na depresje 31.12.04, 08:45
      Mysle ze piszesz o rosnacej obojetnosci do wszystkiego co jest wokol Ciebie.
      Wedlug mnie jest to jeden z najsilniejszych objawow depresji. Pozbycie sie tej
      obojetnosci jest niezwykle wazne, oznacza pozbycie sie depresji.
      Kiedys, dawno temu potrafilem sie cieszyc kazda rzecza wokol mnie, nie
      potrzebowalem krytykowac, wszystko bylo wazne i mialo sens, akceptowalem
      wszystko jakim jest.
      Pozniej to sie zmienilo, pojawila sie krytyka, nietoleracja, brak sensu, zlosc
      itp. Dzisiaj wrocilem do tego co bylo dawno, potrafie sie cieszyc wszystkim i
      wszystko ma sens.
      Mysle ze bez odnalezienia wartosci nie mozna wyjsc z depresji, nie ma wtedy
      radosci, jest tylko obojetnosc a to odbiera motywacje i chec do dzialania.
      Kazda proba wyjscia z depresji po kilku probach staje sie coraz mniej wazna i
      staje sie obojetna, schodzi na dalszy plan. Wracamy do tego co bylo, czesto po
      takiej probie wyrwania sie z depresji oddajemy jej cos co bylo kiedys dla nas
      wazne. Widzialem jak Matka obojetnieje na Swoje dziecko ktore kiedys kochala
      ponad wszystko. Nie wolno nic oddac depresji, trzeba wrocic do wartosci, kiedy
      te wartosci sa w nas depresja jest bezsilna, niczego nie moze nam odebrac. To
      my musimy odebrac jej wszystko co zabrala, odbieramy jej nasze zycie, ktore
      jest piekne bez niej.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • 100krotki Re: sposoby na depresje 31.12.04, 10:09
        mskaiq napisał:

> Nie wolno nic oddac depresji, trzeba wrocic do wartosci, kiedy
        > te wartosci sa w nas depresja jest bezsilna, niczego nie moze nam odebrac. To
        > my musimy odebrac jej wszystko co zabrala, odbieramy jej nasze zycie, ktore
        > jest piekne bez niej.
        > Serdeczne pozdrowienia.

piękne życzenia noworoczne dla wszystkich depresjonatów :)))
        ja bym jeszcze dodała, żeby odebrać nie tylko depresji to co nam bezpowrotnie
        zabrała, czyli czas,ale i wszystko to co odebrać można od innych złodziei
      • lara_croft Re: sposoby na depresje 05.01.05, 14:11
        > Mysle ze piszesz o rosnacej obojetnosci do wszystkiego co jest wokol Ciebie.
        > Wedlug mnie jest to jeden z najsilniejszych objawow depresji. Pozbycie sie tej
        > obojetnosci jest niezwykle wazne, oznacza pozbycie sie depresji.
        > Kiedys, dawno temu potrafilem sie cieszyc kazda rzecza wokol mnie, nie
        > potrzebowalem krytykowac, wszystko bylo wazne i mialo sens, akceptowalem
        > wszystko jakim jest.
        > Pozniej to sie zmienilo, pojawila sie krytyka, nietoleracja, brak sensu, zlosc
        > itp.

Jakbym czytała o sobie:(

Dzisiaj wrocilem do tego co bylo dawno, potrafie sie cieszyc wszystkim i
        > wszystko ma sens.
        > Mysle ze bez odnalezienia wartosci nie mozna wyjsc z depresji, nie ma wtedy
        > radosci, jest tylko obojetnosc a to odbiera motywacje i chec do dzialania.

Jak tego dokonać?
        Gdzie, u kogo szukac pomocy?
    • lucyna_n Re: sposoby na depresje 31.12.04, 11:36
      Ciekawi mnie bardzo do czego juz sie posunelas w tym nakrecaniu spirali, rozumiem ze skoki
      spadochronowe to juz nie to co tygrysy cieszy najbardziej?
    • mskaiq Re: sposoby na depresje 05.01.05, 14:28
      Jak sobie poradzic laro_croft z obojetnoscia, mysle ze jest tylko jeden sposob.
      Ja staralem sie aby wszystko bylo wazne, wbrew uczuciom ze nic nie jest wazne.
      Walczylem o to tak dlugo az moje uczucia zaczely isc za moimi myslami. To
      bardzo stara prawda ze mysli biegna za uczuciami ale dzieje sie i na odwrot
      uczucia biegna za myslami.
      Najczesciej pozwalamy naszym myslom biec za uczuciami nawet wtedy kiedy nasze
      uczucia podwazaja wszystko co ma sens. Nie mozna do tego dopuscic.
      Serdeczne pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka