monika_121 11.03.05, 09:51 czy przy nerwicy może pojawi się spadek ciśnienia, taki, że czuję jakby rozlanie czegoś w sercu, a po tym wszystkim jestem osłabiona przez 1 dzień? A potem to mija. Miał takie objawy ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antylooo Re: NERWICA A SPADEK CIŚNIENIA 11.03.05, 12:28 hmm. ja to raczej mam zwiekszone cisnienie. tzn. tak sie czuje i serce jakby mi sie ruszalo na wszystkie strony albo roslo;) (oczywiscie wyniki badan mam idealne i to cisnienie tez) ale mysle (z wrodzonym optymizmem;) ze przy nerwicy wszystko jest mozliwe. jesli robilas sobie badania i jest ok. to nie martw sie. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy4 Re: NERWICA A SPADEK CIŚNIENIA 11.03.05, 13:32 Poruszyłaś bardzo ważny temat. Uważam , że należy go rozszeżyć na bardziej ogólny - nerwica a zdrowie. Utrzymujący się przez dłuższy okres czasu stan newicowy, depresyjny, czy lękowy może doprowadzić do pewnych schorzeń fizychnych.U mnie nerwica wpłynęła na podwyższone ciśnienie.Koło zamyka.Mam wysokie ciśnienie bo się denerwuję, denerwuję się , bo mam wysokie ciśnienie.Tylko to przychodzi nagle i trwa faktycznie przez kilka godzin po czym jestem zupełnie wyczerpany i chce mi się mocno spać.Ale to nie koniec. Nerwica może doprowadzić do dużo poważniejszych zaburzeń zdrowotnych.Mi na przykład wypadły włosy na głowie i to wszystkie. Jest to choroba zwana łysieniem plackowatym.Lekarz jest pewny , że to od stresu i powiedział , że odrosną jak się wyluzuję.Koleś mnie rozweselił :))) Jakoś trudno mi pojąć jak można być wyluzowanym w mojej sytuacji ?! Dodajmy do tego jeszcze w moim przypadku szreg fobii i kompleksów.Wizyta u psychologa chyba będzie niezbędna.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
monika_121 Re: NERWICA A SPADEK CIŚNIENIA 11.03.05, 14:33 a u mnie widzisz, co jakiś czas dostaję ataku serce zaczyna mi bić szybciej,denerwuję się lęki, zwala mnie to wszystko z nógl, potem cały dzień nie wychodzę z łóżka, ponieważ boję się, ze to serce. Coprawda korzystam z usług psychiatry, kardiologa, robiłam sobie badanie EKG, które nic nie wykazało. Psychiatra mi cały czas mówi, że to nerwica, a ja w to kompletnie nie mogę uwierzyć, cały czas myślę, że to choroba serca. Zażywam leki COAXIL, czasami CLORANXEN, NERVOSOL. I mimo tych leków i tak te ataki się zdarzają. Straciłem wiarę w swoją siłę, często słabnę bo wydaje mi się, że moje serce jest niewydolne, a okazuje się, że to ponoć wszystko niespodzianki jakie szykuje nerwica. Ale ostatnio zdarzyło mi się coś dziwnego, ponieważ poczułam się bardzo ciężka i jakby coś rozlało mi się w klatce, po chwili wszystko wróciło do normy, a potem nie miałam siły. Lekarz mój powiedział, że biorę za dużo propranololu, przez 3 tygodnie brałam 3 tabletki dziennie tego leku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszp1 Re: NERWICA A SPADEK CIŚNIENIA 11.03.05, 14:46 Propranolol oprócz tego, że reguluje rytm serca (obniża tętno) to niestety silnie obniża ciśnienie krwi. Uważaj na ten lek, bo gwałtowne jego odstawienie jest niebezpieczne. Przypuszcza sie, że propranolol wpływna również na pogorszenie samopoczucia do wystąpienia zespołu depresyjnego włącznie. Lepiej brać go wtedy, gdy zachodzi potrzeba, natomiast do długotrwałej kuracji nie nadaje się. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: NERWICA A SPADEK CIŚNIENIA 12.03.05, 00:29 Im wiecej bedziesz zwracala uwage na nerwice tym bedzie silniejsza. Leki nie pomagaja, one oprocz tego ze maja uboczne dzialanie nie przynosza ulgi. Ja mialem bardzo wiele rozmaitych objawow somatycznych nerwicy, na przyklad czesto pojawialy sie palpitacje serca kiedy biegalem. Na poczatku zatrzymywalem sie, pozniej biegalem z nimi a potem kiedy sie pojawialy przyspieszalem. Odeszly same, przestaly przychodzic. Tak dlugo jak bedziesz sie bala tych objawow tak dlugo bedzie z Toba nerwica. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś