dziewczyna1 01.08.02, 23:49 czy moze ktos z Was zazywa tabletki z brzozy przeciwbolowe?cos o nich...dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ^ Re: tabletki z brzozy IP: *.retsat1.com.pl 16.08.02, 21:20 Tabletki z brzozy? A co stoi na opakowaniu? Z jakiego surowca- z liści? Przeciwbólowe? Chyba przy silnej wierze...(?) 8-| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: tabletki z brzozy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 21:37 Zapewne z kory brzozy, która zawiera salicylany, coś w rodzaju roślinnej aspiryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu Re: tabletki z brzozy IP: *.retsat1.com.pl 17.08.02, 10:40 Salicylany to raczej zawiera kora wierzby, nie zaś brzozy. Brzoza działa raczej moczopędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: tabletki z brzozy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 12:22 Racja, brzoza działa głównie moczopędnie, w dodatku surowcem są liście, ewentualnie pączki. Jednak korzenie brzozy też zawierają (śladowe ilości) salicylanów, konkretnie: pochodną salicylanu metylu. Ja jestem jednak przekonana, że autonce wątku pomyliły się drzewa, i że chodziło o powszechnie dostępne tabletki z wierzby Labofarmu o nazwie Salicortex (info: www.labofarm.com.pl/pol/salicortex.html ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu*2 Re: tabletki z brzozy IP: *.retsat1.com.pl 17.08.02, 13:58 Dobre; my tu sobie gadugadu o drzewkach, a sama autorka gdzieś zniknęła. Skąd u Pani, Justy(no?) wiedza o fitoterapii? Over. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: tabletki z brzozy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 14:26 jestem farmaceutką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znowu last time Re: tabletki z brzozy IP: *.retsat1.com.pl 17.08.02, 15:28 Miło mi. W takim razie znikam z tego forum, nie będę zagracał serwera, nie jestem potrzebny.Pozdrawiam. Medyk. Odpowiedz Link Zgłoś